İhalede teklif edilen bedelin %80’i oranı tutarında iş deneyim belgesi sunulması gerektiğinden başvuru sahibinin sunacağı iş deneyim belgesi tutarının en az * TL olması gerekmektedir Başvuru sahibinin sunduğu iş deneyim belgesinin tutarı * TL’dir Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları gereği belge tutarının %31’i benzer iş tanımına (BIII Grubu işler) uygun olduğundan değerlendirmeye alınabilecek tutarı * TL’dir Buna göre başvuru sahibinin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin değerlendirmeye esas alınacak tutarı da başvuru sahibinin teklifine göre sunması gereken iş deneyim belgesi tutarını fazlasıyla karşılamaktadır

Toplantı No 2021/037
Gündem No 29
Karar Tarihi 08.09.2021
Karar No 2021/UY.I-1699

BAŞVURU SAHİBİ:

Ferhat DUMANLIDAĞ,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/388538 İhale Kayıt Numaralı “Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kızılcahamam  İlçesi Soğuksu Spor Kompleksi Tadilat ve Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 30.07.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kızılcahamam  İlçesi Soğuksu Spor Kompleksi Tadilat ve Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Ferhat Dumanlıdağ’ın 03.08.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 09.08.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 16.08.2021 tarih ve 37087 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.08.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1341 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, beyan ettikleri iş deneyim belgesinin ihale konusu iş ve B-III grubu benzer iş tanımına uymadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldıkları, ancak söz konusu iş deneyim belgesinin esaslı unsuru D- III grubu işler olmakla birlikte içerisinde B- III grubu işleri de barındırdığı, B- III grubu işlerin tutarının ihalede aranılan şartları karşıladığı iddiasına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “… b) Benzer iş: İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer inşaat tekniği gerektiren, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile mali güç, ihtisas ve organizasyon gerekleri itibariyle benzer özellikteki işleri, … ifade eder” hükmü,

 Anılan Yönetmelik’in “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

(2) Aday veya istekliler tarafından, iş deneyimlerini tevsik için;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur.

(6)İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

(7) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının tamamını sağlaması halinde; diğer ortaklar, istenen asgari iş deneyim tutarının % 40’ından az olmamak üzere, benzer işe ait olmayan bir yapım işine ilişkin belge sunabilirler. Bu durumda; yeterlikleri tespit edilenler arasından belli sayıda adayın davet edilmesinin öngörüldüğü belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde, benzer işe ait olmayan yapım işine ilişkin iş deneyimleri, kısa listenin oluşturulmasında yapılan puanlamada dikkate alınmaz.

(17) Bu Yönetmeliğin 43’üncü maddesinin sekizinci fıkrasına göre düzenlenenler hariç olmak üzere belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek iş deneyim belgelerinde; belgeye konu işin esaslı unsuru ile belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımına yer verilir. Ancak, işin amacı ile işlevini gerçekleştirecek seviyede veya bir iş grubuna ilişkin aşama ve kısımları içerecek şekilde tamamlanmaması gibi hallerde esaslı unsur belirtilmez ve belgede buna ilişkin açıklamaya yer verilerek işin tamamlanan aşama ve kısımları belirtilir.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “… İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.

(3) İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerden edinilen iş deneyim belgelerindeki tutarlar, aday veya isteklinin belge sahibi iş ortaklığındaki hisse oranları esas alınarak değerlendirilir. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyiminin değerlendirilmesinde ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın sunduğu belge üzerindeki tutar esas alınır.

(6) İş deneyim belge tutarlarının değerlendirilmesinde;

a) İş bitirme ve iş durum belge tutarları tam olarak,

b) Denetim veya yönetim faaliyetleri nedeniyle alınan belge tutarları beşte bir oranında,

dikkate alınır. …” hükmü,

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2’nci maddesinde “2.4. (Ek-1)’de yer alan listedeki işlerle ilgili; tamamlama, onarım, sondaj, güçlendirme, montaj işleri vb. yapım işlerine ilişkin benzer işler, yapılacak işin niteliği ile bu listedeki gruplar göz önüne alınarak ve rekabeti engellemeyecek şekilde idarelerce belirlenebilecektir. Örneğin; BII grubu bir idari binanın çatı örtüsü onarım ihalesinde, benzer işin sadece “BII grubu veya BII grubu işin onarım işi” olarak belirlenmesi, ihale konusu işin niteliği çerçevesinde Kanunun 5 inci maddesinde yer alan rekabetin sağlanması ilkesine aykırı olabilecektir. Bu nedenle, anılan örnekte ihale edilen işin niteliği göz önünde bulundurularak “BII grubu veya BII grubu işin onarım işi”nin yanında “BIII grubu veya BIII grubu işin onarım işi” de benzer iş olarak belirtilebilecektir.

Onarım işleri ihalelerinde benzer iş belirlemesi yapılırken, onarımı gerçekleştirilecek yapının temelden inşasını içeren işlerin öncelikle belirtilmesi gerekmekte olup, bu ihalelerde benzer işin “bir grup veya o gruptaki işin onarım işi” şeklinde tespit edilmesi gerekmektedir. Örneğin “(A) Alt Yapı İşleri – VII. Grup: Havaalanı İşleri” grubuna giren bir onarım ihalesinde benzer iş “AVII grubu veya AVII grubu işin onarım işi” şeklinde belirlenecektir.

Tamamlanmamış bir yapının geriye kalan imalatlarının gerçekleştirilmesi şeklindeki ikmal (tamamlama) ihalelerinde ise, ikmale konu iş kapsamının işin bütününün karakteristiğini yansıtıp yansıtmadığına göre benzer iş belirlemesi yapılması gerekmektedir. Örneğin, kapsamında birden fazla BII grubu bina inşaatı olan bir projede bir kısım bina inşaatlarının tamamlandığı, bir kısım bina inşaatlarına ise hiç başlanılmadığı durumda, yapılacak ikmal ihalesinde benzer işin “BII grubu iş” şeklinde belirlenmesi gerekmektedir. Ancak, proje kapsamındaki binaların tamamının kaba inşaatının bitirildiği, ince işlerinin tamamlanmadığı bir durumda ise, benzer işin “BII grubu veya BII grubu işin tamamlama işi” şeklinde belirlenmesi uygun olacaktır.

2.8. İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde, işin yapım amacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında “İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.” düzenlemesi yer almaktadır. Buna göre, birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, belgeye konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olması halinde belge tutarının tamamı dikkate alınır. Örneğin; esaslı unsuru AV Grup: Karayolu İşleri (Altyapı+Üstyapı) olan ve kapsamında köprü ve tünel yapımı da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin;  köprü ve tünel yapımı içermeyen bir karayolu işi ihalesine sunulması halinde, köprü ve tünel yapımına ilişkin tutar ayrıştırılmayacak ve belge tutarının tamamı değerlendirmeye alınacaktır. Aynı şekilde, esaslı unsuru AXVIII Grup: Saha İşleri olan ve kapsamında BIII grubu bir bina inşası da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin; bina inşası içermeyen bir rekreasyon alanı yapım işi ihalesine sunulması halinde, BIII grubu bina yapımına ilişkin tutar ayrıştırılmayacak ve belge tutarının tamamı değerlendirmeye alınacaktır.

İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin olmaması halinde ise, sadece ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki işler değerlendirmeye alınır. Örneğin, esaslı unsuru AVIII Grup: Barajlar olan ve kapsamında santral binası, ulaşım yolları, derivasyon ve enerji tünelleri inşası da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin AII grubuna giren bir tünel yapımı ihalesine sunulması halinde, derivasyon ve enerji tünelleri yapımına ilişkin tutar belge tutarından ayrıştırılmak suretiyle değerlendirmeye alınacaktır…” açıklaması,

 

Aynı Tebliğ’in “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi” başlıklı ekinde yer alan  “(B) Üstyapı (Bina) İşleri” başlıklı tablonun “III. Grup: Bina İşleri” başlıklı satırında “1. BII. Grup işler, 2. BI. ve BII. Grubu işlerin dışındaki bina işleri” açıklaması ile “(D) Elektrik İşleri” başlıklı tablonun “III. Grup: Elektrik Şebeke ve Tesis İşleri” başlıklı satırında “1. Şalt tesisleri

2. Trafo merkezleri

3. Kompanzasyon tesisleri” açıklaması yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “a) Adı: Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kızılcahamam İlçesi Soğuksu Spor Kompleksi Tadilat ve Yapım İşi

b) Türü: Yapım işleri

e) Miktarı: 1 Adet Kafes Tel Örgü Yapımı, Ahşap Dağ Evi Onarımı, Su Deposu Bakımı, Tribün ve Soyunma Odaları Tadilatı Yapım İşi Gerçekleşecektir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “Madde 7- İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri

7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

 

 

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 80’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.5.2. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.5.3. Bu bent boş bırakılmıştır.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz.

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

B3 Grubu işler Benzer İş Olarak Kabul Edilecektir.

7.6.1 Mezuniyet belgeleri/diplomalar:

İnşaat Mühendisi…” düzenlemesi,

 

İhaleye ait Genel Teknik Şartname’de “1-Soğuksu tesislerindeki mevcut ahşap dağ evinin iç ve dış ahşaplarının tamamının emprenye edilerek elden geçirilmesi, ahşap pencere ve kapıların yenilenmesi, iç ve dış cephede aydınlatmaların yenilenmesi, 4,00×5,00 m ebatlarında barbekü emprenye edilmiş ahşap kamelya yapılması, büyük boy barbekü mangalı, dolaplı mermer tezgah ve evye dahil montajının yapılması.

2-Soğuksu tesislerindeki 1 ve 2 nolu sahalarda mevcut kafes tel örgüler sökülecek, demir boruların kaynakları elden geçirilerek güçlendirildikten sonra boyanacak daha sonra yeni kafes tel örgülerin montajı teknik şartnamesine uygun yapılacaktır, Yatay borular arasına toplam 6 (altı) sıra, 5mm çapında çelik sarımlı gergi halatı ve gergi aparatı ile gerdirilerek çekilecektir, 3 nolu sahada ise mevcut bulunan kafes tel örgüler ve demir borular sökülecek, mevcut betonarme hatıllar kırılarak belediyenin döküm alanına nakledilecek daha sonra betonarme hatıllar yapılarak, demir borular ve kafes tel örgüler teknik şartnamesine uygun yenilenecektir.

3-Soğuksu tesislerindeki 100 tonluk su deposu ve makine dairesi tadilatı yapılacaktır.

4-Soğuksu tesislerine 100 seyirci kapasiteli portatif daldırma galvaniz çelik tribün altına çelik hasırlı beton atılarak proje ve teknik şartnamesine uygun yapılacaktır.

5- Soğuksu tesislerindeki mevcut betonarme soyunma odalarının iç cephe, dış cephe çatı komple tadilatı yapılacaktır.

6-Kızılcahamam İlçe stadyum çevresinde yeni kafes tel örgü yapılacak, mevcut tribünün karşı cephesinde bulunan bölümde andezit kaplamalar sökülecek, betonarme kısımlar yıkılarak çıkan molozlar belediye döküm sahasına nakledilecek ve yeni bir betonarme ihata duvarı yapılarak düzenleme yapılacak, traktörler için daldırma galvaniz çelikten kapalı garaj yapılacak, soyunma odalarında ve Rıza Doğan spor salonunda tadilat yapılacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale işlem dosyası incelendiğinde; 30.07.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibinin sunduğu yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen iş deneyim belgesine konu işin, ihale konusu işe veya İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde düzenlenen benzer işe uygun olmadığı, gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi Ferhat Dumanlıdağ tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosu incelendiğinde; söz konusu tablonun “EKAP’ta kayıtlı olan iş deneyim belgeleri” başlıklı satırında 2017/226016-2171029-1-1 sayılı iş deneyim belgesinin beyan edildiği, beyan edilen iş deneyim belgesinin EKAP üzerinden incelenmesi neticesinde; anılan belgenin “MSB İzmit İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı” tarafından “Gölcük Tersanesi Komutanlığı Felenk Doku Altyapı İhtiyaçları 2017/226016” işine ilişkin olarak iş bitirme belgesi olduğunun anlaşıldığı, “Uygulanan yapı tekniği” başlığı altında “İskele için trafo merkezi yapımı

Belgeye konu işin esaslı unsuru: D III GRUBU İŞLER” ifadesine yer verildiği, bahse konu belgenin “14. Belge tutarı” başlıklı kısmında “5.106.425,86 TRY

Belge tutarının iş grupları itibarıyla dağılımı DIII Grubu İşler (%61,33) BIII Grubu İşler (%31,41) C I Grubu İşler (%7,26)” ifadesinin yer aldığı anlaşılmıştır.

 

İş deneyim belgesine konu olan işin İdari Şartname’sinin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde 2.1. İhale konusu işin

a) Adı: Gölcük Tersanesi Komutanlığı Felenk Doku Altyapı İhtiyaçları

c) Miktarı ve türü: 1 Adet Mevcut İskele Altyapısı İçin İlave Tesisat Kanalları Yapılması,Yeni ve Mevcut Kanallara Sac Kapak Yapılması, Usturmaça Sisteminin Yenilenmesi, Mekanik Tesisat ile Elektrik Tesisatının Yenilenmesi ve Yeni Trafo Merkezlerinin Tesis Edilmesi İşleri

1 Adet Mevcut İskele Altyapısı İçin İlave Tesisat Kanalları Yapılması, Yeni ve Mevcut Kanallara Sac Kapak Yapılması, Usturmaça Sisteminin Yenilenmesi, Mekanik Tesisat ile Elektrik Tesisatının Yenilenmesi ve Yeni Trafo Merkezlerinin Tesis Edilmesi İşleri)” düzenlemesinin yer aldığı görülmektedir.

 

İş deneyim belgesine konu işe ait Teknik Şartnamelerden biri olan İnşaat Teknik Şartname’si incelendiğinde BIII grubuna yönelik bakım onarım işlerinin de anılan iş kapsamında gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.

 

 

 

 

Yukarıda aktarılan tespitler ile mevzuat hüküm ve düzenlemeleri bir arada değerlendirildiğinde; yapım işine ilişkin ihalelerde idare tarafından benzer işlerin belirlenmesinde Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğ’inde yer alan esasların dikkate alınacağının ve anılan Tebliği’nin ekindeki listede yer alan bina işlerinden, bir yapının bütünüyle temelden inşa edilmesinin anlaşıldığı, başvuruya konu edilen ihaleye ait ihale dokümanı ve yaklaşık maliyete ilişkin belgeler incelendiğinde; ihale konusu işin temelden çatıya kaba ve ince işleri ile birlikte bir binanın bütünüyle yapımına ilişkin olmadığı mevcut bina ve tesislerin tadilatına yönelik olduğu ve idare tarafından İdari Şartname’de BIII grubu kapsamındaki işlerin benzer iş olarak kabul edileceğinin düzenlendiği anlaşılmaktadır.

İhale konusu işe ait yaklaşık maliyet cetveli hesap cetveli incelendiğinde söz konusu işin esaslı unsurunun B-III grubu işin bakım onarımı niteliğinde olduğu, ancak idarece benzer iş belirlemesi yapılırken Tebliğ’de açıklandığı şekliyle “B-III grubu veya B-III grubu işin onarım işi” olarak belirlenmediği bunun yerine benzer işin yalnızca B-III grubu işler olarak belirlendiği ve dokümanın bu haliyle kesinleştiği anlaşılmaktadır.

 

İstekliler tarafından sunulan/beyan edilen iş deneyim belgelerinin ihale konusu iş ile karşılaştırması yapılırken ihale konusu işin ait olduğu benzer iş grubuyla bir kıyaslama yapılamayacağı, sunulan iş deneyim belgesinin konusunun ya ihale konusu işle birebir aynı olmasının ya da belgeye konu işin İdari Şartname’de belirlenen benzer iş grubuna uygun olmasının aranacağı, ancak başvuru sahibinin belgesine konu işin ihale konusu işle aynı olmadığı gibi, benzer iş olarak belirlenen BIII Grubu’na da uygun olmadığı ve BIII grubunun bakım onarımına ilişkin olduğu ve teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan başvuru sahibi isteklinin 2017/226016-2171029-1-1 sayılı belgesinin bir yapının bütünüyle temelden çatıya inşa edilmesi anlamına gelecek şekilde B-III grubu iş olarak tanımlanmasının mümkün olmadığı, söz konusu belgenin B-III grubu işin onarım işi olarak değiştirilmesi gerektiği hususunda anılan belgeyi düzenleyen idareye bildirimde bulunulması gerekmektedir.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Nilba Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi’ne ait iş deneyim belgesinin de ihale konusu iş ve benzer işe uygun olmadığı bina bakım/onarımına ait olduğu anlaşıldığından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmekle birlikte ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif sahibi isteklinin değişmediği anlaşıldığından bu hususta düzeltici işlem tesisi gerekmediği sonucuna varılmış olup nihai olarak itirazen şikayet başvurusunun reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

2) 22.10.2018 tarihli ve 2017/226016-2171029-1-1 sayılı iş bitirme belgesinin açıklamalar kısmında belgenin BIII grubu bakım/onarım işine ait olduğunu belirten ifadenin eklenmesi hususunda anılan belgeyi düzenleyen MSB İzmit İnşaat Emlak Bölge Başkanlığına bildirimde bulunulmasına,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARŞI OY

 

İnceleme konusu ihalede; başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde yer alan iddiasının incelenmesi neticesinde, Kurul çoğunluğunca “itirazen şiyayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

 

Başvuruya konu ihale Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün “Kızılcahamam Soğuksu Spor Kompleksi Tadilat ve Yapım İşi” ihalesi olup, İdari Şartname’nin ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterini düzenleyen 7’nci maddesinde, mesleki ve teknik yeterliğin belgelendirilmesi kapsamında ihaleye katılacak isteklilerden teklif edilen bedelin %80’i oranında iş deneyim belgesi sunmaları gerektiği, Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’ne göre ise benzer iş olarak kabul edilecek işlerin BIII Grubu işler olduğu düzenlenmiştir.

 

Başvuru sahibi istenilen yeterlik kriterini sağladığını belgelendirmek üzere yeterlik bilgileri tablosunda 2017/226016-20171029-1-1 EKAP kayıtlı iş deneyi belgesini beyan etmiştir. Beyan edilen iş deneyim belgesi EKAP üzerinden incelendiğinde, belgeye konu işin MSB İzmit İnşaat Emlak Bölge lığı tarafından düzenlenen 2017/226016 İKN’li “Gölcük Tersanesi Komutanlığı Felenk Doku Altyapı İhtiyaçları” işine ilişkin olduğu, belgede işin esaslı unsurunun DIII Grubu işler olduğu, belge tutarının 5.106.425,86 TL olduğu, belge tutarının iş grupları itibarıyla dağılımının %61,33’ünün DIII Grubu işler, %31.41’inin BIII Grubu işler (İdari Şartnamede benzer iş olarak belirlenen), % 7,26’sının CI Grubu işler olduğu görülmüştür.

 

İhale komisyonu yaptığı değerlendirme sonucunda başvuru sahibinin teklifini, yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettiği iş deneyim belgesine konu işin ihale konusu iş ve benzer iş tanımına uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakmıştır.

 

Kararda da belirtildiği üzere Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.4’üncü maddesi gereği, onarım işleri ihalelerinde benzer iş belirlemesi yapılırken, onarımı gerçekleştirilecek yapının temelden inşasını içeren işlerin öncelikle belirtilmesi, benzer işin “bir grup veya o gruptaki işin onarım işi” şeklinde tespit edilmesi, örneğin “(A) Alt Yapı İşleri – VII. Grup: Havaalanı İşleri” grubuna giren bir onarım ihalesinde benzer iş “AVII grubu veya AVII grubu işin onarım işi” şeklinde belirlenmesi gerekmektedir.

 

İdari Şartname’nin ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterini düzenleyen 7’nci maddesinde benzer iş B3 Grubu işler Benzer İş Olarak Kabul Edilecektir” şeklinde tanımlanmış ve ihale dokümanına yönelik olarak herhangi bir şikayet ve itirazen şikayet başvurusu olmadığından ihale dokümanı bu haliyle kesinleşmiştir.

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği eki tablolarda (B) Grubu işler üst yapı (bina) işleri olarak, BIII Grubu işler ise BII. Grup işler ile BI. ve BII. Grubu işler dışındaki bina işleri olarak belirtilmiştir. Tabloda BI Grup işler, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon, rekonstrüksiyon işleri ve fonksiyon değiştirme işleri olarak, BII Grup işler ise kat ve alan büyüklüklerine göre bina işleri olarak belirtilmiştir. Tabloda BII Grup işler kapsamında ayrıca işin yapılması (yapının temelden inşası) ve onarımı şeklinde bir ayrımına gidilmemiştir.

 

Buna göre ihaleye teklif veren istekliler, mesleki ve teknik yeterliğin belgelendirilmesi kapsamında iş deneyim belgesi olarak konusu birebir ihale konusu iş ile aynı olan işlere ilişkin veya konusu Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği ekinde yer alan listede belirtilen B III grubu işlerden herhangi birisine ait olan bir iş deneyim belgesini sunabileceklerdir. Hatta istekliler ihale konusu işe veya benzer iş tanımına uygun olmamakla birlikte anılan Tebliğin 2.8’inci maddesi gereği iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin olmamakla birlikte içerisinde ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki işlere ilişkin iş deneyim belgelerini de mesleki ve teknik yeterliğin tespiti kapsamında sunabileceklerdir.

 

Başvuru sahibi, ihale dokümanında yer alan düzenleme gereği, işin esaslı grubu DIII Grubu işlere ilişkin olan ve MSB İzmit İnşaat Emlak Bölge lığı tarafından “Gölcük Tersanesi Komutanlığı Felenk Doku Altyapı İhtiyaçları” işine ilişkin iş deneyim belgesini sunmuştur. İş deneyim belgesine konu işin iş grupları itibarıyla dağılımına bakıldığında ise işin %31,41’lik kısmının BIII Grubu işlere ilişkin olduğu anlaşılmıştır. Buna göre başvuru sahibi isteklinin mesleki ve teknik yeterliğin tespiti kapsamında sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin konusunun benzer iş tanımına uygun olduğu değerlendirilmiştir.

 

Diğer yandan başvuru sahibi istekli ihalede 1.789.789,89 TL. teklifte bulunmuştur. İhalede teklif edilen bedelin %80’i oranı tutarında iş deneyim belgesi sunulması gerektiğinden başvuru sahibinin sunacağı iş deneyim belgesi tutarının en az 1.431.831,91 TL. olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin sunduğu iş deneyim belgesinin tutarı 5.106.425,86 TL’dir. Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.8’inci maddesi gereği belge tutarının %31,41’i benzer iş tanımına (BIII Grubu işler) uygun olduğundan değerlendirmeye alınabilecek tutarı 1.603.928,36 TL’dir. Buna göre başvuru sahibinin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin değerlendirmeye esas alınacak tutarı da başvuru sahibinin teklifine göre sunması gereken iş deneyim belgesi tutarını fazlasıyla karşılamaktadır.

 

Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığa konu ihalede, yukarıda tespiti yapılan hususlar ve değerlendirmeler doğrultusunda başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmesi gerektiğinden, Kurul çoğunluğunca alınan “itirazen şiyayet başvurusunun reddine” niteliğindeki karara katılmıyorum.