ihale yeterlik bilgileri tablosunun yerli malı belgesi satırı boş bırakılmış olsa da aynı tablonun diğer belge satırında yerli malı belgesinin kalemi için beyan edildiğinin anlaşıldığı bu bakımdan yerli malı belgesinin anılan isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda “yerli malı belgesi” satırında değil de diğer belge satırında beyan edilmiş olmasının esasa etkili bir aykırılık oluşturmayacağı, dolayısıyla beyan edilen söz konusu yerli malı belgesinin dikkate alınması ve idarece belgenin içeriğine ilişkin gerekli inceleme ile değerlendirmeler yapıldıktan sonra sürece devam edilmesi gerektiği

ihale yeterlik bilgileri tablosunun yerli malı belgesi satırı boş bırakılmış olması

Toplantı No 2024/009
Gündem No 25
Karar Tarihi 28.02.2024
Karar No 2024/UM.II-371

BAŞVURU SAHİBİ:

Erbi Medikal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1411031 İhale Kayıt Numaralı “2024 Yılı Mefruşat Malzemesi Alımı İhalesi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 12.01.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2024 Yılı Mefruşat Malzemesi Alımı İhalesi” ihalesine ilişkin olarak Erbi Medikal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 31.01.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 01.02.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 12.02.2024 tarih ve 131508 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 12.02.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/214 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyete konu olan ihalenin 19’uncu “Hasta Önlüğü (Tek Kullanımlık)” kısmına yönelik olarak “yerli malı belgesi”nin yeterlik bilgileri tablosunun “diğer belgeler” kısmında beyan edildiği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu belgenin yeterlik bilgileri tablosunun “diğer belgeler” kısmına sehven kaydedilmesinin teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmadığı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesi ve kamu yararı da gözetilerek ihale komisyon kararının yeniden değerlendirilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

 hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.

Bu Kanunun 63 üncü maddesine göre ihale dokümanında yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanacağı belirtilen ihalelerde, bu fiyat avantajı da uygulanmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır. …” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde “İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:

c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.

 hükmü yer almaktadır.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.

(4) Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilebilir. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.

(5) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalede, öncelikle fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur. Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin değerlendirilmiş teklif bedellerine, kendi değerlendirilmiş teklif bedelleri üzerinden fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır. Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilen ihalede, önce yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanır ve avantaj uygulanmış fiyatlar üzerinden fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur.

(6) Her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranında fiyat avantajı sağlanması zorunludur. Söz konusu zorunlu fiyat avantajı uygulaması, ilanı veya duyurusu bu listenin yayımlanmasından sonra yapılan mal alımı ihalelerinde uygulanacaktır. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.

(7) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” hükümleri bulunmaktadır.

 

a) Adı: 2024 YILI MEFRUŞAT MALZEMESİ ALIMI İHALESİ

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

03.02.02.02 (Temizlik Malzemesi Alımları)

03.02.05.01 (Giyecek Alımları)

e) Miktarı:

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Satın alma Birimi, Tıbbiye Cad. No:23 Üsküdar/İSTANBUL” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

g) Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı tanınması durumunda, bu avantajdan yararlanmak isteyenlerce sunulacak yerli malı belgesi,

…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

İsteklilerin teklifleri kalem bazında değerlendirilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35.3’üncü maddesinde “35.3.1. Yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 15 (yüzde on beş ) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi zorunludur. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61’inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

 

      “İhale kayıt numarası: 2023/1411031

 

A1

B2

Sıra No

Mal Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat (Para birimi belirtilerek)

Tutarı (Para birimi belirtilerek)

1

 

 

 

 

19

HASTA ÖNLÜĞÜ (TEK KULLANIMLIK)

adet

90.000

 

 

 

 

23

 

 

Toplam Tutar (K.D.V Hariç)

 

 

           şeklindedir.

 

İhale dokümanı kapsamında yer alan Yeterlik Bilgileri Tablosu’nun aşağıdaki gibi olduğu ve idarece “yerli malı belgesi” beyanı için ayrı satır açıldığı anlaşılmıştır.

 

 

 

MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİĞE İLİŞKİN BİLGİLER

 

 

 

 

Yerli Malı Belgesi

 

Belgeyi Düzenleyen Kurum/Kuruluş ve Belge Numarası

 

 

İdari Şartnamenin 35.3.1 maddesi

 

Yerli malı teklif eden istekliler lehine                                                         fiyat avantajının uygulanacağı ihalelerde,                                                         teklif edilen ürüne ait yerli malı belgesine                                                         ilişkin bilgiler belirtilecektir.

Belgenin Veriliş Tarihi ve Geçerlilik                                                         Tarihi

 

Belge Sahibinin Vergi Kimlik Numarası/ TC                                                         Kimlik Numarası (Teklif verecek kişinin                                                         başka bir kişiye ait yerli malı belgesini,                                                         bayilik vb. bir statüde kullanarak teklif                                                         verdiği durumlarda doldurulacaktır.)

 

Katalog ve/veya Fotoğraf

 

 

 

İdari Şartnamenin 7.5.6 maddesi

 

Teklif edilen ürünün/ürünlerin teknik                                                         şartnameye uygunluğunu belirlemek amacıyla                                                         sunulacak teknik bilgilerin yer aldığı                                                         katalog ve/veya fotoğrafa ilişkin bilgiler                                                         belirtilecektir.

DİĞER BELGELER

 

[Belge adı/kriter]

Açıklamalar

 

 

 

İhale dokümanında yer alan düzenlemelerden şikâyete konu ihalenin Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 2024 yılı mefruşat malzemesi mal alımı ihalesi olduğu, anılan ihalenin birim fiyat teklif alınmak suretiyle elektronik ortamda ve açık ihale usulü ile 12.01.2024 tarihinde gerçekleştirildiği, kısmi teklife açık olan ihalenin, şikâyete konu olan kısmının “Hasta önlüğü (tek kullanımlık)” başlıklı 19’uncu kısmı olduğu, 30.01.2024 tarihli ihale komisyon kararında ilgili kısma 5 isteklinin katıldığı, isteklilerden Karahan Tıp San. ve Tic. Ltd. Şti. ile İnter Sağlık Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan numunelerin uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, anılan kısmın yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulanarak Nilmed Medikal Tem. İnş. Taah. Turz. San. İth. ve İh. Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Mirlab Labaratuvar ve Medikal Malzeme San. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

 

“Belge adı ve açıklaması: YERLİ MALI BELGESİ (SEDYE ÖRTÜSÜ), BELGE NO :20231046116497”

 

-“Belge adı ve açıklaması: YERLİ MALI BELGESİ (KOLONOSKOPİ ŞORTU), BELGE NO: 20231046116484”

 

-“Belge adı ve açıklaması: YERLİ MALI BELGESİ (HASTA ÖNLÜĞÜ TEK KULLANIMLIK), BELGE NO: 20231046116506” bilgilerinin beyan edildiği, EKAP üzerinden yapılan “Yerli Malı Belgesi Sorgulama Sonucu”nda beyan edilen yerli malı belge bilgilerinin bulunduğu görülmüştür.

 

 “…Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği Yerli Malını Teklif Edenler Lehine Fiyat Avantajı Uygulanması Madde 61- “Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(2)Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(3)İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.” hükmü gereğince …MİRLAB LABARATUVAR VE MEDİKAL MALZEME SAN.TİC.LTD.ŞTİ., … NİLMED MEDİKAL TEMİZLİK İNŞAAT TAAHHÜT TURİZM SANAYİ İTHALAT VE İHRACAT DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nin sunmuş oldukları yerli malı belgelerine istinaden %15 fiyat avantajı uygulaması yapılmış olup…

19 nolu kalemin 1.088.640,00 TL + KDV’lik tutar ile NİLMED MEDİKAL TEMİZLİK İNŞAAT TAAHHÜT TURİZM SANAYİ İTHALAT VE İHRACAT DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nin… uhdesinde bırakılmasına,
Oybirliği ile karar verilmiş ve ihale yetkilisinin onayına arz edilmiştir.”
 ifadelerine yer verildiği, aktarılan komisyon kararından anlaşılacağı üzere idarenin yerli malı belgesine ilişkin olarak yapmış olduğu değerlendirmesinde; Nilmed Medikal Tem. İnş. Taah. Turz. San. İth. ve İh. Dış Tic. Ltd. Şti. ile Mirlab Labaratuvar ve Medikal Malzeme San. Tic. Ltd. Şti. tarafından beyan edilen yerli malı belgelerinin değerlendirildiği, Erbi Medikal San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen yerli malı belgesine ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunulmadığı anlaşılmıştır.  

 

Yine EKAP üzerinden gönderilen 15.01.2024 tarih ve “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması…” konulu yazılar ile ihale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekliden “kısma ilişkin sunulması gereken belgeler” bölümünde “hasta önlüğü (tek kullanımlık)” kısmı için “yerli malı belgesi ve katalog ve /veya fotoğraf” istenildiği görülmüş olup, anılan yazının başvuru sahibi istekliye gönderilmediği belirlenmiştir.  

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 35.3’üncü maddesinde yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında %15 oranında fiyat avantajı uygulanacağının öngörüldüğü, yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini yeterlik bilgileri tablosunda beyan etmelerinin zorunlu olduğu, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi aşamasında yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajının, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi esas alınarak hesaplanacağı, netice itibarıyla ihalenin yerli malı teklif eden isteklilere %15 oranında fiyat avantajı sağlanarak sonuçlandırılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede, İdari Şartname’nin 35.3’üncü maddesinde “Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi zorunludur.” düzenlemesinin yer aldığı, aktarılan düzenlemeden isteklilerin yerli malı belgesine ilişkin belge ya da belgeleri yeterlik bilgileri tablosunda beyan etmelerinin zorunlu olduğu, bu kapsamda başvuru sahibi isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda “Diğer belge” satırında “Belge adı ve açıklaması: Yerli malı belgesi (hasta önlüğü tek kullanımlık), belge no: 20231046116506” bilgilerinin beyan edildiği görülmüş olup, her ne kadar yeterlik bilgileri tablosunun “yerli malı belgesi” satırı boş bırakılmış olsa da aynı tablonun “diğer belge” satırında yerli malı belgesinin şikâyete konu ihalenin 19’uncu kalemi olan “hasta önlüğü tek kullanımlık” için beyan edildiğinin anlaşıldığı, bu bakımdan yerli malı belgesinin anılan isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda “yerli malı belgesi” satırında değil de “diğer belge” satırında beyan edilmiş olmasının esasa etkili bir aykırılık oluşturmayacağı, dolayısıyla beyan edilen söz konusu yerli malı belgesinin dikkate alınması ve idarece belgenin içeriğine ilişkin gerekli inceleme ile değerlendirmeler yapıldıktan sonra sürece devam edilmesi gerektiği,

 

Bu kapsamda idarece başvuru sahibi isteklinin teklifinde yerli malı belgesinin yeterlik bilgileri tablosunun “yerli malı belgesi” satırında beyan edilmeyip, “diğer belge” satırında beyan edilmesi gerekçesiyle değerlendirmeye alınmamasının mevzuata uygun olmadığı ve başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından 39.403,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 39.403,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Erbi Medikal San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettiği yerli malı belgesinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.