ihale itirazen şikâyet incelemesinde numune değerlendirme işlemi aşamasında yapılan tespitlerin doğruluğunun denetlenmesinin mümkün olmayacağı

ihale itirazen şikâyet incelemesinde numune değerlendirme işlemi aşamasında yapılan tespitlerin doğruluğunun denetlenmesinin mümkün olmayacağı

Toplantı No 2024/015
Gündem No 47
Karar Tarihi 04.04.2024
Karar No 2024/UM.II-562

BAŞVURU SAHİBİ:

Ekremoğulları Grup Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Batman Belediyesi Personel A.Ş.,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2024/100437 İhale Kayıt Numaralı “Yazlık Koruyucu İş Kıyafeti Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Batman Belediyesi Personel A.Ş. tarafından 20.02.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yazlık Koruyucu İş Kıyafeti Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Ekremoğulları Grup Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 05.03.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.03.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 18.03.2024 tarih ve 137401 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.03.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/381 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.   

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

Numune değerlendirme işleminin başarısız olduğu gerekçesi ile tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, idarece yapılan işlemin mevzuata uygun olmadığı şöyle ki;

İhalenin başvuruya konu 1, 2 ve 3’üncü kısmı kapsamında alımı yapılacak olan malzemelere yönelik sunulan bazı numunelerin asgari ölçütlere uymadığı gerekçesi ile idarece uygun bulunmadığı ancak tüm numunelerin Teknik Şartnamenin Genel Hükümler başlıklı 3’üncü maddesinde yer alan “Bu şartnamenin her maddesinde belirtilen hususlar asgari şartlar olup daha üstün kalitede teklifler kabul edilecektir.’’ düzenlemesine uygun olup ihalede istenen asgari ölçütlerin üzerinde olduğu, bu nedenle özel imalat sürecinde imal edilebilecek olan ürünlerin yan cep kapağı, rengi, iç cebi, cep kapağı cırtı vb. nedenlerden uygun bulunulmamasının mevzuata aykırı olduğu, ayrıca kullanılacak giyim ve evsafının kumaş ve dikiş bazlı teknik analizinin numune değerlendirmesinin ihale komisyonu tarafından da yapılamayacağı söz konusu değerlendirmenin Teknik Şartname’nin 4.2.2’nci maddesinde yer alan “Laboratuvar muayenesi; idare gerekli gördüğü takdirde; yüklenici tarafından teslim edilen KGYM’ nin bir kısmının veya tamamının; Teknik Şartnamede istenen özellikleri taşıyıp taşımadığı akredite edilmiş bir laboratuvara analiz ve test ettirebilir.” düzenlemesine göre yapılması gerektiği, ayrıca tüm numunelerin kumaş özelliklerini belirtilen laboratuvar analizlerine ait CE ve TSE belgelerin sunulduğu söz konusu belgeler üzerinden tüm teyitlerin yapılacağı dolayısıyla idarece bu işlemlerin belgelere dayalı ve Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 43’üncü maddesine uygun olarak bu şekilde yapılması gerektiği bu itibarla tekliflerinin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem tesis edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale komisyonu” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dâhil olmak üzere görevlendirir.

İhaleyi yapan idarede yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde, bu Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.

           Gerekli incelemeyi yapmalarını sağlamak amacıyla ihale işlem dosyasının birer örneği, ilân veya daveti izleyen üç gün içinde ihale komisyonu üyelerine verilir.

        İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. Kararlarda çekimser kalınamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumludur. Karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır.

           İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır.” hükmü,

 

Anılan Kanunu’nun “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale  konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır…” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) Teklif edilen malın teknik şartnamede yer alan teknik kriterlere uygunluğunu belirlemek amacıyla numune, teknik bilgilerin yer aldığı katalog, teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman ile fotoğraf istenebilir…

(2) İdare tarafından numune sunulmasının istenilmesi durumunda, hangi kalem/kalemler için numune istenildiği, numunenin sayısı ve gerekli görülen diğer hususlar ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtilir.

(3) Numune sunulması istenilen kalem/kalemler için yeter sayı ve nitelikte numune alınması idarenin sorumluluğundadır. Malın niteliğinin birden fazla numune değerlendirmesi yapmaya uygun olup olmadığı ile kullanım ömrü dikkate alınarak en az bir adet numunenin idarede muhafaza edilmesi gerekir. Kurul ya da yargı kararları üzerine yeniden değerlendirme muhafaza edilen numune üzerinden yapılır.

(4) …Tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde numunenin teslim tarihi ve teslim adresi, idare tarafından tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında belirlenir ve ilgililere tebliğ edilir. İhale dokümanında düzenleme yapılması halinde numune, ihale veya son başvuru tarih ve saatine, tekliflerin elektronik ortamda alındığı ihalelerde ise idare tarafından belirlenen teslim tarih ve saatine kadar posta veya kargo yoluyla da teslim edilebilir. Teslim edilen numunenin üzerinde, ihale, aday veya istekli bilgileri ile numune sunulan kalem bilgilerine yer verilir. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınarak, talep edilmesi halinde tutanağın bir sureti aday veya istekliye verilir.

(5) İhale komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda diğer katılım ve yeterlik belgeleri uygun bulunan aday ve isteklilerin numunelerinin değerlendirilmesine geçilir. İdare tarafından gerekli görülen hallerde, numune değerlendirilmesinin yapılacağı yer, tarih ve saat bilgisi aday veya isteklilere bildirilir. Numune değerlendirilmesinde numunenin fiziksel nitelikleri ile ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan inceleme sonucunda, hazırlanacak tutanakta numunenin uygunluk durumu belirtilir ve uygun bulunmaması durumunda buna ilişkin gerekçelere yer verilir” hükmü bulunmaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.9’uncu maddesinde “Katalog, kılavuz, çizim, fotoğraf vb. belgeler ve/veya numune istenen ihalelerde, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu belgelerden ve/veya numune üzerinden teknik şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılır. Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında anılan belgeler ve/veya numune üzerinden teknik değerlendirme yapılmasının öngörülmemesi halinde ise bu durumun ihale dokümanında belirtilmesi koşuluyla istenen belgelerin ve/veya numunenin sadece teklif ekinde sunulup sunulmadığına bakılır.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren doküman” başlıklı 57’nci maddesinde “57.1. İdareler tarafından malların numuneleri, katalogları, fotoğrafları ile teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümana yönelik düzenlemelerde, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesi esas alınmalıdır.

57.2. Aday veya istekli tarafından numunenin idareye teslim şekli ile ihale komisyonunca numunenin değerlendirilmesine yönelik düzenleme, ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır. İdare tarafından numune bir tutanak ile teslim alınacak; bu tutanağın bir sureti de aday veya istekliye verilecektir.

57.3. İdare tarafından teknik şartnameye cevapları ve açıklamaları içeren dokümanın yeterlik belgesi olarak istenilmesi durumunda ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin ilgili maddesinde bu husus belirtilecek; aday veya istekli tarafından bu dokümanın nasıl hazırlanacağı ile bu dokümanda açıklanacak hususlar ise ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamenin “Diğer Hususlar” Bölümünde ya da teknik şartnamede düzenlenecektir. açıklaması bulunmaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: YAZLIK KORUYUCU İŞ KIYAFETLERİ ALIM İŞİ

b) Türü: Mal alımı

e) Miktarı:

3 KISIM KALEM YAZLIK KORUYUCU İŞ KIYAFETLERİ ALIM İŞİ
1. kısım ( 54 kalem pantolon, tişört vb. giyim malzemesi)
2. kısım (6 kalem pantolon, tişört vb. giyim malzemesi)
3. kısım (5 kalem Pantolon, tişört vb. giyim malzemesi)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.

7.5.6.

istekliler teklif edeceği ürünlere ait numune sunacağına dair,  tevsik edici belgeler tablosunda beyan vermek zorundadır. Beyan vermeyenlerin teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır…

İsteklilerden teklif vereceği  mallara  ait,  teknik   şartnameye  uygun  birer adet  numunesini Beyan Edilen Bilgileri Tevsik Eden Belgelerin Asılları ile birlikte istenecek olup; numuneler üzerinde istekli adı yazılacak, Birim Fiyat listesine göre sıralanacak,  ürünün teknik özellikleri okunaklı ve anlaşılır bir şekilde Batman Belediyesi  Personel A.Ş’ ye tutanakla teslim edilecektir.  İdarece istenen numunelerin verilen süre içerisinde getirilmemesi durumunda istekli değerlendirme dışı bırakılacaktır

7.7. Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi:

7.7.1.

Teklifler Numune Değerlendirmesi Üzerinden Yapılacak Olup, Numuneleri Teknik Şartnameye Uygun Olmayan İsteklilerin Teklifi Değerlendirme Dışı Bırakılacaktır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

20.2. Bu ihaledeki kısım sayısı 3 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

istekliler istedikleri kısma teklif verebileceği gibi tüm kısımlara da teklif verebilecektir.
birden fazla kısmı alan yüklenici ile tek sözleşme imzalanacaktır.” 
düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Genel Hükümler” başlıklı 3’üncü maddesinde “…Bu şartnamenin her maddesinde belirtilen hususlar asgari şartlar olup daha üstün kalitede  teklifler kabul edilecektir.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Numune Getirme, Teslim Süresi, Şekil ve Yeri” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhaleye teklif veren istekliler alımı yapılacak mallara ait Teknik Şartnameye  uygun  olarak  hazırlanmış  yazlık   koruyucu  iş kıyafetlerini   birer adet  numunesini ihaleden  sonra 1. ve 2 avantajlı firma  batman  belediyesi  personel  A.Ş’ye  tutanakla  teslim  etmeleri  gerekir.

Yüklenici teklif veren ve teklifi değerlendirilen 1. ve 2.  firmalar, her kısım için ayrı ayrı numune getirecektir.

Uygun görülmeyen numuneler  değerlendirme  dışı  bırakılacaktır.

Numune getirmeyen isteklilerin  teklifleri  değerlendirmeye  alınmayacaktır  

Numuneler esnetilmeden serbest halde gözle bakılıp,  el temas  ile  incelenecektir.

Muayene sonucu uygun bulmadığı için kabul edilmeyen yazlık koruyucu iş kıyafetleri yüklenici firma aksi yönde bir görüş bildirirse,  giyim malzemesi laboratuar/bilirkişi  muayenesine  götürülecek  ve  bu  konuda  yapılacak  her turlu  masraf ve  giderler  yüklenici  firma  tarafında  karşılanacaktır. Laboratuvar ya da bilirkişi muayene raporu kesin olup taraflardan her hangisi bu karara itiraz etmeyecektir.” düzenlemesi bulunmaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hüküm ve açıklamalarından; idareler tarafından yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranacak kriterlerin ihale ilanında ve idari şartnamede açıkça belirtilmesi gerektiği, teknik şartnamelerde ise ihale konusu alımların teknik kriterlerine yer verileceği, idari şartnamede yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen, ancak sözleşmenin yürütülmesi aşamasında işin yerine getirilmesi için gerekli olduğu öngörülen mesleki ve teknik yükümlülüklere yönelik düzenlemelerin de teknik şartnamelerde yapılacağı,  İdari Şartname’nin 7’nci maddesi dışındaki maddeleri ile Teknik Şartname’de belirtilen belgelerin yeterlik kriteri olarak dikkate alınabilmesi için anılan belgelerin İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde açıkça düzenlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.  

 

İdari Şartname’nin yukarıya aktarılan düzenlemelerinden, başvuruya konu ihalenin tüm kısımlarında ihaleye katılan isteklilerin teklif verdikleri ürünlere ait numunelerini ihale sonrasında idarenin istediği tarih ve saatte ilgili idare görevlisine tutanakla teslim edecekleri, Teknik Şartname kriterlerine uygunluğunun numune değerlendirmesi ile test edileceği anılan numunelerin uygunluk değerlendirilmesinde kullanılmak üzere başka bir bilgi ya da belgenin (katalog, teknik şartnameye cevap) yeterlik kriteri olarak talep edilmediği anlaşılmıştır.

 

Bu kapsamda İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesinde ihale komisyonu tarafından isteklilerden  örnek numune talep edilmesi halinde, talep yazısının isteklilere, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Bildirim ve Tebligat esasları” maddesine göre bildirileceği, tebligat yapılan isteklilerin, yazılı bildirimde belirtilen yer, tarih ve saate kadar  örnek numune teslimi yapacağı, istekliler tarafından  örnek numune teslimi yapılmaması halinde, ilgili kaleme/kısma ait teklifin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.

 

İdarece geçerli teklif sahiplerinden başvuru sahibi Ekremoğulları Grup Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti.ye 20.02.2024 tarihinde gönderilen  “Beyan edilen bilgileri tesvik eden belgelerin ve/veya numune sunulması” konulu yazıda “…beyan ettiğiniz bilgileri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet siteleri üzerinden sorgulanmayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, 23.02.2024 tarihine kadar idaremize sunmanız, numune/demonstrasyon değerlendirmesi için teklif ettiğiniz ürüne/ürünlere ilişkin örnekleri aşağıdaki tabloda belirtilen adrese ulaştırarak, yine aşağıdaki tabloda belirtilen tarih ve adreste değerlendirme için hazır bulunmanız gerekmektedir.

 

Sunulması gerekli belgeler

Numune

 

Numune/demonstrasyon değerlendirmesi için teklif ettiğiniz ürüne/ürünlere ilişkin örnekleri 23.02.2024 tarihine kadar Batman Belediyesi Ek Hizmet Binası Personel A.Ş. adresine ulaştırarak, 23.02.2024 tarihinde saat 17:00’te Batman Belediyesi Ek Hizmet Binası Personel A.Ş. adresinde hazır bulunmanız gerekmektedir.” ibarelerine yer verildiği,

 

Söz konusu yazıya istinaden başvuru sahibi istekli tarafından 23.02.2024 tarihinde ihalenin 1,2 ve 3’üncü kısımlarında yer alan tüm kalemler için numunelerin idareye teslim edildiği numune teslim belgesinden tespit edilmiştir. Ayrıca İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde malzemelere ait katalog isteneceği yönünde bir düzenleme yapılmadığı, teklif edilen malzemelere ilişkin teknik değerlendirmenin numuneler üzerinden yapılmasının öngörüldüğü anlaşılmıştır. Bu kapsamda teslim edilen numuneler üzerinden idarece teknik şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılması sonucunda; başvuru sahibi Ekremoğulları Grup Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından kısmi teklife açık ihalenin 1,2 ve 3’üncü kısımları için sunulan numunelerin bazıları için “uygun değil” ifadesiyle uygun olmadığı tespiti yapılarak yanlarında eksikliklere ilişkin gerekçeler de yazılarak “Numune Kontrol Tutanağı”nın düzenlendiği görülmüştür. Söz konusu tutanağın ise ihale komisyonunun tüm üyeleri tarafından imzalandığı tespit edilmiştir.

 

İdarece yapılan değerlendirmede başvuru sahibi istekli tarafından bahse konu ihalenin teklif verdiği 3 kısma ilişkin sunulan numuneler ile Teknik Şartnameye uygunluk değerlendirmesi yapılması sonucunda; ihale komisyonu kararının düzenlendiği görülmüştür. Ayrıca söz konusu kararda anılan istekliye ait “…e-teklif veren Ekremoğulları Grup Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti.nin sunmuş olduğu numunelerden bazılarının, komisyonumuzca yapılan detaylı fiziki değerlendirme sonucunda uygun olmadığı gerekçesi ile söz konusu firma değerlendirme dışı bırakılmış olup, diğer firmaların numuneleri uygun olduğu görülmüştür.” şeklinde ifadenin yer aldığı, ve söz konusu kararın 01.03.2024 tarihinde ihale komisyonunun tüm üyeleri tarafından imzalandığı tespit edilmiştir.

 

Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde ihalenin başvuruya konu 1,2 ve 3’üncü kısmı kapsamında alımı yapılacak olan malzemelere yönelik numune değerlendirme işlemlerinin ihale konusu işin uzmanları olan ihale komisyonu üyeleri tarafından gerçekleştirildiği, numune değerlendirmelerinin tutanak altına alındığı ve sonuçların yine aynı uzman ihale komisyonu üyelerince imzalanarak tutanak ekinde yer verildiği görülmüş olup idarece gerçekleştirilen numune değerlendirme işlemlerinin mevzuata uygun gerçekleştirildiği anlaşılmıştır. Ayrıca incelenen ihaleye ait dokümanda numunelerin uygunluk değerlendirilmesinin isteklilerin teklif edeceği numune üzerinden yapılacağı anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla numune değerlendirmesine dayalı olarak alınan ihale kararlarına ilişkin itirazen şikâyet başvurularında Kurum tarafından; idarece, numune değerlendirmesi ile ilgili yukarıda yer verilen iş ve işlemlerin usulüne uygun biçimde yerine getirilip getirilmediği ve numune değerlendirme tutanağında yer verilen tespitlerle, alınan ihale kararı arasında uyuşmazlık bulunup bulunmadığı yönlerinden inceleme yapılmak suretiyle başvurunun sonuçlandırılması gerekmektedir. Zira numune değerlendirmesine ilişkin tutanak içeriğinin uygunluğuna ve dolayısıyla alınan ihale komisyonu kararı sonucunda alımı yapılacak ürünlerin istenen teknik kriterleri sağlayıp sağlamadığına ilişkin usulüne uygun olarak yapılmış numune değerlendirme işlemlerinde yetki ve sorumluluk, ihale işlemlerini yürütmekle görevli ihale komisyonuna ait olup, belgeler üzerinden yapılan itirazen şikâyet incelemesinde numune değerlendirmesinde yapılan tespitlerin doğruluğunun denetlenmesinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır.

 

Ayrıca başvuru sahibi tarafından idareye sundukları yaklaşık 60 adet numunenin analizinin laboratuvar ücretinin kendilerince ödenmesi halinde analizinin yapılacağının idarece belirtildiği fakat bu kadar yüksek sayıda numune analizinin maliyet gideri ile tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına çalışıldığı ve idarenin duyusal olarak yapması gereken analiz dışında bir analiz yapmaya çalışmasının mevzuata aykırı olduğu iddiası öne sürülse de söz konusu ihalenin numune değerlendirmesi sonucunda ihalenin sonuçlandırılacağı anlaşılmış olup söz konusu iddia yerinde bulunmamıştır.

 

Sonuç olarak, belgeler üzerinden yapılan itirazen şikâyet incelemesinde numune değerlendirme işlemi aşamasında yapılan tespitlerin doğruluğunun denetlenmesinin mümkün olmayacağı, somut olayda numune değerlendirme işleminin ihale komisyonu üyeleri tarafından gerçekleştirildiği, numune değerlendirmeye ilişkin tutanak ile ihale komisyonu kararına dayanak teknik değerlendirmelerin uygunluğuna ve dolayısıyla alınan ihale komisyonu kararı sonucunda alımı yapılacak malın istenen teknik kriterleri sağlayıp sağlamadığına ilişkin usulüne uygun olarak yapılmış numune değerlendirme işlemlerinde yetki ve sorumluluğun idareye ait olduğu dikkate alındığında başvuru sahibinin iddiasının bu çerçevede reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddiasının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarının tamamında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanun’un öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddiasının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.