ihalede kullanılan araçların kaza tespit tutanağı tutulmayan hallerde ilgili kolluk kuvvetinin kaza yerine çağrılması ve tutanağın bu şekilde düzenlettirilmesi gerektiği açıkça belirtilmiş olmasına rağmen idare tarafından Teknik Şartname maddesinde anılan Yönetmelik maddesine aykırı şekilde düzenleme yapıldığı kaza tespit tutanağı tutulmayan hallerde ilgili kolluk kuvveti yetkilisi çağrılmadan yalnızca idarenin beyanının esas alınacağına ve sigorta şirketinin zararı karşılamaması durumunda da yüklenicinin söz konusu zararları karşılaması gerektiğine ilişkin yapılan düzenlemenin idarenin ilgili mevzuata aykırı şekilde keyfi hareket etmesine sebep olabileceği ve yüklenicinin kusurundan kaynaklanmayan hasarların bile kendisinden temin edilebileceği anlaşılmış olup anılan mevzuata aykırı şartname düzenlemesinin sözleşme sürecinde telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verebileceği  hk 1

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 152’nci maddesinde “Sadece maddi hasarla sonuçlanan kazalarda;

a) Kazaya karışan sürücülerin tümü, yetkililerin gelmesine gerek görmez ve aralarında kazayı kendi düzenleyecekleri tutanakla tespit etmek noktasında anlaşırlarsa “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” düzenleyip birlikte imza altına alarak olay yerinden ayrılabilirler.

b) Taraflarının anlaşma sağladığı durumlarda, yeni bir trafik kazasına sebebiyet vermemek ve trafik akışını engellememek için mümkün olduğu takdirde olay yerinin fotoğrafları çekilerek kazaya karışan araçlar taşıt yolu dışına çıkarılır ve Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı burada düzenlenir.

c) Bir anlaşma ile olay yerinden ayrılmış olan taraflar, meydana gelen zararın sigortaları tarafından veya kendilerince doğrudan karşılanacağını kabul etmiş sayılırlar ve sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlenmesini isteyemezler.

ç) Aşağıdaki durumlarda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı trafik zabıtası, bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde ise genel kolluk tarafından düzenlenir:

1) Kazaya bir aracın karışması (tek taraflı maddi hasarlı kaza ise),

2) Taraflardan herhangi birinin sürücü belgesinin bulunmaması veya belgesinin kullandığı araç cinsi için yeterli olmaması,

3) Araçlardan herhangi birinin ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının olmaması,

4) Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı şüphesinin bulunması,

5) (Değişik:RG-19/2/2014-28918) Kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluşuna ait olması (Sağlık Bakanlığına ait ambulans ve acil sağlık araçları hariç),

6) Kazada kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyaya zarar verilmiş olması.” hükmü yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin 4.26’ncı maddesinde “Araçlarla ilgili Zorunlu Mali Mesuliyet, Kasko Sigortası, her türlü vergi ve buna benzer yasal gider ve yükümlülükler yükleniciye ait olup, zamanında yerine getirilecektir. Bu eksiklerden dolayı doğacak her türlü ceza ve zararlar yükleniciye ait olacaktır. Araçlara, ihale sözleşmesi tarihleri kapsamında tam kasko poliçesi kestirilecektir.

      1. Herhangi bir hasar durumunda (yüklenici firmayı bilgilendirmek suretiyle) sürücü tarafından hasar dosyası açtırılacaktır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için,  her araca ait kasko poliçesinin bir örneği, poliçeyi düzenleyen sigorta şirketinin asistans (acil yardım) telefonları, aracın garanti belgesi, kullanım ve bakım el kitabı, teknik belgesi vb. her araç ile birlikte idareye teslim edilecektir.

4.26.2. Araçlar park halinde veya seyir halinde iken kaza raporu çift taraflı tutulamayan durumlarda idarenin yapacağı beyan kabul edilecek olup ayrıca bir belge istenmeyecektir. Bu tür durumlardaki zarar ziyan sigorta şirketi tarafından karşılanmaması durumunda yüklenici tarafından karşılanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Anılan Şartname’nin 4.26.2’nci maddesinde araçların park veya seyir halinde iken bir kazaya karışmaları durumunda çift taraflı kaza tutanağı tutulamayan durumlarda, bölgesine göre yetkili kolluk kuvvetinin ilgili birimlerinden herhangi bir görevli çağrılmasına gerek duyulmadan idarenin beyanının kabul edilmesi gerektiğinin belirtildiği, idarenin beyanının sigorta şirketi tarafından kabul edilmeyip zararın karşılanmaması durumunda söz konusu bedelin yüklenici tarafından karşılanmasının zorunlu tutulduğu anlaşılmış olup anılan durumlarda idareye keyfi uygulama hakkının tanındığı ve yüklenicinin kusuru olmayan durumlarda kendisine haksız yaptırım uygulanmasına neden olunacağı sonucuna ulaşılmıştır.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 152’nci maddesinde kaza tespit tutanağı tutulmayan hallerde ilgili kolluk kuvvetinin kaza yerine çağrılması ve tutanağın bu şekilde düzenlettirilmesi gerektiği açıkça belirtilmiş olmasına rağmen idare tarafından Teknik Şartname’nin 4.26.2’nci maddesinde anılan Yönetmelik maddesine aykırı şekilde düzenleme yapıldığı, kaza tespit tutanağı tutulmayan hallerde ilgili kolluk kuvveti yetkilisi çağrılmadan yalnızca idarenin beyanının esas alınacağına ve sigorta şirketinin zararı karşılamaması durumunda da yüklenicinin söz konusu zararları karşılaması gerektiğine ilişkin yapılan düzenlemenin idarenin ilgili mevzuata aykırı şekilde keyfi hareket etmesine sebep olabileceği ve yüklenicinin kusurundan kaynaklanmayan hasarların bile kendisinden temin edilebileceği anlaşılmış olup anılan mevzuata aykırı şartname düzenlemesinin sözleşme sürecinde telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verebileceği sonucuna ulaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

Toplantı No 2021/018
Gündem No 30
Karar Tarihi 07.05.2021
Karar No 2021/UH.I-944