ihalede sözleşme süresinin 365 takvim gününü aştığından tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesinin zorunlu olduğu, idare tarafından fiyat farkı ödeneceği yönünde düzenleme yapılmış olmasına rağmen,  fiyat farkı ile ilgili olarak ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayıların, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenmediği anlaşıldığı bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği

ihalede sözleşme süresinin 365 takvim gününü aştığından tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağı

Toplantı No 2024/015
Gündem No 54
Karar Tarihi 04.04.2024
Karar No 2024/UH.II-568

BAŞVURU SAHİBİ:

Garp Yemek Taşımacılık İnşaat Temizlik San. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2024/131422 İhale Kayıt Numaralı “22 Aylık Diyaliz Hasta Taşıma Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından 12.03.2024 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “22 Aylık Diyaliz Hasta Taşıma Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Garp Yemek Taşımacılık İnşaat Temizlik San. Tic. Ltd. Şti. nin 06.03.2024 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 11.03.2024 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.03.2024 tarih ve 138207 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.03.2024 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2024/401 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

 iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

F = An x B x ( Pn-1)

                       İn               AYn           Yn      GMn

Pn = a+ a2  —— + b1  —— + b2  —— + b3  —— + c ——

                       İo               AYo           Yo    Go            Mo

a) F: Fiyat farkını (TL),

b) B: 0,90 sabit katsayısını,

ç) Pn:  İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte, fiyat farkı hesabında kullanılan temel endeksler ve güncel endeksler ile a1, a2, b1, b2, bve c değerlerinin ağırlık oranlarını temsil eden katsayıların yukarıdaki formüle uygulanması sonucu bulunan fiyat farkı katsayısını,

d) a1: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6 ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı,

e) a2: Haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

f) b1: Akaryakıtın ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

g) b2: Diğer katı veya sıvı yakıtların ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı,

ğ) b3: Malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı

h) c:  Makine  ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı…

ifade eder.

(3) Ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayıların, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenerek ihale dokümanında gösterilmesi ve her sabit katsayı için dördüncü fıkraya göre hesaplamaya esas endeksin belirlenmesi zorunludur. Katsayıların belirlenmesinde öncelikle a2, b1, b2, b3 ve c katsayıları belirlendikten sonra bunların toplamı birden çıkarılarak bulunan sayı a1 katsayısı olarak alınır.

a) İo, İn: İşçilikle ilgili temel asgari ücreti ve güncel asgari ücreti,

b) AYo: Akaryakıt ürünleri için ihale tarihindeki satış fiyatını,

    AYn: Akaryakıt ürünleri için uygulama ayına ait ortalama satış fiyatını,

c) Go, Gn:  İhale konusu hizmet kapsamında yer alan malzeme ve diğer hizmetler için fiyat farkı hesabına esas sayı veya sayıları,

ç) Yo, Yn: Diğer katı ve sıvı yakıtlar için, Endeks Tablosunun 19 numaralı “Kok ve Rafine Petrol Ürünleri”, 19.1 numaralı “Kok Fırını Ürünleri”, 19.2 numaralı “Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri” sütunundaki sayılardan ilgisine göre uygun olan birini veya birkaçını,

d) Mo, Mn: Makine ve ekipmana ait amortisman için, Endeks Tablosunun 28 numaralı “Makine ve Ekipmanlar b.y.s.”, 28.1 numaralı “Genel Amaçlı Makineler”, 28.2 numaralı “Diğer Genel Amaçlı Makineler”, 28.3 numaralı “Tarım ve Ormancılık Makineleri”, 28.4 numaralı “Metal İşleme Makineleri ve Takım Tezgahları”, 28.9 numaralı “Diğer Özel Amaçlı Makineler” sütunundaki sayılardan ilgisine göre uygun olan birini veya birkaçını,

ifade eder…

 (7) İşin gerçekleştirilmesinde kullanılacak malzeme ve makine ile ekipmanın niteliği dikkate alınarak, fiyat farkı hesabına esas b1, b2, b3 ve c değerleri için aynı anda birden fazla endeks de belirlenebilir. Bu durumda, her bir endeksin nispi ağırlığı da belirlenir…” hükmü,

 

Anılan Esaslar’ın “İşçilik maliyetlerindeki değişiklik” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırılan işçinin idari şartnameye göre ihale tarihi itibarıyla hesaplanan brüt maliyeti ile uygulama ayındaki brüt maliyeti arasındaki fark, 5 inci madde uygulanmaksızın ödenir veya kesilir.

(2) İhale dokümanında sözleşme kapsamında çalıştırılacak personele brüt asgari ücretin belli bir yüzde fazlası oranında ücret ödenmesi öngörülmüş ise, uygulama ayında fiilen ödenen ücret üzerinden fiyat farkına esas olacak brüt maliyet bulunur ve fiyat farkı, bu maliyete asgari ücretteki brüt artış oranı uygulanarak hesaplanır.  Ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma ücretiyle ilgili olarak bu fıkraya göre belirlenen ücret esas alınarak fiyat farkı hesaplanır.

(3) Uygulama ayına ilişkin aylık ücret bordrosunda belirtilen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı ile idari şartnamede idarece öngörülen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı arasında farklılık olması halinde, bu değişiklik fiyat farkı hesabında dikkate alınır.” hükmü,

 

Anılan Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) Bu Esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde bu Esaslara göre fiyat farkı hesaplanacağının belirtilmiş olması gerekir. Bu hizmet alımı ihalelerinde aşağıdaki hususlar çerçevesinde düzenleme yapılır.

a)  Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur.

1) İhale dokümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, sadece 6’ncı maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilir.


2 ) Diğer hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilebilir…” 
hükmü,

 

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

e) Miktarı:

Minibüs Tipi (şoförlü/yakıtsız) (4 adet) 8 şoförlü OLARAK TEKLİF VERİLECEKTİR. KISMİ TEKLİFE KAPALIDIR.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

-Araç Kiralama Hizmet Alımında kiralanacak araca ait muayene, eksoz muayene, her türlü bakım-onarım dahil tüm giderler, sigorta giderleri, kasko, ayrıntıları teknik şartnamede belirtilen araç takip sistemine ait giderler, teknik şartnamede belirtilen giderler yükleniciye aittir.

-22 AYLIK DİYALİZ HASTA TAŞIMA HİZMET ALIMI ‘nda aracın akaryakıt giderleri idareye aittir.

-Araç sürücülerine veya kullandıkları araçlara düzenlenen trafik cezaları yüklenici tarafından ödenecektir.

-İşin mahiyetinin Diyaliz Hasta Taşıma Hizmeti Alımı olması ve personel istihdamı ağırlıklı bir iş olmaması nedeniyle 22 AYLIK DİYALİZ HASTA TAŞIMA HİZMET ALIMI (Şoförlü / Yakıtsız) Teknik Şartnamesinde istenen personelin maaşı ile her türlü özlük hakları yüklenici tarafından karşılanacaktır.

-Yüklenici çalıştırdığı şoförlerin, Vergi Kanunları, İş Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü hükümlerine göre gereken her türlü işlemini yapacak ve tedbirini alacaktır.

-İş yasaları gereğince İşçi ve İşverene yüklenmiş olan tüm yükümlülükler yüklenici firmaya ait olup, İdare taraf değildir.

Şoförlü / Yakıtsız 22 AYLIK DİYALİZ HASTA TAŞIMA HİZMET ALIMI’nda Çalıştırılacak olan şoföre en az yürürlükteki asgari ücret verilecektir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Sigortalının prime esas kazancının %2 sidir..” düzenlemesi,

 

 “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1.

 düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme bedeline dahil olan giderler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Taahhüdün (ilave işler nedeniyle meydana gelebilecek artışlar dahil) yerine getirilmesine ilişkin

-Araç Kiralama Hizmet Alımında kiralanacak araca ait muayene, eksoz muayene, her türlü bakım-onarım dahil tüm giderler, sigorta giderleri, kasko, ayrıntıları teknik şartnamede belirtilen araç takip sistemine ait giderler, teknik şartnamede belirtilen giderler yükleniciye aittir.

-22 AYLIK DİYALİZ HASTA TAŞIMA HİZMET ALIMI ?nda aracın akaryakıt giderleri idareye aittir.

-Araç sürücülerine veya kullandıkları araçlara düzenlenen trafik cezaları yüklenici tarafından ödenecektir.

-İşin mahiyetinin Diyaliz Hasta Taşıma Hizmeti Alımı olması ve personel istihdamı ağırlıklı bir iş olmaması nedeniyle 22 AYLIK DİYALİZ HASTA TAŞIMA HİZMET ALIMI (Şoförlü / Yakıtsız) Teknik Şartnamesinde istenen personelin maaşı ile her türlü özlük hakları yüklenici tarafından karşılanacaktır.

-Yüklenici çalıştırdığı şoförlerin, Vergi Kanunları, İş Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü hükümlerine göre gereken her türlü işlemini yapacak ve tedbirini alacaktır.

-İş yasaları gereğince İşçi ve İşverene yüklenmiş olan tüm yükümlülükler yüklenici firmaya ait olup, İdare taraf değildir.

Şoförlü / Yakıtsız 22 AYLIK DİYALİZ HASTA TAŞIMA HİZMET ALIMI?nda Çalıştırılacak olan şoföre en az yürürlükteki asgari ücret verilecektir.

sözleşme bedeline dahildir. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi, sözleşme bedeline dahil olmayıp İdare tarafından Yükleniciye ödenecektir.” düzenlemesi,

 

Anılan Tasarı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 22 (Yirmi İki) aydır

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,

 

Aynı Tasarı’nın “Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14’üncü maddesinde “14.1. Yüklenici, gerek sözleşme süresi, gerekse uzatılan süre içinde, sözleşmenin tamamen ifasına kadar, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerde artışa gidilmesi veya yeni mali yükümlülüklerin ihdası gibi nedenlerle fiyat farkı verilmesi talebinde bulunamaz.

14.2. Bu sözleşme kapsamında yapılan işler için fiyat farkı hesaplanacaktır.

14.3. Sözleşmede yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Teknik Şartname’nin “İhalenin Konusu ve İşin Tanımı” başlıklı 3’üncü maddesinde “Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmetlerinde (Diyaliz Hasta Taşıma Hizmetleri) kullanmak üzere yakıt kuruma ait olup 4 adet minibüs için 8 şoförlü hizmet aracı kiralama işidir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Genel Hükümler” başlıklı 6’ncı maddesinde “…6.5.Araçlar idarenin uygun gördüğü yerlere park edilecektir. Hizmet sürecinin başlangıç tarihinde araçlar kurumda tam olarak bulundurulacaktır. Kiralanan tüm araçlar ihale süresince 7/24 saat kurum emrinde olup, araçlar kurumda kalacaktır. Çalışmaları ve görevleri kurum belirleyecektir. Araçların çalışma saatleri idare tarafından belirlenecektir. Pazar günleri hariç olmak üzere haftanın 6 (altı) günü saat 06:00 ile 23:00 arası idarece belirlenecek güzergâhlarda hasta transferi yapılacaktır.

6.6.Her bir araç için yüklenici 2 (iki) şoför görevlendirecektir. Toplam 4 (dört) araç için 8 (sekiz) şoför ile hizmet sunacaktır.

6.7. Kiralanacak araçların sadece akaryakıt giderleri idare tarafından karşılanacak olup diğer tüm giderler (şoför, araç için ve AdBlue giderleri) vergiler, harçlar, sigortalar vs. giderler yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. Araçların yakıt depoları dolu olarak teslim alınacak dolu olarak teslim edilecektir. Her iki durum da kontrol teşkilatı tarafından tutanak altına alınacaktır. Kiralanan araçlar yakıt türü Motorin (dizel) olan araçlar kabul edilecektir

6.12.Sözleşme kapsamında idareye Teslim edilecek araçlar ihalede Teklif edilen araçlar olacaktır. Ancak kasko değeri daha yüksek ve teknik şartnameye uygun olan araçlar da kabul edilecek olup, bu araçlar için ihaledeki fiyat geçerli olacaktır.

6.13.Kiralanan araçlar akaryakıtlarını sadece kurumun akaryakıt aldığı Petrollerden alabilecekler. Sözleşme başlama tarihinde Akaryakıt Tüketim Otomatik Sistem (ATOS) takılacaktır. Sözleşme tarihi bittiğinde sökülecektir. Bu cihazda yüklenici firma herhangi bir hak iddia edemez.

6.16.Otoban ve köprü ücretleri için araçta 200.00 TL bakiyeli HGS kartı bulunacaktır. Sonraki kart dolumları sağlık tesisi tarafından yapılacaktır. Sözleşme bitiminde idare tarafından yüklenen kartta kalan geçiş ücreti tutarı yüklenicinin hak edişinden kesilecektir.

 düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale dokümanında yer alan düzenlemelerden şikâyete konu ihalenin Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesince diyaliz hasta taşıma hizmetlerinde kullanmak üzere yakıt idareye ait 8 şoförlü, 4 adet minibüs hizmet aracı kiralanması işine ilişkin olduğu, anılan ihalenin birim fiyat teklif alınmak suretiyle elektronik ortamda ve açık ihale usulü ile 12.03.2024 tarihinde gerçekleştirildiği, bahse konu ihalede 14 adet ihale dokümanı indirildiği, 22.03.2024 tarihli ihale komisyonu kararında şikâyete konu olan ihaleye 6 isteklinin katıldığı, ihalenin Saba Nakliyat İnşaat Temizlik Gıda Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı ve Çankaya Bilişim Temizlik Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Aktarılan mevzuat hükümlerinden hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplamasına ilişkin olarak 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasında, bu Esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde, bu Esaslara göre fiyat farkı hesaplanacağının belirtilmiş olması gerektiği, ayrıca aynı fıkranın a bendine göre sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunlu olduğu, b bendine göre ise bu süreden daha kısa süreli hizmet ihalelerinde fiyat farkı verilip verilmeyeceği noktasında idarenin takdir yetkisi bulunduğu, ihale dokümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, sadece 6’ncı maddeye göre veya idarelerin takdirine bağlı olarak tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verileceği, diğer hizmet alımlarında ise tüm girdiler için düzenlemeye yer verilebileceği anlaşılmıştır.

 

Anılan Esaslar’ın  “Fiyat farkı hesabı” başlıklı 5’inci maddesinde yer alan formüller kullanılarak hesaplanması gerektiği, söz konusu formüllerde yer alan fiyat farkı hesaplamasında kullanılacak olan katsayılardan (a1) katsayısının haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılan işçiliklerin ağırlık oranını temsil eden ve 6’ncı maddeye göre fiyat farkı hesaplanan sabit bir katsayıyı, (a2) katsayısının haftalık çalışma saatinin tamamı idarede kullanılmayan işçiliklerin ağırlık oranını, (b1) katsayısının akaryakıtın ağırlık oranını, (b2) katsayısının diğer katı veya sıvı yakıtların ağırlık oranını, (b3) katsayısının malzeme veya diğer hizmetlerin ağırlık oranını (c) katsayısının ise makine ve ekipmanın amortismanına ilişkin ağırlık oranını temsil eden sabit bir katsayıyı ifade ettiği,

 

Aynı Esaslar’ın “Fiyat farkı hesabı” başlıklı 5’inci maddesinin üçüncü fıkrasında ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayıların, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenerek ihale dokümanında gösterilmesinin ve her sabit katsayı için dördüncü fıkraya göre hesaplamaya esas endeksin belirlenmesinin zorunlu olduğu anlaşılmıştır.

 

 şeklinde düzenlemenin yer aldığı, fakat söz konusu düzenlemede fiyat farkına ilişkin olarak ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayılara yer verilmediği görülmüştür.

 

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemeleri ile inceleme ve tespitlerden, şikâyete konu olan ihalenin 22 aylık araç kiralanmasına ilişkin hizmet alımı ihalesi olduğu, dolayısıyla söz konusu ihalede sözleşme süresinin 365 takvim gününü aştığından tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesinin zorunlu olduğu, idare tarafından fiyat farkı ödeneceği yönünde düzenleme yapılmış olmasına rağmen,  fiyat farkı ile ilgili olarak ağırlık oranlarına ilişkin sabit katsayıların, işin niteliğine ve işte kullanılan girdilere uygun biçimde toplamı bire (1.00) eşit olacak şekilde belirlenmediği anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu ve bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Diğer yandan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından 78.855,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu iddiasında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 78.855,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

 

 

 

2- Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.