ihalede isteklinin teklif vermiş olduğu IP adresinin aynı olması durumu dikkate alındığında anılan isteklilerin birbirlerine ait teklif bilgilerinden haberdar olabileceği ve bahsi geçen isteklilerin aynı ihaleye katılmalarının rekabeti ve ihale kararını etkileyebilecek davranış olduğu yönünde “kuvvetli karine” teşkil ettiği hk

 

 hükmü,


Anılan Kanun’un “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında 
“Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır:


j) 17’nci maddede belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen.” 
hükmü,

Aynı Kanun’un “Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17’nci maddesinde “İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:


Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.”
 hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalelere katılmaktan yasaklama” başlıklı 58’inci maddesinde “17’nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar,

 hükmü,

a) Adı: Kuzova Pompaj Sulaması Otomasyon İşleri Yapımı 1. Kısım

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu: 24.63.164.9862-0076.0065-02-06.05.70.90

e) Miktarı: 2.230 ha brüt tarım arazisinin sulanması amacıyla kullanılacak olan 230 adet otonom hidrat, 460 adet haberleşme cihazı ile 39 kalem otomasyon malzemesinin temin edilmesi işidir.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Elazığ İli” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5.2. İsteklinin alım konusu malı teklif etmeye yetkisinin bulunup bulunmadığını belgelendirmesi gerekir. Bu çerçevede istekli aşağıdaki bentlerde yer alan belgelerden kendi durumuna uygun olan belge veya belgeleri sunabilir:

a) İstekli imalatçı ise imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler,

b) İstekli yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belge veya belgeler,

İş ortaklığında ortaklardan birinin, teklif edilen mala veya mallara ilişkin imalatçı veya yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belgelerden birini sunması yeterlidir.

İsteklinin imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler ise şunlardır:

1- İstekli adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi,                                                     

2- İsteklinin üyesi olduğu meslek odası tarafından aday veya istekli adına düzenlenen Kapasite Raporu,

3- İsteklinin kayıtlı olduğu meslek odası tarafından istekli adına düzenlenen İmalat Yeterlik Belgesi,

4- İsteklinin kayıtlı olduğu meslek odası tarafından istekli adına düzenlenmiş ve teklif ettiği mala ilişkin Yerli Malı Belgesi,

5- İsteklinin alım konusu malı ürettiğine ilişkin olarak ilgili mevzuat uyarınca yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenen ve isteklinin üretici veya imalatçı olduğunu gösteren belgeler.

…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “48.1. İdari Şartnamede yer alana ilgili belgeleri her bir üretici için sunması durumunda yetkili satıcı, birden fazla üreticinin yetkili satıcısı olarak teklif verebilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli (Elman Otomasyon Sistemleri Elektrik Elektronik Mühendislik Bilişim Restoran Tarım Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi) adına ihale dokümanının 29.11.2023 tarihinde 176.40.***** IP adresi üzerinden Yusuf Selçuk tarafından indirilerek 07.12.2023 tarihinde 176.90.***** IP adresi üzerinden Yusuf Selçuk tarafından e-imzalı olarak teklif verildiği, 15.02.2024 tarihine kadar geçerli 1.885.000,00 TL tutarındaki M101012335288904R referans numarası ile ilgili bankadan alınan (Akbank Türk Anonim Şirketi Yüzevler / Adana şubesi) ve bilgileri Takasbank tarafından EKAP’a aktarılan verilerden teminat mektubunun 07.12.2023 tarih ve 13:43 saatinde yatırıldığı tespit edilmiştir.

 

Yeterlik bilgileri tablosunda anılan tüzel kişiliğin (%100) ortağının Eylem Doğan olduğu, yöneticilerinin müdür Yusuf Selçuk ve müdürler kurulu başkanı Eylem Doğan olduğu bilgisinin yer aldığı görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan MERSİS sorgulamasında tüzel kişiliğin %100 ortağının Eylem Doğan, yöneticilerinin 06.11.2023 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdür Yusuf Selçuk ile 25.02.2022 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdürler kurulu başkanı Eylem Doğan olduğu görülmüştür.

 

TOBB “www.ticaretsicil.gov.tr” adresinden yapılan sorgulamada tüzel kişiliğin adresinin “***** Adana Oto Sanayi Sitesi M Blok 7 / 13 Z10” olduğu görülmüştür.

İtirazen şikâyete konu edilen diğer istekli Elektrovizyon Otomasyon Elektronik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına ihale dokümanının 13.11.2023 tarihinde 88.23***** IP adresi üzerinden Tevfik Aydınlı tarafından indirilerek 07.12.2023 tarihinde 176.40.***** IP adresi üzerinden Tevfik Aydınlı tarafından e-imzalı olarak teklif verildiği, 15.02.2024 tarihine kadar geçerli 1.890.000,00 TL tutarındaki M101012324487779R referans numarası ile ilgili bankadan alınan (Türkiye İş Bankası A.Ş. Karşıyaka/İzmir şubesi) ve bilgileri Takasbank tarafından EKAP’a aktarılan verilerden teminat mektubunun 07.12.2023 tarih ve 10:53 saatinde yatırıldığı tespit edilmiştir.

 

Yeterlik bilgileri tablosunda anılan tüzel kişiliğin ortaklarının Tevfik Aydınlı, Ege Can ve Hasan Aydınlı olduğu ve yöneticisinin müdür Tevfik Aydınlı olduğu bilgisinin de yer aldığı görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan MERSİS sorgulamasında da tüzel kişiliğin ortaklarının Tevfik Aydınlı, Ege Can ve Hasan Aydınlı olduğu, yöneticisinin ise 02.05.2014 tarihi itibariyle 02.05.2034’e kadar münferiden temsile yetkili müdür Tevfik Aydınlı olduğu görülmüştür.

 

“*****. No:204C/ Bayraklı/ İzmir” olduğu görülmüştür.

 

Yukarıda yapılan inceleme ve tespitler çerçevesinde Elman Otomasyon Sistemleri Elektrik Elektronik Mühendislik Bilişim Restoran Tarım Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin doküman indirmiş olduğu IP adresi ile Elektrovizyon Otomasyon Elektronik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin teklif vermiş olduğu IP adresinin aynı olduğu görülmüştür.

 

IP adresinin internete ya da diğer herhangi bir bilgisayar ağına bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adresleri ve kimlik numaraları olduğu, sistemde aynı IP adresine sahip birden fazla cihaz bulunmayacağı, bu çerçevede, isteklilerin e-teklif verme işlemlerinde ve benzeri diğer işlemlerinde bir teknik veri olarak IP adresinin bu özelliklerini ve kurallarını dikkate alması gerektiği anlaşılmıştır.

 

İhale dokümanı incelendiğinde isteklilerin, imalatçı olması halinde imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeleri, yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belge veya belgeleri sunması gerektiği düzenlenmiştir.

 

 

 

Elektrovizyon Otomasyon Elektronik İnş. San. ve Tic Ltd. Şti.nin Elman Otomasyon Sistemleri Elektrik Elektronik Mühendislik Bilişim Restoran Tarım Gıda Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti.nin yetkili satıcısı (bayisi) olarak ihaleye katıldığı da görülmüştür.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (j) bendi uyarınca anılan Kanun’un 17’nci maddesinde belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen isteklilerin ihale dışı bırakılacağı, aynı Kanun’un 17’nci maddesinin (b) ve (d) bentlerinde rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak, alternatif teklif verebilme halleri dışında ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak asaleten ya da vekâleten birden fazla teklif vermek yasak fiil ve davranışlar arasında sayıldığı, söz konusu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında mezkûr Kanun’un dördüncü kısmında belirtilen hükümlerin uygulanacağı belirtilmiştir.

 

Bu doğrultuda ihalenin anılan Kanun’un temel ilkelerine uygun biçimde yürütülmesi ve sonuçlandırılması, öngörülen usul kurallarına uygunluk yanında sürecin doğal akışını bozacak bir kısım açık veya örtülü davranışların yapılmaması gerektiği dikkate alındığında, ihalelerde isteklilerce gerçekleştirilen eylemlerin söz konusu bentler kapsamında yasak fiil ve davranış olarak nitelendirilebilmesi için birden fazla eylemin birlikte değerlendirilmesi ve irade birliği çerçevesinde birlikte hareket edildiğine dair güçlü kanıtların bulunması koşulu gerekmektedir.

 

Bir ihaleye aralarında doğrudan veya dolaylı bağlantılı olan isteklilerce teklif verilip verilmediği isteklilerin ortaklık yapısı, yönetim ve temsil yetkisi gibi hususlar dikkate alınarak incelenmekte ve karara bağlanmaktadır. Ortaklık ve yönetim ilişkisi bulunmaması koşuluyla üretici ve bayinin aynı ihalede teklif verilmesi yasak fiil ve davranış olarak değerlendirilmemektedir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuatta üretici firma ile yetkili satıcının aynı ihaleye katılmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.

 

Bu kapsamda üreticileri aynı olan aynı marka ürünler için farklı istekliler aracılığı ile (yetkili satıcı/bayi) ihaleye teklif verilmesinin kamu ihale mevzuatına aykırılık teşkil etmediği, mevzuatta bayilerin aynı ihaleye teklif veremeyeceğine yönelik herhangi bir hükmün bulunmadığı, ayrıca Ticaret Sicil Gazeteleri incelendiğinde söz konusu şirketlerin ortaklık yapılarının ve yöneticilerinin farklı olduğu ve şirketlerin farklı illerde faaliyet gösterdikleri dolayısıyla bayi ile üreticinin aynı ihaleye katılmasının tek başına birlikte harekete karine teşkil edemeyeceği ancak aynı ihalede birbirleri ile meşru bir rekabet içerisinde olan gerçek veya tüzel kişilerden birisinin doküman indirmiş olduğu IP adresinden diğer isteklinin teklif vermiş olmasının hayatın olağan akışına uygun olduğunun kabulünün mümkün bulunmadığı ve bu durumun isteklilerin birbirlerine ait teklif bilgilerinden haberdar olabileceği ve bahsi geçen isteklilerin aynı ihaleye katılmalarının rekabeti ve ihale kararını etkileyebilecek davranış olduğu yönünde “kuvvetli karine” teşkil ettiği değerlendirilmektedir.

 

 

Ticari hayatın olağan akışı içerisinde isteklilerin ihale kapsamında teklif fiyatlarını kendi koşullarını göz önüne alarak (maliyet avantajları, stok durumu, finansal durumları vb.) oluşturabileceği,

 

Başvuruya konu ihale kapsamında anılan isteklilerin teklif etmiş oldukları cihazın üreticisinin ve donanım özelliklerinin aynı olmasının mevzuat çerçevesinde tekliflerin değerlendirilmesine yönelik bir aykırılık olarak değerlendirilemeyeceği,

 

Diğer yandan Elman Otomasyon Sistemleri Elektrik Elektronik Mühendislik Bilişim Restoran Tarım Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin doküman indirmiş olduğu IP adresi ile Elektrovizyon Otomasyon Elektronik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin teklif vermiş olduğu IP adresinin aynı olması durumu dikkate alındığında, anılan isteklilerin birbirlerine ait teklif bilgilerinden haberdar olabileceği ve bahsi geçen isteklilerin aynı ihaleye katılmalarının rekabeti ve ihale kararını etkileyebilecek davranış olduğu yönünde “kuvvetli karine” teşkil ettiği sonucuna varılmıştır.

 

Dolayısıyla anılan isteklilerin fiillerinin Kanun’un 17’nci maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “…j) 17 nci maddede belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen.” hükmüne istinaden tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2024/006
Gündem No 68
Karar Tarihi 07.02.2024
Karar No 2024/UM.II-273