ihale birim fiyat teklif cetvelinde yer alan tüm iş kalemleriin yer aldığı fiyat teklifi üzerinde meslek mensubu tarafından mevzuatta öngörülen gerekli ibarenin yer almadığı, dolayısıyla fiyat teklifinin satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak düzenlenmediği ve mevzuatta yer alan gerekli şartları sağlamadığı, ayrıca satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) açıklama istenen iş kalemlerinin tamamının fiyatının yer almadığı ve sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığı 

Toplantı No 2024/004
Gündem No 56
Karar Tarihi 25.01.2024
Karar No 2024/UH.I-199

BAŞVURU SAHİBİ:

Gümüş Organisazyon ve Pro. San. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Pendik Belediye Başkanlığı

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1289746 İhale Kayıt Numaralı “2024 Yılı İçin Ses, Sahne, Işık ve Görüntü ve Tribün Kiralama Hizmeti Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Pendik Belediye Başkanlığı tarafından 18.12.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2024 Yılı İçin Ses, Sahne, Işık ve Görüntü ve Tribün Kiralama Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Gümüş Organisazyon ve Pro. San. Tic. Ltd. Şti.nin 05.01.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.01.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 15.01.2024 tarih ve 127066 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 15.01.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/68 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,           

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,          

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,        

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4.  Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir…” açıklaması,

a) Adı: 2024 Yılı İçin Ses, Sahne, Işık Ve Görüntü Ve Tribün Kiralama Hizmeti Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

e) Miktarı: 21 Kalemle 2024 Yılı İçin Ses, Sahne, Işık Ve Görüntü Ve Tribün Kiralama Hizmeti Alımı İşi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: PENDİK İSTANBUL” düzenlemesi,  

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Anılan Şartname’nin ekinde ihale konusu işin türü ve miktarına aşağıda yer verilmiştir.

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

Ses Sistemi 1

adet

15

2

Ses Sistemi 2

adet

10

3

Ses Sistemi 3

adet

20

4

Ses Sistemi 4

adet

20

5

Ses Sistemi 5

adet

20

6

Işık Sistemi 1

adet

15

7

Işık Sistemi 2

adet

10

8

Işık Sistemi 3

adet

15

9

Truss Sistemi 1

adet

15

10

Truss Sistemi 2

adet

20

11

Truss Sistemi 3

adet

10

12

Truss Sistemi 4

adet

5

13

Led Ekran Kurulumu

adet

1.000

14

Jeneratör 1

adet

15

15

Jeneratör 2

adet

15

16

Jeneratör 3

adet

15

17

Podyum Sahne Kurulumu

metrekare

4.000

18

Kapalı Alan Sabit Ses Sistemi

adet

10

19

VideoWall Kurulumu

adet

5

20

Portatif Tribün

kişi

4.000

21

Ramazan Ayı Etkinliği

adet

2

 

düzenlemesi,

 

 …

4.11 Sistem kurulumu yapılırken gerekli olan enerji için yüklenici firma 50 mt. Uzunluğunda enerji kablosu ve kablo rampası bulunduracaktır.” düzenlemesi,

 

“Ses Sistemi” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1.1 Kurulan ses sistemlerinde her program için teknik masayı yani mikseri yönetecek en az 1 tonmaister ve sahne görevlisi bulundurulacaktır.

5.1.2 Kurulacak Sistemler Temiz Konser Riderlarına Ve Sanatçılar tarafından Kabul Edilebilir Malzemeler olacaktır.

5.1.3 Kablosuz ( wireless ) Sistemler BTK Güncel frekans Yönetmeliğine uygun cihazlar olacaktır.

5.1.4 Sistemlerde kullanılacak heatset mikrofonlar ten rengi olacaktır.

5.1.5 Tüm ses sistemlerinde aksi belirtilmediği sürece dijital mikser kullanılacaktır.

5.1.6 Tüm asılı malzemenin çelik güvenlik telleri ile truss sistemine bağlı olması zorunludur, çelik güvenlik teli bağlı olmayan malzemenin altında konser kesinlikle yapılmayacaktır.

5.2 SES SİSTEMİ 1:

Series veya dengi )

5.2.7 10 adet shure / sennheiser veya dengi in -ear kulaklık seti ( yaprak anten sistemi dahil )

dahil

5.2.11 3 Adet Shure / sennheiser veya dengi ten rengi heatset mikrofon

5.2.12 20 adet nota sehpası ( 10 adet ışıklı )

5.2.13 20 ad. Dıbox ( 48 V )

5.2.14 1 adet DJ setup

5.2.15 Ana Enerji panosu en az 125 amp. ve kablosu

5.2.16 2 adet dizüstü pc

5.2.17 Konser / Program rider için yeterli miktarda ve özelllikte kablolu mikrofon ( sanatçıların kabul edeceği marka ve model olacaktır.

5.2.18 Konser / Program rider için yeterli miktarda line kablo, xlr kablo, mikrofon ve hoparlör Standı.

…” düzenlemesi,

 

“Işık Sistemi” başlıklı 6’ncı maddesinde “6.1 Işık Sistemi Genel Özellikleri:

6.1.1 Kurulan Işık sistemlerinde her program için teknik masayı yani mikseri yönetecek en az 1 ışık teknisyeni bulundurulacaktır.

6.1.2 Tüm ışık sistemlerinde aksi belirtilmediği sürece dijital ışık mikseri kullanılacaktır.

6.1.3 Tüm asili malzemenin çelik güvenlik telleri ile truss sistemine bağlı olması zorunludur, çelik güvenlik teli bağlı olmayan malzemenin altında konser kesinlikle yapılmayacaktır.

6.2 IŞIK SİSTEMİ 1:

6.2.2 20 Adet Spot (Martin mac viper, Robe Bmfl, clay paky 1500 veya dengi)

6.2.3 24 Adet Led Wash (Martin, Robe, clay paky veya dengi)

6.2.4 12 Adet ETC Zoom Profil Spot en az 750 W

6.2.5 8 Adet en az 4 Lü Molefay

6.2.6 4 Adet Hazer ( Martin, Unique veya dengi )

6.2.7 24 Adet Beam (Martin, Clay Paky, Robe veya dengi)

6.2.8 6 Adet Fresnel en az 2000W

6.2.9 8 Adet Atomic Strobe 3000 (Martin veya dengi)

6.2.10 1 Adet en az 1500W Sanatçı Takip Spotu

6.2.11 Ana Enerji panosu ve kablosu…” düzenlemesi,

 

“Truss Sistemi” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1 Truss Sistemi Genel Özellikleri:

7.1.1 Kurulacak olan truss sistem motorlu olacaktır. Calaskarlı sistem kullanılmayacaktır. ( manfrotto 2 ayak hariç ) 2 bacak, 4 bacak, 6 bacak ve 6- 9 metre yükseklikte kurulacaktır.

7.1.2 Truss sistemi aksi belirtilmediği sürece çatılı ve brandalı kurulacak ve birim fiyatlara dahil edilecek/edilmiş sayılacaktır.

7.1.3 Truss sisteminde kullanılacak motorlar min.1 ton yük kaldırabilecek özellikte olacaktır.

7.1.4 Her Truss ayağı için ayrı motor kullanılacaktır.

7.1.5 Truss sistemi için ayrı enerji panosu kullanılacaktır.

7.1.6 Havanın rüzgarlı olduğu zamanlar için tedbiren yüklenici firma truss ayaklarına 1 tonluk ağırlık getirmek

suretiyle truss ayaklarına bağlayacaktır.

7.2 TRUSS SİSTEMİ 1 :

7.2.1 6 ayaklı Truss içten içe en az 14*12 metre ebatlarında çatılı üstü brandalı olacaktır.

7.2.2 Ayaklar(dikmeler) 52x52cm motorlu olacaktır.

7.2.3 Sahne ayakları ile led ekran asılacak ayaklar arasındaki section en az 6 metre olacaktır.

7.2.4 Sectionlar en az 45x60cm olmalıdır.

7.2.5 Ayak (dikmeler) en az 8 metre yüksekliğinde olacaktır.

7.2.6 Truss sistemine ışık asmak için 2 adet truss ölçülerinde section ilave edilecektir.

7.2.7 Truss sistemi için yedek kontrol panosu ve 1 Adet yedek Motor bulundurulacaktır.

7.2.8 6 Adet ışık merdiveni(basamaklar arası mesafe asılacak ışığın ölçüsüne göre belirlenecektir.)

7.3 TRUSS SİSTEMİ 2 :

7.3.1 4 ayak içten içe 52x52cm çatılı truss (motorlu) istenilen boyutlarda olacaktır.

7.3.2 Yükseklik 6-9 metre, 4 motorlu olacaktır.

7.3.3 Truss sistemi için yedek kontrol panosu ve 1 Adet yedek Motor bulundurulacaktır.” düzenlemesi,

 

“Led Ekran” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1 Led Ekran Genel Özellikleri:

8.1.1 LED ekran sistemi için ekranları yönetecek en az 1 teknik personel bulundurulacaktır.

8.1.2 Kurulacak olan LED ekran için idarenin isteğine ve programın durumuna göre iç mekan veya dış mekan talep edilebilir.

8.1.3 LED ekran kurulumunda manfrotto ayak veya Truss Kullanılacak, podyum ( sahne üstü kurulum talepleri hariç ) kesinlikle kullanılmayacak ve Teklif fiyatlara dahil edilecek/edilmiş sayılacaktır.

8.1.4 Talep Edilecek LED Ekran İndoor veya outdoor olarak m2 üzerinden talep edilecek ve fiyatlandırılacaktır.

8.1.5 Talep edilecek her LED ekran için Aynı Şartlar geçerli olup tek seferde birden fazla ( ayrı ) sistem kurulabilecektir.

8.1.6 Dış mekanda kullanılacak LED ekran olumsuz hava koşullarından kesinlikle etkilenmeyecektir.

8.1.7 Led ekran / ekranlar talebe göre tek parça veya parçalı olarak talep edilebilecektir.

8.2 LED EKRAN KURULUMU:

8.2.1 İç mekan için 2.6 mm ile 3 mm piksel aralığında indoor LED ekran kullanılacaktır. İdare programdan önce piksel boyutunu yükleniciye bildirecektir

8.2.2 Dış mekan için ise 2.8 mm ile 3mm aralığında outdoor LED ekran kullanılacaktır.” düzenlemesi,

 

“Jeneratör” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1 Jeneratör Kiralama Genel Hususlar:

9.1.1 Mobil olarak getirilen jeneratör günlük olarak kurulacaktır.

9.1.2 Jeneratörün 24 saatlik kullanıma uygun olacak, yakıt ücreti ve gerekli hallerde bakım ve onarımı yüklenici tarafından gerçekleştirilecek/temin edilecektir.

9.1.4 Jeneratörün topraklaması mutlaka yapılacaktır.

9.2 JENERATÖR 1 :

9.2.1 2 adet 150 kW gücünde mobil jeneratör sistemi

9.3 JENERATÖR 2 :

9.3.1 1 adet 150 kW gücünde mobil jeneratör sistemi” düzenlemesi,

 

“Podyum Sahne Sistemi” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1 Podyum Sahne Sistemi Genel Hususlar :

10.1.1 Kurulacak olan podyum sahne zemin sisteminin ölçüsü metrekare üzerinden kurdurulacaktır.

10.1.3 Kurulan sahne sistemlerinde, her sahne için 2 adet merdiven, 1 adet engelli rampası, halı kaplaması ve saten tül kumaş fiyatlara dahil edilecektir.

10.1.4 İdarenin isteğine göre sahne büyüklüğü 12 -200 m2 arasında, ayak yükseklikleri ise 25-40-50-60¬80- 100-120-150-200 cm ölçülerinde olacaktır.

10.1.5 Podyum ayakları kelepçeli olacak bant vs. kesinlikle kullanılmayacak / kabul edilmeyecektir.

10.1.6 Sahnenin üstü idarenin istediği renkte jelatinli halıflex ile kaplaması yapılacaktır. Her programda temiz deforme olmamış halıflex kullanılacaktır. Kirli deforme olmuş halıflex kesinlikle kullanılmayacaktır.

10.1.7 Kurulan sahnenin etrafı idarenin istediği renkte saten tül kumaş ile çevrilecektir.” düzenlemesi,

 

 “Ramazan Ayı Etkinliği” başlıklı 14’üncü maddesinde “14.1-Ramazan Ayı sabit Sistem Kurulumu: Ramazan Ayı Boyunca yapılacak olan etkinlik çadırlarında kullanılmak üzere sabit ses sistemi, Led Ekran, Jeneratör kurulumu hizmeti alımını kapsamaktadır.

14.1.1 Sistem kurulumu ramazan ayından bir gün önce kurulumu yapılarak idareye teslim edilecek ve ramazan ayı boyunca sabit kalacaktır.

14.1.2 Sistem yönetimi için ramazan ayı boyunca sabit teknik personel bulundurulacaktır.

14.1.3 Ses sistemi, kurulum yapılan etkinlik çadırının bütün alanlarına eşit olarak ses verecek şekilde dağıtılacaktır.

14.1.4 Sahne kurulumu için gerekli olan mikrofon ve enerji kabloları yüklenici tarafından karşılanacaktır.

14.1.5 Görevlendirilecek personel program saatinden 3 saat önce alanda hazır bulunacak ve sistemi kontrol ederek program hazırlığı yapılacaktır. Program akışı idare tarafından görevli personele bildirilecektir.

14.1.6 Sistemin İçeriği:

14.1.6.1 6 Adet min. 2*8 veya 1*12 inç aktif veya pasif line array hoparlör

14.1.6.2 2 Adet 18 inç subbass hoparlör

14.1.6.3 2 Adet 15 inç aktif veya pasif side file hoparlör

14.1.6.4 4 Adet 12 inç aktif veya pasif monitör hoparlör

14.1.6.5 1 Adet Mikser ( min.16 kanal)

14.1.6.6 2 Adet 15 inç sanatçı monitörü

14.1.6.7 2 Adet sanatçı riderine uygun telsiz mikrofon (shure- sennheiser veya dengi)

14.1.6.8 4 Adet nota sehpası

14.1.6.9 6 Adet kablolu mikrofon (shure- sennheiser veya dengi)

14.1.6.10 6 Adet mikrofon ayağı

14.1.6.11 Yeterli miktarda konser/program rider için line kablo, xlr kablo

14.1.6.12 4 adet Diabox

14.1.6.13 1 adet pc

14.1.6.14 8*3 Led Ekran 3 mm indoor

14.1.6.15 80 kW Jeneratör

14.1.6.16 1 Adet 2 Ayak Truss ( 8 metre açıklık )

14.1.6.17 1 Adet Işık Masası

14.1.6.18 4 adet boyama

14.1.6.19 6 adet Sharp Led Robot

14.1.6.20 10*8 Sahne 1 metre yükseklik” düzenlemesi yer almıştır.

 

İtirazen şikâyete konu ihalede 7 adet ihale dokümanı indirildiği, 18.12.2023 tarihinde yapılan ihaleye 5 isteklinin katıldığı, 29.12.2023 onay tarihli ihale komisyonu kararında sınır değerin 14.255.794,17 TL olarak hesaplandığı, sınır değerin altında geçerli teklif veren isteklilerden 18.12.2023 ve 19.12.2023 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazılar ile aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, söz konusu ihalenin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan Arena Prodüksiyon Org. Kültür ve İşl. Hiz. Tur. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin ise başvuru sahibi Gümüş Org. ve Pro. San. Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.  

 

Yapılan incelemede, idare tarafından sınır değerin altında teklif sunan isteklilere 19.12.2023 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında “AÇIKLAMA:

Kamu İhale Genel Tebliğinin

Aşırı düşük teklifin önemli bileşenlerine ilişkin açıklama istenen kalemler

1.Ses Sistemi 1

2.Ses Sistemi 2

3.Ses Sistemi 3

4.Ses Sistemi 4

5.Işık Sistemi 1

6.Işık Sistemi 2

7.Işık Sistemi 3

8.Truss Sistemi 1

9.Truss Sistemi 2

10.Led Ekran Kurulumu

11.Jeneratör 1

12.Jeneratör 2

13.Podyum Sahne Kurulumu

14.Ramazan Ayı Etkinliği” şeklindeki ifadeler ile aşırı düşük teklif açıklamasının istenildiği, bu doğrultuda açıklama talep yazısında idare tarafından ihale konusu işin kapsamını oluşturan ve birim fiyat teklif cetvelinde yer alan 21 iş kaleminden 14 iş kalemi (1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 17 ve 21 sıra numaralı iş kalemleri) yönünden açıklama talep edildiği görülmüştür.

 

Kamu ihale mevzuatı hüküm ve açıklamaları, ihale dokümanında yer alan düzenlemeler, idare tarafından gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısı ve ekleri ile ihale üzerinde bırakılan Arena Prodüksiyon Org. Kültür ve İşl. Hiz. Tur. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan belgeler, başvuru sahibinin iddiaları çerçevesinde yapılan inceleme neticesinde aşağıdaki tespitlere ulaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale üzerinde bırakılan istekli ile Joy Ses Işık Organizasyon İhsan Korkmaz ile arasında imzalanan kiralama sözleşmesi, SMMM onaylı 21.12.2023 tarihli ve 2023/01 sayılı satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6), SMMM faaliyet belgesi, 18.12.2023 tarihli ve SMMM onaylı fiyat teklifi adında bir belge, fiyat teklifini veren firmanın faaliyet belgesi ile Ticaret Sicili Gazetesi’nin sunulduğu görülmüştür.

 

Başvuru sahibinin iddiasında yer verilen sözleşme ve genel giderlerinin ise önemli teklif bileşeni olmadığı, dolayısıyla söz konusu giderlerin açıklanmasına gerek olmadığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı görülmüştür.

 

Diğer yandan, açıklama kapsamında 18.12.2023 tarihli ve SMMM onaylı fiyat teklifinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan 21 adet (tüm iş kalemleri) iş kaleminin yer aldığı, fiyat teklifi üzerinde meslek mensubu tarafından mevzuatta öngörülen gerekli ibarenin yer almadığı, dolayısıyla fiyat teklifinin satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak düzenlenmediği ve mevzuatta yer alan gerekli şartları sağlamadığı, ayrıca satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) açıklama istenen iş kalemlerinin tamamının fiyatının yer almadığı ve sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Başvuru sahibi Gümüş Organisazyon ve Pro. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, 1 adet serbest muhasebeci onaylı fiyat teklifi ve 1 adet SMMM onaylı proforma fatura, 13 adet serbest muhasebeci onaylı, 1 adet de SMMM onaylı satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6), aşırı düşük hesap cetveli, SM ile SMMM faaliyet belgesi ve Ticaret Sicili Gazetesi’nin sunulduğu görülmüştür.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nde meslek mensubu ibaresinden yeminli mali müşavirler veya serbest muhasebeci mali müşavirler anlaşılacağının açıklandığı, 13 adet önemli teklif bileşeni kaleminin yer aldığı fiyat teklifi ile bu fiyat teklifinin dayanağı 13 adet satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) serbest muhasebeci tarafından onaylandığı, dolayısıyla söz konusu kalemler yönünden yapılan açıklamanın mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan Arena Prodüksiyon Org. Kültür ve İşl. Hiz. Tur. Tic. Ltd. Şti. ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Gümüş Org. ve Pro. San. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamalarının reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

 


Oybirliği ile karar verildi.