ihalede istekli tarafından sunulan imza sirküleri içeriğinde istekliyi temsile münferiden yetkili olduğunun anlaşıldığı idarenin yevmiye numaralarının uyuşmadığına ilişkin tespitinin Yönetmelik maddesi göz önüne alındığında teklifin geçerliliğine bir etkisinin olmayacağı sonucuna varıldığından başvuru sahibinin teklifinin anılan gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılamaz

Toplantı No 2021/036
Gündem No 25
Karar Tarihi 02.09.2021
Karar No 2021/UY.I-1628

BAŞVURU SAHİBİ:

Öz Çukur İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Van Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/328248 İhale Kayıt Numaralı “Van İli İpekyolu İlçesi Ortanca Mahallesi Sulama Tesisi Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Van Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 28.06.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Van İli İpekyolu İlçesi Ortanca Mahallesi Sulama Tesisi Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Öz Çukur İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 06.07.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.07.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.07.2021 tarih ve 32557 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.07.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1219 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, yeterlik bilgileri tablosu içerisinde imza sirkülerinin tarihi ve yevmiye numarası kısmına bilgilerin sehven hatalı girildiği, idarenin tevsik için belgeleri talep etmesi üzerine istenilen belgelerin asıllarının sunulduğu, sunulan asıl belgelerin asgari yeterlik kriterlerini karşıladığı, söz konusu belgelerin mevzuat gereği kabul edilerek ihalenin uhdelerinde bırakılması gerekirken tekliflerinin idare tarafından değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

 

 

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 38’inci maddesinde “(1) (Değişik: RG-8/9/2009-27343; Değişik fıkra: 25/01/2017-29959 R.G./4. md.) İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

b) Tüzel kişi olması halinde, (Değişik ifade: 30/09/2020-31260 R.G/1. md., yürürlük: 20/10/2020) bu Yönetmelik ekinde yer alan Tüzel Kişilerde Ortaklık Bilgilerine ve Yönetimdeki Görevlilere İlişkin Son Durumu Gösterir Belge ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin,

teklif kapsamında sunulması zorunludur. Ayrıca aday veya isteklilerin ihale tarihi itibariyle mesleki faaliyetlerini mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürmesi gerekmekte olup, ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalanmadan önce, bu durumu tevsik eden belgeleri 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak sunması gerekmektedir.” hükmü,  

 

Aynı Yönetmelik’in 60/A maddesinde “…(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(10) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, (Mülga ibare: 30/09/2020-31260 R.G./ 4. md., geçerlilik: 08/06/2021) beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ile yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için (Mülga ibare: 16/03/2019-30716 R.G/12.md., yürürlük: 26/03/2019) makul bir süre verilir. (Ek cümle: 26/01/2021-31376 R.G/1.md., yürürlük: 10/02/2021) Aşırı düşük teklif sorgulamasının yapılacağı ihalelerde ise teklif fiyatı sınır değerin altında olan tüm isteklilerden; aşırı düşük teklif açıklamaları ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlar ve yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeler ile bunların eklerini sunmaları istenir. Yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler yenileri ile veya ihalede istenen şartları sağladığını gösteren başka belgelerle tevsik edilirler. (Değişik cümle: 26/01/2021-31376 R.G/1.md., yürürlük: 10/02/2021) İhalede; aşırı düşük teklif açıklaması sunmayan veya açıklamaları yeterli görülmeyen isteklilerin teklifleri reddedilir, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. (Değişik cümle: 26/01/2021-31376 R.G/1.md., yürürlük: 10/02/2021) Sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir.

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez. Ancak ihale tarihinden sonra yeterlik sertifikası kapsamındaki belgelere ilişkin şartların değişmesi halinde, isteklinin buna ilişkin belgeleri derhal sunması zorunlu olup, bu durumda ihalede öngörülen şartların sağlanmadığının anlaşılması halinde teklif değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin 2.1’inci maddesinde “İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Van İli İpekyolu İlçesi Ortanca Mahallesi Sulama Tesisi Yapım İşi” düzenlemesi,  

 

Aynı Şartname’nin 7.1’inci maddesinde “İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri(anonim şirketler tarafından her durumda bu bilgileri gösterir pay defteri),” düzenlemesi yer almaktadır.

 

02.07.2021 tarihinde ihale yetkilisi tarafından onaylanan ihale komisyonu kararı incelendiğinde, şikâyete konu ihaleye 11 isteklinin teklif sunduğu, idare tarafından yeterlik bilgileri tablosu içeriğinde yer alan beyanların değerlendirilmesi sonucunda başvuru sahibi tarafından beyan edilen belgelerin tevsik amacıyla kendisinden istenildiği, sunulan imza sirkülerindeki yevmiye numarası ile yeterlik bilgileri tablosundaki yevmiye numarasının birbiriyle uyumlu olmadığından dolayı teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmış olup yeterlik bilgileri tablosunda yer alan beyanları ve sunduğu belgelerin uyumlu olduğuna karar verilen Emrullah Bilişik’in ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda, imza sirküleri kısmında noterlik adının “Osmaniye 5. Noteri”, tarihi ve yevmiye numarasının “07.02.2018, 2503” şeklinde belirtildiği, ticaret sicili bilgileri kısmında şirketin tek hissedarının Menderes Topçu olduğu, anılan kişinin şirketin müdürü olduğunun da belirtildiği anlaşılmıştır.

 

 

İdare tarafından yapılan yeterlik değerlendirilmesi sonucunda beyan edilen bilgileri uygun ve en düşük teklif sahibi istekli olan başvuru sahibinden 28.06.2021 tarihli ve 735 sayılı yazısı ile yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmiş bilgileri tevsik edecek olan imza sirkülerinin belgelerin sunuluş şekline uygun olarak idareye sunulması talep edilmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından sunulan imza sirküleri incelendiğinde, söz konusu belgenin Osmaniye 5. Noterliği tarafından 07.02.2018 tarihinde hazırlandığı, ancak anılan belgenin süreç içerisinde Osmaniye 6. Noterliği tarafından birden fazla kez suretinin onaylandığı, yevmiye numaralarına ilişkin kaşelerinin de birden fazla olduğu hususu tespit edilmiştir.

 

Öncelikle sunulan imza sirkülerinde başvuru sahibi olan Öz Çukur İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına Menderes Topçu’nun münferiden aksi bir karar alınıncaya kadar temsile yetkili olduğunun belirtildiği, yeterlik bilgileri tablosunda yer alan isim ve unvan ile uyumlu olduğu, sunulan ticaret sicil gazetelerinin göz önünde bulundurulması neticesinde de İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinde istenilen şartların karşılandığı anlaşılmıştır.

 

Sunulan imza sirkülerinin tarihi yeterlik bilgileri tablosunda yer alan tarih ile uyumlu olsa ve imza sirkülerinin arka kısmında beyan edilen yevmiye numarası olan “2503” açık şekilde görülse de, imza sirkülerinin asıl bilgilerinin yer aldığı ilk sayfada “2503” numarası idarenin göndermiş olduğu belge üzerinden anlaşılamamaktadır.

 

Ancak, Yönetmelik’in 60/A.11 maddesi incelendiğinde, elektronik ortamda yapılan ihalelerde yeterlik bilgileri tablosunda yer alan bilgiler ile anılan bilgileri tevsik etmek amacıyla idare tarafından talep edilen ve istekliler tarafından sunulan belgelerde yer alan bilgiler arasında uyumsuzluk olması durumunda, ihalede belirlenmiş olan asgari kriterlerin sağlanması kaydıyla teklifin geçerli kabul edileceği ifade edildiğinden başvuru sahibi tarafından sunulan imza sirküleri içerisinde yer alan bilgilerin asgari şartları sağlayıp sağlamadığının incelenmesi gerekmektedir.

Kanun kapsamındaki ihalelerde, imza sirkülerinin yeterlik kriteri olarak belirlenmesinin asıl amacının, istekli adına teklifi ve gerekli belgeleri imzalayan kişinin tüzel kişiliği temsile yetkili olup olmadığının tespitine yönelik olduğu, mevcut durumda yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ve teklifi imzalayan kişi olan Menderes Topçu’nun idarenin talebi üzerine başvuru sahibi tarafından sunulan imza sirküleri içeriğinde istekliyi temsile münferiden yetkili olduğunun anlaşıldığı, idarenin yevmiye numaralarının uyuşmadığına ilişkin tespitinin Yönetmelik’in 60/A.11 maddesi göz önüne alındığında teklifin geçerliliğine bir etkisinin olmayacağı sonucuna varıldığından başvuru sahibinin teklifinin anılan gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması işlemi mevzuata uygun bulunmamıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden,  Öz Çukur İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem tesis edilmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.