ihalede idare tarafından aktarılan Yönetmelik maddesi hükümlerine göre yaklaşık maliyetin %7 yüklenici karı öngörülerek hesaplandığı, idare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyet tespit tutanağındaki kar hariç yaklaşık maliyet tutarının anılan Tebliğ açıklamalarına uygun olacak şekilde ihalede sınır değer olarak belirlendiği, bu doğrultuda ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin idarece hesaplanan sınır değerin altında kalmadığı anlaşıldığından idarece yapılan işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı 

Toplantı No 2024/002
Gündem No 38
Karar Tarihi 10.01.2024
Karar No 2024/UH.I-81

BAŞVURU SAHİBİ:

Pehlivan Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1125652 İhale Kayıt Numaralı “AELİ Müdürlüğü Özel Güvenlik Hizmeti” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 23.11.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “AELİ Müdürlüğü Özel Güvenlik Hizmeti” ihalesine ilişkin olarak Pehlivan Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketinin 14.12.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.12.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.12.2023 tarih ve 123562 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.12.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/1516 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak gerçekleştirilen başvuruya konu ihaleye teklif verildiği, ihalenin sınır değer üzerinde teklif veren Eray Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı, kendi tekliflerinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, başvuruya konu ihalenin yaklaşık maliyetinin 52.379.705,52TL olarak hesaplandığı, ancak idare tarafından 49.071.828,24TL tutarında belirlenen sınır değerin yanlış hesaplandığı, sınır değerin kendi hesaplamalarına göre 49.200.937,11TL olması gerektiği, bu durumda ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifi sınır değerin altında kalacağından söz konusu istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesinin gerektiği, yaklaşık maliyetin yanlış hesaplanması durumunda ise ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez. …

(3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 7 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ihalelerde ikinci fıkranın (a) veya (b) bendindeki seçeneklerden birisinin kullanılması zorunludur.

(5) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif açıklama istenilmeksizin reddedilecek tekliflere ilişkin alımlar listesinde yer alan işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır. …

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.

78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.

b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.

c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.

açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir…” açıklaması yer almaktadır.

 

a) Adı: AELİ Müdürlüğü Özel Güvenlik Hizmeti Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

e) Miktarı: AELİ Müdürlüğünde Çalıştırılmak Üzere 12 Ay Süre ve 120 Kişi İle Özel Güvenlik Hizmet Alımı İşi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: TKİ Afşin Elbistan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü KAHRAMANMARAŞ” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “…25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

Özel Güvenlik Personeli 116 kişiye brüt asgari ücretin %50 (Yüzde Elli) fazlası,

Özel Güvenlik Şefi 3 kişiye brüt asgari ücretin %55 (Yüzde Ellibeş) fazlası,

Özel Güvenlik Müdürü 1 kişiye brüt asgari ücretin %70 (Yüzde Yetmiş) fazlası ücret ödemesi yapılacak olup maaş bordrosunda gösterilecektir.

Özel Güvenlik Şefi 3 kişi toplam 46,5 gün,

Özel Güvenlik Personeli 116 kişi toplam 1798 gün ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalışacaktır.

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

25.3.3. Malzeme giderleri:

Sözleşme kapsamında kullanılacak olan ve teknik şartnamede belirtilen kıyafet ve ekipman giderleri sözleşme ve genel giderler içinde değerlendirilmiştir.

25.3.4. Diğer giderler:

Detayları Teknik Şartnamenin 12. Maddesinde belirtilen 2 adet devriye aracı…” düzenlemesi,

 

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “Konu” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.İşin Konusu: Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğünde Özel güvenlik mevzuatı çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması, hizmetlerin teknolojik gelişmelere uygun olarak, özel uzmanlığa dayanan ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre özel olarak eğitilen, bu mevzuatta belirtilen görevleri yapan ve yetkilerini kullanan özel güvenlik firmasına ait silahlı özel güvenlik görevlileri ile yerine getirilmesi işidir.

2.2. İhalenin Konusu: İş bu teknik şartname, yukarıda belirtilen iş yerlerinin yerleşkesi içinde bulunan tüm tesislerin, çalışanların ve misafirlerin, devlete ait mal ve hizmetlerin tamamının korunması ve güvenliklerinin sağlanması, kötü niyetli kişilerin huzura, mala ve cana yapabilecekleri tecavüzlerin yasalar çerçevesinde önlenmesinin, şartnamede belirtilen Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğünde 116 kişi Güvenlik Görevlisi, 3 Güvenlik Şefi, 1 Güvenlik Müdürü olmak üzere silahlı toplam 120 kişi olmak üzere Güvenlik Personeli Hizmet Alımı İhalesi işidir. …” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Çalıştırılacak Personel İle İlgili Hususlar” başlıklı 6’ncı maddesinde “…6.4. İşçilik Ücretleri: İhale konusu çalıştırılacak Güvenlik Görevlilerine brüt asgari ücretin % 50 fazlası. Güvenlik Şefine brüt asgari ücretin % 55 fazlası. Güvenlik Müdürüne brüt asgari ücretin % 70 fazlası verilecektir.

 düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Devriye Aracı İçin Aranan Şart ve Nitelikler” başlıklı 12’nci maddesinde “ Yüklenici toplam 2 adet devriye aracını hazır bulunduracaktır. Araçlar üç vardiya çalıştırılacaktır. Her vardiyada 100 km yol yapacaktır. Araç yakıt giderleri yükleniciye aittir.

Araçların yapmış olduğu km’ler her ay hakediş dosyasına kontrol edilerek konulacaktır. Araçların yakıt ikmali görev yerinde yapılacaktır. Devriye hizmeti kesinlikle aksatılmayacak olup, 24 saat kesintisiz devam edecektir. Herhangi bir aksaklık durumunda sözleşmenin ilgili maddesi uyarınca cezai müeyyide uygulanacaktır. Araçların periyodik muayeneleri ve bakımları aksatılmayacak ve düzenli yapılacaktır. Araçların bakımı ve tamiri sırasında devriye hizmetleri aksatmayacaktır. Saha kesinlikle boş kalmayacaktır. (Devriye araç şoförleri, işin önemi ve emniyeti açısından servis araçlarında çalıştırılmayacaktır.) Araç lastikleri arazi şartlarına uygun olacaktır. Araçlar eski ve yıpranmış lastiklerle çalışmayacak. Söz konusu hizmetimizi aksatacak yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birini tespitinde sözleşmenin ilgili maddesine göre cezai müeyyide uygulanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

23.11.2023 tarihinde yapılan başvuruya konu ihaleye 4 isteklinin katıldığı, ihalede yaklaşık maliyetin 52.379.705,52TL olarak hesaplandığı, 05.12.2023 tarihli ihale komisyon kararına göre sınır değerin 49.071.828,24TL olarak belirlendiği, sınır değerin altında teklif sunan Manavgat Özel Güvenlik Hizmetleri Limited Şirketi tarafından aşırı düşük teklif açıklaması sunulmadığından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, kalan 3 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği, ihalenin sınır değerin üstünde teklif sunan Eray Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Pehlivan Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketinin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale işlem dosyasında gönderilen yaklaşık maliyet tespit tutanağı incelendiğinde, toplam işçilik maliyetinin işçilik hesaplama modülü kullanılarak 47.227.402,24TL olarak hesaplandığı, ihale konusu işte çalıştırılacak 2 adet devriye aracının toplam maliyetinin ise 1.844.426,00TL olarak hesaplandığı, bu tutarların toplamının 49.071.828,24TL olduğu ve karsız yaklaşık maliyet tutarı olarak belirlenen bu tutarın aynı zamanda ihalede sınır değer olarak belirlendiği, söz konusu karsız yaklaşık maliyet tutarına 3.307.877,28 TL yüklenici karı eklenerek toplam yaklaşık maliyetin ise 52.379.705,52TL olarak hesaplandığı görülmüştür. (İdare tarafından %7 oranındaki yüklenici karı hesaplanırken işçilik maliyeti içerisindeki %4 sözleşme giderleri ve genel giderler hariç tutar (45.410.963,69TL) ile 2 adet devriye aracının maliyetinin (1.844.426,00TL) toplamı esas alınmıştır.)  

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesinin 3’üncü bendindeki hükümlere göre, hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutarının, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirleneceği, bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 7 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı ekleneceği, bu tutarın, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyetin hesaplanacağı anlaşılmıştır.

 

Başvuruya konu ihalede çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti giderinden oluştuğu görülmüş olup,  itirazen şikâyete konu ihalenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1.1’inci maddesindeki açıklamalar uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı ihalesi olduğu görülmüştür. Başvuruya konu ihalede İdari Şartnamenin 33’üncü maddesindeki düzenlemelere göre sınır değerin altında teklif sunan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenileceğinin düzenlendiği, bu doğrultuda personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak gerçekleştirilen ihalede Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1.1’inci maddesi uyarınca kar hariç yaklaşık maliyet tutarının sınır değer olarak belirleneceği anlaşılmıştır.  

 

Yapılan incelemede idare tarafından aktarılan Yönetmelik maddesi hükümlerine göre yaklaşık maliyetin %7 yüklenici karı öngörülerek hesaplandığı, idare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyet tespit tutanağındaki kar hariç yaklaşık maliyet tutarının anılan Tebliğ açıklamalarına uygun olacak şekilde ihalede sınır değer olarak belirlendiği, bu doğrultuda ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin idarece hesaplanan sınır değerin altında kalmadığı anlaşıldığından idarece yapılan işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

 

 


Oybirliği ile karar verildi.