ihalede 2.nci teklif sahibi istekli tarafından İdari Şartnamede belirtilen yeterlik kriterlerinin karşılanmadığı Teknik Şartnamede yer verilen düzenlemelerin yeterlik kriteri olarak değerlendirilemeyeceği dolayısıyla anılan isteklilerin ilgili Teknik Şartname maddesinde yer verilen düzenlemeleri karşıladıkları gerekçesiyle yeterlik kriterlerini sağladıklarından da bahsedilemeyeceği hk

Toplantı No 2022/003
Gündem No 46
Karar Tarihi 12.01.2022
Karar No 2022/UH.II-88

BAŞVURU SAHİBİ:

İris Akademi İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık Sağlık İnşaat Gıda Otomotiv Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/673288 İhale Kayıt Numaralı “Karayolları 5 Bölge Müdürlüğü ve Bağlı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet ( 12 Ay Süreyle) Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından 23.11.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Karayolları 5 Bölge Müdürlüğü ve Bağlı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet ( 12 Ay Süreyle) Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak İris Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Danışmanlık Sağlık İnşaat Gıda Otomotiv Tic. Ltd. Şti.nin 16.12.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.12.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.12.2021 tarih ve 60124 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.12.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/2131 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İş sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nde “OSGB’ler kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkilidir. Sınır illerin dışında hizmet verilebilmesi için, bu Yönetmelikte belirtilen şartları sağlayarak o illerde şube açılması zorunludur.” düzenlemesinin,

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde  “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

ı) 1- İstekliler, Ek-1 Tablosunda Belirtilen İşyerlerinde Hizmet Vermeye Yetkili OSGB olduğuna dair belgeyi e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

…” düzenlemesinin yer aldığı,  

 

İhale dokümanı ekinde yer alan Ek-1 tablosundan ihale konusu işin Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde gerçekleştirileceğinin anlaşıldığı, ÇSGB İSG-Katip sistemi üzerinden yapılan sorgulamada ihale üzerinde bırakılan isteklinin merkez Adana olmak üzere Ankara ve Bursa illerinde,  ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin ise sadece Gaziantep ilinde şubesinin bulunduğu, bu çerçevede anılan isteklilerin ihale dokümanında belirtilen diğer illerde hizmet verme yetkilerinin bulunmadığı,  bir başka ifade ile İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin ı) bendinde belirtilen yeterlik kriterlerinin karşılanmadığı, her ne kadar Teknik Şartname’nin 5.3’üncü maddesinin b) bendinde “İhaleye katılacak olan İstekliye ait OSGB veya bağlı Şubelerinin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından almış olduğu Yetki Belgesinde yazılı olan adres, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünün Merkezinin bulunduğu ilde (MERSİN) veya bu ile komşu illerin bir tanesinde olacaktır. Bu durumda varsa komşu olmayan iller için İSG- KATİP üzerinden sözleşme yapılabilmesi için mevzuatı gereği idare tarafından İhale üzerinde kalan yüklenici için 2. Madde de Kapsam başlığında belirtilen hükme uygun olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazı yazılarak “ Özel Statü Yetkilendirmesi” için onay alınacaktır. Yetki belgesi sözleşme aşamasında İdareye sunulacaktır.” düzenlemesinin yer aldığı görülmekle birlikte, şikâyete konu ihalede yeterlik kriterlerinin değerlendirilmesinde İdari Şartname düzenlemelerinin esas alınması gerektiği, bu çerçevede değerlendirildiğinde ihale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli tarafından İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinin ı) bendinde belirtilen yeterlik kriterleri karşılanmadığından anılan isteklilere ait tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

4) İsteklinin organizasyon yapısına ve ihale konusu işi yerine getirmek için yeterli sayıda ve nitelikte personel çalıştırdığına veya çalıştıracağına ilişkin bilgi ve/veya belgeler,

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Kanun’un 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde ihaleye katılabilme şartları ve istenilen belgelerin neler olduğunun ihale ilanında belirtilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmış; 27’nci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendinde de, isteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterlerinin idari şartnamede belirtilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.

…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde  “…  İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü,

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı 4’üncü maddesinde “f) Ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB): Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi,…ifade eder.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Ortak sağlık ve güvenlik birimi” başlıklı 12’nci maddesinde “…(5) OSGB’ler kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkilidir. Sınır illerin dışında hizmet verilebilmesi için, bu Yönetmelikte belirtilen şartları sağlayarak o illerde şube açılması zorunludur. Ancak niteliği gereği birden fazla ilde yürütülmesi gereken raylı sistem, yol ve nakil hattı inşası veya bakımı ve onarımı gibi işlerde hizmet alınan OSGB’nin işin yapıldığı illerden herhangi birisinde yetkilendirilmiş olması yeterlidir.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde 2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kısmi süreli hizmet ( 12 ay süreyle) alımı işi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

“12 Ay Süreyle Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis illerindeki İşyerlerinde Söz Konusu Personel Gözetiminde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesi İşidir.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ve bağlı işyerleri” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

h) Bu madde boş bırakılmıştır.

ı) 1- İstekliler, Ek-1 Tablosunda Belirtilen İşyerlerinde Hizmet Vermeye Yetkili OSGB olduğuna dair belgeyi e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

2- İstekliler, Entegratör Firma sözleşmesini e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartneme’nin “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde “Bu Teknik Şartname niteliği gereği birden fazla İlde yürütülmesi gereken yol, köprü, tünel inşası veya bakımı ve onarımı gibi işleri yapan Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ve bağlı işyerlerindeki kurum çalışanları ( memur, işçi, sözleşmeli vb.) için İş Sağlığı ve Güvenliği kısmi süreli hizmet alımı işini kapsar.  Karayolları 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı Ek-1  de Tabloda bilgileri verilen, işyerlerimizde yapılan işlere ve bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Yüklenicinin Sorumlulukları” başlıklı 5’inci maddesinde “…5.3.İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmı Süreli Hizmet Alım İşi İhalesine katılacak olan İstekliler aşağıda yer alan “a” ve “b” maddelerinden en az birini sağlamak zorundadır.

a) İhaleye katılacak olan İstekliye ait OSGB veya bağlı Şubelerinin Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında bulunan (Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis) illerin tamamında Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen “Yetki Belgesi” ile yetkilendirilmiş olacak ve tamamını kapsayacaktır. Yetki belgeleri sözleşme aşamasında İdareye sunulacaktır.

b) İhaleye katılacak olan İstekliye ait OSGB veya bağlı Şubelerinin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından almış olduğu Yetki Belgesinde yazılı olan adres, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğünün Merkezinin bulunduğu ilde (MERSİN) veya bu ile komşu illerin bir tanesinde olacaktır. Bu durumda varsa komşu olmayan iller için İSG- KATİP üzerinden sözleşme yapılabilmesi için mevzuatı gereği idare tarafından İhale üzerinde kalan yüklenici için 2. Madde de Kapsam başlığında belirtilen hükme uygun olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yazı yazılarak “ Özel Statü Yetkilendirmesi” için onay alınacaktır. Yetki belgesi sözleşme aşamasında İdareye sunulacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İnceleme konusu ihalenin Karayolları 5’inci Bölge Müdürlüğüne ait “Karayolları 5 Bölge Müdürlüğü ve Bağlı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kısmi Süreli Hizmet ( 12 Ay Süreyle) Alımı İşi” olduğu, ihaleye 7 isteklinin katıldığı, 2 isteklinin teklifinin çeşitli gerekçelerle değerlendirme dışı bırakıldığı, sınır değerin altında teklif sunan 1 isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak reddedildiği, 13.12.2021 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Hekimbey İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Ege Gökmen İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli tarafından sunulan yeterlik bilgileri tabloları incelendiğinde; “Teklif vermeye yetkili olunduğuna ilişkin belgeler” sütunun “Sicil, izin, ruhsat ve faaliyet belgeleri” satırında İdari Şartname’nin 7.1. (ı) maddesi uyarınca gerekli bilgilerin beyan edildiği,

 

Bu çerçevede, ihale üzerinde bırakılan Hekimbey İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgileri tevsiken sunulan belgeler kapsamında Entegratör firma sözleşmesi ile İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 25.10.2017 tarihli ve 2845 sayılı, unvan ve adresi “Hekimbey İş Sağlığı ve Güvenliği Limited Şirketi Çukurova Şubesi, Güzelyalı Mah. 81130 Sok.No:2/A Çukurova/Adana olarak belirtilen Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Yetki Belgesinin sunulduğu,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Ege Gökmen İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan dilen bilgileri tevsiken sunulan belgeler kapsamında Entegratör firma sözleşmesi ile İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 19.09.2016 tarihli ve 2490 sayılı,  unvan ve adresi “Ege Gökmen İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kayseri Şubesi Gevher Nesibe Mah. Gök Geçidi Sok. No: 17/24 Kocasinan/ Kayseri” olarak belirtilen Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Yetki Belgesi ile 02.06.2016 tarihli ve 2401 sayılı, unvan ve adresi “Ege Gökmen İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Antalya 2 Şubesi Etiler Mah. Adnan Menderes Bul. Askeroğlu İş Merkezi No: 63/602 Muratpaşa/Antalya ” olarak belirtilen Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Yetki Belgesinin sunulduğu tespit edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden ihale konusu işin niteliğine göre yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname düzenlemeleri incelendiğinde ihaleye katılacak olan isteklilerin Ek-1 tablosunda belirtilen işyerlerinde hizmet vermeye yetkili OSGB olduklarına dair belgeyi e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerektiği ve bu hususun bir yeterlik kriteri olarak belirlendiği görülmüştür. İhale dokümanı düzenlemelerinden ise idarenin sorumluluk alanlarının Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis illeri olduğu anlaşılmıştır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi” başlıklı 12’nci maddesinin beşinci fıkrasında OSGB’lerin kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkili oldukları, sınır illerin dışında hizmet verilebilmesi için o illerde şube açılmasının zorunlu olduğu, ancak “niteliği gereği birden fazla ilde yürütülmesi gereken raylı sistem, yol ve nakil hattı inşası veya bakımı ve onarımı gibi işlerde” hizmet alınan OSGB’nin işin yapıldığı illerden herhangi birinde yetki belgesi sahibi olmasının yeterli kabul edildiği hüküm altına alındığı anlaşılmaktadır.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, ihale üzerinde bırakılan Hekimbey İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti. tarafından Adana iline ait Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Yetki Belgesi sunulduğu görülmüştür. Bu çerçevede ihale üzerinde bırakılan Hekimbey İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti. tarafından sunulan “Adana” iline ait yetki belgesinin anılan ilin yanı sıra komşu iller olan Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş illerini kapsadığı, ancak anılan belge ile ihale konusu hizmet alımı kapsamında yer alan Gaziantep ve Kilis illerinde OSGB hizmeti sunma yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli Ege Gökmen İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Kayseri ve Antalya illerine ait Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Yetki Belgelerinin sunulduğu görülmüştür. Bu çerçevede ihale üzerinde bırakılan Ege Gökmen İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan “Kayseri” ve “Antalya” illerine ait yetki belgelerinin anılan illerin yanı sıra komşu iller olan Mersin, Adana ve Kahramanmaraş illerini kapsadığı, ancak anılan belge ile ihale konusu hizmet alımı kapsamında yer alan Hatay, Osmaniye, Gaziantep ve Kilis illerinde OSGB hizmeti sunma yetkisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

 

Başvuru sahibinin iddiasına benzer nitelikteki bir hususun açıklığa kavuşturulması amacıyla 30.01.2019 tarihli ve 2019/UH.I-151 sayılı Kurul kararında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden “…söz konusu istisna düzenlemesinin belirli bir proje kapsamında alınacak OSGB hizmeti kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ya da OSGB hizmeti verilecek belirli bölge müdürlüğü yetki alanında bulunan işlerin yürütüldüğü iller için mevzuatta öngörülen sınırlamaya tabi olup olmayacağı hususuna ilişkin” görüş talep edildiği,

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün 23.01.2019 tarihli ve E.183089 sayılı cevabi yazısında “…Yazınız ekinde yer alan Ek-4 başlıklı ihale dokümanının İSG Hizmet Alımı Teknik Şartnamesi’nin 2. Kapsam başlığı altında “Bu Teknik şartname; Karayolları 15. Bölge Müdürlüğüne bağlı Ek-1 de Tabloda bilgileri verilen, işyerlerimizde yapılan işlere ve bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” ibaresi ve alt başlıklarında bu genel kapsamı detaylandıran ve işyerinde verilmesi gereken diğer ibareler yer almaktadır. Mevzuatta ve 23.11.2018 tarih ve 59461153-576.01.01-E.720676 sayılı yazıda bahsedildiği üzere Ek-4 başlıklı ihale dokümanında yer alan işler Yönetmeliğin 12’nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen istisnai işler kapsamında olmayıp mevcut ihale dokümanında yer alan iş sadece ihale kapsamındaki tüm illere hizmet verme yetkisi bulunan bir OSGB tarafından yerine getirilebilir.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Bu bağlamda, bölge müdürlüklerinin altında yer alan il, ilçelerdeki hizmet birimlerinin yol ağı bakım ve onarım işleri ile sınırlı olmaksızın tüm çalışanlarına yönelik iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin yukarıda anılan Yönetmelik’in istisna düzenlemesi kapsamında alınamayacağı, bu doğrultuda ihale dokümanında yer alan işlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nin 12’nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen istisnai işler kapsamında olmadığı ve ihale konusu işin sadece ihale kapsamındaki tüm illere hizmet verme yetkisi bulunan bir OSGB tarafından yerine getirilebileceği anlaşılmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri, ihale dokümanı düzenlemeleri ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünden alınan görüş yazısı çerçevesinde ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan yetki belgesinin (Adana iline ait yetki belgesi) anılan ilin yanı sıra komşu iller olan Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş illerini kapsadığı, ancak İdarenin sorumluluk alanındaki illerin tamamını kapsamadığı, bu haliyle Gaziantep ve Kilis illerinin isteklinin yetki alanı dışında olduğu, dolayısıyla anılan istekli tarafından sunulan yetki belgesinin ihalede istenilen şartları sağlamaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli tarafından sunulan yetki belgelerinin (Antalya ve Kayseri illerine ait yetki belgesi) anılan illerin yanı sıra komşu iller olan Adana, Mersin ve Kahramanmaraş illerini kapsadığı, ancak İdarenin sorumluluk alanındaki illerin tamamını kapsamadığı, bu haliyle Hatay, Osmaniye, Gaziantep ve Kilis illerinin isteklinin yetki alanı dışında olduğu, dolayısıyla anılan istekli tarafından sunulan yetki belgesinin ihalede istenilen şartları sağlamaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan idare tarafından şikâyet başvurusuna verilen cevap yazısında ihale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin Mersin iline komşu illerde yetkili olmaları nedeni ile Teknik Şartname’nin 5.3’üncü maddesinin (b) fıkrasında uyarınca yeterlik kriterlerinin sağlandığı ifade edilerek şikayet başvurusunun reddedildiği görülmüştür.

 

İlgili mevzuat hükümleri uyarınca ihale konusu işin niteliğine göre yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur. İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesi incelendiğinde,  ihaleye katılacak olan isteklilerin Ek-1 tablosunda belirtilen işyerlerinde hizmet vermeye yetkili OSGB olduklarına dair belgeyi e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerektiği, ayrıca anılan şartnamenin 7’nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmayacağı görülmüştür.

 

Bu çerçevede, yukarıda yer verilen tespit ve açıklamalar doğrultusunda ihale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli tarafından İdari Şartnamede belirtilen yeterlik kriterlerinin karşılanmadığı, ayrıca Teknik Şartname’nin 5.3’üncü maddesinin (b) bendinde yer verilen düzenlemelerin yeterlik kriteri olarak değerlendirilemeyeceği dolayısıyla anılan isteklilerin ilgili Teknik Şartname maddesinde yer verilen düzenlemeleri karşıladıkları gerekçesiyle yeterlik kriterlerini sağladıklarından da bahsedilemeyeceği sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Hekimbey İş Sağlığı ve Güvenliği Ltd. Şti. ile Ege Gökmen İnşaat Araç Kiralama Ortak Sağlık Güvenlik Birimi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. ait teklifin değerlendirme dışı bırakılması, OSGB’lerin kuruldukları il ve sınır komşusu illerde hizmet sunmaya yetkili oldukları hususu dikkate alınarak isteklilerin ihalede istenilen yetki bölgeleri kapsamında yetkilerinin olup olmadığının ihale tarihi itibariyle geçerli bulunan yetki belgeleri üzerinden idare tarafından araştırılması yapılarak karar verilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.