İhaleye katılan isteklilerin ekonomik ve mali yeterlik kriterlerini sağlayıp sağlamadıklarına yönelik incelemede istekliler tarafından sunulan belgelerdeki bilgiler ile Gelir İdaresi Başkanlığı ile Kamu İhale Kurumu bünyesinde kurulan Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) arasındaki entegrasyon çerçevesinde temin edilen bilgilerin karşılaştırılması sonucunda,  diğer bir ifadeyle EKAP’taki bilgiler üzerinden teyidi şeklinde gerçekleştirildiği, dolayısıyla bu verilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan veriler olduğu hk

Toplantı No 2022/051
Gündem No 26
Karar Tarihi 09.11.2022
Karar No 2022/UH.I-1383

BAŞVURU SAHİBİ:

Yeni Vizyon Kur. Hiz. İnş. Oto. San. ve Tic. A.Ş. – Latin Kur. Hiz. İnş. Oto. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/584474 İhale Kayıt Numaralı “1270 Personelle 01/01/2023-31/12/2024 Tarihleri Arasında Gerçekleştirilmek Üzere DHMİ Teknik İşletimi Destek” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 26.08.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “1270 Personelle 01/01/2023-31/12/2024 Tarihleri Arasında Gerçekleştirilmek Üzere DHMİ Teknik İşletimi Destek” ihalesine ilişkin olarak Yeni Vizyon Kur. Hiz. İnş. Oto. San. ve Tic. A.Ş. – Latin Kur. Hiz. İnş. Oto. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı’nın 17.10.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.10.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 31.10.2022 tarih ve 57989 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.10.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/1229 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İdarece ihaleye ilişkin sınır değerin asgari işçilik maliyeti olarak belirlendiği, ancak Teknik Şartname’nin 5.26’ncı maddesinde havalimanı giriş kartları giderinin de bulunduğu, söz konusu giderin de hesaba katılarak sınır değerin hesaplanması gerektiği,

 

2) İhale üzerinde bırakılan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin beyan etmiş oldukları iş deneyim belgelerinin mevzuata uygun olmadığı, mevzuat hükümlerine istinaden iş bitirme belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlardan temin edilmiş iş bitirme belgesi beyan edilmesi halinde idarece söz konusu iş deneyim belgesinin değerlendirmeye alınmaması gerektiği, bu tür işlerde sözleşme, faturalar ve SGK çıktılarının sunulması ve ayrıca sözleşmenin yenilenmiş olması halinde iş deneyim belge tutarına yenilenen sürenin eklenmemesi gerektiği, öte yandan anılan isteklilerce beyan edilen belgelerin benzer iş tanımına uygun olmadığı ve asgari iş deneyim belge tutarını karşılamadığı,

 

3) İdarece ihale üzerinde bırakılan isteklinin kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,00 olarak belirtildiği, ancak bu ölçekte firmalarda söz konusu oranın 0,00 olmasının ticari hayatın olağan akışına aykırı olduğu, anılan isteklinin bahse konu oranının yeniden incelenmesi ve Merkez Bankasından teyit edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. Bu Tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları için öngörülen düzenlemeler, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince ihale edilebilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerine uygulanır. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 ve 24 üncü maddeleri gereğince kadroya geçiş uygulamasına tabi olan hizmet alımları ile bu hizmetlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan hizmetler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak değerlendirilecektir.

78.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden hizmet alımlarını ifade eder.

78.1.2. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetleri, 78.1.1 inci maddede yer alan koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilmez.

78.1.3. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan ve niteliği gereği süreklilik arz eden park bahçe bakım ve onarım işi, çöp toplama, cadde, sokak, meydan vb. temizlik işleri, bu işlerin karakteristik edimlerini içeren veya alt hizmetleri niteliğinde olan refüj ve yeşil alanların bakım ve onarımı, ot temizliği, çim biçimi, toprak işleme, arazi hazırlığı, fidan üretimi, dikimi ve bakımı ile ağaç budama, sulama ve bakımı, sürücülü araç/iş makinesi kiralama vb. işler ile Kurum tarafından belirlenecek diğer işler, 78.1.1 inci maddede yer alan diğer koşullara bakılmaksızın personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilir.

78.3. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımına ilişkin ihale dokümanında haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirtilmesi halinde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi gerekmektedir…

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.

78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.

b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.

c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir.” açıklaması,

 

Aynı Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “1270 Personelle 01/01/2023-31/12/2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmek üzere DHMİ Teknik İşletimi Destek Hizmeti” olarak belirtildiği, miktarı ve türüne ise Şartname ekinde;

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

İşçi Sayısı

Ay/gün/saat

1

Teknik İşletimi Destek Hizmetlerinin 01.01.2023-31.12.2024 tarihleri arasında on üç (13) Makine/Elektrik Mühendisi -Mimar/İçmimar-Bilişim Uzmanı ile yerine getirilmesi işi.(Brüt asgari ücretin %200 fazlası)

Ay

13,00

24

2

Teknik İşletimi Destek Hizmetlerinin 01.01.2023-31.12.2024 tarihleri arasında bin iki yüz yirmi altı (1226) işçi ile yerine getirilmesi işi. (Makina Teknikeri/Teknisyeni, Motor Teknikeri/Teknisyeni, Metal İşleri Teknisyeni, Elektrik Teknikeri/Teknisyeni, Bilgisayar Teknikeri/Teknisyeni, İş Makinaları Operatörü, Soğutma Teknolojileri Teknikeri/ Klima/İklimlendirme Teknisyeni, Sıhhi Tesisat Teknisyeni, İnşaat Teknikeri/Teknisyeni, İnşaat/Boya/Marangoz Ustası, Oto Boyacısı, Oto Elektrikçisi, Grafiker, Danışma Görevlisi ve Ofis/Büro Destek Personeli) ile yerine getirilmesi işi. (Brüt asgari ücretin %100 fazlası)

Ay

1226,00

24

3

Teknik İşletimi Destek Hizmetlerinin 01.01.2023-31.12.2024 tarihleri arasında on bir (11) engelli işçi ile yerine getirilmesi işi. (Makina Teknikeri/Teknisyeni, Motor Teknikeri/Teknisyeni, Metal İşleri Teknisyeni, Elektrik Teknikeri/Teknisyeni, İş Makinaları Operatörü, Soğutma Teknolojileri Teknikeri/ Klima/İklimlendirme Teknisyeni, Sıhhi Tesisat Teknisyeni, İnşaat Teknikeri/Teknisyeni, İnşaat/Boya/Marangoz Ustası, Oto Boyacısı, Oto Elektrikçisi, Grafiker, Danışma Görevlisi ve Ofis/Büro Destek Personeli) unvanlarından herhangi birine sahip Genel Müdürlükte bir (1) personel, Ankara Esenboğa Havalimanında üç (3) personel, Milas Bodrum Havalimanında iki (2) personel, İstanbul Atatürk Havalimanında üç (3) personel ve Diyarbakır Havalimanında iki (2) personel olmak üzere toplam on bir (11) engelli personel ile yerine getirilmesi işi.(Brüt asgari ücretin %100 fazlası)

Ay

11,00

24

4

Teknik İşletimi Destek Hizmetlerinin 01.01.2023-31.12.2024 tarihleri arasında yirmi (20) şoför ile yerine getirilmesi işi.(Brüt asgari ücretin %50 fazlası)

Ay

20,00

24

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

01.01.2023-31.12.2024 tarihleri arasındaki aylarda; Ulusal ve Genel tatil günlerinde (Ulusal Bayram, Resmi ve Dini Bayram Günleri ile Yılbaşı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü) çalışacak Makina Teknikeri/Teknisyeni, Motor Teknikeri/Teknisyeni, Metal İşleri Teknisyeni, Elektrik Teknikeri/Teknisyeni, Bilgisayar Teknikeri/Teknisyeni, İş Makinaları Operatörü, Soğutma Teknolojileri Teknikeri/ Klima/İklimlendirme Teknisyeni, Sıhhi Tesisat Teknisyeni, İnşaat Teknikeri/Teknisyeni, İnşaat/Boya/Marangoz Ustası, Oto Boyacısı, Oto Elektrikçisi, Grafiker, Danışma Görevlisi ve Ofis/Büro Destek Personeli için. Brüt asgari ücretin % 100 fazlası.

Gün

16.530

2

01.01.2023-31.12.2024 tarihleri arasındaki aylarda; Ulusal ve Genel tatil günlerinde (Ulusal Bayram, Resmi ve Dini Bayram Günleri ile Yılbaşı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü) çalışacak bir (1) Şoför için. Brüt asgari ücretin % 50 fazlası.

Gün

30

3

Şehir dışı görevlendirme harcırah ücreti

Gün

1.470

4

Şehir dışı görevlendirmelerde yapılacak konaklama ücreti

Gün

1.327

5

Şehir dışı görevlendirme yol ücreti

Kilometre

51.672

6

Fazla çalışma (Şoför) 20×540=10800

Saat

10.800

 

şeklinde yer verildiği, anılan Şartname’nin 19’uncu maddesinde teklif ve sözleşme türünün birim fiyat teklif ve sözleşme olacağının belirtildiği, Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 01.01.2023; işi bitirme tarihi 31.12.2024” düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

Teknik İşletimi Destek Hizmeti kapsamında çalıştırılan personele asgari ücret üzerinden ödeme yapılacak olup, bu ücret hesaplamasında on üç (13) Makina/Elektrik Mühendisi-Bilişim Uzmanı-Mimar/İçmimar için yirmi dört (24) ay süre ile brüt asgari ücretin en az yüzde iki yüz (%200) fazlası üzerinden ödeme yapılacak olup, bunların arasından bir (1) adeti Milas Bodrum’da, iki (2) adeti Kapadokya’da, dört (4) adeti Ankara Esenboğa’da, (1) adeti Ekipman Üretim Müdürlüğünde ve beş (5) adeti Genel Müdürlük Merkezde Makina/Elektrik Mühendisi-Bilişim Uzmanı-Mimar/İçmimar olarak çalıştırılacaktır.

Ayrıca; Makina Teknikeri/Teknisyeni, Motor Teknikeri/Teknisyeni, Metal İşleri Teknisyeni, Elektrik Teknikeri/Teknisyeni, Bilgisayar Teknikeri/Teknisyeni, İş Makinaları Operatörü, Soğutma Teknolojileri Teknikeri/ Klima/İklimlendirme Teknisyeni, Sıhhi Tesisat Teknisyeni, İnşaat Teknikeri/Teknisyeni, İnşaat/Boya/Marangoz Ustası, Oto Boyacısı, Oto Elektrikçisi, Grafiker, Danışma Görevlisi ve Ofis/Büro Destek Personeli olmak üzere toplam bin iki yüz otuz yedi (1237) personel için (engelli personel de dâhil) yirmi dört (24) ay süre ile brüt asgari ücretin en az yüzde yüz (%100) fazlası üzerinden ödeme yapılacak olup, bunların arasından iki (2) adeti Diyarbakır Havalimanında, üç (3) adeti İstanbul Atatürk Havalimanında, iki (2) adeti Muğla Milas-Bodrum Havalimanında, üç (3) adeti Ankara Esenboğa Havalimanında ve bir (1) adeti Genel Müdürlük Merkezde, engelli personel olarak çalıştırılacaktır.

Yine; yirmi (20) Şoför personeli için yirmi dört (24) ay süre ile brüt asgari ücretin en az yüzde elli (%50) fazlası üzerinden ödeme yapılacak olup, bunların arasından üç (3) adeti İstanbul Atatürk Havalimanında, bir (1) adeti Erzurum Havalimanında ve on altı (16) adeti Genel Müdürlük Merkez’de, Şoför olarak çalıştırılacaktır.

Toplamda; 24 (yirmidört) ay süre ile bin iki yüz yetmiş (1270) personel çalıştırılacaktır.

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

Yüklenici tarafından bu sözleşme kapsamında istihdam edilen personele aylık en az yirmi altı (26) iş günü üzerinden brüt en az beş yüz yetmiş iki (572,00 TL) Türk Lirası yemek bedeli ücret bordrosunda gösterilerek nakdi olarak ödenecektir.

Yüklenici tarafından bu sözleşme kapsamında istihdam edilen personele aylık en az yirmi altı (26) iş günü üzerinden brüt en az beş yüz yirmi (520,00 TL) Türk Lirası ulaşım (yol) bedeli ücret bordrosunda gösterilerek nakdi olarak ödenecektir.

İstekliler tekliflerinde yol ve yemek bedelini yirmi altı (26) gün üzerinden vereceklerdir. Yirmi altı (26) günlük süre fiyat teklifinin verilmesinde uygulama birliğinin sağlanması için tespit edilmiş olup, sözleşmenin uygulanması sırasında hak ediş ödemelerinde, çalışılmayan günler ve yıllık izinli olduğu günler için yol ve yemek bedelleri hak ediş bedellerinden düşülerek ödeme yapılacaktır.

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.4. Diğer giderler:

Teknik Şartnamede belirtilen giyim malzemesi ayni olarak verilecektir.

Hizmet alım kapsamında şoför olarak çalıştırılacak her personele ihtiyaca binaen fazla çalışma yaptırılabilecektir. Yürürlükteki İş Kanunu kapsamında her personele bir yılda toplam en fazla iki yüz yetmiş (270) saat fazla çalışma yaptırılacaktır. Yirmi dört (24) aylık hizmet süresi içinde yirmi (20) personel için fazla mesai saati toplam on bin sekiz yüz (10800) saat olarak hesaplanmıştır. Fazla mesai ücreti Yüklenicinin teklif fiyatına dahil edilecektir. Söz konusu ücret Yüklenici tarafından teklif fiyatına dahil edilerek fiyat teklifi verilecektir. Yüklenici bu durumu peşinen kabul etmiş sayılır ve Yüklenici bu hususta herhangi bir hak ve talepte bulunmayacağını şimdiden kabul ve taahhüt eder.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günlerinde çalıştırılan işçilere (Havalimanı Müdürlüğünde hem normal mesaide çalıştırılan personel hem de vardiyalı olarak çalıştırılan personel dahildir.), İş Kanunu’nun 47’nci maddesi gereğince mevcut ücretine ilaveten çalışılan her gün için ayrıca bir günlük Genel Tatil Ücreti, ücret bordrosuna dahil edilerek Yüklenici tarafından ödenir. Bu işçilere Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde çalıştıkları gün için ayrıca izin verilmez.

Merkez/Başmüdürlük/Müdürlüklerde Makina Teknikeri/Teknisyeni, Motor Teknikeri/Teknisyeni, Metal İşleri Teknisyeni, Elektrik Teknikeri/Teknisyeni, Bilgisayar Teknikeri/Teknisyeni, İş Makinaları Operatörü, Soğutma Teknolojileri Teknikeri/Klima/İklimlendirme Teknisyeni, Sıhhi Tesisat Teknisyeni, İnşaat Teknikeri/Teknisyeni, İnşaat/Boya/Marangoz Ustası, Oto Boyacısı, Oto Elektrikçisi, Grafiker, Danışma Görevlisi ve Ofis/Büro Destek personelinden;

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günlerinde (01.01.2023-31.12.2024) tarihleri arası otuz (30) gün tatil ücretleri. (Çalışılacak toplam gün sayısı on altı bin beş yüz otuz (16530) gündür.)

Merkez / Başmüdürlük / Müdürlüklerde şoför personelinden; 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günlerinde (01.01.2023-31.12.2024) tarihleri arası otuz (30) gün tatil ücretleri. (Çalışılacak toplam gün sayısı bir (1) şoför için otuz (30) gündür.)

Havalimanlarındaki Makina Teknikeri/Teknisyeni, İş Makinaları Operatörü, Motor Teknikeri/Teknisyeni ve Şoför personelden diğer havalimanlarına geçici olarak görevlendirilenlere kilometre başına kırk beş kuruş (0,45 TL) ulaşım bedeli ödenecektir. (Toplam yol mesafe: elli bir bin altı yüz yetmiş iki kilometre (51672 km), (0,45 TL bedelin içerisine % 4 sözleşme giderleri ve genel giderler, diğer giderler vb. dahildir.)

Geçici görevlendirilen personele görevli bulunduğu süre içerisinde günlük yetmiş dokuz Türk Lirası doksan sekiz kuruş (79,98 TL) harcırah ödenecektir. (Toplam harcırah ödenecek gün sayısı: bin dört yüz yetmiş (1470 gün), yetmiş dokuz Türk Lirası doksan sekiz kuruş (79,98 TL) bedelin içerisine % 4 sözleşme giderleri ve genel giderler, diğer giderler vb. dahildir.)

Geçici görevlendirilen personele görevli bulunduğu süre içerisinde günlük iki yüz yirmi üç Türk Lirası doksan dört kuruş (223,94 TL) konaklama ücreti ödenecektir. (Toplam ödenecek konaklama gün sayısı: bin üç yüz yirmi yedi gün (1327 gün), iki yüz yirmi üç Türk Lirası doksan dört kuruş (223,94 TL) bedelin içerisine % 4 sözleşme giderleri ve genel giderler, diğer giderler vb. dahildir.)

Genel Tatil Ücreti Yüklenicinin teklif fiyatına dahil edilmiştir. Söz konusu ücret Yüklenici tarafından teklif fiyatına dahil edilerek fiyat teklifi verilecektir. Yüklenici bu durumu peşinen kabul etmiş sayılır ve Yüklenici bu hususta herhangi bir hak ve talepte bulunmayacağını şimdiden kabul ve taahhüt eder.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Teknik İşletimi Destek Hizmetleri işinde görev yapacak personel için “İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası prim oranı” % 2’dir.” düzenlemesine,

 

Teknik Şartname’nin 5.26’ncı maddesinde “Teknik işletimi destek hizmetleri işi kapsamında havalimanlarında görevlendirilecek personelin havalimanı giriş kartları sözleşme süresi içerisinde her yıl için DHMİ havalimanı giriş kartları ücret tarifesine göre bedeli karşılığında verilecektir. Söz konusu bedel Yüklenici tarafından ödenecek, kullanılması, uygulama usulleri ve güvenlik kurallarına uyulması sağlanacaktır. Giriş kart ücretleri Yüklenici tarafından teklif fiyatına dahil edilerek fiyat teklifi verilecektir. Kartın alınması için gerekli olan eğitimler İdare tarafından ücretsiz olarak verilecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Teknik Şartname’nin yukarıda aktarılan 5.26’ncı maddesinden havalimanlarında görevlendirilecek personelin havalimanı giriş kartlarının sözleşme süresi içerisinde her yıl için DHMİ havalimanı giriş kartları ücret tarifesine göre bedeli karşılığında verileceği, söz konusu bedelin yüklenici tarafından ödeneceği, giriş kart ücretlerinin yüklenici tarafından teklif fiyatına dahil edilerek fiyat teklifi verileceği anlaşılmaktadır.

 

Öte yandan Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda aktarılan 78.30’uncu maddesi gereğince ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacağı ve söz konusu gider kalemlerinin hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler içerisinde kabul edileceği anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede başvuru sahibinin iddiası incelendiğinde Teknik Şartname’nin 5.26’ncı maddesinde yer alan havalimanı giriş kartlarının % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler kapsamında olduğu, bahse konu gider kalemi için sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti haricinde bir maliyet belirlenmesine gerek bulunmadığı, bu doğrultuda idarece hesaplanan sınır değerin Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda aktarılan açıklamalarına uygun olduğu ve sınır değerin yeniden belirlenmesini gerektirecek bir husus bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde “Aşağıda belirtilen idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri bu Kanun hükümlerine göre yürütülür:

a) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı; döner sermayeli kuruluşlar, birlikler (meslekî kuruluş şeklinde faaliyet gösterenler ile bunların üst kuruluşları hariç), tüzel kişiler.

b) Kamu iktisadi kuruluşları ile iktisadi devlet teşekküllerinden oluşan kamu iktisadi teşebbüsleri.

c) Sosyal güvenlik kuruluşları, fonlar, özel kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar (meslekî kuruluşlar ve vakıf yüksek öğretim kurumları hariç) ile bağımsız bütçeli kuruluşlar.

d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenlerin doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler.

e) 4603 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar ile bu bankaların doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları şirketlerin yapım ihaleleri.

Ancak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve bu Fonun hisselerine kısmen ya da tamamen sahip olduğu bankalar, 4603 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar ve bu bankaların doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları şirketler ((e) bendinde belirtilen yapım ihaleleri hariç) 4603 sayılı Kanun kapsamındaki bankaların 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren teşebbüs, işletme ve şirketler bu Kanun kapsamı dışındadır.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

…b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

…2) İstekli tarafından kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) Son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işleriyle ilgili deneyimi gösteren belgeler,

b) Son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işlerinde sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen işlerle ilgili deneyimi gösteren belgeler,

c) Devam eden yapım ve yapımla ilgili hizmet işlerinde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerle ilgili deneyimi gösteren belgeler,

d) Son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan mal ve hizmet alımlarına ilişkin deneyimi gösteren belgeler,

e) Devredilen işlerde sözleşme bedelinin en az % 80’inin tamamlanması şartıyla, son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işleri ve son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan mal ve hizmet alımlarıyla ilgili deneyimi gösteren belgeler.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş Deneyimini Gösteren Belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; teknolojik ürün deneyim belgesinin ve yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleriyle ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

… istenilmesi zorunludur.

…(3) İş deneyiminin belirlenmesi amacıyla;

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b), (c) ve (f) bentlerine göre yapılan ihalelerde, teklif edilen bedelin % 25’i ile % 50’si aralığında idarece belirlenecek bir orandan az olmamak üzere,

…ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler ile teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması istenir…” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri; Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak yurt içinde veya yurt dışında gerçekleştirilen işler ya da denetlenen veya yönetilen yapımla ilgili hizmet işleri için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri ile sözleşmeye ait damga vergisinin ihale ilan tarihi itibarıyla ödendiğine ilişkin belgeler, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz…”  hükmü,

 

Bahse konu Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “(1) İhale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirmeye alınır. Birden çok iş deneyimini gösteren belge hiçbir şekilde toplanamaz.

(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz…” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 20’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.

7.5.2. Bu Madde boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı işi yapmış olmak veya Havalimanı yolcu terminali, iş ve alışveriş merkezi kompleksi, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait binalar, tatil köyü ve spor kompleksi gibi yapıların bakımı, faal tutulması, arızalarının giderilmesi, kontrolü, işletimi işlerinde personel çalıştırmış olmak.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

26.08.2022 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye 9 isteklinin katıldığı, idarece söz konusu isteklilerden 4 tanesinin teklifinin geçici teminat beyan etmedikleri gerekçesiyle, Sutem Sos. Hiz. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Msd Tem. Bilg. Sis. Med. Sağ. Turz. İnş. Pet. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin ise iş deneyim belgesi mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve 04.10.2022 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Plaza Pey. Tem. İns. Kay. Eğ. Turz. Ot. Gıda Tes. Yön. San. ve Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, Servissan Bil. Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan Plaza Pey. Tem. İns. Kay. Eğ. Turz. Ot. Gıda Tes. Yön. San. ve Tic. A.Ş. tarafından e-teklifi kapsamında sunulan yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde; tablonun “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” kısmında, “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” alanının doldurulduğu, bu alanda belgenin ayırt edici numarasına yer verildiği görülmüştür.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Servissan Bil. Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından e-teklifi kapsamında sunulan yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde; tablonun “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” kısmında, “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” alanının  doldurulduğu, bu alanda belgenin ayırt edici numarasına yer verildiği görülmüştür.

 

İdarece 27.09.2022 tarihinde Plaza Pey. Tem. İns. Kay. Eğ. Turz. Ot. Gıda Tes. Yön. San. ve Tic. A.Ş.ne EKAP üzerinden gönderilen yazı ile “Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde belirtildiği şekilde 5470-H-KD-52-2 sayılı iş deneyim belgesini tevsik edici sözleşme, faturalar, sözleşme damga vergisinin yatırıldığına ilişkin dekontun” istenildiği, diğer taraftan ihale komisyonu kararında ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Servissan Bil. Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin beyan ettiği bilgilerin elektronik ortamda teyit edildiğinin belirtildiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibinin iddiaları çerçevesinde EKAP üzerinden yapılan sorgulamada ihale üzerinde bırakılan Plaza Pey. Tem. İns. Kay. Eğ. Turz. Ot. Gıda Tes. Yön. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda belirtilen iş deneyim belgesinin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü Tedarik ve Gider Yönetimi Bölüm Başkanlığı tarafından 12.03.2019 tarihli ve 5470-H-KD-52-2 sayılı olarak Plaza Pey. Tem. İns. Kay. Eğ. Turz. Ot. Gıda Tes. Yön. San. ve Tic. A.Ş. adına düzenlenen yüklenici iş bitirme belgesi olduğu, belgeye konu işin adının “temizlik hizmeti alımı” olduğu, sözleşme tarihinin 30.05.2017, ilk sözleşme bedelinin, gerçekleştirilen iş tutarının ve belge tutarının 20.898.116,74 TL olduğu, kabul tarihinin ise 01.06.2018 olduğu anlaşılmıştır.

 

Yine EKAP üzerinden yapılan sorgulamada ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Servissan Bil. Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda belirtilen iş deneyim belgesinin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından 19.01.2022 tarihli ve 2019/562579-4438031-1-1 sayılı olarak Servissan Bil. Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.-Beker Enrj. Elekt. İnş. Müş. Eml. Gıda ve T. Hiz. Taah. Ltd. Şti. İş Ortaklığı adına düzenlenen yüklenici iş bitirme belgesi olduğu, belgeye konu işin tanımının “Şirketimizin gar ve istasyonlarında 387 kişi ile yolcu bilet satışı, danışma rezervasyon ve EYBİS operasyon merkezi hizmetlerinin 01/03/2020- 31/12/2021 tarihleri arasında 22 (yirmi iki) ay süreyle yaptırılması hizmet alımı” olduğu, ihale tarihinin 10.12.2019, ilk sözleşme bedelinin 51.786.465,14, gerçekleştirilen iş tutarının ve belge tutarının 56.886.653,43 TL, kabul tarihinin ise 31.12.2021, Servissan Bil. Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin ortaklık oranının ise %99 olduğu anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kanun’un 2’nci maddesinde Kanun kapsamında olan idarelerin belirtildiği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan maddelerinde, iş deneyim belgelerinin; Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak yurt içinde veya yurt dışında gerçekleştirilen işler ya da denetlenen veya yönetilen yapımla ilgili hizmet işleri için, iş sahibi tarafından düzenleneceği ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanacağı, diğer taraftan gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde ise iş deneyim belgesi düzenlenemeyeceği, ancak bu madde kapsamında yer alan işlerde, sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak fatura örnekleri veya bu örneklerin onaylı suretleri ile sözleşmeye ait damga vergisinin ihale ilan tarihi itibarıyla ödendiğine ilişkin belgeler ve personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin iş deneyimini gösteren belgeler olduğu, bu işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamayacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Aktarılan mevzuat hükümleri gereği, kamu ihale mevzuatı anlamında bir ihale usulü ile gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakılmaksızın, Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, diğer bir deyişle iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlerde iş sahibi tarafından iş deneyim belgesinin düzenleneceği ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanacağı anlaşılmaktadır.

 

Yönetmelik’in yukarıda aktarılan 47’nci maddesi gereğince, sözleşme ve faturaların sunulması suretiyle iş deneyiminin tevsiki ancak gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde mümkün olmaktadır.

 

Bu bağlamda, T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin kamu kurum ve kuruluşu olduğu, iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olduğu ve her ne kadar idarece işe ilişkin sözleşme, fatura veya SGK çıktıları istenmişse de söz konusu iş deneyim belgesi Yönetmelik’in 47’nci maddesi kapsamında düzenlenmediğinden bahse konu belgelerin istenme zorunluluğu bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan tespitler çerçevesinde;

 

– İhale üzerinde bırakılan Plaza Pey. Tem. İns. Kay. Eğ. Turz. Ot. Gıda Tes. Yön. San. ve Tic. A.Ş. tarafından iş deneyimini tevsik etmek üzere beyan edilen iş deneyim belgesinin mevzuata uygun olduğu, ihale dokümanında her türlü personel çalıştırılmasına dayalı ihalenin benzer iş kapsamına alındığı göz önünde bulundurulduğunda beyan edilen belgenin ihalede  istenilen benzer iş tanımına uygun olduğu, anılan isteklinin teklif tutarının 553.216.987,40 TL olduğu dikkate alındığında sağlaması gereken asgari iş deneyim belge tutarının 110.643.397,48 TL olduğu, beyan edilen belgenin güncel tutarının ise 117.564.799,49 TL olduğu ve idarece istenilen oranı karşılığı,

 

– Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Servissan Bil. Tem. Med. Oto Yem. Hiz. Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini tevsik etmek üzere beyan edilen iş deneyim belgesinin mevzuata uygun olduğu, ihalede istenilen benzer iş tanımı kapsamında olduğu, anılan isteklinin teklif tutarının 568.450.638,68 TL olduğu dikkate alındığında sağlaması gereken asgari iş deneyim belge tutarının 113.690.127,74 TL olduğu, beyan edilen belgenin güncel tutarının ise 208.482.640,66 TL, anılan isteklinin payına düzen belge tutarının ise 206.397.814,25 TL olduğu ve idarece istenilen oranı karşılığı anlaşılmış olup bu doğrultuda başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı 35’inci maddesinde “(1) Bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;

a) Yayınlanması zorunlu olan yıl sonu bilançosunun veya gerekli bölümlerinin,

b) (a) bendinde belirtilen belgelere eşdeğer belgelerin,

her ikisinin de idarece istenilmesi zorunludur.

(2) Bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında;

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,

(3) Adayın veya isteklinin ikinci fıkra uyarınca sunduğu belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

(7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve (yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur.

(10) Aday veya isteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve üçüncü fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde veya serbest meslek kazanç defteri özetine ilişkin dokuzuncu fıkrada belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.4.1. İsteklinin teklif ettiği bedelin % 10’undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

Yukarıdaki kriter, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.

İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir.

7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H)

sunmaları gerekmektedir.

Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi

gerekir.

Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.”>

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ile doküman düzenlemelerinden, bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında ilgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler tarafından yılsonu bilançosunun veya bilançonun istenilen kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belgenin sunulması gerektiği, cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olmasının, öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olmasının, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olmasının ve belirtilen bu üç kriterin de birlikte sağlanmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır.

 

İhaleye katılan isteklilerin ekonomik ve mali yeterlik kriterlerini sağlayıp sağlamadıklarına yönelik incelemenin, istekliler tarafından sunulan belgelerdeki bilgiler ile Gelir İdaresi Başkanlığı ile Kamu İhale Kurumu bünyesinde kurulan Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) arasındaki entegrasyon çerçevesinde temin edilen bilgilerin karşılaştırılması sonucunda,  diğer bir ifadeyle EKAP’taki bilgiler üzerinden teyidi şeklinde gerçekleştirildiği, dolayısıyla bu verilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan veriler olduğu anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede EKAP üzerinden ihale üzerinde bırakılan Plaza Pey. Tem. İns. Kay. Eğ. Turz. Ot. Gıda Tes. Yön. San. ve Tic. A.Ş.nin 2021 yılına ait bilanço bilgileri sorgulandığında, kısa vadeli banka kredilerinin 0,00 olduğu tespit edilmiş olup anılan isteklinin bahse konu yeterlik kriterini karşıladığı anlaşıldığından başvuru sahibinin konuya ilişkin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

Öte yandan başvuru sahibi tarafından Merkez Bankası’ndan gerekli verilerin istenilmesi halinde anılan isteklinin kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,00 olmadığının anlaşılacağı iddia edilmekteyse de, Kurumumuzca daha önce yapılan bir başvuruya ilişkin olarak Merkez Bankası’ndan söz konusu verilerin yazı ile talep edildiği, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 14.04.2022 tarihli ve E.2022/18581 sayılı olarak Kurum kayıtlarına alınan cevabi yazısında “…Söz konusu talebin TCMB’den istenen verilerin asıl sahibinin TCMB olduğu varsayımı taşıdığı anlaşılmaktadır. Ancak TCMB’nin yalnızca istatistik üretmek amacıyla firma finansal tablo verilerini temin etmesi ve firma finansal tablolarının tutulduğu birincil kaynak kurumun Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) olması nedeniyle talep edilen verilerin asıl muhatabının GİB olması gerektiği değerlendirilmiştir…” ifadelerine yer verildiği görülmüş olup bu çerçevede başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının da yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.