ihale komisyonunun istekliye EKAP üzerinden gönderilen sözleşmeye davet yazısında 10 günlük süre içerisinde sözleşmeyi imzalaması hususunun bildirildiği, anılan istekli tarafından ilk şikâyet başvurusunun *tarihinde yapıldığı, dolayısıyla söz konusu tarih itibarıyla sözleşme imzalama süresinin durduğu, bu durma tarihine kadar 10 günlük sözleşme imzalama süresinin 6 gününün geçtiği, bu itibarla işbu Kurul kararının taraflara (idare ve başvuru sahibi istekli) tebliğinden itibaren idare tarafından başvuru sahibi isteklinin kalan 4 günlük süre verilerek sözleşme imzalamaya davet edilmesi gerektiği 

Toplantı No 2022/007
Gündem No 37
Karar Tarihi 02.02.2022
Karar No 2022/UH.I-206

BAŞVURU SAHİBİ:

Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/418372 İhale Kayıt Numaralı “17 Kısım Yemek Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 01.09.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “17 Kısım Yemek Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.nin ilki 05.01.2022 olmak üzere çeşitli tarihlerde yaptığı şikâyet başvurusunun idarenin 07.01.2022, 10.01.2022, 14.01.2022 tarihli yazıları ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.01.2022 tarih ve 1929 sayı ve 17.01.2022 tarih ve 2173 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.01.2022 ve 17.01.2022 tarihli dilekçeler ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/53 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin 3’üncü kısmına ilişkin olarak taraflarına 29.12.2021 tarihinde EKAP üzerinden sözleşmeye davet yazısının gönderildiği, taraflarınca 10 günlük sözleşme imzalama süresi içinde sözleşmeye davet yazısına yönelik şikâyet başvurusunda bulunulduğu, idarece şikâyet başvurularının uygun bulunmadığı ve itirazen şikâyet başvuru süreleri beklenilmeden 11.01.2022 tarihinde geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi ve haklarında yasaklama işlemlerinin başlatılması kararının verildiği, şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularının ihale sürecini durdurma ve sözleşmenin imzalanması sürecini erteleme etkisi olduğundan idare tarafından şikâyet süreci tamamlanmadan süresinde sözleşmeyi imzalamaya yanaşmadıkları gerekçesiyle geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi ve haklarında yasaklama işlemlerinin başlatılması kararı verilmesine yönelik işlem tesis edilmesinin kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu, Anayasanın 40’ıncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince Devlet, işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorunda olduğu, ancak şikâyet başvurularına idarece verilen cevap yazılarında söz konusu hükme riayet edilmediği, idare görevlilerinin görevlerini kanuni gereklere uygun şekilde tarafsızlıkla yapmadığı ve uygun olmayan davranış ve eylemlerde bulunduğu, idare tarafından 500.000,00 TL tutarındaki geçici teminatlarının tamamının gelir kaydedildiği, ancak geçici teminatın gelir kaydedilmesini gerektiren haller ortaya çıktığında yalnızca teklif bedelinin %3’üne isabet eden tutarının gelir kaydedilebileceği, 3’üncü kısma ilişkin tekliflerinin 3.938.040,00 TL olduğu dikkate alındığında yalnızca teklif bedelinin %3’üne isabet eden tutar olan 118.141,20 TL’nin gelir kaydedilebileceği, dolayısıyla her ne kadar geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi işlemi uygun olmasa da, idare tarafından gelir kaydedilecek tutarında yanlış hesaplandığı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Geçici teminat” başlıklı 33’üncü maddesinde “İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. …” hükmü,

 

“İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.

İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.

İhale kararları ihale yetkilisince onaylanmadan önce idareler, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını teyit ettirerek buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorundadır. İki isteklinin de yasaklı çıkması durumunda ihale iptal edilir.” hükmü,

 

“Kesinleşen ihale kararlarının bildirilmesi” başlıklı 41’inci maddesinde “İhale sonucu, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan dahil olmak üzere, ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirilir. İhale sonucunun bildiriminde, tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilir.

İhale kararının ihale yetkilisi tarafından iptal edilmesi durumunda da isteklilere gerekçeleri belirtilmek suretiyle bildirim yapılır.

İhale sonucunun bütün isteklilere bildiriminden itibaren; 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün geçmedikçe sözleşme imzalanamaz.” hükmü,

 

“Sözleşmeye davet” başlıklı 42’nci maddesinde “41 inci maddede belirtilen sürelerin bitimini, ön mali kontrol yapılması gereken hallerde ise bu kontrolün tamamlandığı tarihi izleyen günden itibaren üç gün içinde ihale üzerinde bırakılan istekliye, tebliğ tarihini izleyen on gün içinde kesin teminatı vermek suretiyle sözleşmeyi imzalaması hususu bildirilir. Yabancı istekliler için bu süreye oniki gün ilave edilir. Sözleşmenin imzalanacağı tarihte, ihale sonuç bilgileri Kuruma gönderilmek suretiyle ihale üzerinde kalan isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının teyit edilmesi zorunludur. …” hükmü,

 

“Sözleşme yapılmasında isteklinin görev ve sorumluluğu” başlıklı 44’üncü maddesinde “İhale üzerinde kalan istekli 42 ve 43 üncü maddelere göre kesin teminatı vererek sözleşmeyi imzalamak zorundadır. Sözleşme imzalandıktan hemen sonra geçici teminat iade edilir.

Bu zorunluluklara uyulmadığı takdirde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın ihale üzerinde kalan isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir. Bu durumda idare, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif fiyatının ihale yetkilisince uygun görülmesi kaydıyla, bu teklif sahibi istekli ile de Kanunda belirtilen esas ve usullere göre sözleşme imzalayabilir. Ancak ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli ile sözleşme imzalanabilmesi için, 42 nci maddede belirtilen on günlük sürenin bitimini izleyen üç gün içinde ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye 42 nci maddede belirtilen şekilde tebligat yapılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin de sözleşmeyi imzalamaması durumunda ise, bu teklif sahibinin de geçici teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.” hükmü,

 

“Kamu İhale Kurumu”  başlıklı 53’üncü maddesinde “a) Bu Kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve malî özerkliğe sahip Kamu İhale Kurumu kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir.

b) Bu Kanuna göre yapılacak ihaleler ile ilgili olarak Kurumun görev ve yetkileri aşağıda sayılmıştır:

1) İhalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak. …” hükmü,

 

“İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinde “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.

Şikayet ve itirazen şikayet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollarıdır.

Şikayet başvuruları idareye, itirazen şikayet başvuruları Kuruma hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle yapılır. …” hükmü,

 

“İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

İdare, şikayet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır.  Alınan karar, şikayetçi ile diğer aday veya istekliler  ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.

Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.

İdareye şikayet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru üzerine alınan kararın son bildirim tarihini, süresi içerisinde bir karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren on gün geçmeden ve itirazen şikayet başvurusunda bulunulmadığı hususuna ilişkin sorgulama yapılmadan veya itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde ise Kurum tarafından nihai karar verilmeden sözleşme imzalanamaz.” hükmü,

 

“Kuruma itirazen şikayet başvurusu başlıklı 56’ncı maddesinde “İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.

Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler. İdare tarafından şikayet veya itirazen şikayet üzerine alınan ihalenin iptal edilmesi işlemine karşı yapılacak itirazen şikayet başvuruları ise idarenin iptal gerekçeleriyle sınırlı incelenir.

Kanunda belirtilen sürelere ve usule uyulmadan sözleşme imzalanmış olması veya itirazen şikayet başvurusundan feragat edilmesi itirazen şikayet başvurusunun incelenmesine ve 54 üncü maddede sayılan kararlardan birinin alınmasına engel teşkil etmez.

Kurul tarafından verilen bütün kararlar, karar tarihini izleyen beş iş günü içinde taraflara tebligata çıkarılır ve tebligata çıkarıldığı tarihi izleyen beş gün içinde Kurumun internet sayfasında yayınlanır. Kararlara erişim ücrete tabi tutulamaz.

İdareler hukuki durumda değişiklik yaratan Kurul kararlarının gerektirdiği işlemleri ivedilikle yerine getirmek zorundadır.” hükmü,

 

“Yargısal inceleme” başlıklı 57’nci maddesinde “Şikâyetler ile ilgili Kurum tarafından verilen nihai kararlar Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinde dava konusu edilebilir ve bu davalar öncelikle görülür.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde “… 16.4. Kısmi tekliflerin değerlendirilmesi

16.4.1. İhalelerde, ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, kısmi teklif verilebilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak, kısmi teklif verilebilen ihalelerde isteklilerce her bir iş kısmına ayrı ayrı teklif vermek suretiyle işin tamamına teklif verilebileceği gibi, ihale dokümanında belirtilen kısımlardan bazılarına da teklif verilebilecektir.

16.4.2. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalede; aday veya isteklinin yeterlik değerlendirmesi, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği her bir kısım için ayrı ayrı yapılacaktır. İstekli, teklif ettiği kalemlerin/kısımların toplam bedeli üzerinden geçici teminat sunacaktır. Ancak isteklinin teklif verdiği kısımlardan birinde veya birkaçında, geçici teminatının gelir kaydedilmesi gereken hallerden biri ortaya çıktığında, ilgili kısım veya kısımlara ilişkin teklif fiyatları esas alınarak gelir kaydedilecek geçici teminat tutarı belirlenecektir.

16.4.3. İşin tamamına veya bir kısmına teklif veren isteklinin teklif verdiği kısım veya kısımlardan birkaçı veya tamamı için ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenmesi söz konusu olduğunda, yapım işleri ihaleleri hariç, bu istekli ile tek bir sözleşme imzalanacaktır. Ancak, mal ve hizmet alımlarında bir idareye bağlı birimlerin ihtiyaçlarının bir merkezden yapılan ihale ile karşılanması amacıyla kısmi teklife imkan verilen ihalelere münhasıran ve idari şartnamenin “Kısmi teklife ilişkin açıklamalar” başlığı altında idarece bu hususun düzenlenmiş olması kaydıyla her bir kısım için ayrı ayrı sözleşme imzalanabilecektir. Ayrı ayrı sözleşmeye bağlanacak her kısım için ayrı kesin teminat alınacaktır.

16.4.4. Kısmi teklife açık olan ihalelere yönelik şikayet veya itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde başvuru sonuçlandırılmadan sözleşme imzalanamaz. Bu durumda, başvuruya konu edilmeyen diğer kısım/kalem veya gruplara ilişkin sözleşmeler imzalanabilecektir. …” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde

2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: İlimiz Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sinanpaşa Devlet Hastanesi, İsçehisar Devlet Hastanesi için hazır yemek hizmeti, Sandıklı, Bolvadin, Dinar, Çay, Emirdağ ve Şuhut Devlet Hastanesi İle 9 İlçe Entegre Hastanelerine 27 aylık malzeme dahil yemek pişirme, dağıtım ve sonrası hizmet alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

17 Kısım 27 Aylık Yemek Hizmeti Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer:

1. Kısım Halil İbrahim Özsoy Bolvadin Devlet Hastanesi

2. Kısım Çay Devlet Hastanesi

3. Kısım Dinar Devlet Hastanesi

4. Kısım Sandıklı Devlet Hastanesi

5. Kısım Emirdağ Devlet Hastanesi

6. Kısım Şuhut Devlet Hastanesi

7. Kısım Başmakçı İlçe Entegre Hastanesi

8. Kısım Bayat İlçe Entegre Hastanesi

9. Kısım Çobanlar İlçe Entegre Hastanesi

10. Kısım Dazkırı İlçe Entegre Hastanesi

11. Kısım Evciler İlçe Entegre Hastanesi

12. Kısım Haydarlı İlçe Entegre Hastanesi

13. Kısım Hocalar İlçe Entegre Hastanesi

14. Kısım İhsaniye İlçe Entegre Hastanesi

15. Kısım Sultandağı İlçe Entegre Hastanesi

16. Kısım İscehisar Devlet Hastanesi

17. Kısım Sinanpaşa Devlet Hastanesi” düzenlemesi,

 

“İhaleye ilişkin bilgiler” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1.

a) İhale kayıt numarası: 2021/418372

b) İhale usulü: Açık ihale.

c) İhale (son teklif verme) tarihi ve saati: 01.09.2021

            Saat: 10:00

3.2. Teklifler, ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden e-teklif olarak sunulur. İhale (son teklif verme) saatine kadar EKAP’a yüklenemeyen teklifler değerlendirmeye alınmaz. …” düzenlemesi,

 

 “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 17 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

İhalede aynı yüklenicinin uhdesinde birden fazla kısım kalması durumunda tek sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2021/418372 İhale Kayıt Numaralı “17 Kısım Yemek Hizmet Alımı” işinin e-teklif alınarak açık ihale usulü ile ihaleye çıkarıldığı, anılan ihalenin kısmi teklife açık olduğu ve 17 kısma ayrıldığı, 3’üncü kısmın başvuruya konu olduğu ve söz konusu kısma 8 isteklinin teklif sunduğu,

 

13.09.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararıyla; Anda Tur. Yem. Tem. Taş. Gıd. Oto. İşl. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklifinin yeterlik bilgileri tablosunda herhangi bir bilgi ve/veya belgenin beyan edilmediği gerekçesiyle, İkram Sof. Yem. Hiz. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Amş İnş. Nak. Tem. Gıd. Mad. İmal. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklifinin banka referans mektubu tutarının yeterlik kriterini karşılamadığı gerekçesiyle, Aydeniz Öz. Sağ. Med. Gıd. İnş. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin yeterlik bilgileri tablosunda banka referans mektubuna ilişkin herhangi bir bilgi ve/veya belgenin beyan edilmediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Çağ Kur. Yem. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Feha Ener. ve Yat. A.Ş. İş Ortaklığının teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif olarak, Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, söz konusu ihale komisyonu kararının 14.09.2021 tarihinde EKAP üzerinden isteklilere tebliğ edildiği,

 

Bunun üzerine Ada Top. Yem. Gıd. Tem. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından idareye şikâyet ve 08.10.2021 tarih ve 46940 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile ihalenin 3’üncü kısmına yönelik olarak itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, bahse konu şikâyet başvurusuna ilişkin olarak Kamu İhale Kurulu tarafından 11.11.2021 tarih ve 2021/UH.I-2046 sayılı kararın alındığı, söz konusu kararla “… Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Çağ Kur. Yem. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Feha Ener. ve Yat. A.Ş.  İş Ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. …” ifadelerine yer verilerek “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine” karar verildiği,

 

Anılan Kurul kararına istinaden alınan 23.11.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararıyla; Çağ Kur. Yem. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti.-Feha Ener. ve Yat. A.Ş. İş Ortaklığının teklifinin aşırı düşük teklif açıklaması uygun olmadığı gerekçesiyle reddedildiği, Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif olarak, Ada Top. Yem. Gıd. Tem. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, söz konusu ihale komisyonu kararının 24.11.2021 tarihinde EKAP üzerinden isteklilere tebliğ edildiği,

 

Bunun üzerine Nur Grup Yem. Gıd. Tem. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından idareye şikâyet ve 16.12.2021 tarih ve 59285 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile ihalenin 3’üncü kısmına yönelik olarak itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, bahse konu şikâyet başvurusuna ilişkin olarak Kamu İhale Kurulu tarafından 22.12.2021 tarih ve 2021/UH.IV-2308 sayılı kararın alındığı, söz konusu kararla “… 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun şekil yönünden reddi gerekmektedir. …” ifadelerine yer verilerek “başvurunun reddine” karar verildiği,

 

İdare tarafından Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.ye 29.12.2021 tarihinde EKAP üzerinden “Sözleşmeye Davet” konulu yazının gönderildiği, söz konusu yazıda “17 Kısım Yemek Hizmet Alımı işine ait ihale uhdenizde kalmıştır. Tebliğ tarihini izleyen günden itibaren en geç ongün içinde ihale tarihinde 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c),(d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığınıza dair belgeler ile %6 oranında kesin teminatı vermek ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle ihale konusu işe ilişkin sözleşmeyi imzalamanız gerekmektedir.

Sözleşme tutarı:  3.938.040,00

Kesin Teminat %6: 236.282,40

Sözleşme Pulu 0,948: 37.332,62

Karar Pulu       0,569: 22.407,45

Sözleşme ID Numarası: 2809592

Kik Payı %0,05 (Onbindebeş):    1.969,02

Kesinleşen ihale kararının tebliğinden itibaren (Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:44) 15 gün içerisinde komisyon kararı Damga Vergisi tutarını yatırması zorunlu olup gecikmeli işlemde gecikme cezası uygulanır.             

ÖNEMLİ NOT:  

Kesinleşen ihale kararının tebliğinden itibaren (Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:44) 15 gün içerisinde komisyon kararı Damga Vergisi tutarını yatırması zorunlu olup gecikmeli işlemde gecikme cezası uygulanır.

Kesinleşen İhale Kararı 24/11/2021 tarihinde tarafınıza tebliği edilmiş 15 günlük süreniz 09/12/2021 tarihinde sona ermiştir. 16/12/2021 tarihinde KİK’e itiraz edildiği için gecikme olmuştur.

Karar Damga Vergisini ödeme yaptığınızda, 09/12/2021 tarihinden Karar Damga Vergisini ödeme yaptığınız aradaki günlerin gecikme bedelini de ödemeniz gerekmektedir. Bilgilerinize

İhale Kısımları

3. Kısım Dinar Devlet Hastanesi  

”ifadelerine yer verildiği,

 

Bahse konu “Sözleşmeye Davet” konulu yazı üzerine Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş. tarafından 05.01.2022, 08.01.2022, 10.01.2022, 11.01.2022, 12.01.2022, 13.01.2022, 14.01.2022 ve 17.01.2022 tarihlerinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, şikâyet başvurularının özetle; “Sözleşmeye Davet” konulu yazısına, şikâyet süreleri beklenilmeden sözleşmeyi süresinde imzalamadıkları gerekçesiyle geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi ve haklarında yasaklama işlemlerine başlanılmasına, şikâyete cevap yazılarında hangi kanun yolları ve mercilere başvurulacağı ve sürelerinin belirtilmemesine ve ihalenin 3’üncü kısmına sundukları teklif bedelinin %3’üne isabet eden geçici teminat tutarından ziyade tamamının gelir kaydedilmesi yoluna gidilmesine yönelik olduğu,

 

05.01.2022 tarihli şikâyet başvurusu idarenin 07.01.2022 tarihli işlemi ile uygun bulunmadığı, anılan şikâyet başvurusuna ilişkin idarenin kararının 07.01.2022 tarihinde başvuru sahibine bildirildiği,

 

08.01.2022 tarihli şikâyet başvurusu idarenin 10.01.2022 tarihli işlemi ile uygun bulunmadığı, anılan şikâyet başvurusuna ilişkin idarenin kararının 10.01.2022 tarihinde başvuru sahibine bildirildiği,

 

10.01.2022 tarihli şikâyet başvurusu idarenin 10.01.2022 tarihli işlemi ile uygun bulunmadığı, anılan şikâyet başvurusuna ilişkin idarenin kararının 10.01.2022 tarihinde başvuru sahibine bildirildiği,

 

11.01.2022, 12.01.2022, 13.01.2022 ve 14.01.2022 tarihli şikâyet başvuruları idarenin 14.01.2022 tarihli işlemi ile uygun bulunmadığı, anılan şikâyet başvurularına ilişkin idarenin kararının 14.01.2022 tarihinde başvuru sahibine bildirildiği,

 

17.01.2022 tarihli şikâyet başvurusuna ilişkin rapor tarihi itibarıyla cevap verilmediği,

 

Anılan isteklinin şikâyet başvurularına verilen cevap yazılarında Anayasanın 40’ıncı maddesinin ikinci fıkrası gereği hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağının ve sürelerinin belirtilmediği,

 

İdare tarafından 29.12.2021 tarihli ve  “Sözleşmeye Davet” konulu yazıda öngörülen 10 günlük süre içerisinde sözleşmeyi imzalamaya gelmeyen başvuru sahibi istekli Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.ye 11.01.2022 tarihinde EKAP üzerinden “İhale Onayı” konulu yazının gönderildiği, söz konusu yazıda “… İlimiz Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bolvadin, Çay, Dinar, Sandıklı, Şuhut, Emirdağ Devlet Hastaneleri ve Başmakçı, Bayat, Çobanlar, Dazkırı, Evciler, Haydarlı, Hocalar, İhsaniye, Sultandağı İlçe Entegre Hastanelerine malzeme dahil yemek pişirme, dağıtım ve sonrası, İscehisar ve Sinanpaşa Devlet Hastanelerine Hazır Yemek olmak üzere 27 aylık 17 kısım Yemek Hizmet Alımı işine ait ihale 01/09/2021 tarihinde K.İ.K. 19 Maddeye göre açık e-ihale usulü ile yapmıştır.

3. Kısımda “Dinar Devlet Hastanesi için 27 aylık malzeme dahil yemek pişirme, dağıtım ve sonrası hizmet alımı” en avantajlı birinci teklif sahibi olan 6’ncı teklif sıra numaralı Eren Grup Kurumsal Hizmetler Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi 29/12/2021 tarihinde sözleşmeye davet edilmiş olup sözleşme imzalamanın son günü olan 10/01/2022 tarihi mesai bitimine kadar sözleşme imzalamaya gelmediğinden Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 26. Maddesinin 3. Bendi “İhale üzerinde kalan isteklinin sözleşmeye davet edildiği halde ikinci fıkrada belirtilen belgeleri sunmaması veya Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında taahhüt altına alınan durumu tevsik etmek üzere idareye sunulan belgelerin taahhüt edilen duruma aykırı hususlar içermesi halinde ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. İkinci fıkrada belirtilen belgeleri sunmayan istekli hakkında ayrıca Kanunun 58 inci maddesi hükümleri uygulanır.” gereğince ihale dışı bırakılmıştır.

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 26. Maddesinin 5. bendi “İhale üzerinde kalan istekli sözleşme imzalanamaması halinde idare, teklif fiyatının ihale yetkilisince uygun görülmesi kaydıyla ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli ile ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkradaki esas ve usullere göre sözleşme imzalayabilir.” gereğince 3. Kısım Dinar Devlet Hastanesi için 27 aylık malzeme dahil yemek pişirme, dağıtım ve sonrası hizmet alımı 23/11/2021 tarih ve 54 sayılı İhale Komisyon Kararında belirtilen en avantajlı 2. teklif sahibi Ada Toplu Yemek Gıda Temizlik İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine 4.691.200,00-TL (Dört Milyon Altı Yüz Doksan Bir Bin İki Yüz TL bedel ile alımın yapılması hususunu;

 Olurlarına arz ederim.” ifadelerine yer verildiği,

 

Bunun üzerine idare tarafından Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.nin 500.000,00 TL tutarlı geçici teminatının gelir kaydedilmesi ve söz konusu istekli hakkında yasaklama işlemlerine başlanıldığı, idare tarafından nihai olarak söz konusu teminat mektubu tutarının anılan isteklinin ihalenin 3’üncü kısmına verdiği teklif tutarının %3’üne isabet eden tutar olan (3.938.040,00 TL x %3) 118.141,20 TL’lik kısmının gelir kaydedildiği ve anılan istekliye ilişkin ihalelere katılmaktan yasaklama kararı alındığı,

 

Akabinde idare tarafından 23.11.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararıyla ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenen Ada Top. Yem. Gıd. Tem. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.ye 11.01.2022 tarihinde EKAP üzerinden “Sözleşmeye davet” yazısı gönderilerek anılan isteklinin sözleşme imzalamaya davet edildiği ve söz konusu istekli ile ihalenin 3’üncü kısmına ilişkin sözleşmenin 18.01.2022 tarihinde imzalandığı,

 

Netice itibarıyla başvuru sahibinin 14.01.2022 tarih ve 1929 sayı ve 17.01.2022 tarih ve 2173 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçeleri ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusuna konu iddialarının; şikâyet başvuru süreleri beklenilmeden geçici teminatlarının gelir kaydedildiği ve haklarında yasaklama işlemlerine başlanıldığı, şikâyete cevap yazılarında hangi kanun yolları ve mercilere başvurulacağı ve sürelerinin belirtilmediğine ve teklif bedelinin %3’üne isabet eden geçici teminat tutarından ziyade tamamının gelir kaydedilmesi yoluna gidildiğine ilişkin olduğu anlaşılmıştır.

 

Öncelikle, başvuru sahibi isteklinin şikâyet başvurularına idarece verilen cevap yazılarında, bu cevap yazılarına karşı hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağının ve sürelerinin belirtilmediği, bu hususun Anayasaya aykırılık teşkil ettiği ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmakla birlikte, başvuru sahibi isteklinin süresi içerisinde dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yolu olan itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu görüldüğünden iddia konusu aykırılığın esasa etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.

Diğer taraftan yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ve yapılan inceleme ve tespitler neticesinde şikayet ve itirazen şikayet başvurularının ihale sürecini durdurma ve sözleşmenin imzalanması sürecini erteleme etkisinin olduğu, başvurular sonucunda alınacak kararların sonucunun (başvuru red, şikayet red, düzeltici işlem belirlenmesi, iptal) bu durumu değiştirmeyeceği, idare tarafından Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.nin sözleşme imzalamaya davet edildiği tarih olan 29.12.2021 tarihinde ihale sürecini durdurma ve sözleşmenin imzalanması sürecini erteleme etkisi olan bir şikâyet ve itirazen şikâyet başvuru sürecinin bulunmadığı, dolayısıyla anılan tarih itibarıyla idare tarafından ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi olarak belirlenen isteklinin sözleşmeye davet edilmesinde bir aykırılığın bulunmadığı, ancak söz konusu istekli tarafından sözleşme imzalama süresi içinde sözleşmeye davet yazısına yönelik olarak 05.01.2022, 08.01.2022 ve 10.01.2022 tarihli dilekçelerle şikâyet başvurusunda bulunulduğu, anılan istekli tarafından akabinde 14.01.2022 ve 17.01.2022 tarihli dilekçelerle itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, dolayısıyla başvuru sahibi istekli tarafından 10 günlük sözleşme imzalama süresi içinde şikayet sürecinin başlatılması nedeniyle sözleşmenin imzalanma sürecinin şikayet neticesine kadar erteleneceğinden idare tarafından şikayet süreci tamamlanmadan, süresinde sözleşme imzalamaya yanaşmadığı gerekçesiyle başvuru sahibi istekli hakkında anılan Kanun’un 44’üncü maddesi gereği geçici teminatının gelir kaydedilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olan Ada Top. Yem. Gıd. Tem. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.yle sözleşme imzalanmasına yönelik işlemlerin mevzuata aykırı olduğu,

 

Öte yandan, başvuru sahibi istekliye 29.12.2021 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen sözleşmeye davet yazısında 10 günlük süre içerisinde sözleşmeyi imzalaması hususunun bildirildiği, anılan istekli tarafından ilk şikâyet başvurusunun 05.01.2021 tarihinde yapıldığı, dolayısıyla söz konusu tarih itibarıyla sözleşme imzalama süresinin durduğu, bu durma tarihine kadar 10 günlük sözleşme imzalama süresinin 6 gününün geçtiği, bu itibarla işbu Kurul kararının taraflara (idare ve başvuru sahibi istekli) tebliğinden itibaren idare tarafından başvuru sahibi isteklinin kalan 4 günlük süre verilerek sözleşme imzalamaya davet edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden kısmi teklife açık ihalelerde bir kısma ilişkin geçici teminatın gelir kaydedilmesine ilişkin durumun ortaya çıkması durumunda, ancak o kısma ilişkin sunulan teklif bedelinin %3’ünün gelir kaydedilebileceği ve bu tutarın üstünde kalan kısmın iade edileceği, idare tarafından da şikâyet konusu 3’üncü kısma sunulan teklifin %3’ü oranında geçici teminatın gelir kaydedildiği, dolayısıyla taraflar arasında bu hususta bir uyuşmazlığın bulunmadığı, dolayısıyla bu hususa ilişkin ilave bir değerlendirme yapılmasına da gerek bulunmadığı, öte yandan başvuru sahibi isteklinin hakkında başlatılan ihalelere katılmaktan yasaklama kararının kaldırılması gerektiği iddiasına ilişkin olarak, yasaklama işleminin Kurumun görev alanında bulunmaması sebebiyle söz konusu iddianın görev yönünden reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Eren Grup Kur. Hiz. Tar. Ürn. San. ve Tic. A.Ş.nin geçici teminatının gelir kaydedilmesine yönelik alınan kararın iptal edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Öte yandan İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikâyet başvurularında aranılacak şekil unsurları” başlıklı 11’inci maddesinin altıncı fıkrasında “…Kısmi teklife açık ihalelerde tekliflerin verilmesi ile bu aşamadan sonraki işlemlere ilişkin başvurularda, başvuru bedeli toplam yaklaşık maliyet üzerinden yatırılır. Başvuruya konu kısmın yaklaşık maliyetine göre fazla yatırıldığı tespit edilen tutar Kurum tarafından başvuru sahibine iade edilir” açıklamasına yer verilmiştir. Bu çerçevede ihalenin başvuruya konu edilen şikâyete konu kısımlara ait yaklaşık maliyet bedeli dikkate alındığında, 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi gereğince itirazen şikâyet bedeli olarak yatırılması gereken tutarın 15.373,00 TL olduğu, ancak başvuru sahibi tarafından toplam yaklaşık maliyet üzerinden 23.060,00 TL’nin Kurum hesaplarına yatırıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle Kurum hesaplarına fazladan  yatırıldığı tespit edilen 7.687,00 TL’nin, başvuru sahibinin yazılı talebi halinde başvuru sahibine iade edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

2) Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.