ihalede sunulan geçici teminat bilgileri formunda yer alan ID numarası ile EKAP üzerinden yapılan sorgulama sonucu söz konusu istekliye ait geçici teminat bilgilerinin de idare tarafından teyit edilebileceği dikkate alındığında anılan isteklinin teklifinin idare tarafından bu gerekçeyle değerlendirme dışı bırakılamaz

Toplantı No 2021/040
Gündem No 29
Karar Tarihi 29.09.2021
Karar No 2021/UY.II-1801

BAŞVURU SAHİBİ:

Hakim Petrol Gayrimenkul İnşaat Nakliye Otomotiv Gıda ve Sanayi Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/367195 İhale Kayıt Numaralı “Tarsus Bahşiş 12 Derslik İlkokul Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü tarafından 26.07.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Tarsus Bahşiş 12 Derslik İlkokul Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Hakim Petrol Gayrimenkul İnşaat Nakliye Otomotiv Gıda ve Sanayi Ticaret Limited Şirketinin 23.08.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.08.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.09.2021 tarih ve 40187 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 26.08.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1439 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, söz konusu ihalenin ELS Taah. Yapı İnş. Tem. Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Öz Mersin Asf. Yol İnş. Pet. Mad. ve Tur. San. Tic. A. Ş.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olduğu ve kendi tekliflerinin de üçüncü sırada yer aldığı, ancak söz konusu ihaleye teklif veren Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin geçici teminatının ayırt edici numarasının sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olmadığı, söz konusu isteklinin teklifinin geçerli sayılması durumunda sınır değerin değişeceği ve 1 ve 2’nci teklifin sınır değerin altında kalacağı, sunulmayacak belgeler tablosunun oluşturulmasının amacının isteklileri belgelerin sunuluş şekli şartından kurtarması olduğu bu kapsamda söz konusu istekli tarafından alınan elektronik geçici teminat mektubunun banka tarafından onaylanmış fiziki örneğinin zaten ihale dosyasında sunulduğu dikkate alındığında sunulmayacak belgeler tablosunda geçici teminat mektubunun ID numarası belirtilmediği gerekçesi ile teklifinin değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olmadığı iddiasına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin sekizinci fıkrasında “(8) Aday veya istekliler tarafından, yedinci fıkradaki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla başvuru veya teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. …” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Teminatlar” başlıklı 56’ncı maddesinde “(4) Teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez. İstekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

(9) (Değişik fıkra: 30.09.2020-31260 R.G/3. md., yürürlük: 21.10.2020) Gerekli görüldüğünde, teminat mektuplarının teyidi idarelerce, ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden ya da ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veyahut yetkilendirilmiş merkezi kuruluşların internet sayfaları üzerinden yapılabilir. Resmi yazışma yoluyla yapılan teyitlerde, bankanın veya sigorta şirketinin en az iki yetkilisinin imzasının bulunması gerekir…” hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinin ikinci fıkrasında “(2) Geçici teminat mektupları Kurumla “EKAP Üzerinden Online Bilgi Alışverişine Yönelik İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalamış olan kuruluşlardan alınır. İlgilinin talebi halinde, kuruluş tarafından Ek-1’de yer alan “Geçici Teminat Mektubu Bilgileri Formu” düzenlenerek kendisine verilir. Geçici teminat mektupları, elektronik imza kullanılmak suretiyle elektronik veya ıslak imza kullanılmak suretiyle fiziki ortamda düzenlenebilir. Ancak düzenlenen geçici teminat mektubuna kuruluş tarafından ayırt edici bir numara verilerek mektuba ilişkin bilgilerin EKAP’a aktarılması ve verilen ayırt edici numaranın istekli tarafından e-teklif kapsamında EKAP üzerinden gönderilmesi gerekir. Geçici teminat mektuplarına ilişkin bilgilerin, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre merkezi takas kuruluşu olarak faaliyet gösteren kuruluşlar dâhil yetkilendirilmiş merkezi bir kuruluş tarafından EKAP’a aktarılması durumunda da düzenlenen mektupların bu fıkraya uygun olarak alındığı kabul edilir.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı: Tarsus Bahşiş 12 Derslik İlkokul Yapım İşi

b) Yatırım proje no’su/kodu:

c) Miktarı ve türü:

1 adet B+Z+2 Katlı Eğitim Binası Yapım İşi

ç) Yapılacağı yer: Mersin Tarsus İlçesi

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.7.1.2 İstekliler tarafından, 7.7.1.1. maddesindeki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Sunulmayacak belgeler tablosunun kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde “26.1. İstekliler, teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde, toplam geçici teminat miktarı ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen tekliflere bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işler için düzenlenen iş bitirme belgesinin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 22.12.2021 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Kabul edilebilir bir geçici teminat ile birlikte verilmeyen teklifler, İdare tarafından istenilen katılma şartlarının sağlanamadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi,

 

“Geçici teminatın teslim yeri” başlıklı 28’inci maddesinde “28.1. Teminat mektupları, teklifle birlikte zarf içinde İdareye sunulur. Ancak istekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir.

28.2. Teminat mektupları dışındaki teminatların Mersin Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı Ziraat Bankası Mersin Şubesi Hesap Numarası 68009326-5002, İBAN NUMARASI: TR91 0001 0002 0768 0093 2650 02 yatırılması ve makbuzlarının teklif zarfının içinde sunulması gerekir.” düzenlemesi,

 

 “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

26.07.2021 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye 22 istekli tarafından teklif verildiği, Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin geçici teminatının Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 31.8’inci maddesinde belirtilen şartları sağlamadığı gerekçesiyle, Venedik Kartonpiyer İnş. Taah. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin geçici teminatının süresinin uygun olmadığı gerekçesiyle, 9 isteklinin teklifinin yeterlik kriterleri nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve sonrasında teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun sunan 20 isteklinin teklifleri kullanılarak sınır değerin 7.693.260,05 TL olarak tespit edildiği ve söz konusu sınır değer esas alınarak ihalenin sınır değerin üzerinde teklif veren ELS Taahhüt Yapı İnşaat Temizlik Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Öz Mersin Asfalt Yol İnşaat Petrol Madencilik Ve Turizm Sanayi Ticaret A. Ş.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği, başvuru sahibinin teklifinin ise üçüncü sırada yer aldığı anlaşılmıştır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesinin yeterli olduğu, ancak teklif zarfında sunulması gerekmeyen söz konusu geçici teminat mektuplarına ilişkin değerlendirmenin, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılacağı anlaşılmaktadır.

 

İdare tarafından şikâyet başvurusu üzerine alınan kararda “Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulmayacak belgeler tablosunun sunulmadığı, teklif dosyasında sunulan geçici teminata ilişkin belgenin müşteri isteği üzerine düzenlenen geçici teminat sureti olduğu asıl teminat yerine geçmediği, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 31.8’nci maddesine göre EKAP üzerinden gönderilen belge ve geçici teminat bilgilerine sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilmesi şartıyla izin verildiği, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle bunların sağlamasının yapıldığı, Elektronik İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 21’nci maddesine uygun alınan geçici teminat mektubunun gerekli bilgisine sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilmesi şartının olduğu, İdari Şartname’de de bu durumun belirtildiği” ifadelerine yer verilmiştir.

 

Başvuruya konu ihale dokümanı kapsamına KİK032.0/Y no’lu Sunulmayacak Belgeler Tablosu standart formunun da eklendiği, söz konusu tabloda elektronik geçici teminat bilgilerinin belirtilmesine ilişkin satır açıldığı görülmüştür.

 

Yapılan incelemede Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin sağlaması gereken geçici teminat tutarının 317.940,00 TL olduğu, söz konusu isteklinin teklif dosyası kapsamında Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde yer alan KİK01.2/EKAP standart forma uygun olarak hazırlanmış olan geçici teminat bilgileri formunun sunulduğu, sunulan formda geçici teminat tutarının 350.000,00 TL, geçerlilik tarihinin 22.12.2021, Geçici Teminat Mektubu ID numarasının G0209-00075-00000121 olduğuna ilişkin bilgilerin yer aldığı ve Ziraat Katılım Bankası A.Ş. Batman Şubesi’nin 2 yetkilisi tarafından imzalandığı görülmüştür.

 

21.09.2020 tarihli ve 16035 sayılı Kurum iç yazışmasında “Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne ait elektronik geçici teminat mektubu no: G0209-00075-00000121’nun tarafımıza gönderilmesi ve söz konusu geçici teminat mektubunun belirtilen numara ile EKAP üzerinden sorgulandığında, ihaleyi yapan idare tarafından da bu elektronik geçici teminat mektubunun içeriğinin görülüp görülmediği bilgisi” ifadelerine yer verilerek Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı’ndan bilgi talep edilmiştir.

 

Anılan yazıya cevaben gönderilen 22.09.2021 tarihli ve 16119 sayılı yazı ekinde Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne ait geçici teminat mektubu bilgilerine ilişkin içeriğe yer verilmiş ve söz konusu yazıda “aynı içerik EKAP’ ta yer alan teklif değerlendirme ekranlarındaki “şifre çöz” butonuna basılması halinde idareler tarafından da görüntülenebilmektedir. Söz konusu ihalede ilgili idarenin adı geçen istekli için “şifre çöz” butonuna basmadığı tespit edilmiştir.” açıklaması yapılmıştır.

 

Bu kapsamda e-ihale olarak gerçekleştirilmeyen söz konusu ihalede,  istenilen yeterlik belgelerinin istekliler tarafından fiziki ortamda veya bu belgelerin EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden teyit edilebilir olması halinde “Sunulmayacak Belgeler Tablosunda”  belgeye ilişkin bilgiler ile teyit bilgilerine yer verilerek sunulabileceği, ihaleye teklif veren isteklilerden Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından her ne kadar sunulmayacak belgeler tablosunun sunulmadığı dolayısıyla elektronik geçici teminat mektubu numarasının bu tabloda beyan edilmediği görülse de söz konusu istekli tarafından teklifi kapsamında e-geçici teminat yatırıldığına ilişkin Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde yer alan KİK01.2/EKAP standart forma uygun geçici teminat bilgileri formunun sunulduğu, söz konusu formda Geçici Teminat Mektubu ID numarasının da yer aldığı ve geçici teminat tutarının ve geçerlilik tarihinin İdari Şartname’de istenilen şartları karşıladığı,  söz konusu geçici teminat bilgileri formunda yer alan ID numarası ile EKAP üzerinden yapılan sorgulama sonucu söz konusu istekliye ait geçici teminat bilgilerinin de idare tarafından teyit edilebileceği dikkate alındığında, anılan isteklinin teklifinin idare tarafından bu gerekçeyle değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve sınır değerin yeniden hesaplanarak bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARŞI OY

 

İnceleme konusu ihalede; başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde yer alan iddiasının incelenmesi neticesinde, Kurul çoğunluğunca, istenilen yeterlik belgelerinin istekliler tarafından fiziki ortamda veya bu belgelerin EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden teyit edilebilir olması halinde “Sunulmayacak Belgeler Tablosunda”  belgeye ilişkin bilgiler ile teyit bilgilerine yer verilerek sunulabileceği, ihaleye teklif veren isteklilerden Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından her ne kadar sunulmayacak belgeler tablosunun sunulmadığı dolayısıyla elektronik geçici teminat mektubu numarasının bu tabloda beyan edilmediği görülse de söz konusu istekli tarafından teklifi kapsamında e-geçici teminat yatırıldığına ilişkin Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde yer alan KİK01.2/EKAP standart forma uygun geçici teminat bilgileri formunun sunulduğu, söz konusu formda Geçici Teminat Mektubu ID numarasının da yer aldığı ve geçici teminat tutarının ve geçerlilik tarihinin İdari Şartname’de istenilen şartları karşıladığı,  söz konusu geçici teminat bilgileri formunda yer alan ID numarası ile EKAP üzerinden yapılan sorgulama sonucu söz konusu istekliye ait geçici teminat bilgilerinin de idare tarafından teyit edilebileceği dikkate alındığında, anılan isteklinin teklifinin idare tarafından bu gerekçeyle değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olmadığı değerlendirilerek Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

 

Kararda da yer verildiği üzere Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinde, “Teminatlar” başlıklı 56’ncı maddesinde ve Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde geçici teminat mektuplarının kapsam ve şekli ile nasıl sunulacağı ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.

 

Başvuruya konu ihale Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon lığı Yatırım İzleme Müdürlüğü tarafından yapılan “Tarsus Bahşiş 12 Derslik İlkokul Yapım İşi” ihalesi olup İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.7.1.2 İstekliler tarafından, 7.7.1.1. maddesindeki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Sunulmayacak belgeler tablosunun kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için, ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.” düzenlemesi,

 

Şartname’nin “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde ise “26.1. İstekliler, teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.4. Kabul edilebilir bir geçici teminat ile birlikte verilmeyen teklifler, İdare tarafından istenilen katılma şartlarının sağlanamadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi,

 

“Geçici teminatın teslim yeri” başlıklı 28’inci maddesinde “28.1. Teminat mektupları, teklifle birlikte zarf içinde İdareye sunulur. Ancak istekli tarafından sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda, mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesi yeterlidir… düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihale dokümanı kapsamına KİK032.0/Y no’lu Sunulmayacak Belgeler Tablosu standart formunun da eklendiği, söz konusu tabloda elektronik geçici teminat bilgilerinin belirtilmesine ilişkin satır açıldığı görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden ve düzenlemelerden, teminat mektuplarının teklif zarf içerisinde idareye sunulabileceği gibi sunulacak geçici teminatın Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması durumunda mektuba kuruluş tarafından verilen ayırt edici numaranın sunulmayacak belgeler tablosunda belirtilmesinin de yeterli olduğu, teklif zarfında sunulması gerekmeyen söz konusu geçici teminat mektuplarına ilişkin değerlendirmenin, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılacağı anlaşılmaktadır.

 

İhale komisyonunca yapılan değerlendirmede Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin, sunulmayacak belgeler tablosunun sunulmadığı dolayısıyla elektronik geçici teminat mektubu numarasının bu tabloda beyan edilmediği, bunun yerine sunulan geçici teminata ilişkin belgenin müşteri isteği üzerine düzenlenen geçici teminat sureti olduğu ve asıl teminat yerine geçmediği, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 31.8’nci maddesine göre EKAP üzerinden gönderilen belge ve geçici teminat bilgilerine sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilmesi şartıyla izin verildiği, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle bunların EKAP üzerinden değerlendirilmesinin yapıldığı, Elektronik İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 21’nci maddesine uygun alınan geçici teminat mektubuyla ilgili bilgilere sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilmesi şartının olduğu, İdari Şartname’de de bu durumun belirtildiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklif dosyası kapsamında Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde yer alan KİK01.2/EKAP standart forma uygun olarak hazırlanmış olan geçici teminat bilgileri formunun sunulduğu, sunulan formda geçici teminat tutarının, geçerlilik tarihinin, Geçici Teminat Mektubu ID numarasına ilişkin bilgilerin yer aldığı ve aynı zamanda Ziraat Katılım Bankası A.Ş. Batman Şubesi’nin 2 yetkilisi tarafından imzalandığı görülmüştür.

 

 

 

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan düzenlemeye göre Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla başvuru veya teklif zarfında sunulmayabilir, bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılabilir.

 

Buna göre istekliler geçici teminatlarını teminat mektubu ile belgelendireceklerse; ya fiziki ortamda düzenlenmiş olan geçici teminat mektubu ile ya da Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubuna ilişkin bilgilere sunulmayacak belgeler tablosunda yer vererek belgelendireceklerdir.

 

Teklifi değerlendirme dışı bırakılan Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. ihalede sunulmayacak belgeler tablosunu sunmadığı, yeterlik kriterlerine ilişkin belgeleri fiziki ortamda sunduğu anlaşılmaktadır. Fiziki ortamda geçici teminata ilişkin sunmuş olduğu belge ise her ne kadar geçici teminat tutarı, geçerlilik tarihi, Geçici Teminat Mektubu ID numarası bilgilerini  taşısa da ve Ziraat Katılım Bankası A.Ş. Batman Şubesi’nin 2 yetkilisi tarafından imzalanmış olsa da mevzuatta düzenlenmiş standart geçici teminat mektubuna uygun bir belge niteliğinde olmadığı, belgenin müşteri isteği üzerine düzenlenen geçici teminat sureti niteliğinde olduğu ve asıl teminat yerine geçmediği değerlendirilmiştir. Bu nedenle Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığa konu ihalede, yukarıda tespiti yapılan hususlar ve değerlendirmeler doğrultusunda Emir Grup Yol Yap. İnş. Pet. Nak. Gıda Tur. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. teklifinin ihale komisyonunca değerlendirme dışı bırakılması işlemi yerinde bulunduğundan “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmesi gerektiğinden, Kurul çoğunluğunca anılan isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde alınan “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki karara katılmıyoruz