Toplantı No 2022/021
Gündem No 21
Karar Tarihi 06.04.2022
Karar No 2022/UH.I-446

BAŞVURU SAHİBİ:

Erva Sosyal Hizmetler İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Esenyurt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/844336 İhale Kayıt Numaralı “Saat Ücretli Kurs Eğitim Hizmet Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Esenyurt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından 21.01.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Saat Ücretli Kurs Eğitim Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Erva Sosyal Hizmetler İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 21.02.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 03.03.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.03.2022 tarih ve 12307 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.03.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/263 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin, teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında teklif verdiği, sınır değerin aynı zamanda teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti de olan 5.079.180,00 TL olduğu, teklifi sınır değerin altında kalan ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “…Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir.

Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62’nci maddesinin (e) bendinde “1) 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri (MİT Müsteşarlığı hariç) ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan idarelerin merkez ve taşra teşkilatları, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketler; merkezi yönetim, sosyal güvenlik kurumu, fon, kefalet sandığı, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü, mahalli idare ve şirket bütçelerinden veya döner sermaye bütçelerinden, anılan liste kapsamındaki diğer idareler için ise kendi bütçelerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı veya niteliği itibarıyla bu sonucu doğuracak şekilde alım yapamaz ve buna imkân sağlayan diğer mevzuat hükümleri uygulanmaz.

2) Bu bendin uygulanmasında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; bu Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca ihale konuşu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden işlere ilişkin hizmet alımlarını ifade eder. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilir. Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez.

 3) Kurum, hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı ya da niteliği itibarıyla bu sonucu doğurup doğurmadığı hususunda (2) numaralı alt bentte sayılan kriterleri ayrı ayrı ya da birlikte dikkate almak suretiyle usul ve esaslar belirlemeye yetkilidir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır.

78.1.1.  Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.

78.1.2. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetleri, 78.1.1 inci maddede yer alan koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilmez.

78.1.3. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işleri, 78.1.1 inci maddede yer alan diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilir.

78.1.4. Niteliği gereği süreklilik arz etme koşulu dışında diğer koşulları taşıyan ve ihale edilmesi mümkün olan hizmet alımlarında, teklifler ile aşırı düşük tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde bu Tebliğin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri için öngördüğü düzenlemeler (asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesabı, sınır değer tespiti, işçilik hesaplama modülünün kullanım zorunluluğu vb.) aynen uygulanır.

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.

78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

 a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.

b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.

c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir…” açıklamaları yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Saat Ücretli Kurs Eğitim Hizmet Alımı İşi

b) Miktarı ve türü: 74.000 Saat Yarı Zamanlı Eğitim

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Esenyurt Belediye Başkanlığı Kültür İşleri Müdürlüğüne Bağlı Meslek Edindirme Kursları…” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

Ulaşım, Sigorta, Vergi, Resim ve Harç Giderleri Teklif Fiyata Dahil Giderlerdir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İdarece düzenlenen birim fiyat teklif cetveline aşağıda yer verilmektedir.

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Part-Time Zamanlı Çalışma(Sanat Kursları Eğitimleri; Brüt Asgari Ücretin %217 Fazlası)

saat

30.000

 

 

2

Part-Time Zamanlı Çalışma(Eğitim Kursları; Brüt Asgari Ücretin %253 Fazlası)

saat

43.000

 

 

3

Part-Time Zamanlı Çalışma(Masterclass Eğitimler Brüt Asgari Ücretin %287 Fazlası)

saat

1.000

 

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

Teknik Şartname’nin 2 ve 3’üncü sayfalarında “Madde 6- Kültür İşler Müdürlüğünce İşlenecek Olan Kurs Konuları” başlığı altında “Esenyurt  Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından işe başlama tarihi itibariyle verilecek eğitim branşları şunlardır:

MADDE 6-1 SANAT KURSLARI (30.000 )

6-1-1 El Sanat Eğitimleri:   Moda Tasarım, Ahşap Boyama, Amigrumi, Biçki Dikiş, Çanta Tasarım, Gravür, Kurdela Nakış, Moda Tasarım, Örgü, Mefruşat, Seramik  ve Muadil Eğitimler.

6-1-2 Sahne Sanat Eğitimleri ve Görsel Sanatlar: Halk Oyunları, Tiyatro, Drama, Resim Eğitimi, Grafiti Eğitimi, Diksiyon Eğitimi  ve Muadil Eğitimler.

6-1-3 Müzik Sanat Eğitimleri:  Bağlama, Gitar, Keman, Ritim, Piyano, Erbani ve  Muadil Eğitimler.

MADDE 6-2   EĞİTİM  KURSLARI (43.000)

6-2-1 Etüt Dersleri Eğitimleri: Kimya Dersi Eğitimi, Türkçe Dersi Eğitimi, Tarih Dersi Eğitimi, Matematik Dersi Eğitimi, Fen Bilgileri Ders Eğitimi, Fizik Dersi Eğitimi, Felsefe Dersi Eğitimi, Edebiyat Dersi Eğitimi,  Okuma –Yazma Eğitimi  ve Muadil Eğitimleri  

6-2-2 Dil Eğitimleri: Almanca Dil Eğitimi,  Rusça Dil Eğitimleri, İngilizce Dil Eğitimleri, İşaret Dil Eğitimi ve Muadil Eğitimler.

6-2-3 Meslek Edindirme  Eğitimleri: Giyim Üretim Teknolojisi (Düz Dikiş Makineci, Overlok Makineci, Reçme Makineci, Ütücü) Muhasebe ve Finansman (Ön Muhasebe Kurs Programı) Yiyecek İçecek Hizmetleri (Aşçı Yardımcısı) Aile ve Tüketici Bilimleri(Ambalaj Paketleme) Bahçecilik (Bahçe Bakımı Kurs Programı, Bahçe Bakımı ve Peyzaj Kurs programı)  Metal Teknolojisi (Oksi-Gaz Kaynağı Modüler Programı, Gaz Altı Kaynakçılığı Geliştirme Ve Uyum Eğitimi  Kurs Programı) Makine Teknolojisi (Cnc Tornacı Modüler Programı Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri (Çağrı Merkezi Elemanı Modüler Program Aile ve Tüketici Bilimleri (Müşteri Hizmetleri Temsilcisi Modüler Programı) Tekstil Teknolojisi (Çorap Örgücülüğü Modüler Programı) tekstil Teknolojisi (Çorap Makineci Modüler Programı) Bilişim Teknolojileri (Grafik Ve Animasyon Kurs Programı) (Bilgisayar İşletmenliği) Ulaştırma Hizmetleri (Lojistik Elemanı 2. Seviye Modüler Programı) Giyim Üretim Teknolojisi (Kadın Giyim  Modelist Yardımcılığı Modüler Kurs Programı) Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri (Saça Geçici Ve Kalıcı Şekil Verme Teknikleri) Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme (Boru Tesisatçısı Modüler Programı) Büro Yönetimi ve Sekreterlik( Danışma Görevlisi) Hasta ve Yaşlı Hizmetleri (Öz Bakıma Destek Elemanı Eğitimi) Hayvan Yetiştiriciliği (Arıcılık) Kişisel Gelişim ve Eğitim (Robotik Yazılım Ve Kodlama Atölyesi) Konaklama ve Seyahat Hizmetleri (Kat Hizmetleri Elemanı) Pazarlama ve Perakende (Reyon Görevlisi) Yiyecek İçecek Hizmetleri (Servis Komisi) Tesisat Teknolojisi ve Sıhhi Tesisat Armatür Montajcısı Ve Onarımcısı,Havuz Suyu Operatörlüğü, Pasta Yardımcısı,Çelik Boru Tesisatçısı,Halı Dokuma, Kurs Programları.Okul Öncesi Eğitimi, Kuaför Eğitimi, Aşçı, İşaret Dili Eğitimi Ve Muadil.

Ayrıca talep halinde İdare; başka branşlara dair kurs açabileceği gibi Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversiteler, Meslek Odaları ve ilgili birimlerle iş birliği içerisinde veya piyasanın taleplerine göre ihtiyaç duyulacak daha değişik branşlarda yeterli talep oluştuğunda daha değişik branşlarda kurslar açabilecektir. Gerektiğinde Merkezlerimizde ve Bilgi Evlerimizde  faaliyet gösteren eğitim programlarına destek mahiyetinde  kurslar açılabilir.

Kültür Merkezlerinde İşin süresi içerisinde aşağıda belirtilen branşlarda belirtilen miktarda Gerekli görüldüğü takdirde belirtilen branşlar arasında ders saati aktarımı İdare tarafından gerçekleştirilebilir.

MADDE 6-3 MASTER CLASS EĞİTİMLERİ (1.000 Saat)

(Uzman Kişiler Tarafından Verilecek Eğitimler) (MESLEK EDİNDİRME KURSLARI)

Meslek Edindirme Eğitimleri alanında idarenin belirleyeceği uzman kişiler tarafından idaresinde yapılacaktır. Ayrıca idarenin onaylayacağı Meslek Edindirme eğitimlerinde gerçekleştirilebilecektir. Masterclasslar gerçekleştikçe ilgili ayın hak edişine yansıtılacaktır. Yapılan her bir masterclass saati için ücret ödenecektir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin 5’inci sayfasında “Madde 7-3-4 Eğitim Uygulamasına İlişkin Esaslar” başlığı altında “Kurslarla ilgili iş ve işlemler idarenin onayıyla yüklenici firma tarafından gerçekleşecektir.

• Gerçekleştirilecek kursların muhtevası ve müfredatı ile kursların dönemleri ve süreleri ile kurslara katılan ve başarılı olan öğrencilere verilecek olan belgeler/sertifikalar idare tarafından hazırlanıp İdarenin onayıyla yürürlüğe girer.

• Part Time Çalıştırılacak personeller idare tarafından ihtiyaç duyulması halinde yükleniciden istediği özelliklerde Part time çalıştıracağı eğitmenleri temin edecektir. Bu konuda çalışacak eğitmenler konusunda uzman ve deneyimli kişiler olacaklardır. İdarenin onayı doğrultusunda gerekli görülen yerlerde çalıştırılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

İnceleme konusu ihalede, asgari işçilik maliyeti ile ilgili inceleme ve değerlendirme yapılabilmesi için öncelikle ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

 

İncelenen ihalenin konusunun toplumun farklı kesimlerine hitap eden birçok farklı alanda eğitim / kurs hizmeti olduğu, gerek ihale dokümanında gerek birim fiyat teklif cetveli standart formunda söz konusu eğitim / kurs hizmetinin saat cinsinden belirlemesinin yapıldığı, eğitici ücretleri açısından 3 farklı ücret grubu belirlenmekle birlikte, ihale dokümanında personel sayısına ilişkin bir belirlemenin yapılmadığı, eğitmen sayısının ve planlamasının yükleniciye ait olduğunun anlaşıldığı, ayrıca ihale dokümanında eğiticilerin çalışma saatlerinin tamamını idare için kullanacağına dair herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı, dolayısıyla, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan inceleme konusu ihale açısından, gerek yaklaşık maliyet gerek tekliflerin hesaplanması açısından işçilik giderlerinin tespitinde %4 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderlerin işçilik giderlerine eklenmesi söz konusu değildir.

 

İdare tarafından yaklaşık maliyetin üç farklı ücret grubu çerçevesinde, saatlik asgari ücretler üzerinden İşçilik Hesaplama Modülü verileri vasıtasıyla hesaplandığı, yaklaşık maliyetin tamamının saatlik eğitim ücretinden ibaret olduğu belirlenmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan toplam teklif fiyatının 5.006.910,00 TL olduğu, ilgili mevzuat uyarınca brüt asgari ücretin ihale dokümanınında belirlenen % fazlaları ( % 217, % 253, % 287) üzerinden 2022 yılı brüt asgari ücreti kullanılarak saatlik hesaplanan ücretlerin birim fiyat teklif cetvelinde yer verilen miktarlar ile çarpımı sonucunda;

 

Part-Time Zamanlı Çalışma(Sanat Kursları Eğitimleri; Brüt Asgari Ücretin %217 Fazlası) için teklif edilmesi gereken asgari işçilik bedelinin (30.000 saat x 86,37 TL/saat =) 2.591.100,00 TL olduğu,

 

Part-Time Zamanlı Çalışma(Eğitim Kursları; Brüt Asgari Ücretin %253 Fazlası) için teklif edilmesi gereken asgari işçilik bedelinin (43.000 saat x 96,18 TL/saat =) 4.135.740,00 TL olduğu,

 

Part-Time Zamanlı Çalışma(Masterclass Eğitimler Brüt Asgari Ücretin %287 Fazlası) için teklif edilmesi gereken asgari işçilik bedelinin (1000 saat x 105,44 TL/saat =) 105.440,00 TL olduğu ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından söz konusu kalemlere sırasıyla 1.899.000,00 TL, 3.030.640,00 TL ve 77.270,00 TL teklif verildiği tespit edilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifi incelendiğinde İdari Şartname eki birim fiyat teklif cetvelinde her bir personel grubu için belirlenen asgari ücretin %fazlası olarak teklif edilmesi gereken asgari tutarın altında teklif sunduğu anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından işçilik kalemlerine ilişkin teklif etmiş olduğu bedelin, söz konusu kalemlere ilişkin teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında ve söz konusu teklifin ihale dokümanına aykırı teklif olmasından ötürü değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklara aşağıda yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibi isteklinin teklifi incelendiğinde İdari Şartname eki birim fiyat teklif cetvelinde her bir personel grubu için belirlenen asgari ücretin % fazlası olarak teklif edilmesi gereken asgari tutarın altında teklif sunduğu anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından işçilik kalemlerine ilişkin teklif etmiş olduğu bedelin, söz konusu kalemlere ilişkin teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında ve söz konusu teklifin ihale dokümanına aykırı teklif olmasından ötürü değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Dibo İnşaat Gıda Tarım Petrol Ürünleri Taşımacılık Temizlik İşleri İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi – Taner Sosyal Hizmetler İnşaat Taşımacılık Gıda İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı ile Erva Sosyal Hizmetler İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin  mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.