ihaleye katılan tüm isteklilerin, teklif mektuplarını imzalayan, vekalet veren, şirket hisselerinin yarısından fazlasına sahip şirket ortakları ve hisseleri toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını teşkil eden şirket ortakları ile bahse konu ihaleye iştirak eden temsile yetkili kişilerin ihaleye katılmaktan yasaklı olup olmadıklarına ilişkin olarak yasaklılık sorgulaması yapılması gerekirken ihaleye katılım gösteren istekliler ile isteklilerin yarısından fazla şirket hissesine sahip kişiler ile temsile yetkili kişilere ilişkin olarak yasaklılık teyidinin  bütün isteklileri kapsayacak şekilde yapılmadığı 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı 35’inci maddesinde “(1) Bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;

a) Yayınlanması zorunlu olan yıl sonu bilançosunun veya gerekli bölümlerinin,

b) (a) bendinde belirtilen belgelere eşdeğer belgelerin,

her ikisinin de idarece istenilmesi zorunludur.

(2) Bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında;

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi sunar.

(3) Adayın veya isteklinin ikinci fıkra uyarınca sunduğu belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

(4) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(5) İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(6) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesine göre takvim yılından farklı hesap dönemi belirlenen aday ve isteklinin bilançoları için bu hesap dönemi esas alınır.

(7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

(10) Aday veya isteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve üçüncü fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde veya serbest meslek kazanç defteri özetine ilişkin dokuzuncu fıkrada belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” hükmü,

 

 “İş hacmini gösteren belgeler” başlıklı 36’ncı maddesinde “(1) İş hacmini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde;

a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,

b) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgenin, her ikisinin de idarelerce istenilmesi zorunludur.

(2) Aday veya isteklinin birinci fıkrada belirtilen belgelerden birini sunması yeterlidir. Serbest meslek erbabının iş hacmi serbest meslek kazanç defteri özeti ile belgelendirilir.

(3) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını tevsik etmek üzere; yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belge sunulur.

(4) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.

(5) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında, taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmından veya bitirilen hizmet işlerinden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.  

(6) İş hacmini gösteren belgelere ilişkin kriterler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde, toplam cironun teklif edilen bedelin % 25’inden, hizmet işleri ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin % 15’inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerin ön yeterlik aşaması ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerin yeterlik aşamasında, toplam ciro için yaklaşık maliyetin % 25’i ile % 35’i aralığında, hizmet işleri ile ilgili ciro  için ise yaklaşık maliyetin % 15’i  ile % 25’i aralığında idarece belirlenecek parasal tutar asgari yeterlik kriteri olarak öngörülür. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan aday veya istekli yeterli kabul edilir.

(7) İlgili mevzuat uyarınca gelecek yıllara yaygın olarak gerçekleştirilecek işlerin, açık ihale usulüyle ve Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre ihale edilmesi halinde, iş hacmine ilişkin oranların, bir yıldan fazla süreli işlerde 4/5’i, iki yıldan fazla süreli işlerde 3/5’i, üç yıldan fazla süreli işlerde  ise 2/5’i alınarak hesaplanan oranlar yeterlik kriteri olarak belirlenir. Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalenin ön yeterlik aşaması ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerin yeterlik aşamasında ise bu oranlara göre belirlenen parasal tutarlar asgari yeterlik kriteri olarak öngörülür.

(8) Altıncı ve yedinci fıkralardaki kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(9) İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunmayanlar, iki önceki yılın gelir tablosunu sunabilirler. Bu gelir tablosunun yeterlik kriterini sağlayamaması halinde, iki önceki yılın ve üç önceki yılın gelir tabloları sunulabilir. Bu durumda, gelir tabloları sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(10) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesine göre takvim yılından farklı hesap dönemi belirlenen aday ve isteklinin gelir tablosu için bu hesap dönemi esas alınır.

(11) Gelir tablosunun veya serbest meslek kazanç defteri özetinin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

(12) İş ortaklığı olarak ihaleye katılan aday ve isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

(14) Aday veya isteklinin, ortak girişimin ortağı olarak gerçekleştirdiği hizmet işleri ile ilgili ciro tutarı; iş ortaklığındaki hissesi oranında, konsorsiyumda ise taahhüt ettikleri iş kısımları üzerinden hesaplanır.

(15) Aday veya isteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda aday veya isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.” hükmü,

 

 “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

a) Gerçek kişi olması halinde, elektronik ihaleler hariç, noter tasdikli imza beyannamesinin,

b) Tüzel kişi olması halinde, elektronik ihaleler hariç, başvuru ya da teklif mektubunu imzalayanın noter tasdikli imza beyannamesinin teklif kapsamında sunulması zorunludur. Tüzel kişilerde; aday veya isteklilerin yönetimindeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgiler idarece EKAP’tan alınır. EKAP’a kayıtlı olmayan yabancı aday/istekliler tarafından ise, ilgili ülke mevzuatı dikkate alınarak, belirtilen hususlara ilişkin gerekli belgeler ihalede sunulur. Aday veya isteklilerin ihale tarihi itibarıyla mesleki faaliyetlerini mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürmesi gerekmekte olup, ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalanmadan önce, bu durumu tevsik eden belgeleri 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak sunması gerekir.

(2) Vekaleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile elektronik ihaleler hariç vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin sunulması zorunludur.

(3) İş ortaklığında, iş ortaklığı beyannamesinin ve iş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur. Konsorsiyumda ise konsorsiyum beyannamesinin ve konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur.

(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü,

 

 “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; teknolojik ürün deneyim belgesinin ve yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleriyle ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

(2) İlk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleri, ilgisine göre birinci fıkranın (a) veya (b) bendi kapsamında değerlendirilir.

(5) İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

(6) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini tevsik etmek üzere, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait iş deneyimini gösteren belgenin sunulması halinde; ticaret sicili müdürlükleri veya meslek mensubu yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir) tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartların korunduğunu gösteren ortaklık tespit belgesinin sunulması zorunludur. Ticaret sicili müdürlükleri veya meslek mensubu tarafından düzenlenen ortaklık tespit belgesinin, düzenlendikten sonra iş deneyimini gösteren belgeyi kullanan tüzel kişinin temsilcisi ve iş deneyimini gösteren belge sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir.

(7) Tüzel kişi tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgenin, ihale veya son başvuru tarihinden geriye doğru en az bir yıldır kesintisiz olarak aynı tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait olması halinde, bu ortağa ait iş deneyimini gösteren belgelerin tamamı teminat süresi sonuna kadar başka bir tüzel kişiye kullandırılamaz…” hükmü,

 

 “Teminatlar” başlıklı 55’inci maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(4) Teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

(7) İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici ve kesin teminat verilmesi zorunludur.

(8) Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

(9) Gerekli görüldüğünde, teminat mektuplarının teyidi idarelerce, ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden ya da ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veyahut yetkilendirilmiş merkezi kuruluşların internet sayfaları üzerinden yapılabilir. Resmi yazışma yoluyla yapılan teyitlerde, bankanın veya sigorta şirketinin en az iki yetkilisinin imzasının bulunması gerekir…” hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Gerçek ve tüzel kişilerin EKAP’a kaydı” başlıklı 7’nci maddesinde “…(5)  EKAP’a  kayıtlı  olan;  gerçek  kişilerin  kendileri  ile  vekil  veya temsilcilerine;  tüzel  kişilerin  kendileri,  ilgisine  göre,  ortakları  ve  ortaklık  oranları  (halka  arz  edilen hisseler  hariç)/üyeleri/kurucuları,  teklif  veya  başvuru  mektubu  ya  da  sözleşme  imzalamaya  ve sözleşmenin  yürütülmesi  konusunda  tüzel  kişiliği  temsile  yetkili  yönetimindeki  görevliler  ile  vekil  veya temsilcilerine  ilişkin  aşağıda  yer  alan  bilgileri  EKAP’a  kaydetmeleri  ve  son  başvuru  veya  ihale tarihinden ve sözleşme imzalamadan önce güncellemeleri zorunludur. Bu kişilerin;

b)  Tüzel  kişi  olması  halinde  ticaret  unvanı,  vergi  kimlik  numarası  ile  varsa  işletme  adı.  Tüzel kişilerde;  yönetimdeki  görevliler  ile  ilgisine  göre,  ortaklar  ve  ortaklık  oranlarına  (halka  arz  edilen hisseler  hariç)/üyelere/kuruculara  ilişkin  kayıt  kapsamında  ticaret  sicil  verileri  esas  alınır.  Ayrıca anonim şirketlerde (tek ortaklı şirketler hariç) ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında, beyan edilen  kişilere  ilişkin  pay  defteri  ile  dayanağı  yönetim  kurulu  karar  defterinin  ilgili  kısımları;  şirket niteliğinde olmayan tüzel kişilerde ise üyelerin veya kurucuların kaydı kapsamında Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinde  yer  almayan  bilgileri  içeren  belgelerin  ilgili  kısımları  da  taranarak  EKAP’a  yüklenir.

(6) Bu  madde  kapsamında  EKAP’a  kaydedilen  bilgilerin  eksiksiz,  doğru  ve  güncel  olması gerekmektedir.  EKAP’a  kayıtlı  gerçek  veya  tüzel  kişiler  tarafından,  beşinci  fıkrada  belirtilen  bilgilerde değişiklik  yapılmasının  gerektiği  hallerde  bu  değişikliklerin,  en  geç  değişiklik  tarihini  izleyen  7  (yedi) gün  içerisinde  ancak  her  durumda  son  başvuru  veya  ihale  tarihinden  önce,  son  başvuru  veya  ihale tarihinden  sonra  gerçekleşen  değişikliklerin  sözleşme  imzalanmadan  önce  güncellenerek  EKAP’a kaydedilmesi  zorunludur…” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Teyit işlemleri” başlıklı 30.5’inci maddesinde “4734 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinin sekizinci fıkrasında, ihale kararlarının ihale yetkilisince onaylanmadan önce idarelerin, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını Kurumdan teyit ederek buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorunda oldukları belirtilmiştir. Buna göre teyit belgesi alınmaması halinde ihale sürecinin tamamlanması mümkün olmayacaktır.

30.5.2 4734 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinde, sadece ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin, 42’nci maddesinde de sadece ihale üzerinde kalan isteklinin yasaklı olup olmadığının Kurumdan teyit ettirilmesinden söz edilmiş ise de, 11’inci maddede ihalelere katılmaktan yasaklanmış olanların hiçbir şekilde ihalelere katılmamalarının sağlanmasının amaçlandığı dikkate alındığında, ihale tarihi itibariyle ihaleye katılan tüm isteklilerin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının sorgulanması ve teyit edilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple:

I- Başvuru veya ihale tarihi itibariyle tüm aday ve istekliler için, ihale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce ihale üzerinde kalan istekli ve varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi için, sözleşmenin imzalanacağı tarihte ise sadece ihale üzerinde kalan istekli için ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı sorgulanacak ve Kurumdan teyit ettirilecektir,

II- Yasaklılık teyidi yapılırken aday ve istekliler ile bunların şahıs şirketi olmaları halinde tüm ortakları, sermaye şirketi olmaları halinde sermayesinin yarısından fazlasına sahip ortakları ve hisseleri toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını teşkil eden ortakları ile başvuru veya teklifi ya da sözleşmeyi imzalayan, başka bir ifade ile ihaleye katılan vekil ve temsilcilerinin de ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı sorgulanacak ve Kurumdan teyit ettirilecektir,

III- Bu çerçevede yapılan teyit işlemi sonucunda;

a) Başvuru veya ihale tarihi itibariyle haklarında ihalelere katılmaktan yasaklı kararı bulunan aday ve istekliler 4734 sayılı Kanunun 11’inci maddesi gereğince ihale dışı bırakılacak, geçici teminatı gelir kaydedilecek ve anılan Kanunun 17’nci maddesinin atıfta bulunduğu 58 inci madde uyarınca ihalelere katılmaktan yasaklama kararı tesis edilecektir. Yasaklama kararının başvuru veya ihale tarihinden sonra tesis edildiğinin tespiti halinde ise 28.1.8.2 maddesi gereğince işlemde bulunulacaktır.

  b) 4734 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca yapılacak yasaklılık teyidi sonucunda ihale üzerinde bırakılan istekli ve varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci isteklinin ikisinin de yasaklı olduğunun tespiti durumunda ihalenin iptaline, anılan Kanunun 42 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca yapılacak yasaklılık teyidi sonucunda, ihale üzerinde bırakılan isteklinin yasaklı olması durumunda ihale kararının iptal edilmesine de karar verilecektir.
c) Aday ve isteklilerin şahıs şirketi olmaları halinde ortaklarından herhangi birinin, sermaye şirketi olmaları halinde sermayelerinin yarısından fazlasına sahip ortakları veya hisseleri toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını teşkil eden ortaklarının veya ihaleye katılan vekil ve temsilcilerinin başvuru veya ihale tarihi itibariyle yasaklı olduğunun tespit edilmesi halinde, yukarıda belirtilen müeyyideler dışında ayrıca 58 inci madde uyarınca ihalelere katılmaktan yasaklama kararı tesis edilecektir…” 
açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık tesisleri İçin 24 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve Bağlı Sağlık Tesisleri için 24 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı

Normal Yemek

3.248.038

Öğün

Normal Kahvaltı

1.204.090

Öğün

Diyet Yemek

   538.500

Öğün

Diyet Kahvaltı

   235.850

Öğün

Rejim 1 Yemeği

     16.400

Öğün

Rejim 2 Yemeği

   106.400

Öğün

Ara Öğün

   476.500

Öğün

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Bolu İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı sağlık tesisleri (Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi, Bolu İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Bolu Gerede Devlet Hastanesi, Bolu Mudurnu Devlet Hastanesi, Bolu Göynük Şehit Ziya Sarpkaya İlçe Devlet Hastanesi, Bolu Mengen Dr Mustafa Körpeoğlu İlçe Devlet Hastanesi, Bolu Yeniçağa İlçe Devlet Hastanesi, Dörtdivan Toplum Sağlığı Merkezi, Seben Toplum Sağlığı Merkezi, Kıbrıscık Toplum Sağlığı Merkezi)” düzenlemesi,  

 

 “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren bilgiler;

2) Tüzel kişilerde; isteklilerin yönetimindeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgiler idarece EKAP’tan alınır.

b) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu,

c) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar.

ç) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgeleri,

d) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname.

e) İsteklinin ortak girişim olması halinde, teklif mektubu standart formu ekinde yer alan iş ortaklığı beyannamesi,

ı) İstekliler, ihale tarihi itibari ile geçerlilik süresini doldurmamış “Gıda Üretim İzin Belgesi veya İşletme Kayıt Belgesi”nin aslını veya noter onaylı suretini veya aslı idarece görülmüş suretini ihale teklif zarfında sunacaktır.

7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (ı) bentlerinde yer alan belgelere ilişkin bilgilerin ayrı ayrı beyan edilmesi zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere kullanılan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan/enaz %51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortak (ğ) ve (h) bendindeki belgeye ilişkin bilgileri de beyan etmek zorundadır. Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin şirketler topluluğu ilişkisi içinde kullanılması halinde, bu belgeyi kullanan ortağın 7.1 inci maddenin (i) bendindeki belgeyi de sunması zorunludur.

7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H) sunmaları gerekmektedir.

Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

  Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.”

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.

İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

7.4.3. İstekli tarafından;

a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,

b) Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını gösteren belgeler birinin sunulması yeterlidir.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarını tevsik etmek üzere; yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belge sunulur.

Hizmet işleri ile ilgili ciro tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında, taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmından veya bitirilen hizmet işlerinden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.

Toplam cironun teklif edilen bedelin % 20’sinden, hizmet işleri ile ilgili cironun ise teklif edilen bedelin % 12’sinden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Gelir tablosunun veya serbest meslek kazanç defteri özetinin, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

İsteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu, özel sektör veya üniversite hastanelerinde yemek pişirme ve dağıtım hizmeti veya yemek pişirme hizmeti veya yemek hazırlama hizmeti yapmak benzer iş olarak kabul edilecektir…” düzenlemesi,

 

 “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 01.02.2023 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır…” düzenlemesi,

 

 “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 27’nci maddesinde “27.1. Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda sayılmıştır:

a)Tedavüldeki Türk Parası.

b)Geçici teminat ve kesin teminat mektupları.

c)Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

27.4. Teminat mektubunun kapsam ve şeklinin, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen esaslara ve standart formlara uygun olması gerekir. Bu esaslara ve standart formlara aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez.

27.5. Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.

27.6. Her ne suretle olursa olsun, İdarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.” düzenlemesi,

 

 “Geçici teminatın verilmesi” başlıklı 28’inci maddesinde “28.1. Geçici teminat mektubunu düzenleyen kuruluş tarafından mektuba verilen ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

28.2. Teminat mektupları dışındaki teminatların Bolu İl Sağlık Müdürülüğü’ne ait Halk Bankası Bolu Şubesi TR32 0001 2009 2560 0005 0000 56 no’lu hesaba yatırılabilir. (Eft, Havale işlemlerinde açıklama olarak; ihale kayıt numarası ve geçici teminat bedelidir ibaresi kullanılmalıdır.) yatırılması ve teminatın yatırıldığını gösteren belgelere ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilmesi gerekir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen bilgi ve belgelerden, başvuruya konu ihalenin 05.09.2022 tarihinde Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açık ihale usulüyle gerçekleştirilen “24 Aylık Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Alımı” işi ihalesi olduğu, söz konusu ihalede 48 adet ihale dokümanı indirildiği ve 17 istekli tarafından teklif verildiği, 05.09.2022 onay tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin Efsane Kadro Yem. Gıda Sos. Hiz. San. ve Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı görülmüştür.

  

a)  Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Gerçek ve tüzel kişilerin EKAP’a kaydı” başlıklı 7’nci maddesinde yer verilen hükmünden EKAP’a kayıtlı  olan;  gerçek  kişilerin  kendileri  ile  vekil  veya temsilcilerine;  tüzel  kişilerin  kendileri,  ilgisine  göre,  ortakları  ve  ortaklık  oranları  (halka  arz  edilen hisseler  hariç)/üyeleri/kurucuları,  teklif  veya  başvuru  mektubu  ya  da  sözleşme  imzalamaya  ve sözleşmenin  yürütülmesi  konusunda  tüzel  kişiliği  temsile  yetkili  yönetimindeki  görevliler  ile  vekil  veya temsilcilerine  ilişkin  bilgileri  EKAP’a  kaydetmeleri  ve  son  başvuru  veya  ihale tarihinden ve sözleşme imzalamadan önce güncellemelerinin zorunlu olduğu, bu kişilerin; tüzel  kişi  olması  halinde  ticaret  unvanı,  vergi  kimlik  numarası  ile  varsa  işletme  adı, yönetimdeki  görevliler  ile  ilgisine  göre,  ortaklar  ve  ortaklık  oranlarına  (halka  arz  edilen hisseler  hariç)/üyelere/kuruculara  ilişkin  kayıt  kapsamında  ticaret  sicil  verileri  esas  alınacağı, ayrıca anonim şirketlerde (tek ortaklı şirketler hariç) ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında, beyan edilen  kişilere  ilişkin  pay  defteri  ile  dayanağı  yönetim  kurulu  karar  defterinin  ilgili  kısımlarının  şirket niteliğinde olmayan tüzel kişilerde ise üyelerin veya kurucuların kaydı kapsamında Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinde  yer  almayan  bilgileri  içeren  belgelerin  ilgili  kısımları  da  taranarak  EKAP’a  yükleneceği anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca, yine bu madde kapsamında EKAP’a  kaydedilen  bilgilerin  eksiksiz,  doğru  ve  güncel  olması gerektiği, EKAP’a  kayıtlı  gerçek  veya  tüzel  kişiler  tarafından,  anılan  bilgilerde değişiklik  yapılmasının  gerektiği  hallerde  bu  değişikliklerin,  en  geç  değişiklik  tarihini  izleyen  7  (yedi) gün  içerisinde  ancak  her  durumda  son  başvuru  veya  ihale  tarihinden  önce,  son  başvuru  veya  ihale tarihinden  sonra  gerçekleşen  değişikliklerin  sözleşme  imzalanmadan  önce  güncellenerek  EKAP’a kaydedilmesi  zorunlu olduğunun hükme bağlandığı, söz konusu bilgilerin ilgili mevzuat ve doküman düzenlemeleri uyarınca idarece EKAP’tan alınacağı anlaşılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi istekli Efsane Kadro Yem. Gıda Sos. Hiz. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yeterlik bilgileri tablosunun “İhaleye Katılmak İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” sütununun “Teklif Vermeye Yetkili Olunduğuna İlişkin Bilgiler” satırının;

 

 “Vekaletname Bilgileri” bölümünde herhangi bir bilgi ve/veya belgenin beyan edilmediği,

 

 “Ortaklar/Üyeler/Kurucular ile Yöneticilere Ait Bilgiler” bölümünün “Ortaklar ve Ortaklık Oranlarına/Üyelere/Kuruculara Ait Bilgiler” kısmında herhangi bir bilgi ve/veya belgenin beyan edilmediği,

 

 “Yöneticilere Ait Bilgiler” kısmında “Mehmet Kemal Barioğlu, 454*******, Yönetim Kurulu Üyesi”, “Mehmet Şah Mutlu, 426*******, Yönetim Kurulu Üyesi”  şeklinde beyana yer verildiği tespit edilmiştir.

 

  Efsane Kadro Yem. Gıda Sos. Hiz. San. ve Tic. A.Ş.nin EKAP üzerinden sorgulanması neticesinde,

 

ORTAKLARA AİT BİLGİLER

 

ORTAKLIK BİLGİSİ

Ad-Soyad/Ticaret Unvanı

:

MEHMET ŞAH MUTLU

TC Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası

:

426******,

Ortaklık Oranı

:

154172,00/154172,00

İşletme Adı ve Ticaret Unvanı/İşletme Adı

:

EFSANE KADRO YEMEKÇİLİK GIDA SOSYAL HİZMETLER SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

 

                                                 YÖNETİCİLERE AİT BİLGİLER

                                           

YÖNETİCİ BİLGİSİ

Ad-Soyad

:

MEHMET KEMAL BARİOĞLU

TC Kimlik Numarası

:

454******,

Görevi

:

Yönetim Kurulu Üyesi

Temsil Yetki Şekli

:

Münferiden Temsile Yetkilidir.

Başlangıç Tarihi

:

02.03.2022

Bitiş Tarihi

:

13.10.2023

 

YÖNETİCİ BİLGİSİ

Ad-Soyad

:

MEHMET ŞAH MUTLU

TC Kimlik Numarası

:

426******,

Görevi

:

Yönetim Kurulu Üyesi

Temsil Yetki Şekli

:

Münferiden Temsile Yetkilidir.

Başlangıç Tarihi

:

04.11.2020

Bitiş Tarihi

:

13.10.2023”

şeklinde bilgilerin yer aldığı görülmüştür.

 

Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) resmi internet adresi (https://ekap.kik.gov.tr/) üzerinden yapılan sorgulama neticesinde bahse konu istekli adına teklifin 426******* T.C. kimlik numaralı Mehmet Şah Mutlu tarafından gönderildiği tespit edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca, EKAP’a kayıtlı olan tüzel kişilerin kendileri, ilgisine göre, ortakları ve ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç)/üyeleri/kurucuları, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşme imzalamaya ve sözleşmenin yürütülmesi konusunda tüzel kişiliği temsile yetkili yönetimindeki görevliler ile vekil veya temsilcilerine ilişkin bilgileri EKAP’a kaydetmeleri ve son başvuru veya ihale tarihinden ve sözleşme imzalamadan önce güncellemelerinin zorunlu olduğu, tüzel kişilerde; yönetimdeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelere/kuruculara ilişkin kayıt kapsamında ticaret sicil verilerinin esas alınacağı, ayrıca anonim şirketlerde (tek ortaklı şirketler hariç) ortaklar ve ortaklık oranlarının kaydı kapsamında, beyan edilen kişilere ilişkin pay defteri ile dayanağı yönetim kurulu karar defterinin ilgili kısımlarının; şirket niteliğinde olmayan tüzel kişilerde ise üyelerin veya kurucuların kaydı kapsamında Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinde yer almayan bilgileri içeren belgelerin ilgili kısımlarının da taranarak EKAP’a yüklenmesi gerektiği, EKAP’a kaydedilen bilgilerin eksiksiz, doğru ve güncel olmasının gerektiği, bilgilerin doğrudan EKAP’taki kayıtlardan temin edildiği hallerde, bu bilgilerin güncel olmadığının anlaşılması durumunda teklifler değerlendirme dışı bırakılacağı,

 

Yine istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen sorgulama kriterine göre yapılması gerektiği, akabinde isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda yeterliğe ilişkin beyan ettiği bilgi ve belgelerin sorgulama kriterine göre idare tarafından sorgulanması neticesinde isteklinin bu bilgi ve belgeler kapsamında yeterli olup olmadığı değerlendirmesinin yapılacağı anlaşılmaktadır.


İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesinde, tüzel kişilerde; isteklilerin yönetimindeki görevliler ile ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgilerin idarece EKAP’tan alınacağı düzenlenmiştir.

 

İhale dokümanının yukarıda yer verilen düzenlemelerinden yeterlik bilgileri tablosunun “Ortaklar ve Ortaklık Oranlarına/Üyelere/Kuruculara Ait Bilgiler” ile “Yöneticilere Ait Bilgiler” kısımlarında yer alacak bilgilerin EKAP’tan alınacağının anlaşıldığı, ancak anılan istekliye ait yeterlik bilgileri tablosunun “Ortaklar ve Ortaklık Oranlarına/Üyelere/Kuruculara Ait Bilgiler” kısmında herhangi bir bilginin bulunmadığı, diğer taraftan inceleme konusu elektronik ihalede, isteklilerin ihaleye katılabilmeleri için gerekli olan bilgi ve/veya belgeleri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerektiği, bu doğrultuda ihale dokümanı kapsamında verilen yeterlik bilgileri tablosu kısımlarının ilgisine göre, isteklilerce hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgilere göre eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde doldurulması gerektiği, bu çerçevede söz konusu istekliye ait yeterlik bilgileri tablosunun “Ortaklar ve Ortaklık Oranlarına/Üyelere/Kuruculara Ait Bilgiler” kısmına herhangi bir bilginin aktarılmadığı görüldüğünden, başvuru sahibinin anılan iddiasının yerinde olduğu anlaşılmış olup, anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca, yapılan tespitler uyarınca anılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda ortaklar ve ortaklık oranlarına ilişkin bilgilerin beyan edilmediği ve söz konusu bilgilerin idarece EKAP sisteminden aktarılması için yapılması gereken işlemlerin yerine getirilmediği anlaşılmış olup, söz konusu şirketin tek ya da çok ortağı bulunup bulunmadığına ve pay devrine ilişkin iddia kapsamında ayrıca pay defterlerinin istenilmesine ve inceleme yapılmasına gerek bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Nur Grup Yem. Gıda Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde anılan tablonun “Teklif vermeye yetkili olunduğuna ilişkin belgeler” başlıklı bölümünün “Ortaklar/Üyeler/Kurucular ile Yöneticilere Ait Bilgiler” bölümünün;

 

 “Ortaklar ve Ortaklık Oranlarına/Üyelere/Kuruculara Ait Bilgiler” kısmında “Esra Barioğlu, 114****** 2000000,00/2000000,00”,

 

 “Yöneticilere Ait Bilgiler” kısmında “Esra Barioğlu, 114*******, Müdür” şeklinde beyanının bulunduğu görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan sorgulamada teklifin e-imza kullanılarak “Esra Barioğlu tarafından verildiği, anılan şahsın şirketin tek ortağı olduğu ve şirket müdürü olarak şirketi münferiden temsile yetkili olduğu, ihale işlem dosyasında yer alan belgelerden, idare tarafından anılan istekliye ilişkin sorgulamaların yapıldığı, EKAP üzerinden yapılan inceleme kapsamında, anılan istekliye ait yeterlik bilgileri tablosunun “Ortaklar/Üyeler/Kurucular ile Yöneticilere Ait Bilgiler” kısmında yer verilen bilgiler ile EKAP üzerinde yer alan bilgilerin uyumlu olduğu anlaşılmıştır.

 

Arslanlar Tek. Isıt. Soğ. İnş. Taah. İht. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde anılan tablonun “Teklif vermeye yetkili olunduğuna ilişkin belgeler” başlıklı bölümünün “Ortaklar/Üyeler/Kurucular ile Yöneticilere Ait Bilgiler” bölümünün;

 

 “Ortaklar ve Ortaklık Oranlarına/Üyelere/Kuruculara Ait Bilgiler” kısmında “Mahir Arslan, 128******35000000,00/35000000,00”,

 

 “Yöneticilere Ait Bilgiler” kısmında “Mahir Arslan 128*******, Müdür” şeklinde beyanının bulunduğu görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan sorgulamada teklifin e-imza kullanılarak “Mahir Arslan tarafı ndan verildiği, anılan şahsın şirketin tek ortağı olduğu ve şirket müdürü olarak şirketi münferiden temsile yetkili olduğu, ihale işlem dosyasında yer alan belgelerden, idare tarafından anılan istekliye ilişkin sorgulamaların yapıldığı, EKAP üzerinden yapılan inceleme kapsamında, anılan istekliye ait yeterlik bilgileri tablosunun “Ortaklar/Üyeler/Kurucular ile Yöneticilere Ait Bilgiler” kısmında yer verilen bilgiler ile EKAP üzerinde yer alan bilgilerin uyumlu olduğu anlaşılmıştır.

 

b) İhale üzerinde bırakılan istekli Efsane Kadro Yem. Gıda Sos. Hiz. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Ekonomik ve Mali Yeterliğe İlişkin Bilgiler” kısmının “Bilanço Bilgileri” satırında 2021 yılına ait bilanço bilgilerine yer verildiği, bu bağlamda “Cari oranın “2,05436798073451, “Özkaynak oranının “0,225717020229048“, Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının “0” şeklinde beyan edildiği

 

 “İş Hacmi Bilgileri” satırında 2021 yılına ait iş hacmi bilgilerine yer verildiği, “Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınması İstenen Yıllar ve Bu Yıllara Ait Toplam Ciro/Fatura Tutarı” kısmının “**.***.400,29 TRY   şeklinde beyan edildiği görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin 7.4.2’nci maddesindeki düzenlemeler uyarınca söz konusu isteklinin bilançosunda cari oranın en az 0,75 olması,  öz kaynak oranının en az 0,15 olması, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması gerekmektedir.

 

Anılan isteklinin teklifinin 108.880.605,94 TL olduğu, bu kapsamda ihale üzerinde bırakılan isteklinin; İdari Şartname’nin 7.4.3’üncü maddesindeki düzenlemeler uyarınca anılan isteklinin toplam cirosunun  (108.880.605,94x%20=) 21.776.121,00 TL tutarından, hizmet işleri ile ilgili cirosunun ise (108.880.605,94x%12=) 13.065.672,60 TL tutarından az olmaması gerektiği anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin yeterlik bilgileri tablosunda ekonomik ve mali yeterlik kriterlerine ilişkin beyan etmiş olduğu bilgiler kapsamında yapılan inceleme neticesinde, anılan istekli tarafından İdari Şartname’nin 7.4.2 ve 7.4.3’üncü maddelerinde yer alan yeterlik kriterlerinin sağlandığı anlaşılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Nur Grup Yem. Gıda Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Ekonomik ve Mali Yeterliğe İlişkin Bilgiler” kısmının “Bilanço Bilgileri” satırında 2021 yılına ait bilanço bilgilerine yer verildiği, bu bağlamda “Cari oranın “4,15302865218123” , “Özkaynak oranının “0,224785064374342”, “Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının “0” şeklinde beyan edildiği,  

 

 “İş Hacmi Bilgileri” satırında 2021 yılına ait iş hacmi bilgilerine yer verildiği, “Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınması İstenen Yıllar ve Bu Yıllara Ait Toplam Ciro/Fatura Tutarı” kısmının “2021-**.***.400,74 TRY”, “Toplam ciro tutarıdır” şeklinde beyan edildiği görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin 7.4.2’nci maddesindeki düzenlemeler uyarınca söz konusu isteklinin bilançosunda cari oranın en az 0,75 olması,  öz kaynak oranının en az 0,15 olması, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması gerekmektedir.

 

Anılan isteklinin teklifinin 136.821.381,44 TL olduğu ve İdari Şartname’nin 7.4.3’üncü maddesindeki düzenlemeler uyarınca anılan isteklinin toplam cirosunun  (136.821.381,44x%20=) 27.364.276,20 TL tutarından az olmaması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Nur Grup Yem. Gıda Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yeterlik bilgileri tablosunda ekonomik ve mali yeterlik kriterlerine ilişkin beyan etmiş olduğu bilgiler kapsamında yapılan inceleme neticesinde anılan istekli tarafından İdari Şartname’nin 7.4.2 ve 7.4.3’üncü maddelerinde yer alan yeterlik kriterlerinin sağlandığı anlaşılmıştır.

 

Arslanlar Tek. Isıt. Soğ. İnş. Taah. İht. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Ekonomik ve Mali Yeterliğe İlişkin Bilgiler” kısmının “Bilanço Bilgileri” satırında 2021 yılına ait bilanço bilgilerine yer verildiği, bu bağlamda “Cari oranın “1,74683953109025” , “Özkaynak oranının “0,28890731715682”, “Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının “0,336730147156602” şeklinde beyan edildiği,  

 

 “İş Hacmi Bilgileri” satırında 2021 yılına ait iş hacmi bilgilerine yer verildiği, “Yeterlik Değerlendirmesinde Esas Alınması İstenen Yıllar ve Bu Yıllara Ait Toplam Ciro/Fatura Tutarı” kısmının “2021-***.***.349,24 TRY”  “Toplam ciro tutarıdır” şeklinde beyan edildiği görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin 7.4.2’nci maddesindeki düzenlemeler uyarınca söz konusu isteklinin bilançosunda cari oranın en az 0,75 olması,  öz kaynak oranının en az 0,15 olması, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması gerekmektedir.

 

Anılan isteklinin teklifinin 137.846.268,00 TL olduğu ve bu kapsamda İdari Şartname’nin 7.4.3’üncü maddesindeki düzenlemeler uyarınca anılan isteklinin toplam cirosunun  (137.846.268,00x%20=) 27.569.253,60 TL tutarından az olmaması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Arslanlar Tek. Isıt. Soğ. İnş. Taah. İht. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yeterlik bilgileri tablosunda ekonomik ve mali yeterlik kriterlerine ilişkin beyan etmiş olduğu bilgiler kapsamında yapılan inceleme neticesinde anılan istekli tarafından İdari Şartname’nin 7.4.2 ve 7.4.3’üncü maddelerinde yer alan yeterlik kriterlerinin sağlandığı anlaşılmıştır.

 

Ayrıca yapılan değerlendirmede, başvuru sahibinin bilanço bilgilerinin teyit edilmesi gerektiği yönündeki iddiasına ilişkin olarak, beyan edilen belgelerde yer alan bilgilerin EKAP’ta yer alan bilgiler ile uyumlu olduğu ve mevzuata uygun düzenlenmiş belgelerin hukuka uygunluk karinesinden yararlandığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, başvuru sahibinin iddia ettiği şekilde bir teyit işlemine gerek bulunmadığı, bu çerçevede başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

c) İhale üzerinde bırakılan istekli Efsane Kadro Yem. Gıda Sos. Hiz. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Teminata ilişkin bilgiler” satırının “G0067-00442-03793655” ve “G0067-00442-03773519” ayırt edici geçici teminat mektubu numarası ile doldurulduğu, buradan geçici teminat mektubunun elektronik ortamda hazırlandığı anlaşılmıştır.

 

EKAP üzerinden “G0067-00442-03773519” numaralı geçici teminat mektubuna ilişkin yapılan sorgulamada, söz konusu geçici teminatın, anılan istekli adına Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. tarafından düzenlendiği, teminat tutarının 3.100.000,00 TL olduğu, geçerlilik tarihinin ise 20.02.2023 olduğu, “G0067-00442-03793655” numaralı geçici teminat mektubuna ilişkin yapılan sorgulamada, söz konusu geçici teminatın anılan istekli adına Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. tarafından düzenlendiği, teminat tutarının 200.000,00 TL olduğu, geçerlilik tarihinin ise 20.02.2023 olduğu, e-geçici teminat mektupları toplam tutarının (3.300.000,00 TL) anılan istekliye ait teklif bedelinin %3’ünden (3.266.418,15 TL) az olmadığı, geçerlik süresinin ise dokümanda belirlenen tarihten (01.02.2023) önceki bir tarih olmadığı tespit edilmiştir.  

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Nur Grup Yem. Gıda Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Teminata ilişkin bilgiler” satırının “G0067-00442-03773521” ayırt edici geçici teminat mektubu numarası ile doldurulduğu, buradan geçici teminat mektubunun elektronik ortamda hazırlandığı anlaşılmıştır.

 

EKAP üzerinden “G0067-00442-03773521” numaralı geçici teminat mektubuna ilişkin yapılan sorgulamada; söz konusu geçici teminatın, anılan istekli adına Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. tarafından düzenlendiği, teminat tutarının 4.200.000,00 TL olduğu, geçerlilik tarihinin ise 15.02.2023 olduğu, e-geçici teminat mektubu tutarının (4.200.000,00 TL) anılan istekliye ait teklif bedelinin %3’ünden (4.104.641,43 TL) az olmadığı, geçerlik süresinin ise dokümanda belirlenen tarihten (01.02.2023) önceki bir tarih olmadığı tespit edilmiştir.

 

Arslanlar Tek. Isıt. Soğ. İnş. Taah. İht. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Teminata ilişkin bilgiler” satırının “G0111-00010-00131517” ayırt edici geçici teminat mektubu numarası ile doldurulduğu, buradan geçici teminat mektubunun elektronik ortamda hazırlandığı anlaşılmıştır.

 

EKAP üzerinden “G0111-00010-00131517” numaralı geçici teminat mektubuna ilişkin yapılan sorgulamada; söz konusu geçici teminatın anılan istekli adına Finansbank A.Ş. tarafından düzenlendiği, teminat tutarının 4.140.000,00 TL olduğu, geçerlilik tarihinin ise 30.03.2023 olduğu, e-geçici teminat mektubu tutarının (4.140.000,00 TL) anılan istekliye ait teklif bedelinin %3’ünden (4.135.388,04 TL) az olmadığı, geçerlik süresinin ise dokümanda belirlenen tarihten (01.02.2023) önceki bir tarih olmadığı tespit edilmiştir.

 

Yapılan incelemede, anılan istekliler tarafından elektronik ortamda düzenlenen geçici teminat mektuplarının sunulduğu, EKAP üzerinden yapılan sorgulamada söz konusu e-geçici teminat mektuplarının istenilen kriterleri karşıladığı, e-geçici teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak ilgili bankalarla EKAP arasındaki protokol kuralları uyarınca mevzuatta aranan koşulları sağlar şekilde elektronik olarak düzenlendiği, bu sebeple anılan Yönetmeliğin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan mektuplar gibi mevzuatta aranan tüm zorunlu unsurları ihtiva ettiği ve standart forma uygun şekilde düzenlendiğinin kabulünün gerektiği, bu kapsamda başvuru sahibinin iddiasında ileri sürülenin aksine standart forma aykırı olduğuna ilişkin bir sonuca varılamayacağı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

d) İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesinde istekliler tarafından teklif edilen bedelin %25’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulmasının istenildiği, 7.6’ncı maddesinde ise kamu, özel sektör veya üniversite hastanelerinde yemek pişirme ve dağıtım hizmeti veya yemek pişirme hizmeti veya yemek hazırlama hizmeti yapmak benzer iş olarak kabul edileceği düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.

 

  İhale üzerinde bırakılan istekli Efsane Kadro Yem. Gıda Sos. Hiz. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” satırının “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” bölümünün “Belgeye EKAP Tarafından Verilen Sayı” kısmında “2020/234982-4060552-1-1” beyanının yer aldığı, bu bağlamda anılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda EKAP’ta kayıtlı bir iş deneyim belgesinin beyan edildiği görülmüştür.

  

  “2020/234982-4060552-1-1” sayılı iş bitirme belgesi incelendiğinde, anılan istekli adına İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı\Onkoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen yüklenici iş bitirme belgesi olduğu, anılan belgede “İşin adı ve varsa ihale kayıt numarası” bölümünün “Malzeme Dahil Yemek Pişirme ve Dağıtımı Hizmet Alımı,2020/234982” şeklinde,  “Kabul tarihi” bölümünün “31.12.2020” şeklinde, “Belge Tutarı” bölümünün ise “16.277.153,90 TRY” şeklinde düzenlendiği görülmüştür. Söz konusu belge tutarı güncellendiğinde güncellenmiş iş deneyim tutarının 56.672.915,18 olduğu anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin 108.880.605,94 TL olduğu, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesinde istekliler tarafından teklif edilen bedelin %25’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulmasının istenildiği, bu anlamda anılan istekli tarafından asgari sağlanması gereken iş deneyim tutarının (108.880.605,94×0,25=)  27.220.151,20 TL olduğu anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen iş deneyim belgesinin EKAP’a kayıtlı olduğu, iş deneyim belgesine konu işin kamu kurumlarına gerçekleştirilen malzeme dahil yemek pişirme ve dağıtımı hizmet alımı olduğu, bu anlamda söz konusu iş deneyim belgesinin başvuruya konu ihale konusu işe ve benzer iş tanımına uygun olduğu, ayrıca bahse konu iş deneyim belgesinin güncellenmiş halinin de ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sağlanması gereken tutarı karşıladığı anlaşıldığından anılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin İdari Şartname’de istenilen kriterlere uygun olduğu anlaşılmıştır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Nur Grup Yem. Gıda Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” satırının “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” bölümünün “Belgeye EKAP Tarafından Verilen Sayı” kısmında “2017/371428-2329079-1-1” beyanının yer aldığı, bu bağlamda anılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda EKAP’ta kayıtlı bir iş deneyim belgesinin beyan edildiği görülmüştür.

  

“2017/371428-2329079-1-1” sayılı iş bitirme belgesi incelendiğinde, anılan belgenin Kamu Hastaneleri Birliği (Çekmece) Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından anılan isteklinin de ortağı bulunduğu bir iş ortaklığı adına düzenlendiği, söz konusu iş ortaklığında Nur Grup Yem. Gıda Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin iş ortaklığı hissesinin %99 olarak belirtildiği, “İşin adı ve varsa ihale kayıt numarası” başlıklı bölümün “2018-2019 yılları Malzeme Dahil Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı,2017/371428” şeklinde,  “Kabul tarihi” bölümünün “31.12.2019” şeklinde, “Belge Tutarı” bölümünün ise “36.988.800,53 TRY” şeklinde düzenlendiği görülmüştür.

 

Anılan isteklinin teklifinin 136.821.381,44 TL olduğu, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesinde istekliler tarafından teklif edilen bedelin %25’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulmasının istenildiği; bu anlamda anılan istekli tarafından asgari sağlanması gereken iş deneyim tutarının (136.821.381,44×0,25=)  34.205.345,20 TL olduğu ve beyan edilen iş deneyim belgesinin EKAP’a kayıtlı olduğu, iş deneyim belgesine konu işin kamu kurumlarına gerçekleştirilen malzeme dahil yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve sonrası hizmet alımı işi olduğu, bu anlamda söz konusu iş deneyim belgesinin başvuruya konu ihale konusu işe ve benzer iş tanımına uygun olduğu, ayrıca bahse konu iş deneyim belgesinde anılan istekliye düşen hissesinin istekli tarafından sağlanması gereken tutarı karşıladığı anlaşıldığından söz konusu istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin İdari Şartname’de istenilen kriterlere uygun olduğu anlaşılmıştır.

 

Arslanlar Tek. Isıt. Soğ. İnş. Taah. İht. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” satırının “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” bölümünün “Belgeye EKAP Tarafından Verilen Sayı” kısmında “2019/704319-4060927-1-1” beyanının yer aldığı, bu bağlamda anılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda EKAP’ta kayıtlı bir iş deneyim belgesinin beyan edildiği görülmüştür.

  

“2019/704319-4060927-1-1” sayılı iş bitirme belgesi incelendiğinde anılan belgenin İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bakan Yardımcılıkları tarafından söz konusu isteklinin de dahil olduğu bir iş ortaklığı adına düzenlenen yüklenici iş bitirme belgesi olduğu, “İşin adı ve varsa ihale kayıt numarası” başlıklı bölümün “Malzemeli Yemek Pişirme, Dağıtımı ve Sonrası Hizmet Alımı,2019/704319” şeklinde,  “Kabul tarihi” bölümünün “30.06.2022” şeklinde, “Belge Tutarı” bölümünün ise “22.608.112,35 TRY” şeklinde düzenlendiği, anılan isteklinin ortaklıktaki payının %70 olup, iş deneyim belge tutarından hissesine düşen kısmın ise 15.825.678,60 TL olduğu, söz konusu tutar güncellendiğinde güncellenmiş iş deneyim tutarının 56.563.060,22 olduğu anlaşılmıştır.

 

Anılan isteklinin teklifinin 137.846.268,00 TL olduğu, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesinde istekliler tarafından teklif edilen bedelin %25’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulmasının istenildiği; bu anlamda anılan istekli tarafından asgari sağlanması gereken iş deneyim tutarının (137.846.268,00×0,25=)  34.461.567,00 TL olduğu, anılan istekli tarafından beyan edilen iş deneyim belgesinin EKAP’a kayıtlı olduğu, iş deneyim belgesine konu işin kamu kurumlarına gerçekleştirilen malzemeli yemek pişirme dağıtımı ve sonrası hizmet alımı işi olduğu, bu anlamda söz konusu iş deneyim belgesinin başvuruya konu ihale konusu işe ve benzer iş tanımına uygun olduğu, ayrıca bahse konu iş deneyim belgesinin güncellenmiş halinin de anılan istekli tarafından sağlanması gereken tutarı karşıladığı anlaşıldığından ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin İdari Şartname’de istenilen kriterlere uygun olduğu anlaşılmıştır.

 

e) İhale üzerinde bırakılan istekli Efsane Kadro Yem. Gıda Sos. Hiz. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda “TR-34-K-107509” kayıt numaralı, Başakşehir Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş işletme kayıt belgesinin,

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Nur Grup Yem. Gıda Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda “TR-34-K-243791” kayıt numaralı, Başakşehir Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş işletme kayıt belgesinin,

 

Arslanlar Tek. Isıt. Soğ. İnş. Taah. İht. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda “TR-06-K-057744” kayıt numaralı, Yenimahalle Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş işletme kayıt belgesinin beyan edildiği görülmüştür.

 

  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne ait resmi internet sayfası “ggbs.tarim.gov.tr” adresinden yapılan sorgulama neticesinde ise anılan istekliler tarafından beyan edilen İşletme Kayıt Belgelerinin sistemde aktif ve geçerli olduğu tespit edilmiş olup, başvuru sahibinin anılan iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

f) Yukarıda yer verilen mevzuat düzenlemelerinden, ihale tarihi itibariyle tüm aday ve istekliler için, ihale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce ihale üzerinde kalan istekli ve varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi için, sözleşmenin imzalanacağı tarihte ise sadece ihale üzerinde kalan istekli için ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı hususunun sorgulanacağı, yasaklılık teyidi yapılırken isteklilerin sermaye şirketi olmaları halinde sermayesinin yarısından fazlasına sahip ortakları ve hisseleri toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını teşkil eden ortakları ile başvuru veya teklifi imzalayan, başka bir ifade ile ihaleye katılan vekil ve temsilcilerinin de ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının da sorgulanması gerektiği anlaşılmaktadır.

Yapılan incelemede ihale komisyonu tarafından şikâyete konu ihalede, idarece ihale tarihinde (05.09.2022) ihaleye teklif veren tüm isteklilere ilişkin, komisyon kararının onaylandığı tarihte (05.09.2022) ihale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen istekli açısından yasaklılık teyidinin yapıldığı, daha sonra 18.10.2022 tarihinde ihale üzerinde bırakılan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen isteklinin ortaklarına ilişkin geriye yönelik olarak 05.09.2022 tarihine ait yasaklılık teyidinin yapıldığı, ancak idare tarafından ihaleye katılan tüm isteklilerin, teklif mektuplarını imzalayan, vekalet veren, şirket hisselerinin yarısından fazlasına sahip şirket ortakları ve hisseleri toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını teşkil eden şirket ortakları ile bahse konu ihaleye iştirak eden temsile yetkili kişilerin ihaleye katılmaktan yasaklı olup olmadıklarına ilişkin olarak yasaklılık sorgulaması yapılması gerekirken ihaleye katılım gösteren istekliler ile isteklilerin yarısından fazla şirket hissesine sahip kişiler ile temsile yetkili kişilere ilişkin olarak yasaklılık teyidinin  bütün isteklileri kapsayacak şekilde yapılmadığı   görüldüğünden, başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2022/050
Gündem No 76
Karar Tarihi 03.11.2022
Karar No 2022/UH.II-1359