İhalede kullanılacak araçların MTV maliyetleri aşırı düşük savunmasında açıklama istenen 9 araçtan 7 adetine ilişkin olarak internet vergi dairesinin resmi sitesinden alınan fiyatlar ile yapıldığı işin süresinin 3 yıl olduğu dikkate alınarak 2 yıl için hesaplanan MTV’nin ihale tarihi itibariyle en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek hesaplanması

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler ve kapasite raporu” başlıklı 41’inci maddesinde “… (2) İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir.

(4)  İş ortaklığında makine, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir. Konsorsiyumda, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler, her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak, ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir. …” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “… 79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4. Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5.  Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyt bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır.

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Araçların tamiri ve her türlü bakımı, araçlarını muayeneleri, trafik sigortaları ve teknik şartnamede belirtilen diğer hususlar teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İşin Tanımı” başlıklı 1’inci maddesinde “İş Makinesi ve İş Aracı Kiralanması İşi”dir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Yapılacak İşler” başlıklı 3’üncü maddesinde “1 Adet Büyük lastikli yükleyici,

3 Adet Beko loder (kazıyıcı ve yükleyici),

1 Adet Çekici (Tır) hafriyat ve İş Makine nakli (Lowbed) dorseleri ile beraber,

4 Adet Kamyon (Minimum azami yüklü ağırlığı 8 ton,),

2 Adet Yol Bakım Onarım Aracı,

2 Adet Çift Kabinli Tenteli Araç (Minimum azami yüklü ağırlığı 3,5 ton),

1 Adet 4×4 Pick-up,

5 Adet Binek Araç

6 Adet Binek Araç

1 Adet Çekici (Tır) kapalı kasa dorsesi ile beraber – İstenildiğinde çağrılacak,

5 Adet Beko loder – İstenildiğinde çağrılacak (kazıyıcı ve yükleyici, operatörlü ve yakıtlı)

Kiralanacak araç ve iş makineleri (istenildiğinde çağrılacak 1 Adet Çekici Tır ve 5 Adet Beko Loder hariç) şoförsüz ve operatörsüz olacaktır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Kiralanacak Araçların Özellikleri” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1) 1 (Bir) Adet Büyük Lastikli Yükleyici

1- Dizel Yakıt Sistemiyle çalışır ve klimalı olacak.

2- Motor hacmi 6000 cc ile 8000 cc arasında olacaktır.

3- Kepçe Kapasitesi: 2,7 ile 3,5 m3 arasında olacaktır.

4- 24 saat belediye emrinde olacak ve günde azami 16 saat çalıştırılacaktır. Görevli olduğu saatler dışında Belediye garajında bulundurulacaktır.

5- İş makinası 2012 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

6- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

 

4.2) 3 (Üç) Adet Beko Loder (Kazıyıcı ve Yükleyici)

1- Dizel Yakıt Sistemiyle çalışır olacak ve klimalı olacak.

2- Minimum 80 beygir gücünde olacaktır.

3- 24 saat belediye emrinde olacaktır.

4- Görevli olduğu saatler dışında Belediye garajında bulundurulacaktır.

5- En az 2017 model olacaktır.

6- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

7- Her birinin ayrı ayrı kırıcı aparatları olacaktır.

 

4.3) 1 (Bir) Adet Çekici (Tır) Hafriyat ve İş Makine Nakli (Lowbed) Dorseleri ile

Beraber

Çekici (Tır):

1- Motor 6 silindirli olacaktır.

2- Motor hacmi en az 11.967 cm3 olacaktır.

3- Motor gücü en az 265 kw (360 BG) olacaktır.

4- Motor Torku 1.850 NM olacaktır.

5- Çift devreli havalı sistem önde ve arkada disk frenler olacaktır.

6- Otomatik fren ayarı olacaktır.

7- Dekompresyon valfi motor freni olacaktır.

8- Hava süspansiyonlu şoför koltuğu olacaktır.

9- Diferansiyel kilidi olacaktır.

10- Çift silindirli hava kompresörü olacaktır.

 

Hafriyat Dorsesi (Yarı Römork Damper Dorse)

1- 3 akslı hava süspansiyonlu olacaktır.

2- Çelik havuz tip damper olacaktır.

3- Mekanik açılır kapak arka kapak olacaktır.

4- Elektrik kumandalı dingil kaldırma sistemi olacaktır.

5- Elektrik kumandalı damper kaldırma sistemi olacaktır.

 

Özel Amaçlı Lowbed (Yari Römork Açık Taşıyıcı Dorse)

Ana yapı

Dorse 2 dingilli tandem kollu 40 ton taşıma kapasiteli olup deve boynu arkasından 9500 mm İş yeri (genişlik 3200mm) Paletli İş makinesi, silindir ve finişer taşımaya uygun olacaktır.

Malzeme

ST A1 52 Ereğli çelik sacdan yapılmalıdır.

Ana Şase ve Deve Boynu

Ana şase alt ve üst lamaları 20 mm orta dikme 15 mm I kesiti halinde olup boydan boya gazaltı kaynağı ile kaynatılmalıdır. Deve boynu aynı malzemeden kullanılır. Ara travesler ST 37 özel kesim büküm sacdan olmalıdır.

Araç Kapasitesi

Yaylı yükü 40 ton firma garantisi 50 ton olmalıdır.

Taban Döşeme

Yanla iki şase 8 cm, kalas şasi arası 3,4 baklavalı sac ile kaplanmalıdır.

Yürüyen aksam

2 dingil ağır tonaja dayanıklı yandem tipi olmalıdır.

Dingil Üzerleri

Kapalı düz platformlu, makine kaymasını önleyecek şekilde 40×10 lama kaynaklıdır.

Rampa Sistemi

Hidrolik rampa sistemlidir.

Lastikler

2 dingil 8+1 lastik ve buna uygun jant takılmalıdır. Lastikler E belgeli 275 70 R 22,5 ebatlardadır.

Elektrik Tesisatı

Avrupa norm ve standartlarında TSE ye uygun olmalıdır.

Aksesuarlar

2 adet arka bindirme rampaları Hidrolikli olup reflector deve boynu aksamına takım sandığı yanlara bağlama halkaları vardır. Şase etiketi ve şasenin uygun yerine şase numarası vurulacaktır.

Boya

1 kat astra 2 kat idarenin istediği renkte ve desende olmalıdır.

 

Çekici, Hafriyat Dorsesi ve Özel Amaçlı Lowbed Genel Hususlar:

1- 24 saat Belediye emrinde olacaktır.

2- Görevli olduğu saatler dışında Belediye garajında bulundurulacaktır.

3- 2012 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

4- Silindir nakli için uygun ayakları da mevcut olacaktır.

5- Aracın tesliminde çekiciyle beraber, Hafriyat ile İş Makine Nakli (Lowbed) dorseleriyle hazır olacak ve belediyenin resmi garajında göreve hazır bulundurulacaktır.

6- Çekicide önlem amaçlı çiftli üst tepe lambası bulunacak ve ruhsata işlenmiş olacaktır.

7- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

 

4.4) 4 (Dört) Adet Kamyon (Minimum Azami Yüklü Ağırlığı 8 Ton)

1- 24 saat Belediye emrinde olacak günde azami 16 saat çalıştırılacaktır. Araçlar görevli olduğu saatler dışında Belediye garajında bulundurulacaktır.

2- Açık ve saç kasalı, damperli olacaktır.

3- Dizel Yakıt Sistemiyle çalışır olacak

4- 2017 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

5- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

 

4.5) 2 Adet Yol Bakım Onarım Aracı

1- En az 2017 model olacaktır.

2- Motor hacmi en az 2198 cc olacaktır.

3- Motor gücü en az 110 KW (150 HP) olacaktır.

4- Maksimum tork 360 nm olacaktır.

5- 6 ileri 1 geri şanzuman olacaktır.

6- Hidrolik direksiyon olacaktır.

7- ABS fren sistemi olacaktır.

8- Ön ve arka tekerlekler disk frenler olacaktır.

9- Azami yüklü ağırlığı 3.500 kg olacaktır.

10- Yolcu Kapasitesi 2+1 kişi olacaktır.

11- Yükleme hacmi minimum 13 m3 olacaktır.

12- Sürgülü yan kayar kapılı olacaktır.

13- Klimalı olacaktır.

14- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

 

Kapalı Kasa Özellikleri ve Montaj;

1- Araç kapalı kasa bölümü minimum 2,0 m x 3,45 m x 1,9 m (exbxy) olacaktır.

2- Taban en az 20 mm plywood ahşap malzemeden imal edilecek, üzeri alüminyum ile kaplanacaktır.

3- Araç kabini üzerine 25 cm genişliğinde, 100 cm uzunluğunda, 12 Volt’luk sarı ışıklı ikaz lambası monte edilmiş olacak.

4- Kasanın içerisinde, çekmeceli takım dolabı, malzeme rafları, plastik dolap ve plastik malzeme sepetleri olacaktır. Takım dolabı en az 4 çekmeceli, kilitli, fırın boyalı, ölçüleri 40x40x40 cm olacaktır. Asfalt kesme makinesi kasa arka sol tarafa, tablalı kompaktör ise arka sağ tarafa monte edilecek. Kasanın sol tarafında 30x10x10xebatlarında malzeme rafı olacaktır. Kazma, kürek, boru gibi alet ve ekipmanların konacağı şekilde dizayn edilecektir.

5- Kasa içerisinde 12 volt en az 4 adet ledli aydınlatma lambası bulunacaktır.

6. Kasa arka sol kapı üstüne 12 V ışıklı sağ ve sol yönü gösteren, kabinden kumandalı ledli ikaz lambası konacaktır.

7- Kasa içi sabitlenebilecek jeneratör, en az 2 adet mobil ekipmanı çalıştırabilecek güçte ve dizaynda olacak.

 

Araç Seti İçinde Bulunacak Makine ve Teçhizat Listesi:

Jeneratör 220 V 1 Ad.

Kırıcı Tabanca 1 Ad.

Asfalt Kesme Makinası 1 Ad.

Tablalı Kompaktör 1 Ad.

Elektrikli Kaynak Makinası 1 Ad

 

Araç Setinde Bulunan Makine ve Teçhizatın Teknik Özellikleri:

Aşağıda özellikleri belirtilen makine ve teçhizat kapalı kasa içine yerleştirilecektir.

Jeneratör:

1- Jeneratör gerilimi 200-240 V aralığında olmadığında çıkış gerilimini kesen koruma sistemi olacaktır.

2- Jeneratörün alternatörü;

a) 220 V monofaze olacaktır.

b) Senkron t(AVR) otomatik voltaj regülatörlü, çift yataklı olacaktır.

c) Sürekli gerilimi 220 V, frekansı 50 Hz olacaktır.

d) Çıkış gücü en az 12 kVA olacaktır.

 

Kırıcı Tabanca

1- Makine gücü en az 1500 w olacaktır.

2- Makine devri en az 900-4000 olacaktır.

3- Makine enerji gücü en az 17,5 hp olacaktır.

4- Makine ağırlığı en az 11,3 kg olacaktır.

 

Asfalt Kesme Makinası

1- Asfalt kesme makinası benzin motorlu olacaktır.

2- Motor gücü en az 13 HP olacaktır.

3- Motor silindir hacmi en az 380 cm3 olacaktır.

4- Motor devri 3600 devir/ dakika olacaktır.

5- Kesme derinliği en az 10 cm. olacaktır.

6- Takılabilir bıçak çapı en az 350 mm. olacaktır. Makine ile birlikte 2 adet asfalt kesme bıçağı verilecektir.

7- Yakıt deposu en az 6 litre olacaktır.

8- Makine ağırlığı en fazla 100 kg olacaktır.

9- Makinanın en az 35 litre plastik su deposu olacaktır. Su deposu kolaylıkla sökülüp takılabilir olacaktır.

 

Tablalı Kompaktör

1- Kompaktör benzin motorlu olacaktır.

2- Motor gücü en az 6 HP olacaktır.

3- Motor silindir hacmi en az 190 cm3 olacaktır.

4- Motor devri 3600 devir/ dakika olacaktır.

5- Tabla ölçüleri en az 50×60 cm, tabla sfero döküm olacaktır.

6- Yürüme hızı en az 25 m/dak., santrifüj kuvveti en az 26 kN olacaktır.

7- Yakıt deposu en az 3 litre olacaktır.

8- Makine ağırlığı en fazla 100 kg olacaktır.

9- Makinanın en az 10 litre plastik su deposu olacaktır. Su deposu kolaylıkla sökülüp takılabilir olacaktır.

 

Elektrikli Kaynak Makinesi

1- Kaynak makinesi, invertörlü ve taşınabilir olacaktır. Makine, örtülü elektrod kaynağı ve Lift TIG kaynağı yapabilecektir.

2- Makine üzerinde Otomatik Ark-Kuvveti özelliği olacaktır.

3- 4 mm çap’a kadar bazik tip elektrod yakabilecektir.

4- Makina dijital ekrana sahip olacaktır.

5- Nominal şebeke gerilimi; 220 V trifaze, 50-60 Hz olacaktır.

6- Kaynak akımı; 160 A olacaktır.

7- Kaynak akım aralığı; 10-160 A olacaktır.

8- Kaynak makinesi, en fazla 8 kg olacaktır.

9- Kaynak makinesi ölçüleri (YxGxD) en fazla 250 x 150 x 370 mm olacaktır.

 

4.6) 2 (İki) Adet Çift Kabinli Tenteli Araç (Minimum Azami Yüklü Ağırlığı 3,5 Ton)

1- Motor hacmi 2000-2500 cc ve sürücü dahil 6 kişi taşıma kapasiteli, çift kabin 2 dizel kamyonet olacaktır.

2- 24 saat belediye emrinde olacaktır.

3- Görevli olduğu saatler dışında Belediye garajında bulundurulacaktır.

4- 2017 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

5- Tentesi idare tarafından belirlenecektir.

6- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

7- Araçlar şasiden çeki demirli tertibata sahip ve ruhsata işli olacaktır.

 

4.7) 1 (Bir) Adet 4×4 Pick-Up Araç

1- Motor hacmi 2000-2500 cc arasında, araç çift kabin, dizel 4×4 olacaktır.

2- Kentsel dönüşüm alanları, ham yol vb. kötü arazi şartlarında kullanıma uygun yapıda

ve sağlamlıkta olacaktır.

3- 24 saat belediye emrinde olacaktır.

4- Görevli olduğu saatler dışında Belediye garajında bulundurulacaktır.

5- 2017 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

6- ABS fren, dijital klima sistemli, hidrolik direksiyon, yolcu ve sürücü hava yastığı olacaktır.

7- Şasiden çeki demirli tertibata sahip ve ruhsata işli olacaktır.

8- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

9- Escort amaçlı kullanılma durumuna karşı tepe lambası mevcut ve ruhsata işlio olacaktır.

10- Aracın ön tamponuna, arazide çalışırken kendini kurtarma yada kalan araçları çekme amaçlı çelik halatlı vinç aparatı yüklenici tarafından takılmış ve ruhsata işlenmiş halde olacaktır.

 

4.8) 5 (Beş) Adet 1.Grup Binek Araç

1- Araçlar Dizel Yakıt Sistemiyle çalışır olacak, otomatik vites ve klimalı olacak.

2- Araçlar C segmenti, motor hacmi en az 1400 cc ve 66 kw olacaktır.

3- Araç 24 saat belediye emrinde olacak ve günde azami 16 saat çalıştırılacaktır.

4- Araçlar sedan tipinde olacaktır.

5- Araçlar 2017 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

6- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

 

4.9) 6 (Altı) Adet 2. Grup Binek Araç

1- Araçlar Dizel Yakıt Sistemiyle çalışır olacak, otomatik vites ve klimalı olacak.

2- Araçlar D segmenti, motor hacmi en az 1500 cc ve 88 kw olacaktır.

3- Araç 24 saat belediye emrinde olacak ve günde azami 16 saat çalıştırılacaktır.

4- Araçlar sedan tipinde olacaktır.

5- Araçlar 2020 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

6- Yakıt idare tarafından karşılanacaktır.

 

4.10) 1 (Bir) Adet Çekici (Tır) Kapalı Kasa Dorse İle Beraber (İstenildiğinde Çağırılacak)

Çekici (Tır):

1- Motor 6 silindirli olacaktır.

2- Motor hacmi en az 11.967 cm3 olacaktır.

3- Motor gücü en az 265 kw (360 BG) olacaktır.

4- Çift devreli havalı sistem önde ve arkada disk frenler olacaktır.

5- Otomatik fren ayarı olacaktır.

6- Dekompresyon valfi motor freni olacaktır.

7- Hava süspansiyonlu şoför koltuğu olacaktır.

8- Diferansiyel kilidi olacaktır.

9- Sağ sol elektrik kumandalı dış aynalar olacaktır.

10- Kaldırım aynası olacaktır.

11- Kilitlenebilir yakıt deposu kapağı olacaktır.

12- Kabin arkasında iş farı olacaktır.

13- Çift silindirli hava kompresörü olacaktır.

 

Araca Bağlı Özel Amaçlı Lowbed’in Teknik Özellikleri

1- Kapalı kasa (tente veya polyester kasa) olacaktır.

2- ABS li, İki hatlı, Yük Ayar Valfli Havalı Fren Sistemi olacaktır.

3- İstiap haddi en az 40.000 kg olacaktır.

Çekici ve Kapalı Dorse Genel Hususlar:

1- Çekici (Tır), 2012 modelden aşağı olmamak üzere temiz, bakımlı ve faal durumda olacaktır.

2- Çekici (Tır), istenildiğinde şoförüyle beraber idarede hazır bulunacak, yakıt Yüklenici tarafından karşılanacak ve km. başına ödeme yapılacaktır.

 

4.11) 5 (Beş) Adet Beko Loder İstenildiğinde Çağırılacak

  1. Araçlar İdarenin İstediği zaman ve sürelerde Yüklenici tarafından tedarik edilecektir.
  2. Araçların yakıtı ve operatorü Yükleniciye tarafından karşılanacaktır.

3- Kar, afet, İş yoğunluğu vb. ihtiyaçlarda aynı anda yada ayrı ayrı çağırılabilecektir. Toplam 1200 saat çalıştırılacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Genel Şartlar” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. Binek araçlar hariç tüm araçlarda ledli sarı ikaz ışığı bulundurulacaktır.

5.2. İdarenin belirleyeceği şekilde tüm araçlar yüklenici tarafından giydirilecektir.

5.3. Araçlarda HGS/OGS sistemi bulunacaktır. (Her araç için günlük, en kısa mesafeye

göre 3 geçiş yapacak ve geçiş ücretleri yüklenici tarafından karşılanacaktır.)

5.4 Kiralanan araçların her türlü bakımı, onarımı, egzoz ve fenni muayeneleri ile her türlü parça değiştirilmesi, tamir vb. giderleri yükleniciye aittir. Kiralanacak Araçların; zorunlu ve ihtiyari Trafik sigortaları, araçlarının şoför ve yolcuların yaralanma veya ölümü halinde ödenecek tazminat miktarları belirtilmiş kasko sigortaları ve üçüncü şahıslara karşı Mali Mesuliyet sigortaları yüklenici firma tarafından yaptırılacaktır.

5.5 Periyodik bakımlar ve dışında kalan tamiratların, Araçlar için (üç) 3 günden fazla sürmesi halinde hizmetin aksamaması için eş değerde bir araç tamirat bitirilinceye kadar yüklenici tarafından belediyeye teslim edilecektir.

5.6 İdaremiz araçlara telsiz ve telefon gibi cihazların monte edilmesi için gerekli tadilatları yapabilecektir.

5.7 Araçlar Karayolları Trafik kanunu ve ilgili yasal düzenlemelerdeki öngörülen şartlara ve teçhizata sahip olacaktır.

5.8 Araçların lastikleri her 50.000 km’de bir yenilenecektir. Ancak diş derinliği 3 mm’nin altına inen lastikler ile yanaklarda çatlama ve deformasyon meydana gelmiş lastiklerde km sınırı aranmadan değişim yapılacaktır. Araçların tamamına kış aylarında kar lastiği takılacaktır. Gerektiğinde zincir takviyesi de yüklenici tarafından yapılacaktır.

5.9. Kurumun taşıt takip sistemine entegre edilecek şekilde teslim edilen araçlara takip cihazları yüklenici tarafından kurulacaktır.

5.10. Nakil araçlarında (Tır, dorse, kamyon, kamyonet vb.) Karayolları Genel Müdürlüğünün K1 Taşıma Yetki Belgesi olacaktır.

5.11. Kiralanan araçlar, uygun sürücü belgesine sahip idarede görevli personellerce kullanılabilecektir.

5.12. Tüm araçlar Fen İşleri Müdürlüğü’nün teşkil edeceği Araç Muayene Kabul komisyonunca teslim alındıktan sonra sonra hizmete kabul edilerek işe başlanacaktır.

5.13. Çalıştırılacak araçlar Kara Yolları Trafik Mevzuatı (237 sayılı Taşıt Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, ilgili Tüzük, Yönetmelik, Tebliğ ve Genelgeler) hükümleri çerçevesinde çalıştırılacak ve ilgili tüm yetki belgelerinin sorumluluğu yükleniciye aittir. Araçlarda Karayolları trafik nizamname ve Mevzuatının ön gördüğü tüm malzemeler (takoz, çekme halatı, zincir, ilk yardım seti, yangın söndürme cihazı vb.) ile mevzuatın bulundurulmasını zorunlu kıldığı bilgi ve belgeler (trafik ve tescil belgesi, trafik sigortası vb.) bulundurulacak, araçların trafiğe çıkmaya mani bir kusuru olmayacaktır.

5.14. Araçların her türlü sigortası Yükleniciye aittir. Ayrıca zorunlu trafik sigorta poliçesine ek olarak yüklenici tarafından her bir araç için Türkiye Sigorta ve Reasürans şirketler birliğinin belirlediği kasko değeri üzerinden Tam (Full) Kasko Sigortası yapılacaktır. Poliçeler İdareye teslim edilecektir.

5.15. İdarenin uygun görmesi halinde araçlar şehir dışına gönderilebilir, firma buna itiraz edemez, bu hususu kabul etmiş sayılır.

5.16. Kiralanacak araçlar İstanbul {34} plakalı olacaktır.

5.17. Araçların görevli olduğu sürelerde aracın karıştığı kaza sonucunda her ne sebepler olsun, gerek belediye gerekse üçüncü şahıslara karşı meydana gelecek her türlü zararın tümü yükleniciye aittir. Bu sebeple yapılacak masraflar mahkeme ilanı ve icra takibine gerek kalmadan, firmanın hak edişinden kesilecektir. Hak edişi yetmediği takdirde, borçlar kanununa göre ve diğer umumi hükümlere göre işlem yapılır.

5.18. Araç puantajları araçların tahsis edildiği ilgili müdürlükçe düzenlenecek takip eden ayın içinde hak ediş hazırlanarak sözleşmede belirtilen hükümler çerçevesinde ödemesi yapılacaktır.

5.19. Yüklenici, sözleşme süresi içerisinde istenildiğinde çağırılacak araç ve iş makinalarına ait İdare talep etmediği takdirde bu araç ve iş makineleri

5.20. Yol şartlarının bozuk olduğu ileri sürülerek teklif bedeli dışında ek bedel ödenmesi talep edilmeyecektir.

5.21. Yüklenici, 02.10.2014 tarih ve 29137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/6814 sayılı Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararına uyar.

5.22. İdare araçların aydınlatma, ısıtma (kalorifer), soğutma (klima) tertibatının gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını, araç koltuk ve yer döşemeleri, tavan ve dış yüzeylerinin yeterince temiz tutulup tutulmadığını her zaman denetleyebilir ve bu hususlarda gerekli tedbirlerin alınmasını yükleniciden isteyebilir. Yüklenici anılan şartları yerine getirmekle yükümlüdür.  

5.23. Tüm araçlarda yakıt türü olarak LPG dönüşümlü araçlar kullanılmayacaktır. Araçlarda kullanılacak yakıt türü mazot olacaktır.

5.24. Çalışacak tüm araçların sağ ön camında İdareden alınacak “Görevli” kartı bulundurulacak, aracın hizmet dışı olduğu (mesai saati dışı) zamanlarda bu kart kaldırılacaktır. Araçlar üzerinde ayrıca yüklenici firmaya ait ve sair reklâm, logo v.b.bulundurulmayacaktır.

5.25. İdare istediği takdirde Yüklenici tarafından araçların üzerine Belediyeyle ilgili logo, reklam, vb. kaplama yaptırılacaktır.

5.26. Çalıştırılan tüm araç ve makinelerin her türlü periyodik bakım ve onarımları yükleniciye aittir. Yapılan tüm periyodik bakımlarla ilgili İdareye rapor verilecektir.

5.27. Çalışma saatlerinde hiçbir araç harici bir işte ve yerde olmayacaktır.

5.28. Yüklenici İdareden habersiz araç değiştiremez, araç değişimi gereken durumlarda yeni araç göreve başlamadan eski araç görevden ayrılamaz.

5.29. Yüklenici, araç ve/veya şoförlerden/operatörlerden kaynaklanan her türlü eksiklik ve trafik cezalarından sorumludur.

5.30. Yüklenici, İdareden habersiz olarak aracı göndermemesi veya yerine uygun olmayan bir başka aracı göndermesi halinde İdare; mahalli piyasadan ihalede yer alan araçların benzeri bir aracı ücreti mukabilinde çalıştırır, çalıştırılan bu aracın ücreti yüklenicinin hak edişinden kesilir. İhalede yer alan araçların gelmediği gün için ayrıca ücret ödenmez. Yüklenici bu duruma ilişkin hiçbir hak ve talepte bulunamaz. Ayrıca yüklenici ihale konusu işte işin başından sonuna kadar çalıştırmakla mükellef olduğu araç veya araçların herhangi bir sebeple çalıştırılmadığı veya yerine çalıştırılan aracın niteliklerine haiz olmadığının tespit edilmesi durumunda idari şartnamede belirtilen cezalar uygulanacaktır.

5.31. Araçların km saatleri sürekli olarak çalışır durumda olacaktır.

5.32. Görev bitim talimatı verilmeden görev yeri terki yapılmayacaktır.

5.33. Araçlara ait her türlü bakım veya onarım çalışma saatleri dışında yapılacaktır.

5.34. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıkların mevzuatı ile ilgili ceza ve sorumluluklar yükleniciye aittir.

5.35. Yüklenici, İdare ile irtibatın sağlanması ve hizmete ilişkin sevk ve idare merkezi olarak kullanılmak üzere İdarenin kolayca irtibat kurabileceği bir bürosu olacaktır.” düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 36 (OtuzAltı) aydır

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın “İşin yapılma yeri, işyeri teslim ve işe başlama tarihi” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1. İşin yapılacağı yer/yerler: Bu madde boş bırakılmıştır.

10.2. İşyerinin teslimine ilişkin esaslar ve işe başlama tarihi: İşyeri teslimi yapılmayacak ve sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 3 (Üç) gün içinde işe başlanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İdare tarafından, ihale üzerinde bırakılan istekliye gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında önemli teklif bileşenlerinin “Araçların amortisman maliyeti, araçların kiralama maliyeti, sigorta maliyeti, motorlu taşıtlar vergisi, muayene-egzoz emisyon maliyeti” olarak belirlendiği ve yazı ekinde aşağıda aktarılan tabloya yer verildiği görülmüştür.

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

1

Büyük Lastikli Yükleyici (Miktar =1 Adet Araç X1096 Gün = 1096)

1Adet/ 1Gün

1096

2

Beko loder (Kazıyıcı ve yükleyici) (Miktar =3 Adet Araç X1096 Gün = 3288)

1Adet/ 1Gün

3288

3

Çekici (Tır) Hafriyat ve İş Nakli (Lowbed) dorseleri ile beraber (Miktar =1 Adet Araç X1096 Gün = 1096)

1Adet/ 1Gün

1096

4

Kamyon (Minimum azami yüklü ağırlığı 8 ton)(Miktar =4 Adet Araç X1096 Gün = 4384)

1Adet/ 1Gün

4384

5

Yol Bakım Onarım Aracı (Miktar =2 Adet Araç X1096 Gün = 2192)

1Adet/ 1Gün

2192

6

Çift Kabinli Tenteli Araç (Minimum azami yüklü ağırlığı3,5 ton) (Miktar =2 Adet Araç X1096 Gün = 2192)

1Adet/ 1Gün

2192

7

4X4 Pick-up Araç (Miktar =1 Adet Araç X1096 Gün = 1096)

1Adet/ 1Gün

1096

8

1. Grup Binek Araç (Miktar =5 Adet Araç X1096 Gün = 5480)

1Adet/ 1Gün

5480

9

2. Grup Binek Araç (Miktar =6 Adet Araç X1096 Gün = 6576)

1Adet/ 1Gün

6576

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Özgen İnş. Asfalt Nak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Evliyaoğulları Asfalt İnş. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklama dosyası incelendiğinde; açıklama istenen tüm araçlar için, idarece önemli maliyet bileşeni olarak belirlenen “Araçların amortisman maliyeti, araçların kiralama maliyeti, sigorta maliyeti, motorlu taşıtlar vergisi, muayene-egzoz emisyon maliyeti”  hususlarında açıklama yapıldığı ve söz konusu açıklama unsurlarına ilişkin tevsik işleminin aşağıda aktarıldığı şekliyle gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

 

Kiralama maliyetleri bakımından açıklamanın; “Beko loder (Kazıyıcı ve yükleyici)”,  “Kamyon (Minimum azami yüklü ağırlığı 8 ton)”, “Yol Bakım Onarım Aracı”, “Çift Kabinli Tenteli Araç (Minimum azami yüklü ağırlığı3,5 ton)”, “4X4 Pick-up Araç”, “1.Grup Binek Araç” ve “2.Grup Binek Araç” araçları için yapıldığı, üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınmak suretiyle gerçekleştirilen açıklamada;

 

“Beko loder (Kazıyıcı ve yükleyici)” kalemi için; aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısı ekinde yer verilen araçların çalışma süresi (Adet/Gün) dikkate alınmak suretiyle belirlenen fiyat teklifi, Satış Tutarı Tespit Tutanağı (Ek-O.6) ile eki mükellefe ait imza sirküleri ve meslek mensubuna ait faaliyet belgesinin sunulduğu, anılan tutanağın son geçici vergi beyanname dönemi dikkate alınarak hazırlandığı ve meslek mensubu tarafından imzalanıp kaşelendiği, teklif alınan firmaya ait kaşeden firmanın teklife konu alanda faaliyette bulunduğunun anlaşılabildiği,

 

“Kamyon (Minimum azami yüklü ağırlığı 8 ton)” kalemi için; aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısı ekinde yer verilen araçların çalışma süresi (Adet/Gün) dikkate alınmak suretiyle belirlenen fiyat teklifi, Satış Tutarı Tespit Tutanağı (Ek-O.6) ile eki mükellefe ait imza sirküleri ve meslek mensubuna ait faaliyet belgesinin sunulduğu, anılan tutanağın son geçici vergi beyanname dönemi dikkate alınarak hazırlandığı ve meslek mensubu tarafından imzalanıp kaşelendiği, teklif alınan firmaya ait kaşeden firmanın teklife konu alanda faaliyette bulunduğunun anlaşılabildiği,

 

“Yol Bakım Onarım Aracı”, “Çift Kabinli Tenteli Araç (Minimum azami yüklü ağırlığı3,5 ton)”, “4X4 Pick-up Araç”, “1. Grup Binek Araç” ve “2. Grup Binek Araç” kalemi için; aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısı ekinde yer verilen araçların çalışma süresi (Adet/Gün) dikkate alınmak suretiyle fiyat teklifi ve Satış Tutarı Tespit Tutanağı (Ek-O.6) ile eki mükellefe ait imza sirküleri ve meslek mensubuna ait faaliyet belgesinin sunulduğu, ilgili tutanakların son geçici vergi beyanname dönemi dikkate alınarak hazırlandığı ve meslek mensubu tarafından imzalanıp kaşelendiği, teklif alınan firmaya ait kaşeden firmanın teklife konu alanda faaliyette bulunduğunun anlaşılabildiği,

 

– Trafik sigortası ve kasko maliyetleri bakımından açıklamanın fiyat teklifi alınarak yapıldığı, bu kapsamda ilgili teklif ve buna ilişkin poliçelerin sunulduğu, önemli teklif bileşeni olarak belirlenen 9 kalem araç için, işin süresinin 3 yıl olduğu dikkate alınarak ilk yıl için alınan tam (full) sigorta teklifinin ihale tarihi itibariyle en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran (%31,34) esas alınmak suretiyle güncelleme yapılarak teklif oluşturulduğu, açıklama ekinde poliçelere yer verildiği,

 

– Egzoz emisyon maliyeti bakımından açıklamanın; TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi üzerinden yapıldığı, işin süresinin 3 yıl olduğu dikkate alınarak ilk yıl için hesaplanan egzoz emisyon maliyetinin, ihale tarihi itibariyle en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek hesaplandığı,

 

– Muayene maliyeti bakımından açıklamanın; TÜVTÜRK resmi internet sitesinden alınan fiyatlar ile yapıldığı, açıklama istenen 9 araçtan 7 adetine ilişkin olarak, işin süresinin 3 yıl olduğu dikkate alınarak ilk yıl için hesaplanan egzoz emisyon ve muayene ücretlerinin ihale tarihi itibariyle en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran (%31,34) esas alınmak suretiyle güncellenerek hesaplandığı, “Büyük lastikli yükleyici” ve “Beko loder (Kazıyıcı ve yükleyici) kalemleri için muayene maliyeti öngörülmediği, anlaşılmıştır.

 

– MTV maliyetleri bakımından açıklamanın; açıklama istenen 9 araçtan 7 adetine ilişkin olarak internet vergi dairesinin resmi sitesinden alınan fiyatlar ile yapıldığı, işin süresinin 3 yıl olduğu dikkate alınarak ilk yıl için hesaplanan MTV’nin ihale tarihi itibariyle en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek hesaplandığı, “Büyük lastikli yükleyici” ve “Beko loder (Kazıyıcı ve yükleyici)” kalemleri için MTV maliyeti öngörülmediği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi tarafından iddia konusu edilen lastik sayıları ile bakım ve onarım maliyetlerinin önemli teklif bileşeni olarak belirlenmediğinden bahse konu hususlarda aşırı düşük teklif açıklama yapılmasına gerek bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Öte yandan ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından “Büyük lastikli yükleyici” ve “Beko Loder (Kazıyıcı ve yükleyici)” kalemleri için MTV ve muayene maliyeti öngörülmediği anlaşılmıştır.

 

MTV maliyeti bakımından yapılan inceleme neticesinde; bahse konu araçların teknik özelliklerine bakıldığında, araçların 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesi uyarınca iş makinesi kapsamında ve “özel veya tüzel kişiye ait olan ve tarım kesiminde kullanılanların dışında kalan iş makinesi türünden araç” kapsamında olduğu dolayısıyla tescili ile muayenesinin ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalarınca yapılacağı, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun “Verginin mevzuu” başlıklı 1’inci maddesi uyarınca, Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya büroları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu kara taşıtları, uçak ve helikopterlerin motorlu taşıtlar vergisine tabi oldukları hüküm altına alındığı, bu çerçevede, iş makinelerinin tescil işlemlerinin tüzel kişilerin üyesi oldukları ticaret, sanayi veya ticaret ve sanayi odalarınca yapılacağı ve Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmeyen motorlu kara taşıtlarının da MTV Kanunu’na tabi olmayacağı anlaşıldığından ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından açıklama kapsamında MTV giderine ilişkin maliyet öngörülmemiş olmasının mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmediği anlaşılmıştır.

 

Muayene maliyetleri bakımından yapılan incelemede; iş makinelerine ilişkin olarak muayenelerin iş makinelerinin tescilini yapan ticaret odalarınca, ilgili mevzuatlarına göre yapılacağının hüküm altına alındığı, ilgili mevzuatlarında iş makinelerinin muayene ücretlerine ilişkin herhangi bir düzenlemenin yer almadığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan inceleme neticesinde; ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2021/046
Gündem No 48
Karar Tarihi 11.11.2021
Karar No 2021/UH.I-2041