ihalede ödeme emri belgesi ekinde yer alan ve gerek Yüklenicinin gerekse İş Kabul Görevlilerinin imzasını taşıyan “İş Görüldü Tutanağı” ile Fatura”ya bakıldığında  konu tadilat ve imalat işinin 4 günlük gecikme ile *tarihinde tamamlanmasına rağmen Sözleşme maddesindeki hükmün gereği olan gecikme cezasının kesilmediği ve böylelikle toplam * TL (.. x 0,005 x 4) tutarında kamu zararı oluştuğu hk

Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2018
Dairesi 3
Karar No 357
İlam No 104
Tutanak Tarihi 12.3.2020
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

 

 

Gecikme Cezası

………… Ltd. Şti. yükleniminde bulunan ………… TL (KDV hariç) ihale bedelli “………… Tadilat ve İmalat Yaptırılması İşi”nin, Sözleşmede belirtilen süre içinde bitirilmemesine rağmen gecikme cezası kesilmemesi sonucu ………… TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla ilgili olarak dosyada mevcut bilgi ve belgeler incelenmiştir.

Söz konusu işe ilişkin olarak İdare ile adı geçen Yüklenici arasında düzenlenen Sözleşmenin,

“İşe başlama ve bitirme tarihi” başlıklı 8 inci maddesinde;

“8.1. Yüklenici taahhüdün tümünü, Sözleşmede belirtilen işe başlama tarihinden itibaren 9 (Dokuz) gün içinde (işe başlama ve işi bitirme tarihleri de dahil) tamamlayarak, kabule hazır hale getirmek zorundadır.

8.2. Sözleşmenin taraflarca imzalandığı tarih, aynı zamanda işe başlama tarihidir.”

“Gecikme cezası” başlıklı 14 üncü maddesinde de;

“14.1. Sözleşmede belirtilen süre uzatımı halleri hariç, Yüklenicinin Sözleşmeye uygun olarak işi süresinde bitirmediği takdirde, gecikilen her takvim günü için, Sözleşme bedelinin % 0,5 (Binde beşi) oranında gecikme cezası uygulanır.

…”

hükümlerine yer verilmiştir.

Dolayısıyla, yukarıda bahsedilen Sözleşmenin 18.10.2018 tarihinde imzalandığı ve söz konusu tarihin de aynı Sözleşme hükmü uyarınca işe başlama tarihi olduğu dikkate alındığında; işin en geç 26.10.2018 tarihi itibarıyla tamamlanması gerektiği anlaşılmaktadır.

İlişikli ödeme emri belgesi ekinde yer alan ve gerek Yüklenicinin gerekse İş Kabul Görevlilerinin imzasını taşıyan “İş Görüldü Tutanağı” ile “Fatura”ya bakıldığında ise; bahse konu tadilat ve imalat işinin 4 günlük gecikme ile 30.10.2018 tarihinde tamamlanmasına rağmen Sözleşmenin 14 üncü maddesindeki hükmün gereği olan gecikme cezasının kesilmediği ve böylelikle toplam ………… TL (………… x 0,005 x 4) tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür.

Ancak, rapora konu ………… TL tutarındaki kamu zararının, ………… tarihli ve ………… numaralı banka dekontu ile tahsil edildiği anlaşıldığından, söz konusu tutar için ilişilecek husus kalmadığına ve yapılan tahsilatın ilamda gösterilmesine, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.