ihalede çalışan personellerin yıllık izin, haftalık izin ve mazeret izinlerinde yerine görevlendirilecek personellerle ilgili düzenlemeye yer verilmediği anlaşılsa da çalıştırılacak personellerin izin bağlamında yasal haklarını kullanacağı, isteklilerin tekliflerini buna göre oluşturmalarının beklendiği dikkate alındığında mevcut durumun isteklilerin teklif vermelerine engel nitelik taşımadığı

 hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

  hükmü,

 

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Fiyat farkı hesabı” başlıklı 5’inci maddesinde “(1) Fiyat farkı aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:

 

F = An x B x ( Pn-1)

                       İn               AYn           Yn      GMn

Pn = a+ a2  —— + b1  —— + b2  —— + b3  —— + c ——

                       İo               AYo           Yo    Go            Mo

 

a) F: Fiyat farkını (TL),

d) a1: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6 ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı,

e) a2: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

ifade eder.

(3) Ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayıların, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenerek ihale dokümanında gösterilmesi ve her sabit katsayı için dördüncü fıkraya göre hesaplamaya esas endeksin belirlenmesi zorunludur. Katsayıların belirlenmesinde öncelikle a2, b1, b2, b3 ve c katsayıları belirlendikten sonra bunların toplamı birden çıkarılarak bulunan sayı a1 katsayısı olarak alınır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımlarında fiyat farkı” başlıklı 81’inci maddesinde “81.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanıldığı hizmet alımlarında işçilik maliyetlerine ilişkin fiyat farkı hesaplanacağının ihale dokümanında belirtilmesi gerekmektedir.” açıklaması bulunmaktadır.

 

a) Adı: 2024 Yılı Yemek Hizmeti Alım İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

e) Miktarı:

Sabah Kahvaltısı Hizmeti : 1.499.200 öğün
Akşam Yemeği Hizmeti : 1.499.200 öğün

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: İstanbul ili sınırları içerisinde muhtelif yerlerde.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olacaktır. İhale karar pulu, KİK payı, sözleşme damga vergisi, işçilik maliyeti, yemek taşıma giderleri ile birlikte işin yürütülmesi sırasında gerçekleşecek her türlü giderler teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

%2” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1.

Fiyat farkı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

F = An x B x ( Pn-1)

Pn=a1+a2 İn/İo+b1 AYn/AYo+b2 Yn/Yo+b3 Gn/Go+c Mn/Mo

F: Fiyat farkını (TL),

B: 0,90 sabit katsayısını,

Pn: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte, fiyat farkı hesabında kullanılan temel endeksler ve güncel endeksler ile a1, a2, b1, b2, b3 ve c değerlerinin ağırlık oranlarını temsil eden katsayıların yukarıdaki formüle uygulanması sonucu bulunan fiyat farkı katsayısını,
ifade eder.

Endeks tablosu: Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan yurt içi üretici fiyat endeksi, 2003=100, CPA 2008 kısım, bölüm ve gruplarına göre tarihsel seri tablosudur.
Formüldeki sabit katsayılar ile temel endeksler(o) ve güncel endeksler(n):

Katsayı

Endeks

a1 (Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranı)

0,055

 

 

 

Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın 6 ncı maddesine göre hesaplanacaktır.

 

a2 (Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranı)

 

0

 

 

 

 

b1 (Akaryakıtın ağırlık oranı)

 

0

 

 

 

 

 

b2 (Diğer katı veya sıvı yakıtların ağırlık oranı)

 

0

 

 

 

 

 

b3 (Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranı)

 

0,945

 

Go, Gn

 

 

c (Makine ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranı)

 

0

 

 

 

 


Fiyat Farkı Açıklamaları

(1) İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırılan işçinin idari şartnameye göre ihale tarihi itibarıyla hesaplanan brüt maliyeti ile uygulama ayındaki brüt maliyeti arasındaki fark, 5 inci madde uygulanmaksızın ödenir veya kesilir…” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İşin Konusu ve Süresi: ” başlıklı 1’inci maddesinde “Yönetim ve denetimi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü’ne ait, İstanbul ili genelinde 14 adet yerin (± 5 yer) her birinde 12 ay süre ile yüklenici firma tarafından verilecek taşımalı kahvaltı ve yemek hizmeti (yüklenicinin kendi yemekhanesinde / yemekhanelerinde hazırlayıp sıcaklık koruyucu kutular ile aşağıda belirtilen adreslere ulaştırılması) bu şartnamenin konusunu teşkil eder.

Yüklenici 14 yer (± 5 yer) için:

  1. 2024 yılı Ocak – Haziran ayları arası (Ocak – Haziran ayları dahil) günlük 4.800 kişiye [14 yerin (± 5 yerin) toplamı günlük 4.800 kişi] her gün sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere günde 2 öğün (6 ayda toplam 1.747.200 öğün),
  2. 2024 yılı Temmuz – Eylül ayları arası (Temmuz – Eylül ayları dahil) günlük 2.000 kişiye [14 yerin (± 5 yerin) toplamı 2.000 kişi] her gün sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere günde 2 öğün (3 ayda toplam 368.000 öğün),   
  3. 2024 yılı Ekim – Aralık ayları arası (Ekim – Aralık ayları dahil) günlük 4.800 kişiye [14 yerin (± 5 yerin) toplamı 4.800 kişi] her gün sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere günde 2 öğün (3 ayda toplam 883.200 öğün)

olmak üzere toplam 2.998.400 öğün (1.499.200 öğün sabah kahvaltısı, 1.499.200 öğün akşam yemeği olmak üzere) yemek hizmeti verecektir.    

Bahse konu hizmetin verileceği yerlerin adresleri aşağıdaki gibidir:…” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.13 Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği tabldot usulü ile self servis olacaktır ve yemeğin sunumu, her servis sonrası yemekhane temizliği ile bulaşıkların yıkanması yüklenici tarafından temin edilecek en az ilkokul mezunu ve yemek sektöründe ortalama 1 yıl deneyimli (garson, servis elemanı, aşçı yardımcısı vb.) personel tarafından gerçekleştirilecektir. 101 kişi ve üzerinde hizmet verilen her bir öğrenci yurdu için aşağıdaki tabloda belirtilen çalışanlardan bir tanesi Yemekhane Sorumlu Personeli olarak yemekhanede gerçekleşen tüm iş ve işlemlerin koordinasyonunu ve yurt yönetimi ile irtibatı sağlayacak, yemek sektöründe en az 3 yıl deneyimli (garson, servis elemanı, aşçı yardımcısı vb.) kişilerden seçilecektir. İdareye ait 14 yerin (± 5 yer) kapasite durumuna göre görevlendirilecek personel sayıları aşağıdaki tabloda ifade edilmiştir:

 

 

SIRA NO

KAPASİTE DURUMU
(Kişi)

SABAH KAHVALTISI İÇİN GÖREVLENDİRİLECEK PERSONEL SAYISI
(Kişi)

AKŞAM YEMEĞİ İÇİN GÖREVLENDİRİLECEK PERSONEL SAYISI
(Kişi)

1

100 Kişiye Kadar

1 Kişi

1 Kişi

2

2 Kişi

2 Kişi

3

3 Kişi

3 Kişi

4

4 Kişi

4 Kişi

5

5 Kişi

5 Kişi

6

6 Kişi

6 Kişi

7

7 Kişi

7 Kişi

8

1.001 Kişi ve Üzeri

8 Kişi

8 Kişi

 

Yukarıdaki tabloda ifade edilen kişilerin tüm giderleri (ücret, ulaşım, sigorta, vs…) yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. Ayrıca yemekhane temizliği ve bulaşık yıkama hizmeti ile ilgili olarak ihtiyaç duyulabilecek her türlü alet – edevatın (kova, mob, fırça, sünger, vs…) ve her türlü temizlik malzemesinin tamamının (yüzey temizleyici, cam temizleyici, bulaşık makinesi deterjanı, vs…) temini yüklenici firma tarafından gerçekleştirilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin 14 farklı adreste yer alan öğrenci yurtlarında sabah ve akşam yemeği verilmesi işi olduğu, söz konusu adreslere Teknik Şartname’nin 1’inci maddesinde yer verildiği, kahvaltı ve yemek hizmetinin yüklenicinin kendi yemekhanesinde verileceği, yemeğin sunumu, her servis sonrası yemekhane temizliği ile bulaşıkların yıkanması işlerinin yüklenici tarafından temin edilecek personel marifetiyle gerçekleştirileceği anlaşılmıştır. Bununla birlikte çalıştırılacak personel sayısına ihale dokümanında yer verilmediği, görevlendirilecek personel sayısının yemek dağıtımı gerçekleştirilecek yerin kapasite durumu ile ilişkilendirildiği tespit edilmiştir.

 

Teknik Şartname’nin yukarıda aktarılan 4.13’üncü maddesi çerçevesinde 101 kişi ve üzerinde hizmet verilen her bir öğrenci yurdu için, çalıştırılacak personel sayısının yer aldığı tabloda belirtilen çalışanlardan birinin yemekhane sorumlu personeli olarak belirleneceği, 101 kişi ve üzerinde hizmet verilen öğrenci yurdunda en az 2 personelin görevlendirileceği tespit edilmiştir.

 

Başvuruya konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı işi olduğu, İdari Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde fiyat farkı hesaplanacağı düzenlemesine yer verildiği, buna göre haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranı a1 katsayısının 0,055 olarak belirlendiği görülmektedir.

 

Öte yandan ihale dokümanında yurtlarda çalışacak olan personellerin yıllık izin, haftalık izin ve mazeret izinlerinde yerine görevlendirilecek personellerle ilgili herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği anlaşılmıştır.

 

a) Başvuruya konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalesi olduğu anlaşılmakla birlikte ihale dokümanında personel sayısına net olarak yer verilmediği, bunun yerine personel sayısının Teknik Şartname’de öğrenci yurt kapasitesiyle ilişkilendirildiği, tabloda personel sayısının 1’den 8’e kadar değişebildiği 8 farklı durumun bulunduğu, buna göre yurt kapasitesinin 100 kişi ve altında olması halinde 1 personel, yurt kapasitesinin 1001 kişi ve üzerinde olması halinde 8 personelin çalıştırılacağı anlaşılmıştır. Somut olayda isteklilerin tekliflerini oluştururken personel sayısının önem arz ettiği,  her ne kadar idare tarafından şikâyet başvurusuna verilen cevapta yurt sayısı ve öğün sayısından hareketle öğrenci yurtlarının tamamında ortalama kaç personel çalıştırılacağının hesaplanabileceği ifade edilse de bu durumun sözleşmenin yürütümü aşamasında uyuşmazlığa neden olabileceği, zira mevcut düzenlemede öğün sayısının yurtlara eşit dağıtılması ile öğün sayısının öğrenci kapasitesinin 1001 kişinin çok üzerinde olduğu senaryolar arasında büyük farklılık bulunduğu, kaldı ki ihale tarihinin 14.11.2023 olduğu ve şikâyet başvurusuna verilen cevabın istekliye 15.11.2023 tarihinde tebliğ edildiği, yani ortalama üzerinden personel sayısı tespiti yapılacağı bilgisine isteklinin ihaleden önce vakıf olamayacağı, çalıştırılacak personel sayısında yaşanan belirsizliğin isteklilerin eşit koşullarda ve sağlıklı teklif vermelerine engel boyutta olduğu dikkate alındığında başvurusu sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

b) Somut olayda 101 kişi ve üzerinde hizmet verilen her bir öğrenci yurdu için, çalıştırılacak personel sayısının yer aldığı tabloda belirtilen çalışanlardan birinin yemekhane sorumlu personeli olarak belirleneceği, dolayısıyla ilave personel görevlendirmesi yapılmayacağı, sorumlu personel veya çalıştırılacak diğer personellerle ilgili yüklenici tarafından ödenecek ücret konusunda herhangi bir belirlemeye ihale dokümanında yer verilmediği dikkate alındığında bu durumun isteklilerin eşit koşullarda ve sağlıklı teklif vermelerine engel nitelik taşımadığı değerlendirilmiştir.

 

c) Başvuruya konu ihalede fiyat farkı verileceği düzenlemesine İdari Şartname’de yer verildiği, haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranı a1 katsayısının 0,055 olarak belirlendiği, fiyat farkı hesaplamasının hakediş tutarı üzerinden fiyat farkı hesaplama formülü kullanılarak yapıldığı, fiyat farkı hesaplama formülünde yer alan fiyat farkı katsayısının ise ağırlık oranları ile Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık yayımlanan yurt içi üretici fiyat endekslerinden ibaret olduğu, dolayısıyla mevcut fiyat farkı düzenlemesinde herhangi bir belirsizlik olmadığı, itirazen şikâyet başvurusunda ağırlık katsayılarının hatalı belirlendiği gibi herhangi bir ibareye yer verilmediği de dikkate alındığında başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.

 

d) Somut olayda her ne kadar personellerin yıllık izin, haftalık izin ve mazeret izinlerinde yerine görevlendirilecek personellerle ilgili düzenlemeye yer verilmediği anlaşılsa da çalıştırılacak personellerin izin bağlamında yasal haklarını kullanacağı, isteklilerin tekliflerini buna göre oluşturmalarının beklendiği dikkate alındığında mevcut durumun isteklilerin teklif vermelerine engel nitelik taşımadığı sonucuna varılmıştır.

 

Toplantı No 2023/061
Gündem No 35
Karar Tarihi 20.12.2023
Karar No 2023/UH.II-1577