İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesine konu işin adının Otobüs Kiralanması olduğu,  anılan iş deneyimine konu ihaleye ait doküman incelendiğinde işin Otobüs Kiralanması  yer aldığı aynı Şartnamede yer verilen düzenlemelerden söz konusu araçların mesai saatleri içinde personel servis taşımacılığı yapmak üzere istenildiği bu yönüyle ihaleye ait İdari Şartname’de öngörülen benzer iş tanımına uygun olmadığı

ihaleye ait İdari Şartname’de öngörülen benzer iş tanımına uygun olmadığı

Toplantı No 2024/013
Gündem No 15
Karar Tarihi 27.03.2024
Karar No 2024/UH.II-491

BAŞVURU SAHİBİ:

Mert-Tur Turizm Taşımacılık Temizlik Gıda ve Petrol Ürünleri Paz. Tic. San. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1527686 İhale Kayıt Numaralı “Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğüne Bağlı Geri Gönderme Merkezlerinde Kalan Yabancıların Sevk İş ve İşlemleri İçin 380000 Km Araç Kiralama Hizmet Alım İşi (46+1 Otobüs 300000 Km ve 27+1 Midibüs 80000 Km )” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından 30.01.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğüne Bağlı Geri Gönderme Merkezlerinde Kalan Yabancıların Sevk İş ve İşlemleri İçin 380000 Km Araç Kiralama Hizmet Alım İşi (46+1 Otobüs 300000 Km ve 27+1 Midibüs 80000 Km )”  ihalesine ilişkin olarak Mert-Tur Turizm Taşımacılık Temizlik Gıda ve Petrol Ürünleri  Paz. Tic. San. Ltd. Şti.nin 01.03.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.03.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.03.2024 tarih ve 137125 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.03.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/366 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyim belgesinin İdari Şartname’de belirtilen benzer iş tanımına uymadığı, şöyle ki İdari Şartname’de “7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu veya özel sektöre gerçekleştirilmiş her türlü araç kiralama işi benzer iş olarak kabul edilecektir.” ibarelerine yer verildiği ve Şartname’de araç kiralama işine ait iş deneyiminin istendiği ancak ihale üzerinde bırakılan firma tarafından personel servis taşımacılığı ile ilgili iş deneyim belgesinin sunulduğu, sunulan belgenin konusunun araç başı 250 sefer ile personel servisi olduğu, bunun da İdari Şartname’de öngörülen benzer iş tanımına uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

 hükmü,

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

 hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “a) Benzer iş: İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işleri” hükmü yer almaktadır.

 

 açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler

a) Adı: Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bağlı Geri Gönderme Merkezlerinde kalan yabancıların sevk iş ve işlemleri için 380000 km araç kiralama hizmet alım işi (46+1 otobüs 300000 km ve 27+1 midibüs 80000 km)

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

e) Miktarı: 46+1 KİŞİLİK OTOBÜS 300.000 KM,27+1 KİŞİLİK MİDİBÜS 80.000 KM

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Geri Gönderme Merkezleri” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Kamu veya özel sektöre gerçekleştirilmiş her türlü araç kiralama işi benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi,

 

İhaleye ilişkin Teknik Şartname’nin “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesinde “Yakalanan düzensiz göçmenlerin Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğünce Malatya-1 GGM ve Malatya-2 GGM’den ve yakalandıkları bölgelerden İl Göç İdaresi Müdürlüklerine başka illere, geri gönderme merkezlerine, sınır kapılarına, konsolosluklara, sağlık birimlerine taşıma işi için ve bu esnada gerçekleştirilecek idari işlemleri süresince bekleme süresi dâhil otobüs kiralanması hizmet alımının genel ve teknik özelliklerini kapsamaktadır.” düzenlemesi,  

 

Anılan Şartname’nin “Genel Hususlar” başlıklı 4’üncü maddesinde  “4.1. Teknik Şartnamede belirtilen hususlar çerçevesinde taşıma işlemlerinde kullanılacak araç sayısı 8 adettir. 2 adet (27+1) koltuk kapasiteli, 6 adet (46+1) koltuk kapasiteli ve en fazla (10) yaşındaki araçlar kullanılacaktır. Kullanılacak araçların koltuk kapasiteleri yukarıda belirtilen adetten az sayıda olamaz fakat fazla olabilir.

4.6.Araçların güzergâh üzerinde yakıt ikmalleri, ruhsatlı akaryakıt bayilerindeki pompalardan yapılacaktır. Akaryakıt ikmali en fazla 30 dakika içerisinde, yabancı uyruklu şahısların ve görevli personelin güvenliğini tehlikeye sokmayacak şekilde yapılacaktır.

4.9.İş süresince Yüklenici tarafından “Araç Koordinasyon Sorumlusu” bir kişi görevlendirilecektir.

4.12.Taşıma sırasında trafik kuralı ihlallerinden doğan trafik cezalarından Yüklenici sorumludur.

4.13.Taşıma yapılacak güzergâha göre araçlarda mevzuatta belirtilen sayıda sürücü bulundurulacaktır.

4.18.Araçların her türlü vergi, harç, akaryakıt, sigorta, kasko ve benzeri giderlerinden Yüklenici sorumludur.

4.20.Taşıma işi sırasında meydana gelebilecek trafik kazaları neticesinde gerek taşınan şahıslar (idare personeli dâhil), gerekse üçüncü şahıslar açısından oluşabilecek her türlü zarardan Yüklenici sorumludur.” düzenlemeleri,  

 

Aynı Şartname’nin “Taşıma Hizmetini Yapacak Araçlarda İstenilen Teknik Hususlar ve Belgeler” başlıklı 6’ncı maddesinde “…

6.2. Yakıt cinsi benzin veya motorin olmalıdır.

6.3. Araçlar ilgili mevzuatta belirtilen şartlara ve teçhizata ve ilgili mevzuat gereği yetkili mercilerden istenecek belgelere sahip olmalıdır.

6.21. Taşıma işinde kullanılacak araçlar her an temiz olacak ve haftalık düzenli olarak ilaçlatılacaktır.” düzenlemeleri yer almaktadır.  

 

İhale dokümanı incelendiğinde ihale konusu işin “Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bağlı Geri Gönderme Merkezlerinde kalan yabancıların sevk iş ve işlemleri için 380000 km araç kiralama hizmet alımı (46+1 otobüs 300000 km ve 27+1 midibüs 80000 km)” işi olduğu, anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “Kamu veya özel sektöre gerçekleştirilmiş her türlü araç kiralama işi”nin benzer iş olarak belirlendiği anlaşılmaktadır.

 

 

 TL, belge tutarının 674.550,00 TL olduğu, işin kabul tarihinin “26.07.2017” olarak düzenlendiği tespit edilmiştir.

bilgilerinin yer aldığı ve söz konusu ihaleye ilişkin birim fiyat teklif cetvelinin aşağıda yer verilen şekilde düzenlendiği tespit edilmiştir.

 

İhale kayıt  numarası: 2019/91736

A1

B2

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

2004 veya Üstü Model 45 Kişilik Otobüs. (250 gün x 3 adet = 750 gün)

gün

750

 

 

2

2014 veya Üstü Model 31 Kişilik Otobüs. (250 gün x 2 adet = 500 gün)

gün

500

 

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

 

İş deneyimine konu 2019/91736 İKN’li ihaleye ait Teknik Şartname’nin 1’inci maddesinde “Çalıştırılacak araçların cinsi, modeli, miktarı, çalıştırılacakları gün sayısı, çalıştırılma yeri ve şekli aşağıda belirtilmiştir. Yakıt, şoför ve tüm giderler yükleniciye aittir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin 6’ncı maddesinde “Kiralanan araç İdarenin belirlediği mesai saatlerine uygun olarak iş başında bulundurulur. Servis araçları personelin sabah mesai başlama saatinde işyerinde olacak şekilde belirlenen güzergâh başlangıcından servis hizmetine başlayacak, akşam mesai bitim saatinden yaklaşık yarım saat önce işyerlerinde servise hazır halde olacaklardır. Mesai başlama ve bitiş saatleri İdarece belirlenir. İşin gereği olarak günlük çalışma normal mesai saatleri dışına taşabilir, bunun için ek bir ödeme yapılmaz. Resmi tatil günlerinde çalıştırma yetkisi İdareye aittir. Tatil günündeki çalışmalar diğer çalışma günleri gibi değerlendirilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan hükmü uyarınca benzer işin, ihale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işler şeklinde tanımlanması gerektiği,

 

İhale konusu işin  Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğüne Bağlı Geri Gönderme Merkezlerinde Kalan Yabancıların Sevk İş ve İşlemleri İçin 380000 km Araç Kiralama Hizmet Alım İşi, benzer işin ise “Kamu veya özel sektöre gerçekleştirilmiş her türlü araç kiralama işi” şeklinde düzenlendiği,  söz konusu doküman düzenlemelerinden başvuru konusu ihalenin Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bağlı geri gönderme merkezlerinde kalan yabancıların sevk iş ve işlemleri için kullanılmak üzere, araçlara ait her türlü vergi, harç, akaryakıt, sigorta, kasko ve benzeri giderleri yükleniciye ait olmak üzere  2 adet (27+1) koltuk kapasiteli midibüs,  6 adet (46+1) koltuk kapasiteli otobüs kiralanması işi olduğu, her ne kadar ihale konusu işin adı “Araç Kiralama Hizmet Alımı” olarak ifade edilmekte ise de ihaleye ilişkin Teknik Şartname düzenlemeleri incelendiğinde işin aslen Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bağlı geri gönderme merkezlerinde kalan yabancıların sevkini sağlamak üzere 2 farklı nitelikte sürücülü araç kiralanması olduğu, söz konusu araçlara ait tüm gider kalemlerinin yükleniciye ait olduğu, bahsi geçen araçlarla taşınacak yabancıların güvenlik içindeki sevkiyatı hususundaki tüm sorumluluğun da yükleniciye ait olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde bir tür servis hizmeti olarak değerlendirilebileceği,

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesine konu işin adının “Otobüs Kiralanması” olduğu,  anılan iş deneyimine konu 2019/91736 İKN’li ihaleye ait doküman incelendiğinde, İdari Şartnamesi’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “b) Miktarı ve türü: Her Araç 250 İş Günü Çalıştırılmak Üzere, 3 Adet 45 Kişilik ve 2 Adet 31 Kişilik Otobüs Kiralanması” , Teknik Şartnamesi’nin 1’inci maddesinde “Çalıştırılacak araçların cinsi, modeli, miktarı, çalıştırılacakları gün sayısı, çalıştırılma yeri ve şekli aşağıda belirtilmiştir. Yakıt, şoför ve tüm giderler yükleniciye aittir.” düzenlemelerinin yer aldığı, aynı Şartname’nin 6’ncı maddesinde yer verilen düzenlemelerden söz konusu araçların mesai saatleri içinde personel servis taşımacılığı yapmak üzere istenildiği bu yönüyle ihaleye ait İdari Şartname’de öngörülen benzer iş tanımına uygun olmadığı,

 

Bununla birlikte, yukarıda yapılan tespitler çerçevesinde, ihale konusu işin kapsamı ve niteliği göz önüne alındığında ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin ihale konusu işe uygun olduğu sonucuna varılmış olup başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

  koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Bu itibarla, iddia konusu edilen hususlarda mevzuata aykırılık bulunmadığından itirazen şikâyet başvurusunun reddi gerekmektedir.

 

 

 


Oybirliği ile karar verildi.