ihalede geçici teminatları irat kaydedilecek isteklilerin Kanun’un amacına uygun olarak geçici teminatlarının sadece %3’lük kısmı irat kaydedilebilecek, tekliflerin gizliliğinin sağlanması için fazladan yatırmış oldukları teminat miktarlarının aşan kısmı ise iade edileceği

ihalede geçici teminatları irat kaydı

Toplantı No 2024/012
Gündem No 27
Karar Tarihi 20.03.2024
Karar No 2024/UY.II-472

BAŞVURU SAHİBİ:

Rumman İnşaat San. ve Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1271406 İhale Kayıt Numaralı “Klü Kütüphane Binası Yapımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 02.01.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Klü Kütüphane Binası Yapımı” ihalesine ilişkin olarak Rumman İnşaat San. ve Tic. A.Ş. nin 12.02.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.02.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 23.02.2024 tarih ve 133703 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.02.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/270 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 2023/1271406 İhale Kayıt Numaralı “Klü Kütüphane Binası Yapımı” ihalesinin kendi firmaları uhdesinde kaldığı ve EKAP üzerinden 23.01.2024 tarihinde tebliğ edilen yazı ile sözleşmeye davet edildikleri,

 

07.02.2024 tarihli ve E-61829905-755.02-113502 sayılı yazı ile ihale dışı bırakıldıklarının kendilerine tebliğ edildiği, aynı yazıda geçici teminatlarının gelir kaydedildiği bilgisinin de yer aldığı,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendikleri ihaleye 254.000.000,00 TL teklif verdikleri ve 8.100.000,00 TL tutarında geçici teminat mektubu sundukları, ancak idarece yalnızca söz konusu teklif tutarı toplamı olan 254.000.000,00 TL’nin %3’üne denk gelen tutarın (7.620.000,00 TL) gelir kaydedilmesi gerekirken teminatın tamamının gelir kaydedildiği, bu sebeple fazladan gelir kaydedilen (8.100.000,00-7.620.000,00 TL=) 480.000,00 TL’nin iade edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

hükmü,

 

 hükmü,

 

“Kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi” başlıklı 41’inci maddesinde “İhale sonucu, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan dahil olmak üzere, ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirilir. İhale sonucunun bildiriminde, tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilir.

İhale kararının ihale yetkilisi tarafından iptal edilmesi durumunda da isteklilere gerekçeleri belirtilmek suretiyle bildirim yapılır.

hükmü,

 

“Sözleşmeye davet” başlıklı takip eden maddede “41 inci maddede belirtilen sürelerin bitimini, ön mali kontrol yapılması gereken hallerde ise bu kontrolün tamamlandığı tarihi izleyen günden itibaren üç gün içinde ihale üzerinde bırakılan istekliye, tebliğ tarihini izleyen on gün içinde kesin teminatı vermek suretiyle sözleşmeyi imzalaması hususu bildirilir. Yabancı istekliler için bu süreye oniki gün ilave edilir. Sözleşmenin imzalanacağı tarihte, ihale sonuç bilgileri Kuruma gönderilmek suretiyle ihale üzerinde kalan isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının teyit edilmesi zorunludur…” hükmü,

 

“Sözleşme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluğu” başlıklı 44’üncü maddesinde “İhale üzerinde kalan istekli 42 ve 43 üncü maddelere göre kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalamak zorundadır. Sözleşme imzalandıktan hemen sonra geçici teminat iade edilir.

Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir. Bu durumda idare, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif fiyatının ihale yetkilisince uygun görülmesi kaydıyla, bu teklif sahibi istekli ile de Kanunda belirtilen esas ve usullere göre sözleşme imzalayabilir. Ancak ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli ile sözleşme imzalanabilmesi için, 42 nci maddede belirtilen on günlük sürenin bitimini izleyen üç gün içinde ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye 42 nci maddede belirtilen şekilde tebligat yapılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin de sözleşmeyi imzalamaması durumunda ise, bu teklif sahibinin de geçici teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.” hükmü yer almaktadır.

 

a) Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığını,

b) Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,

c) Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığını,

Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.

16.3.2. Yaklaşık maliyetin üzerinde olmakla birlikte teklifin kabul edilebilir nitelikte görülmesi halinde idarenin ek ödeneğinin bulunması veya ilgili mali mevzuatı gereği ödenek aktarımının mümkün olması durumlarında teklifler kamu yararı ve hizmet gerekleri de dikkate alınarak kabul edilebilir. Bu durumda sorumluluk idareye aittir. …” açıklaması yer almaktadır.

a) Adı: KLÜ Kütüphane Binası Yapımı

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

e) Miktarı: 1 Adet Betonarme Karkas Bina (İnşaat, Mimari, Mekanik, Elektrik, Altyapı ve Çevre düzenlemesi imalatları)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: KLÜ Kayalı Yerleşkesi Merkez / KIRKLARELİ” düzenlemesi,

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 30.05.2024 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4.Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.

26.5. (Mülga 30/09/2020-31260 R.G. / 14.md.)” düzenlemesi,  

 

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.

35.1.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

35.1.2. Bu madde boş bırakılmıştır.

35.2 Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde ilgili uygulama yönetmeliğinde düzenlenen usule göre ihale sonuçlandırılacaktır.

35.3. Fiyat avantajı uygulanması:

35.3.1. Tekliflerin değerlendirilmesinde yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanmayacaktır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Sözleşmeye davet” başlıklı 39’uncu maddesinde “39.1. 4734 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen sürenin bitimini, ön mali kontrol yapılması gereken hallerde ise bu kontrolün tamamlandığı tarihi izleyen günden itibaren üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan istekli sözleşmeye davet edilir. Bu davet yazısında, tebliğ tarihini izleyen on gün içinde yasal yükümlüklerini yerine getirmek suretiyle sözleşmeyi imzalaması hususu bildirilir. Yabancı istekliler için bu süreye oniki gün ilave edilecektir.

39.2. İsteklinin, bu davet yazısının bildirim tarihini izleyen on gün içinde yasal yükümlülüklerini yerine getirerek sözleşmeyi imzalaması zorunludur.” düzenlemesi,  

Anılan Şartname’nin “Sözleşme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluğu” başlıklı 41’inci maddesinde “41.1. İhale üzerinde bırakılan istekli, sözleşmeye davet yazısının bildirim tarihini izleyen on gün içinde, ihale tarihi itibariyle mesleki faaliyetini mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürdüğüne ve ihale tarihinde 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeler ile kesin teminatı verip diğer yasal yükümlülüklerini de yerine getirerek sözleşmeyi imzalamak zorundadır.

41.4. Mücbir sebep halleri dışında, ihale üzerinde bırakılan isteklinin, sözleşmeyi imzalamaması durumunda, geçici teminatı gelir kaydedilerek, hakkında 4734 sayılı Kanunun 58 inci maddesi hükümleri uygulanır. Ancak, 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında taahhüt altına alınan durumu tevsik etmek üzere sunulan belgelerin taahhüt edilen duruma aykırı hususlar içermesi halinde, geçici teminatı gelir kaydedilmekle birlikte, hakkında yasaklama kararı verilmez.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin Kırklareli Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “Klü Kütüphane Binası Yapımı” işi olduğu, bahse konu ihalenin 02.01.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirildiği, ihalede 14 adet ihale dokümanının EKAP üzerinden indirildiği, ihaleye 8 isteklinin katıldığı, 09.01.2024 tarihli kesinleşen ihale komisyonu kararına göre bütün tekliflerin geçerli olduğu, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak başvuru sahibi Rumman İnşaat San. ve Tic. A.Ş.nin belirlendiği ve ihalenin anılan istekli üzerinde bırakıldığı, Prosan Mühendislik Proje ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği ve başvuru sahibine 23.01.2024 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazı ile sözleşme imzalamaya davet edildiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan başvuru sahibi tarafından e-teklif kapsamında sunulan yeterlik bilgileri tablosunun, “Geçici Teminat Mektubunun Ayırt Edici Numarası/Takasbank Referans Numarası” bölümünde “M101012320365628R”, “Nakit teminatlar” bölümünde “Dekont/ Makbuz ve Tutarı” kısmında “8.100.000,00 TRY (Türk Lirası), rumman geçici tm görüntüsü.pdf.” şeklinde beyanın yer aldığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi tarafından idareye gönderilen 01.02.2024 tarihli yazıda “02.01.2024 tarih ve 2023/1271406 İhale kayıt numarasıyla ihalesi yapılan KLÜ Kütüphane Binası Yapımı işine ait sunmuş olduğumuz M101012320365628R Takasbank Referans No lu ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. tarafından verilen Geçici Teminat Mektubunun serbest bırakılarak iade edilip yerine nakdi olarak teklifimizin %3 ünü sağlayacak şekilde TC. Ziraat Bankası Kırklareli Şubesi nezdindeki Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı TR07 0001 0001 0449 2391 765 001 IBAN nolu hesabına yatırmayı talep etmekteyiz.” ifadelerinin yer aldığı ve yazı ekinde Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. tarafından düzenlenmiş olan 8.100.000,00 TL tutarında geçici teminata ait dekontun sunulduğu anlaşılmıştır.

 

 maddelerindeki şartları taşımadığı ve ihale tarihi olan 02.01.2024 tarihi itibariyle kesinleşmiş vergi borcunuzun 18,126.21 TL ile 5.000 TL’ yi aştığı görüldüğünden ihale dışı bırakıldınız.

4734 sayılı Kamu İhaleleri Kanunu 44. maddesindeki “İhale üzerinde kalan istekli 42 ve 43 üncü maddelere göre kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalamak zorundadır. Sözleşme imzalandıktan hemen sonra geçici teminat iade edilir.

Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir. Bu durumda idare, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif fiyatının ihale yetkilisince uygun görülmesi kaydıyla, bu teklif sahibi istekli ile de Kanunda belirtilen esas ve usullere göre sözleşme imzalayabilir. Ancak ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli ile sözleşme imzalanabilmesi için, 42 nci maddede belirtilen on günlük sürenin bitimini izleyen üç gün içinde ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye 42 nci maddede belirtilen şekilde tebligat yapılır.” hüküm gereğince ihale üzerinde kalan istekli firmanızın 8.100.000,00 TL tutarlı nakit geçici teminatı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığımızın Ek-2’ deki yazısıyla gelir kaydedilmiştir.” ifadelerinin yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendikleri ihaleye 254.000.000,00 TL teklif sunduğu ve 8.100.000,00 TL tutarında da geçici teminat sunduğu, teklif tutarı toplamı olan 254.000.000,00 TL’nin %3’üne denk gelen tutarın (7.620.000,00 TL) olduğu ve anılan istekli tarafından (8.100.000,00-7.620.000,00 TL=) 480.000,00 TL fazladan geçici teminat tutarı yatırıldığı tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Geçici Teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin %3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır...” hükmü yer almakta olup, bu maddenin gerekçesinde, geçici teminatın asgari oranının %3 olarak belirlendiği ve isteklilerin bunun üzerinde de teminat vermelerine imkân tanınmak suretiyle tekliflerin gizlenmesi esasının korunduğu belirtilmiştir. Bu durumda, istekliler, tekliflerinin %3’ü kadar geçici teminat sunabilecekleri gibi, tekliflerin gizliliğinin sağlanması amacıyla tekliflerin %3’ünden daha fazla da geçici teminat da sunabilecektedir.

 

 

Diğer taraftan, incelenmekte olan ihaleye ait İdari Şartname’nin 35’inci maddesi gereği teklif fiyatı düşük olan isteklinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirleneceği, ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen başvuru sahibi istekliye ait teklifin idarece değerlendirme dışı bırakıldığı ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin ise yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu görülmektedir.

 

 

Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından 157.733,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyet başvurusuna konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 157.733,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Rumman İnşaat San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan geçici teminat miktarının teklif tutarının %3’üncü aşan kısmının iade edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.