ihalede kullanılacak yurtdışı menşei ürüne ait ülkedeki yetkili diğer mercilerce teselsülen tasdik edilmiş olması ve apostil tasdik şerhinin tasdik silsilesindeki bir önceki merciye ilişkin olması halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğunun kabul edileceği

Toplantı No 2024/004
Gündem No 40
Karar Tarihi 25.01.2024
Karar No 2024/UM.II-183

BAŞVURU SAHİBİ:

Bite Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

 

VEKİLİ:

Av. Deniz AKGÜNDÜZ,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/760134 İhale Kayıt Numaralı “Hava Trafik Kontrol Merkezinin Çevre Güvenlik Sistemi, Cctv Sistemi ve Kartlı Geçiş Kontrol Sisteminin (Cacs) Yenilenmesi İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 07.09.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Hava Trafik Kontrol Merkezinin Çevre Güvenlik Sistemi, Cctv Sistemi ve Kartlı Geçiş Kontrol Sisteminin (Cacs) Yenilenmesi İşi” ihalesine ilişkin olarak Bite Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 10.11.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 14.11.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.12.2023 tarih ve 120409 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.11.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/1371 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

 

Bu kapsamda Pelco marka ürüne ilişkin olarak kendilerince sunulan yetki belgesinin üretici firma Pelco Inc. tarafından düzenlendiği ve uluslararası geçerliliğe sahip apostil tasdik şerhi barındırdığı, belgenin doğruluğunun “apostille-search.sos.ca.gov” adresi üzerinden kontrol edilebileceği, İdari Şartname’nin 7.9.5.1’inci maddesinde apostil tasdik şerhinin tasdik silsilesindeki bir önceki merciye ilişkin olması halinde belgenin usulüne uygun olduğunun kabul edileceğinin düzenlendiği gibi sunulan apostil belgesi özelinde herhangi bir eksikliğin bulunmadığı,

 

Dell marka ürün için yetkili distribütör Ingram Micro Bilişim Sistemleri A.Ş. tarafından, Extreme marka ürün için ise yetkili distribütör Arena Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş. tarafından düzenlenen yetkili satıcı belgelerinin sunulduğu, söz konusu belgelerin ıslak imzalı ve orijinal olduğu, idarenin değerlendirme dışı bırakma gerekçesine konu ettiği distribütörlük yetkisini gösteren belgeler ve eklerinin ise İdari Şartname’de istenilmediği, bu kapsamda söz konusu belgelerin kendilerince bilgi niteliğinde paylaşıldığı ve İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesindeki “Teklif kapsamında sunulacak her bir doküman sayfası istekli tarafından kaşelenip imzalanacaktır.” maddesi uyarınca kendileri tarafından imza ve kaşe altına alınarak sunulduğu, ayrıca bahse konu olan Ingram Micro Bilişim Sistemleri A.Ş.nin yetkili distribütör olduğuna ilişkin doğrulamanın dilekçe ekinde verilen Dell resmi internet sitesi linki üzerinden de yapılabileceği, buna ek olarak söz konusu belgelerin teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması sebebi ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesi uyarınca tamamlanabilir evrak statüsü taşıdığı, netice itibariyle idare tarafından istenilen yetkili satıcı belgelerinin eksiksiz ve belgelerin sunuluş şekli kurallarına uygun biçimde sunulduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

(2) Noter onaylı belgelerin, aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmez. Ancak Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri veya bunların noter onaylı suretleri de kabul edilir. Adayın veya isteklinin ve/veya teklif edilen malın, İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasına kayıtlı olduklarını tevsik edici belge veya belgeler, internet çıktısı olarak sunulabilir.

(3) İdare tarafından ön yeterlik veya ihale dokümanında yapılan düzenleme çerçevesinde, ürünlerin ilgili teknik mevzuata ve standartlara uygun olarak imal edildiğini ve piyasaya arz edildiğini gösteren belgelerin mevzuatına uygun olarak çoğaltılmış suretleri ya da malın üzerinde veya ambalajında bulunan kalite ve standartlara ilişkin marka, işaret ve etiketleri de bu belgelerin aslına uygun sureti olarak kabul edilebilir.

(4) Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

b) Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

ç) Teselsülen yapılan tasdik işlemlerinde teyit edilecek unsurlara ilişkin eksikliklerin veya hataların sonraki merciler tarafından tasdik kapsamında giderilmesi veya düzeltilmesi halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilir.

d) Yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. Bu tasdik işleminden belgedeki imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

e) Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilemez.

f) İdare tasdik işleminden muaf tuttuğu resmi niteliği bulunmayan belgeleri ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtir.

(5) Başvuru veya teklif kapsamında sunulacak belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

(7) İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.

…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Yetkili satıcılığı veya imalatçılığı gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “(1) Alımın özelliği göz önünde bulundurularak, aday veya isteklinin alım konusu malı teklif etmeye yetkisinin bulunup bulunmadığı, ihaleye katılımda yeterlik kriteri olarak düzenlenebilir. Bu hususun yeterlik kriteri olarak düzenlenmesi durumunda aşağıdaki bentlerde yer alan belgelerin birlikte istenmesi zorunludur. Aday veya istekli ise kendi durumuna uygun olan belge veya belgeleri sunar. Bu belgeler şunlardır:

a) Aday veya istekli imalatçı ise imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler,

b) Aday veya istekli yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belge veya belgeler,

c) Aday veya istekli Türkiye’de serbest bölgelerde faaliyet gösteriyor ise yukarıdaki belgelerden biriyle birlikte sunduğu serbest bölge faaliyet belgesi.

(2) İş ortaklığında ortaklardan birinin, teklif edilen mala veya mallara ilişkin imalatçı veya yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belgelerden birini sunması yeterlidir. Konsorsiyumların katılabileceği ihalede, işin uzmanlık gerektiren kısımları göz önünde bulundurularak, her bir kısım için bu belgelere yönelik düzenleme ayrı ayrı yapılır. Konsorsiyum ortaklarından her biri, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği kısım için istenilen yeterlik kriterini sağlamak zorundadır.” hükmü,

 

58.2. Bu belgeler şunlardır:

a) Aday veya istekli imalatçı ise imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler,

b) Aday veya istekli yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belge veya belgeler,

c) Aday veya istekli Türkiye’de serbest bölgelerde faaliyet gösteriyor ise yukarıdaki belgelerden biriyle birlikte sunduğu serbest bölge faaliyet belgesi.

İş ortaklığında ortaklardan birinin, teklif edilen mala veya mallara ilişkin imalatçı veya yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belgelerden birini sunması yeterlidir. Konsorsiyumların katılabileceği ihalede, işin uzmanlık gerektiren kısımları göz önünde bulundurularak, her bir kısım için bu belgelere yönelik düzenleme ayrı ayrı yapılır. Konsorsiyum ortaklarından her biri, başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği kısım için istenilen yeterlik kriterini sağlamak zorundadır.

58.3. Adayın veya isteklinin imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler ise şunlardır:

a) Aday veya istekli adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi,

b) Adayın veya isteklinin üyesi olduğu meslek odası tarafından aday veya istekli adına düzenlenen Kapasite Raporu,

c) Adayın veya isteklinin kayıtlı olduğu meslek odası tarafından aday veya istekli adına düzenlenen İmalat Yeterlik Belgesi,

ç) Adaylar veya isteklilerin adlarına veya unvanlarına düzenlenmiş olan teklif ettiği mallara ilişkin yerli malı belgesi veya teknolojik ürün deneyim belgesi,

d) Alım konusu fidan, çiçek veya tohum gibi mallar ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı düzenlenen ve adayın veya isteklinin teklif edilen ürünün üretici olduğunu gösteren belge veya belgeler,

e) Alım konusu malın gıda veya gıda ile temas eden madde ve malzeme olması durumunda gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretimini düzenleyen mevzuat çerçevesinde aday veya istekli adına düzenlenmiş ve alım konusu mal veya malların faaliyet konusu olarak belirlendiği Gıda Sicil Belgesi (Sertifikası) ya da aday ve istekli adına ve teklif edilen ürüne ilişkin düzenlenen Gıda Üretim Sertifikası/Gıda Üretim İzin Belgesi,

f) Tıbbi cihaz üreticisi, OEM (OriginalEquipmentManafacturer – Orijinal Malzeme Üreticisi) tarzı ürün ürettirmek suretiyle üretici niteliğini kazanmış ise bu üretime ilişkin sözleşme,

g) Harp araç ve gereçleri ile silah, mühimmat ve patlayıcı maddelere ilişkin olarak ilgili mevzuat uyarınca yetkili bakanlık veya kuruluşlarca verilen üretim/işletim izni (müsaadesi) belgeleri,

ğ) Adayın veya isteklinin alım konusu malı ürettiğine ilişkin olarak ilgili mevzuat uyarınca yetkili kurum veya kuruluşlarca düzenlenen ve aday veya isteklinin üretici veya imalatçı olduğunu gösteren belgeler.

58.5. İdare tarafından yetkili kurumdan ve kuruluştan alınan yazı veya yetkili kuruluşun açıklaması ya da mevzuat değişikliği ile bu belge veya belgelerin alım konusu mala ilişkin olarak düzenlenmediğinin belirlenmesi durumunda sadece düzenlenmesi devam eden belgeler istenir. Ayrıca idareler tarafından yetkili kurumdan veya kuruluştan adayın veya isteklinin imalatçı olduğunu gösteren bir başka belge düzenlendiğine yönelik yazılı bir görüş alınması veya bu konuya ilişkin yetkili kurumun veya kuruluşun bir açıklaması bulunması ya da mevzuatta hüküm bulunması durumunda bu belgeye de yer verilir. Bu konuya ilişkin yazışmalar ve açıklamalar ihale işlem dosyasında muhafaza edilir.

58.6. Yetkili kurum ve kuruluş tarafından imalata ilişkin olarak düzenlenen belgelerin adlarının veya bu belgeleri düzenleyen kurumun ya da kuruluşun değişmesi durumunda, idare değişiklik çerçevesinde ihale dokümanında düzenleme yapar. Ancak daha önce düzenlenen belgelerin de kullanabilmesi mümkün ise aday ve istekli tarafından bu belgeler sunulabilir ve ihale komisyonunca kabul edilir.

58.7. İhale komisyonu aday veya istekli tarafından imalatçı olduğunu tevsik etmek üzere sunulan belgeler konusunda tereddüde düşmesi durumunda yetkili kurumdan veya kuruluştan görüş alabilir.

58.8. Yabancı istekliler ise imalatçı oldukları kanıtlayan ve ilgili ülke mevzuatına göre düzenlenen belgeyi veya belgeleri sunmaları gerekmektedir.” açıklaması,

 

a) Adı: Hava Trafik Kontrol Merkezinin Çevre Güvenlik Sistemi, CCTV Sistemi ve Kartlı Geçiş Kontrol Sisteminin (CACS) Yenilenmesi İşi

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Hava Trafik Kontrol Merkezi Başmüdürlüğü/ANKARA” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5.2. İsteklinin alım konusu malı teklif etmeye yetkisinin bulunup bulunmadığını belgelendirmesi gerekir. Bu çerçevede istekli aşağıdaki bentlerde yer alan belgelerden kendi durumuna uygun olan belge veya belgeleri sunabilir:

a) İstekli imalatçı ise imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler,

b) İstekli yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belge veya belgeler,

İş ortaklığında ortaklardan birinin, teklif edilen mala veya mallara ilişkin imalatçı veya yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belgelerden birini sunması yeterlidir.

İsteklinin imalatçı olduğunu gösteren belge veya belgeler ise şunlardır:

a) İstekli adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi,

b) İsteklinin üyesi olduğu meslek odası tarafından istekli adına düzenlenen Kapasite Raporu,

c) İsteklinin kayıtlı olduğu meslek odası tarafından istekli adına düzenlenen İmalat Yeterlik Belgesi,

ç) İsteklilerin adlarına veya unvanlarına düzenlenmiş olan teklif ettiği mallara ilişkin yerli malı belgesi veya teknolojik ürün deneyim belgesi,

d) İsteklinin alım konusu malı ürettiğine ilişkin olarak ilgili mevzuat uyarınca yetkili kurum veya kuruluşlarca düzenlenen ve isteklinin üretici veya imalatçı olduğunu gösteren belgeler.

7.9. Belgelerin sunuluş şekli:

7.9.1. İdarece talep edilmesi halinde istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte bu maddede düzenlenen şekil kurallarına uygun olarak sunulur.

7.9.5.2. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

7.9.5.3. 7.9.5.1 veya 7.9.5.2 nci madde kapsamında sunulmayan belgeler ise aşağıdaki yöntemlerden biri ile tasdik edilmelidir:

7.9.6. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi:

7.9.6.1. Yerli istekliler tarafından yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

7.9.6.2. Yabancı istekliler tarafından yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi, aşağıdaki şekilde yapılır:

7.9.6.2.1. Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.9.6.2.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

… ” düzenlemesi yer almaktadır.

 

 

İdare tarafından başvuru sahibi istekli Bite Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.ye gönderilen 13.09.2023 tarih ve “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması ve/veya numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerinin verilmesi/kurulumların yapılması/aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulması” konulu yazıda “Hava Trafik Kontrol Merkezinin Çevre Güvenlik Sistemi, CCTV Sistemi ve Kartlı Geçiş Kontrol Sisteminin (CACS) Yenilenmesi İşi işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, beyan ettiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, 19.09.2023 tarihine kadar İdaremize sunmanız gerekmektedir.

Sunulması Gereken Belgeler

İdari Şartname 7.5.4 Maddesi (Malzeme Listesi, Yedek Malzeme Fiyat Listesi, ONVIF Steering Komite üyesi üretici belgesi)” ifadelerine yer verilerek yetkili satıcılığı veya imalatçılığı gösteren belgelerin sunulmasının istenildiği, başvuru sahibi tarafından söz konusu belgelerin sunulduğu görülmüştür.

 

 

Yukarıda aktarılan doküman düzenlemelerinden başvuru konusu ihalenin “Hava Trafik Kontrol Merkezinin Çevre Güvenlik Sistemi, CCTV Sistemi ve Kartlı Geçiş Kontrol Sisteminin (CACS) Yenilenmesi” işi olduğu ve isteklilerin alım konusu malı teklif etmeye yetkisinin bulunup bulunmadığını belgelendirmesi gerektiği, bu çerçevede teklif edilen ürünlere ilişkin olarak, istekli yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise yetkili satıcı ya da yetkili temsilci olduğunu gösteren belge veya belgelerin İdari Şartname’nin 7.5.2’nci maddesinde yeterlik kriteri olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin iddialarının esasının incelenebilmesi için ihaleye katılım sağlayan istekliler tarafından teklifleri kapsamında sunulan yetkili satıcı belgeleri ve eklerinin asılları 28.12.2023 tarihinde E-84252536-101.01.02-47384 sayılı Kurum yazısı ile idareden talep edilmiş olup, talep edilen belgeler 29.12.2023 tarih ve 124517 sayı ile Kurum kayıtlarına alınmıştır.

 

 

“İşbu belge ile Bite Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.nin Pelco Video Güvenlik Sistemlerinin Türkiye’deki yetkili sistem entegratörü olduğu teyit ve tasdik olunur. Bite Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. Pelco ürünlerini Türkiye’deki devlet, endüstriyel ve ticari sektörlere tedarik etme ve tanıtma yetkisine sahiptir…” ifadelerine yer verilen noter onaylı tercümeye sahip yetki belgesinin sunulduğu, söz konusu belgenin “E. C.– Müdür, Müşteri Hizmetleri” tarafından imzalandığı,

 

Bahse konu belgenin apostil tasdik silsilesine ilişkin olarak yapılan incelemede, “California Tasdik Belgesi” başlıklı belgede“…E.C. şahsen gelerek, kendisinin ekli belge üzerinde imzası bulunan kişi olduğunu yeterli belge ile ispatladığını ve kendisinin anılan belgeyi yetkileri çerçevesinde imzaladığını ve anılan belgeyi adına hareket etiği kuruluş adına imzaladığını beyan ettiği tasdik olunur. California Eyaleti kanunları uyarınca, yalan beyana dair hükümlere tabi olmak üzere yukarıdaki paragrafın doğru ve gerçek olduğunu tasdik ederim.” ifadelerinin bulunduğu, söz konusu belgenin California Noteri “T. N.” tarafından mühürlenip imzalandığı, noterin imzasının teyit edildiği “Noter İmza Tasdiği” başlıklı belgede ise “Aşağıda imzası bulunan ve aşağıda anılan Bölgenin Katibi sıfatıyla hareket eden J. A. K.. tarafından işbu belge ile, adı ekteki tasdik, ispat veya yeminli ifade belgesinde yazılı olan T. N.nin, söz konusu tasdik, ispat veya yeminli ifadeyi aldığı sırada, Fresno ilçesinde ve Fresno ilçesi için, usulüne uygun olarak görevlendirilmiş ve yemin etmiş ve söz konusu İlçede ikamet eden bir Noter olduğunu tasdik olunur… Ayrıca, kendisinin el yazısını iyi tanıdığımı ve ekli belge üzerindeki imzanın onun gerçek imzası olduğu kanaatinde olduğumu ve ayrıca ekteki belgenin Kaliforniya Eyaleti yasalarına göre düzenlendiğini ve kabul edildiğini onaylıyorum.” ifadesinin yer aldığı, bahse konu belgenin de Bölge Katip Yardımcısı “C. L.” tarafından imzalandığı, silsilenin son safhasını oluşturan apostil tasdik işleminde de Bölge Katip Yardımcısı “C. L.”nin imzasının doğruluğu, hangi sıfatla imzaladığı ve üzerindeki mührün teyit edildiği, ayrıca sunulan söz konusu belgelerin ıslak imzalı noter onayına sahip olduğu görülmüştür.

 

“Bite Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. Türkiye yetkili dağıtıcısı olduğumuz firmamızdan tedarik edeceği Dell marka ürünleri 07.09.2023 tarihli Hava Trafik Kontrol Merkezinin Çevre Güvenlik Sistemi, CCTV Sistemi ve Kartlı Geçiş Kontrol Sisteminin (CACS) Yenilenmesi İşi ihalesinde teklif etmeye, satmaya, kurulumunu yapmaya ve bu ürünlere ilişkin bakım hizmeti vermeye yetkilidir…” ifadeleri bulunan yetki belgesinin aslı ile söz konusu belgede imzası bulunan firma yetkilisine ait vekaletname ve imza beyannamesinin noter onaylı “Aslına Uygundur” şerhi taşıyan suretlerinin sunulduğu, öte yandan Dell Teknoloji Ltd. Şti. tarafından Ingram Micro Bilişim Sistemleri A.Ş. adına düzenlenen ve anılan firmanın distribütörlük yetkisine ilişkin olduğu anlaşılan üretici onay yazıları, imza sirküleri, apostil tasdik şerhleri ve bu belgelere ilişkin tercümelerin fotokopi olarak sunulduğu, söz konusu belgelerin Bite Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. tarafından firma kaşesi ve “Aslı Gibidir” kaşesi ile mühürlenerek imzalandığı görülmüştür.

 

“Şirketimiz Arena Bil. San. ve Tic. A.Ş. İhale Konusu Ürünlerin Türkiye yetkili dağıtıcısıdır. Yukarıda unvanı ve açık adresi belirtilmiş olan İhale Katılımcısı Şirket, tarafımız ile imzalamış olduğu sözleşmeler kapsamında yetkili dağıtıcısı olduğumuz malları tarafımızdan satın almakta ve bu malları müşterilerine satmaktadır. Bu çerçevede İhale Katılımcısı Şirket, yukarıda belirtilmiş olan İhale Konusu Ürünleri ilgili ihale kapsamında kurumunuza teklif etmeye ve ihaleyi kazanması durumunda ihale sonucunda anlaşılan kayıt ve koşullar ile ve ihaleden doğan tüm yükümlülükleri kendisine ait olmak üzere kurumunuza satmaya yetkilidir.” ifadeleri bulunan yetki belgesinin aslı ile söz konusu belgede imzası bulunan firma yetkilisine ait vekaletname ve imza sirkülerinin noter onaylı suretlerinin sunulduğu, ayrıca söz konusu belgelerde “Aslı İdarece Görülmüştür” kaşesinin de bulunduğu, öte yandan Extreme Networks Inc. tarafından Arena Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş. adına düzenlenen ve anılan firmanın distribütörlük yetkisine ilişkin olduğu anlaşılan üretici onay yazısı, apostil tasdik şerhi ve bu belgelere ilişkin tercümelerin fotokopi olarak sunulduğu, söz konusu belgelerin Arena Bilgisayar San. ve Tic. A.Ş. tarafından firma kaşesi ve “Aslı Gibidir” kaşesi ile mühürlenerek imzalandığı görülmüştür.

 

 

 

 

Öte yandan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

  Başvuru sahibi tarafından 82.018,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 82.018,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Bite Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.