ihalede istenilen belgelerin ise sözleşmenin imzalanmasından önce sunulmasının istenildiği düzenleme uyarınca söz konusu belgelerin sözleşmenin imzalanmasından önce ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından mı, sözleşmenin uygulanması aşamasında yüklenici tarafından mı sunulması gerektiğinin anlaşılamadığı, bu hususun ihale ve sözleşmenin uygulanması aşamasında uyuşmazlıklara neden olabilecek nitelikte olduğu

Teknik Şartname’nin “Mobil Çözümler” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1 Teknik şartnamede istenilen mobil kurum çözümleri bu başlıkta yer alan özelliklere göre geliştirilecektir.

10.2 Cihazın ekran boyutuna uygun bir şekilde uygulama kullanım sağlayan ekran tasarımları olmalıdır. Bu ekran tasarımlarında düğme büyüklükleri, düğmelerin yerleşimleri, menülerin yerleşimi, vb. gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirmede kullanılan görsel arayüz standartları sağlanmalıdır.

10.3 Mobil uygulamalar bütünleşik sistemle aynı kullanıcı, parola, rol ve grup tanımlarını kullanmalıdır.

10.4 Mobil uygulama react native ya da flutter gibi günümüzde yaygın kullanılan teknolojiler ile geliştirilmesi gerekmektedir.

10.5 Uygulamalar iOS ve Android tabanlı mobil cihazlarda sorunsuz ve takılmadan çalışmalıdır.

10.6 Uygulamalardaki ekranlar rol tabanlı bir yapıda olmadır. Bunlara istenilen rollerdeki kişiler erişebilmelidir.

10.7 Uygulamalar GPRS/3G/4,5G ve Wireless altyapısı kullanarak servislere bağlanıp canlı işlem yapabilmelidir.

10.8 Uygulamaya hızlı giriş yapılabilmesi için otomasyon tarafından oluşturulan QR kodları okutarak hızlı giriş yapılabilme özelliği olmalıdır.

10.9 Uygulamaların tüm veri alışverişi web servisler üzerinden olmalıdır.

10.10 Bütün mobil uygulamalarda yapılabilecek işler kurumsal sistemler ile entegre olmalıdır.

10.11 Uygulama içerisinde QR kod okuma özelliği olmalıdır. Aynı zamanda bağlantı ekranında mobil kullanıcıların sisteme daha hızlı bağlanabilmesi için kurumsal sistem tarafından üretilen QR kod’u okutarak sisteme bağlanabilmelidir.

10.12 Yüklenici, proje süresi boyunca şartname kapsamındaki mobil uygulamaların ihtiyacı olan uygulamanın güncelleme işlemlerini ücretsiz olarak devam edecektir.

10.13 Uygulamada mobil imza ve elektronik imza desteği bulunacaktır.

10.13.1 M-İmza İşlemleri (EBYS Çözümü ile entegre çalışan)

10.13.2 Paraf İşlemleri

10.13.3 Kullanıcı Özet Ekranı (İzin, Bordro, Üzerindeki İşler, İmzalaması Gereken Evrak Sayısı)

10.13.4 İzin Talep ve İzin Yönetimi

10.13.5 Çek Gönder

10.13.6 Zabıta Tutanak/Ceza İşlemleri

10.13.7 Sicil Analizi

10.13.8 Taşınmaz Analizi

10.13.9 Beyan Arama İşlemleri

10.13.10 Mali Yönetici Konsolu (Tarih Filtreli Günlük Nakit Akışı, Günlük Ödemeler, Kasa Durumu, Müdürlüklerin Gider Bütçe Durumları)” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin 10.8’inci maddesinde yer alan düzenlemede uygulamalara hızlı giriş yapılabilmesi için QR kodu okutularak giriş yapabilmenin mümkün kılınması istenildiği, 10.11’inci maddede sisteme daha hızlı bağlanılabilmesi için uygulama içinde QR kod okumanın yer alması gerektiğinin belirtildiği, söz konusu düzenlemelerde muğlaklık olmadığı, QR kodunun istenilmesini nedenin belirtildiği, istekliler tarafından söz konusu düzenlemeye istinaden tekliflerin tereddüde düşülmeden hazırlanabileceği sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiasının uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

8) Başvuru sahibinin 8’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kanun’un “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesi “…..Yüklenici : Üzerine ihale yapılan ve sözleşme imzalanan istekliyi, ….. İstekli : Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesine teklif veren tedarikçi, hizmet sunucusu veya yapım müteahhidini, ….” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nde “74.4. Hizmet alımı ihalelerinde; Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Yönetim Sistemi (HACCP), İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi  (OHSAS), Bilgi Teknolojisi-Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO 22000), Sosyal Sorumluluk Standardı (SA 8000), İyi Hijyen Uygulamaları (GPP) gibi kalite ve standarda ilişkin belgeler ve sertifikalar istenmeyecektir.

74.5. Hizmet alımı ihalelerinde kalite yönetim sistem belgesi ve/veya çevre yönetim sistem belgesinin istenip istenmeyeceği, 74.7. maddesindeki açıklama ve aşağıdaki esaslara uygun olarak idarelerce belirlenecektir.

74.5.1. İdarelerin kendi hizmet binalarında veya diğer görev sahalarında gerçekleştirilen hizmet alımı ihaleleri (örneğin; temizlik, özel güvenlik, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi, yemek hazırlama ve dağıtım hizmetleri gibi) ile personel/ öğrenci taşıma hizmetleri ve araç kiralama hizmet alımı ihalelerinde kalite yönetim sistem belgesi istenmeyecektir.

74.5.2.  İdarelerin kendi hizmet binalarında veya diğer görev sahalarında gerçekleştirilen hizmetler (örneğin; temizlik, özel güvenlik, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi, yemek hazırlama ve dağıtım hizmetleri gibi) ile niteliği gereği çevre yönetim sistem belgesi istenmesi uygun olmayan hizmet alımı ihalelerinde (personel ve öğrenci taşıma hizmetleri, araç kiralama, mesleki eğitim, toplantı ve organizasyon hizmetleri gibi) çevre yönetim sistem belgesi istenmeyecektir.

74.6. Hizmet yeterlilik belgesinin kuruluş yapısı, planlama faaliyetleri ve sorumluluklar göz önünde bulundurulduğunda; idarelerin kendi hizmet binalarında gerçekleştirilen hizmetler (idarelerin hizmet binalarında, servislerce gerçekleştirilecek montaj, bakım ve onarım hizmetleri hariç) ile niteliği gereği hizmet yeterlilik belgesi istenmesi uygun olmayan (personel ve öğrenci taşıma hizmetleri, araç kiralama, mesleki eğitim, toplantı ve organizasyon hizmetleri gibi) ihalelerde bu belge istenmeyecektir. İdareler, hizmet yeterlilik belgesine yönelik düzenlemelerde; hizmet yeterlilik belgesinin hizmet kapsamını ve standardını açık olarak yazmalıdır.

74.7. Çöp toplama ve/veya kent temizliği hizmet alımı ihalelerinde; kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi ve İşyerleri-Kent Temizliği Hizmet Yeterlilik Belgesi (TS 13111) istenebilecektir.

74.8.  4734 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının dört katının altında kalan ve hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilecek olan danışmanlık hizmeti alımlarında kalite ve standarda ilişkin belgeler kapsamında sadece kalite yönetim sistem belgesi istenebilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin 12’nci maddesinde “12.22 Yüklenicinin kuruma sunması gereken sertifikalar aşağıda belirtilmiş olup Sözleşme Öncesinde sunulması gerekmektedir;

ISO 22301:2012 – Toplumsal Güvenlik – İş Sürekliliği Yönetim Sistemleri Sertifikası

ISO/IEC 27001:2013 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası

ISO/IEC 20000-1:2011 – Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

Yerli Malı Belgesi

ISO 9001:2015 – Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası

TS 13149 – Hizmet Yeterlilik Belgesi” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan düzenleme uyarınca hizmet alımı ihalelerinde Bilgi Teknolojisi-Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerinin istenilemeyeceği, idare tarafından Teknik Şartname’nin 12.22’inci maddesinde ISO/IEC 27001:2013 – Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası ile ISO/IEC 20000-1:2011 – Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi belgelerinin söz konusu Tebliğ düzenlemesine aykırı olarak istenildiği görüldüğünden başvuru sahibinin bu hususa ilişkin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

İhale konusu iş veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi işine benzer bir nitelikte iş olduğu için Kamu İhale Genel Tebliği’nin 74.5.1’inci maddesinde belirtilen düzenleme uyarınca ISO 9001:2015 – Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası’nın istenilmesinin uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterlerine yer verilmiş olup, sözleşmenin imzalanmasından önce sunulması istenilen belgelerin anılan maddede belirtilmesine gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

İdare tarafından yüklenici tarafından sözleşmenin imzalanmasından önce söz konusu belgelerin sunulması gerektiğine ilişkin düzenleme yapıldığı, yüklenici ifadesinin sözleşme imzalamış olan ihale üzerinde bırakılan istekliyi ifade ettiği, belgelerin ise sözleşmenin imzalanmasından önce sunulmasının istenildiği, bahsi geçen düzenleme uyarınca söz konusu belgelerin sözleşmenin imzalanmasından önce ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından mı, sözleşmenin uygulanması aşamasında yüklenici tarafından mı sunulması gerektiğinin anlaşılamadığı, bu hususun ihale ve sözleşmenin uygulanması aşamasında uyuşmazlıklara neden olabilecek nitelikte olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin bu hususa ilişkin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2022/034
Gündem No 32
Karar Tarihi 29.06.2022
Karar No 2022/UH.I-781