İhale yılı için günlük asgari işçilik maliyetinin * belirlendiği ayrıca ihale dokümanında rehber personelin *saatlerinde çalışacağının açıkça düzenlendiği ayrıca bu personele ödenecek ücrete ilişkin farklı bir düzenleme de yapılmadığı bu kapsamda rehber personel ücretinin günlük olarak hesaplanması gerektiğinin anlaşıldığı isteklinin rehber personel çalıştırılmasına ilişkin ihalenin *TL birim fiyat üzerinden ihalenin diğer kısmında ise *TL birim fiyat üzerinden açıklamada bulunduğu bu kapsamda söz konusu istekliler tarafından itirazen şikayete konu edilen kısımlarda rehber personel ücretine ilişkin günlük asgari ücretin üzerinde bedel öngörüldüğü anlaşılması

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,            

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “… 79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. (Değişik ibare: 30/09/2020-31260 R.G./21. md.) Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

“Bu hizmet ihalesinde kısmi teklif verilebilir. Teklif mektuplarında, teklifin ihale konusu alımın tamamını mı yoksa bir kısmını mı kapsadığı hususu açıkça belirtilecektir. Taşıma merkezi okul/kurum/sınıflara bağlı güzergâhların tamamı ayrı bir kısım olarak belirlenmiştir. İstekliler bu Şartname’de ayrı bir kısım olarak belirlenen taşıma merkezi okul/kurum/sınıfa bağlı güzergâhların tamamına teklif vereceklerdir. Teklif değerlendirmesi her bir kısım için ayrı ayrı yapılacaktır. Birden fazla kısımda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen istekli ile uhdesinde kalan kısımlar için tek bir sözleşme imzalanacaktır.”

Coğrafi koşulların elverişsiz olması ve ilgili kısımlara teklif verilmeyeceğinin öngörülmesi durumunda birden fazla güzergâhın veya birden fazla taşıma merkezine bağlı güzergâhların tek bir kısımda birleştirilmesi öngörülüyorsa, aşağıdaki metne ver verilecektir:

“Bu hizmet ihalesinde kısmi teklif verilebilir. Teklif mektuplarında, teklifin ihale konusu alımın tamamını mı yoksa bir kısmını mı kapsadığı hususu açıkça belirtilecektir. İstekliler bu Şartname’de ve birim fiyat teklif mektubu eki cetvelde ayrı bir kısım olarak belirlenen taşıma merkezi okul/kurum/sınıflara bağlı güzergâhların tamamına teklif vereceklerdir. Teklif değerlendirmesi her bir kısım için ayrı ayrı yapılacaktır. Birden fazla kısımda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen istekli ile uhdesinde kalan kısımlar için tek bir sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “Öğrenci Taşıma Uygulaması Kapsamında Taşıma İşlerinde Çalışacak Rehber Personelin Şartları, Görev Ve Sorumlulukları” başlıklı 5’inci maddesinde “Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile yaygın eğitim hizmetlerinden yararlanan özel eğitim kursiyerlerinin/velilerin taşınmasında görevli rehber personel;

5.11) Rehber personel taşımalı eğitim aracında bulunduğu zamanlar dışında, eğitim-öğretim saatlerinde taşıma merkezi okulda bulunmak ve sorumluluğunda olan öğrenci/kursiyerlere beslenme ve temizlik konularında yardımcı olmak zorundadır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Uyuşmazlığa konu ihalenin Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “2021/408293 İhale Kayıt Numaralı Diyarbakır İli Kayapınar İlçesi Millî Eğitim Müdürlüğü Taşıma Kapsamına Alınan Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrenci/Kursiyer/Velinin Okul/Kurum/Sınıflara 66 Araç ve 66 Rehber Personelle 182 İş Günü Taşınması Hizmet Alım İşi” olduğu, 10 kısımdan oluşan ihalenin elektronik ortamda gerçekleştirildiği, 15.09.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararları ile ihalenin itirazen şikayet başvurusuna konu edilen 1 ve 8’inci kısımlarının Diyarkent Taşımacılık Turizm İnşaat Temizlik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., 2, 3 ve 9’uncu kısımlarının Özsoyer Turizm Taşımacılık Oto. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti., 4 ve 7’nci kısımlarının da Sur Amed Turizm Taşımacılık İnşaat Temizlik Tarım İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, bu kapsamda ihalenin 1 ve 8’inci kısımlarında Diyarkent Taşımacılık Turizm İnşaat Temizlik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin, ihalenin 4 ve 7’nci kısımlarında ise Sur Amed Turizm Taşımacılık İnşaat Temizlik Tarım İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamalarının idare tarafından uygun görüldüğü tespit edilmiştir.

 

İdare tarafından itirazen şikayete konu edilen ihalenin 1, 4, 7, ve 8’inci kısımları üzerinde bırakılan isteklilere 07.09.2021 tarihinde EKAP üzerinden yapılan tebligatla “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 19. Maddesi gereği Açık İhale Usulü ile (Kısmı Teklife Açık Olarak) gerçekleştirilen, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Taşımalı Eğitim Kapsamında Bulunan Özel Eğitim Öğrencilerine Araç Kiralama Hizmet Alımı işi ihalesine ilişkin olarak aşağıdaki tabloda belirtilen kısıma vermiş olduğunuz teklifler, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 38. Maddesi ve ihaleye ilişkin İdari Şartnamenin 33. Maddesi uyarınca sınır değer sorgulaması yapılmıştır. Buna ilişkin olarak verdiğiniz teklifler Aşırı Düşük Teklif” kapsamına girdiği tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verilerek söz konusu isteklilerden itirazen şikayete konu edilen kısımlara ilişkin aşırı düşük teklif açıklaması yapılması istenilmiş olup ilgili yazıda önemli teklif bileşeni olarak “Personel giderleri

Araç-Yakıt giderleri

Araç periyodik bakım giderleri

Araç lastik giderleri

Araç amortisman giderleri

Araç egzoz muayene giderleri

Zorunlu trafik sigortası giderleri” giderlerinin belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin iddiası kapsamında yapılan incelemede Diyarkent Taşımacılık Turizm İnşaat Temizlik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ihalenin 1 ve 8’inci, Sur Amed Turizm Taşımacılık İnşaat Temizlik Tarım İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ise ihalenin 4 ve 7’nci kısımlarına ilişkin olarak aşırı düşük teklif açıklamasının incelenmesi neticesinde;

 

2021 yılı için günlük asgari işçilik maliyetinin (3.577,50/30=) 119,25 TL/gün olarak belirlendiği, ayrıca ihale dokümanında rehber personelin eğitim-öğretim saatlerinde çalışacağının açıkça düzenlendiği, bu kapsamda rehber personel ücretinin günlük olarak hesaplanması gerektiğinin anlaşıldığı, Diyarkent Taşımacılık Turizm İnşaat Temizlik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin rehber personel çalıştırılmasına ilişkin ihalenin 1’inci kısmında 6 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden, ihalenin 8’inci kısmında ise 5 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden açıklamada bulunduğu, Sur Amed Turizm Taşımacılık İnşaat Temizlik Tarım İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ise rehber personel çalıştırılmasına ilişkin ihalenin 4’üncü kısmında 6 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden, ihalenin 7’nci kısmında ise 7 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden açıklamada bulunduğu tespit edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hüküm ve açıklamaları ile inceleme ve tespitler neticesinde; 2021 yılı için günlük asgari işçilik maliyetinin (3.577,50/30=) 119,25 TL/gün olarak belirlendiği, ayrıca ihale dokümanında rehber personelin eğitim-öğretim saatlerinde çalışacağının açıkça düzenlendiği, ayrıca bu personele ödenecek ücrete ilişkin farklı bir düzenleme de yapılmadığı, bu kapsamda rehber personel ücretinin günlük olarak hesaplanması gerektiğinin anlaşıldığı, Diyarkent Taşımacılık Turizm İnşaat Temizlik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin rehber personel çalıştırılmasına ilişkin ihalenin 1’inci kısmında 6 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden, ihalenin 8’inci kısmında ise 5 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden açıklamada bulunduğu, Sur Amed Turizm Taşımacılık İnşaat Temizlik Tarım İthalat İhracat San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ise rehber personel çalıştırılmasına ilişkin ihalenin 4’üncü kısmında 6 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden, ihalenin 7’nci kısmında ise 7 rehber personelin 182 gün, günde 146,09 TL birim fiyat üzerinden açıklamada bulunduğu, bu kapsamda söz konusu istekliler tarafından itirazen şikayete konu edilen kısımlarda rehber personel ücretine ilişkin günlük asgari ücretin üzerinde bedel öngörüldüğü anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No 2021/044
Gündem No 38
Karar Tarihi 27.10.2021
Karar No 2021/UH.II-1978