ihalede kiralanacak araçlarına getirilen model yıl sınırlamasının işin süresi 24 ay dikkate alındığında idarenin ihtiyaçları doğrultusunda takdir yetkisi kapsamında yer aldığı

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde idarelerin, bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu hükmüne yer verilmiştir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik Şartname” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) İşin teknik ayrıntılarını ve şartlarını gösteren bir teknik şartname hazırlanarak ihale dokümanına dahil edilir. Teknik şartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlaması zorunludur…” hükmü,

 

Teknik Şartname’nin “Araçlarda Aranılacak Özellikler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu (3 ADET)

7.1.1. Hidrolik Sıkıştırmak Çöp Kamyonu 15+1,5 m3 Atık Kapasiteli, en az 140 KW motor gücünde olmalıdır.

7.1.2. Araçların üzerinde ikaz lambası bulunmalıdır.

7.1.3. Araçların kasa ölçüleri en az 4200x2240x1900 olmalıdır.

7.1.4.  Araçların çöp toplama kısmında her iki tarafta ayak kaydırmaz basamak ve el tutamağı olmalıdır.

7.1.5. Araçlar otomatik konteyner yükleme ve boşaltma özelliğine sahip olmalıdır.

7.1.6. Araçların üst yapısında 2006/42 sayılı Makine Emniyet Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak üretildiğine dair CE uygunluk etiketi konulmalıdır.

7.1.7. Araçlar gece çöp toplamaya uygun hale getirilebilmesi için arka projektöre sahip olmalıdır.

7.1.8. Araçlar ve üstyapıları en az 2020 model ve üzeri bakımları tam olmalıdır.

7.1.9. Hidrolik sıkıştırmak çöp kamyonlarında yağlama şeması ve üst yapının kullanımı ile ilgili kumanda düğmelerini açıklayıcı etiketlere sakip olmalıdır.

7.1.10. Hidrolik sıkıştırmak çöp kamyonlarında hem otomatik sıkıştırma hemde arıza anında manuel el kumandasıyla sıkıştırma özellikte olmalıdır.

7.1.11. Gövde ile sızdırmazlığın temini için, arka kapak ile gövde arasında özel profilli, asitlerden etkilenmeyen ve kolay değiştirilebilen bir lastik conta uygulanmalıdır. Conta arka kapak üzerine bağlanarak çöp boşaltılırken zedelenmesi engellenmelidir.

7.1.12. Araçlarda yedek lastik ve avadanlık sistemi hazır bulunmalıdır.

 

Çift Taraftan Vakumlu Kamyona Monteli Hidrostatik Vakumlu Yol Süpürme Aracı (1 ADET)

7.2.1. Aracın motoru en az Euro 5 normunda 4 silindirli dizel türbo şarjlı olacaktır

7.2.2. Aracın motoru en az 2200d/dk da en az 130kw/177 bg güç sağlayacaktır.

7.2.3. Aracın şanzımanı en az 6+1 vites şeklinde olacak

7.2.4. Araç en az 4 x 2 tahrikli olacak

7.2.5. Aracın ön dingil kapasitesi en az 5000 kg olacak

7.2.6. Aracın arka dingil kapasitesi en az 10000 kg olacak

7.2.7. Araç asfalt ve beton yollarda en az 80 km/saat hız yapabilecektir.

7.2.8. Aracın stepne dahil 7 lastiği olacak ve arka akslar çift lastikli olacaktır.

7.2.9. Aracın yakıt tankı en az 80 İt. olacaktır.

7.2.10. Araç en az 2017 model ve üzeri olmalıdır.

 

Süpürme sistemi özellikleri;

Çöp haznesi hacimsel olarak en az 7,2 m3 olacaktır. Toplam net hacim ise 6,5 m3

den az olmayacaktır.

Çöp haznesinin her iki tarafında iri hacimli çöplerin atılması ve doluluk oranının görülmesi için 2 adet kapak bulunmalıdır.

Emiş fanı en az 900 mm çapa sahip olacaktır.

Emiş fanı 2000 d/dk da iken zeminde bulanan malzemeleri emebilecek en az 170 m3 /dk kapasitede olacaktır.

Emiş ağızı genişliği en az 740 mm olmalıdır.

Emiş boruları en az 250 mm olmalıdır.

Süpürme genişliği tek fırça ve orta fırça ile en az 2000 mm çift fırça ve orta fırça ile 3200 mm az olmamalıdır.

Araç üzerinde en az 1750 It su haznesi bulunmalıdır.

ı) Aracın önünde asgari 1900 mm yıkama çubuğu olacaktır, çubuğun yerden yüksekliği ayarlanabilecektir.

Yüksek basınçlı su pompası hidrolikle tahrik edilecek ve 200 bar basınçta en az 30 It/dk kapasitesinde olacaktır.

Yüksek basınçlı su basınç emniyet valfi ile 10 bar ve 200 bar arasında ayarlanabilir olmalıdır.

Yan fırçaların ve emiş ağızlarının kullanım kolaylığı için yardımcı kumanda panosu olacaktır bu kumanda üzerinde şu özellikler kullanımda olmalıdır;

Yüksek basınçlı su pompası açılıp kapatılması olmalıdır.

Emiş fanının devrinin yükseltilip azaltma özelliği olmalıdır.

ileri vites ve geri vites seçimi özellikte olmalıdır.

Emiş ağızlarının önünün kaldırılabilir olmalıdır.

Yan fırçaların ileri dışarı çıkartılabilir olmalıdır.

Aracın hidrolik tankı en az 30 İt olacaktır.

Aracın ihtiyaç duyacağı hidrolik güç hidrostatik şanzıman tarafından temin edilebilir olmalıdır.

n) Yol süpürme aracının erişemediği alanlarda bulunan çöp ve cisimlerin çöp haznesine toplanabilmesi için en az 150 mm çapında ve 3 metre uzunluğunda seyyar emiş hortumu bulunacaktır.

o) Araç üzerinde en az 15 metre uzunluğunda yıkama hortumu ve tabancası bulunmalı, bu hortum otomatik geri sarmallı makara üzerine sarılacaktır. Aşırı zorlu alanlar için de bu yıkama hortumu üzerinden kimyasal karışımlı sıvı da atılabilecek özellikte olmalıdır.

7.3 Arazözlü Yol Yıkama Su Tankeri (1 ADET)

7.3.1.1. Araçta alçak basınç ve yüksek basınç olarak pompalı olmalıdır.

7.3.1.2. Aracın su tankı kapasitesi en az 16 ton olmalıdır.

7.3.1.3. Aracın önünde 2,5 inç çapında basınçlı su ile yıkayıcı arazöz düzeneği ve arkasında su püskürtme fıskiyesi olmalıdır.

7.3.1.4. Araç yürürken de yıkama yapabilmelidir.

7.3.1.5. Aracın yüksek basınçlı su ile yıkama için 30 metre makaralı hortum ve ucunda su tabancası

7.3.1.6. Aracın su tankında yeterli seviyede su olmadığında sesli ve ışıklı uyarı vermelidir.

7.3.1.7. Aracın önünde ve arkasında bulunan her iki fıskiyeye ayrı ayrı kumanda edilip, ayrı ayrı kullanılabileceği gibi hepsi birlikte de kullanılabilmelidir.

7.3.1.8. Araçta şanzımandan tahrikli PTO sistemi bulunmalı suyun basınçlandırılması bu sistem tarafından yapılmalıdır.

7.3.1.9. Aracın üstüne erişim için alüminyum alaşımlı merdiven bulunmalıdır.

7.3.1.10. Aracın her iki yanında alüminyum stor kapaklı dolaplar bulunmalıdır.

7.3.1.11. Araç gece çalışmaları için yanlarında ve tepelerinde, kabin içerisinden kontrol edilebilen aydınlatma lambaları bulunmalıdır.

7.3.1.12. Araç kullanma talimatı şoförün rahat görebileceği bir yerde metal etiket olarak bulunmalıdır.

7.3.1.13. Araç 2020 model ve üzeri olmalıdır ve 30.000 km’yi geçmemiş olmalıdır.

7.3.1.14. Aracın lastikleri idare tarafından uygun görülmediği takdirde yüklenici tarafından 3 işgünü içerisinde değiştirilecektir. Araçla birlikte bir adet yedek lastik ve avadanlıkları teslim idareye teslim edilmelidir.

7.3.1.15. Aracın yakıt ve OGS giderleri idarece karşılanacaktır.

7.3.1.16. Aracın her türlü vergi harç sigorta ve bakım giderleri yükleniciye aittir.

7.3.1.17. Araç muayenesi ve bakım onarım amaçlı atölyelere şevki yükleniciye aittir.

7.3.1.18. Araçta Karayolları mevzuatının öngördüğü ekipmanlar (takoz, çekme halatı, sağlık seti yangın tüpü v.b.) eksiksiz olacaktır.

7.3.1.19. Araçta oluşacak arızalardan yüklenici sorumlu olup 24 saat içerisinde arızayı gidermek zorundadır.

7.3.1.20. Araçtaki arızanın uzaması halinde 2 gün içerisinde teknik şartnameye uygun ve idarece uygun görülen muadil bir araçla ikame araç yüklenici tarafından sağlanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru sahibinin iddialarının amortisman giderinin yaklaşık maliyette dikkate alınıp alınmadığına yönelik olduğu, dolayısıyla ilgili iddiaların yaklaşık maliyet hesabına yönelik olduğu anlaşılmaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından idareye şikayet başvurusunun 09.12.2021 tarihinde yapıldığı, ihalenin ise söz konusu şikayet başvurusundan sonraki bir tarihte, 20.12.2021 tarihinde gerçekleştirildiği görülmüştür.

 

Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilmenin ön koşulu, idareye usulüne uygun olarak şikâyet başvurusunda bulunulmasıdır. Başvuru sahibi tarafından her ne kadar çalıştırılacak araçlar için asgari modelin 2017 olarak verildiği, ihale konusu işin 2023 yılında sona ereceği ve 5 yıllık faydalı ömür dikkate alındığında 2022 yılında faydalı ömürlerinin dolacağı, 2022 yılı ve sonrası için amortisman hesabı yapılmaması gerektiği, idarece yapılan hesaplamalarda bu hususun dikkate alınıp alınmadığının belirsiz olduğu, amortisman hesabının dahil edilmiş olması halinde yaklaşık maliyet hesaplamasının hatalı olacağı, dahil edilmemiş olması durumunda ise istekliler tarafından sunulacak tekliflerin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesinin mümkün olmayacağı ve kamu zararına sebep olunacağı, araçların asgari model yıllarının mevzuatta belirtilen faydalı ömürlerine uygun hale getirilmesi veya yaklaşık maliyet hesaplamasının uygun hale getirilmesi gerektiği yönünde iddialarda bulunulsa da, söz konusu dokümana yönelik şikayet başvurusu tarihinde ihalenin henüz gerçekleştirilmediği, yaklaşık maliyetin açıklanmadığı ve gizliliğini koruduğu anlaşılmış olup, bu aşamada yaklaşık maliyete ilişkin tespit ve değerlendirme yapılması mümkün bulunmadığından anılan iddialar yerinde görülmemiştir.

 

Başvuru sahibinin “İhale dokümanında ihale konusunda çalıştırılacak araçlardan hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu ve su tankerinin en az 2020 model, vakumlu yol süpürme aracının ise en az 2017 model olması gerektiğinin düzenlendiği, ancak araçların model yıllarına ilişkin yapılan düzenlemenin hangi teknik gerekçelere dayandığı hususunda bir açıklama yapılmadığı,” yönündeki iddiası kapsamında yapılan incelemede; Teknik Şartname’de başvuru sahibi tarafından iddia konusu edilen hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonunun en az 2020 model ve üzeri, çift taraftan vakumlu kamyona monteli hidrostatik vakumlu yol süpürme aracının en az 2017 model ve üzeri, arazözlü yol yıkama su tankerinin 2020 model ve üzeri olması gerektiği düzenlenmiş olup, Sözleşme Tasarısı’nda ise bu araçların kiralama süresinin işe başlama tarihinden itibaren 24 (YirmiDört) aydır olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale doküman düzenlemeleri ile araçlar için istenilen şartların belirlenmesinde Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan temel ilkelere uyulması noktasında idarenin yükümlülüklerinin bulunduğu ve ihtiyacı olan hususların tespiti noktasında da belli bir serbestiye sahip olduğu, yapılacak düzenlemelerin ihaleye katılımı daraltmamasının esas olduğu anlaşılmıştır.

 

Bu açıdan şikâyete konu ihalede kiralanacak araçlarına getirilen model yılı (2017, 2020) sınırlamasının işin süresi (24 ay) dikkate alındığında idarenin ihtiyaçları doğrultusunda takdir yetkisi kapsamında yer aldığı ve başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No 2022/003
Gündem No 41
Karar Tarihi 12.01.2022
Karar No 2022/UH.II-84