ihalede teklif veren  firmaların Ticaret Odası kayıtlarında iletişim numaralarının aynı olduğu

ihalede teklif veren  firmaların Ticaret Odası kayıtlarında iletişim numaralarının aynı olduğu

Toplantı No 2023/049
Gündem No 30
Karar Tarihi 04.10.2023
Karar No 2023/UH.I-1293

BAŞVURU SAHİBİ:

Devtur Turizm Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/728732 İhale Kayıt Numaralı “2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı İstanbul Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Taşımalı Eğitim Kapsamındaki Özel Eğitim Öğrenci/Velilerinin Yerleşim Birimlerinden Taşıma Merkezi Okul/Kurum/Sınıflara Taşıma İşi Hizmeti Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 23.08.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı İstanbul Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Taşımalı Eğitim Kapsamındaki Özel Eğitim Öğrenci/Velilerinin Yerleşim Birimlerinden Taşıma Merkezi Okul/Kurum/Sınıflara Taşıma İşi Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Devtur Turizm Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 06.09.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 19.09.2023 tarih ve 109015 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.09.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/1088 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan Özkardeşler Turizm Gıda Tek. Hab. San. ve Tic. Ltd. Şti., ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti., Başoğlu Servis Hiz. Tem. Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin İdari Şartname’nin 7’nci maddesi gereği istenilen Servis Taşımacılığı A Grubu Yetki Belgelerinin bulunmadığı,

 

2) Anılan istekliler tarafından beyan edilen iş deneyim belgelerinin istenilen benzer iş tanımına uygun olmadığı ve gerekli asgari iş deneyim tutarlarını karşılamadığı,

 

 

3) Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti., Başoğlu Servis Hiz. Tem. Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin ihalede anlaşmalı olarak ortak hareket ettiği, oda kayıtlarındaki telefon ve iletişim bilgilerinin aynı olduğu, oda kayıtlarında gözüken “www.groupguven.com” internet adresinden de aralarında organik bağ olduğunun görülebildiği, geçici teminat mektuplarının aynı banka şubesinden talep edilip ardı ardına hazırlanarak temin edildiği, teklif mektuplarının aynı kişi tarafından aynı bilgisayar üzerinden verildiği, yasak fiil ve davranış sergilediği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde tekliflerin ayrıntılı değerlendirilmesi aşamasında, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığının inceleneceği, uygun olmadığı belirlenen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağı hükme bağlanmıştır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir. …

ı) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Öğrenci ve Personel Servis Taşımacılığı Yönergesinin 5. maddesinin ç bendinde; ‘İstanbul geneli öğrenci ve personel servis taşımacılığı hizmeti alan veya alacak tüm resmi ve özel kurum, kuruluş, dernek ve vakıflar konuyla alakalı ihale ve sözleşme yapmadan önce taşımacıdan Servis Taşımacılığı Yetki belgesini istemek zorundadır.’ şeklinde belirtildiğinden, isteklilerin  (A) sınıfı Servis Taşımacılığı Yetki Belgesine sahip olması gerekmektedir. İhaleye katılacak olan isteklilerin, (A) sınıfı Servis Taşımacılığı Yetki Belgesini teklif zarfı içerisinde vermesi zorunludur. …” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan Özkardeşler Turizm Gıda Tek. Hab. San ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce 21.08.2023 tarih ve 00829035 yetki belge numarası ile düzenlenen 21.08.2033 tarihine kadar geçerli A Grubu Servis Taşımacılığı Yetki Belgesinin beyan edildiği ve idarenin talebi üzerine de idareye sunulduğu tespit edilmiştir.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından ise yeterlik bilgileri tablosunda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce 14.08.2023 tarih ve 00826688 yetki belge numarası ile düzenlenen 14.08.2033 tarihine kadar geçerli A Grubu Servis Taşımacılığı Yetki Belgesinin beyan edildiği ve idarenin talebi üzerine de idareye sunulduğu tespit edilmiştir.

 

 

 

Başoğlu Servis Hiz. Tem. Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nce yeterlik bilgileri tablosunda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce 26.04.2019 tarih ve 00403182 sayı ile düzenlendiği belirtilen belgenin beyan edildiği görülmüştür.

 

Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nce de yeterlik bilgileri tablosunda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce 15.08.2023 tarih ve 00827473 sayı ile düzenlendiği belirtilen belgenin beyan edildiği görülmüştür.

 

Anılan istekliler tarafından ihaleye katılımda istenilen A sınıfı servis taşımacılığı yetki belgelerinin yeterlik bilgileri tablolarında beyan edildiği, idarenin talebi üzerine de ihale üzerinde bırakılan ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliler tarafından belgelerin idareye sunulduğu, üzerindeki bilgilerden mezkûr belgelerin düzenleyen kuruluşun sayfasından doğrulamasının yapılabildiği dolayısıyla anılan isteklilerin istenilen belgeye sahip olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin birinci iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler ve benzer işe ilişkin hususlar” başlıklı 72’nci maddesinde “72.2. İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında kabul işlemleri tamamlanan ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen tevsik edici belgeler sunulacaktır.

72.3. Birden fazla işin benzer iş olarak belirlenmesi halinde bu işlerin birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı benzer iş olarak kabul edileceğinin şartnamede belirtilmesi gerekmektedir. Şartnamede bu konuya ilişkin bir açıklık bulunmaması halinde, benzer iş olarak belirlenen işlerin her birinin ayrı ayrı benzer iş olarak kabul edilmek suretiyle değerlendirme yapılması zorunluluğu bulunmaktadır…” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya … sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir. …

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Kamu ve/veya özel sektörde yapılmış her türlü öğrenci ve personel taşıma işi benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

İhale üzerinde bırakılan Özkardeşler Turizm Gıda Tek. Hab. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini tevsik için yeterlik bilgileri tablosunda 2017/480620-2514461-1-1 EKAP sayılı iş deneyim belgesinin beyan edildiği görülmüş olup, söz konusu iş deneyim belgesinin İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünün 31.12.2018 kabul tarihli “2018 Yılı Anadolu Yakası Personel Servisi, 2017/480620” işinden elde edilen 4.923.464,40 TL tutarındaki yüklenici iş bitirme belgesi olduğu tespit edilmiştir.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından da iş deneyimini tevsiken yeterlik bilgileri tablosunda 2021/510398-5175125-1-1 EKAP sayılı iş deneyim belgesinin beyan edildiği görülmüş olup, söz konusu iş deneyim belgesinin Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 17.06.2022 kabul tarihli “2021/2022 Eğitim-Öğretim Yılı İstanbul Bağcılar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi Kapsamına Alınan Suriyeli ve Türk Öğrencilerin Okullara Taşınması İşi Hizmeti Alımı, 2021/510398” işinden elde edilen 4.720.910,00 TL tutarındaki yüklenici iş bitirme belgesi olduğu tespit edilmiştir.

 

Başoğlu Servis Hiz. Tem. Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini tevsik için yeterlik bilgileri tablosunda 2018/379366-2913692-2-1 EKAP sayılı iş deneyim belgesinin beyan edildiği görülmüş olup, söz konusu iş deneyim belgesinin Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 14.06.2019 kabul tarihli “2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Resmi Özel Eğitim Okullarındaki ve Özel Eğitim Sınıflarındaki Özel Eğitim Öğrencilerinin Taşınması İşi Hizmet Alımı İhalesi, 2018/379366” esas işinden elde edilen 3.982.256,10 TL tutarındaki alt yüklenici iş bitirme belgesi olduğu tespit edilmiştir.

 

Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından ise iş deneyimini tevsiken yeterlik bilgileri tablosunda 2021/517176-5459244-1-1 EKAP sayılı iş deneyim belgesinin beyan edildiği görülmüş olup, söz konusu iş deneyim belgesinin Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 17.06.2022 kabul tarihli “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı İstanbul Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Taşımalı Eğitim Kapsamındaki Özel Eğitim Öğrenci/Velilerinin Yerleşim Birimlerinden Taşıma Merkezi Okul/Kurum/Sınıflara Taşıma İşi Hizmeti Alımı, 2021/517176” işinden elde edilen 9.586.249,12 TL tutarındaki yüklenici iş bitirme belgesi olduğu tespit edilmiştir.

 

İhale kapsamında isteklilerden teklif edilen bedelin %25’inden az olmamak üzere ihale konusu işe veya benzer işe ait iş deneyim belgesi istenildiği, benzer işin de “kamu ve/veya özel sektörde yapılmış her türlü öğrenci ve personel taşıma işi” olarak belirlendiği, anılan Tebliğ’in 72.3’üncü maddesi uyarınca isteklilere ait iş deneyim belgelerine konu işlerin “her türlü öğrenci taşıma işi” veya “her türlü personel taşıma işi” olabileceği anlaşılmaktadır.

 

Anılan istekliler tarafından iş deneyimlerini tevsik amacıyla beyan edilen belgelerin kamu kurumlarına yapılmış personel veya öğrenci taşıma işlerine ait olup idarece düzenlenen benzer iş taşımına uygun olduğu ve söz konusu belgelerin güncel tutarlarının isteklilerin tekliflerine göre sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarlarını karşıladığı anlaşıldığından başvuru sahibinin ikinci iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında “Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır: …

j) 17’nci maddede belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17’nci maddesinde “İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır: …

b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekâleten birden fazla teklif vermek.

Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalelere katılmaktan yasaklama” başlıklı 58’inci maddesinde “17’nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, … 2’nci ve 3’üncü maddeler ile istisna edilenler dâhil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Katılma yasakları, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili veya bağlı bulunulan bakanlık, … tarafından verilir.

Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması halinde şirket ortaklarının tamamı hakkında, sermaye şirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında birinci fıkra hükmüne göre yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları halinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir…” hükmü yer almaktadır.

 

Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. (Sarp Taşımacılık) adına ihale dokümanının 21.08.2023 tarihinde 5.**.**.* IP adresi üzerinden Sarp Yiğit Şirin tarafından indirilerek 22.08.2023 tarihinde 5.**.**.* IP adresi üzerinden Sarp Yiğit Şirin tarafından e-imzalı olarak teklif verildiği, 22.01.2024 tarihine kadar geçerli 2.150.000,00 TL tutarındaki M101012387626129R referans numarası ile ilgili bankadan alınan ve bilgileri Takasbank tarafından EKAP’a aktarılan verilerden teminat mektubunun 21.08.2023 tarih ve 18:37 saatinde yatırıldığı tespit edilmiştir.

 

Yeterlik bilgileri tablosunda tüzel kişiliğin %100 ortağının Sarp Yiğit Şirin, yöneticilerinin müdür Sarp Yiğit Şirin ve müdür Ferhat Şirin olduğu bilgisinin yer aldığı görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan MERSİS sorgulamasında tüzel kişiliğin %100 ortağının Sarp Yiğit Şirin, yöneticilerinin 10.08.2021 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdür Sarp Yiğit Şirin ile 16.08.2021 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdür Ferhat Şirin olduğu görülmüştür.

 

TOBB www.ticaretsicil.gov.tr adresinden yapılan sorgulamada;

16.08.2021 itibarinde ticaret unvanı “Güven Güvenli Temizlik Hiz. Yön. Dan. İnş. Kuy. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.” iken “Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.” olarak değiştiği,

05.07.2023 tarihinde şirketin “Kartaltepe Mah. Yeşil Adalı Sok. No:2/1 İç Kapı No:8 Bakırköy/İstanbul” adresinden “Hürriyet Mah. Mahmutbey Cad. No:49 İç Kapı No:31 Bağcılar/İstanbul” adresine taşındığı görülmüştür.

 

İstanbul Ticaret Odası www.bilgibankasi.ito.org.tr adresinden yapılan sorgulamada tüzel kişiliğin adresinin “Hürriyet Mah. Mahmutbey Cad. No:49 İç Kapı No:31 Bağcılar/İstanbul” ve iletişim bilgisinin “532*******” olduğu görülmüştür.

 

Başoğlu Servis Hiz. Tem. Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. (Başoğlu Servis) adına ihale dokümanının 21.08.2023 tarihinde 151.***.**.*** IP adresi üzerinden Nebahat Baş tarafından indirilerek 22.08.2023 tarihinde 151.***.**.*** IP adresi üzerinden Nebahat Baş tarafından e-imzalı olarak teklif verildiği, 22.01.2024 tarihine kadar geçerli 2.250.000,00 TL tutarındaki M101012392845143R referans numarası ile ilgili bankadan alınan ve bilgileri Takasbank tarafından EKAP’a aktarılan verilerden teminat mektubunun 21.08.2023 tarih ve 14:19 saatinde yatırıldığı tespit edilmiştir.

 

Yeterlik bilgileri tablosunda tüzel kişiliğin %100 ortağının Nebahat Baş, yöneticisinin de müdür Nebahat Baş olduğu bilgisinin yer aldığı görülmüştür.

 

EKAP üzerinden yapılan MERSİS sorgulamasında tüzel kişiliğin %100 ortağının Nebahat Baş, yöneticisinin 19.11.2019 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdür Nebahat Baş olduğu görülmüştür.

 

TOBB www.ticaretsicil.gov.tr adresinden yapılan sorgulamada;

14.08.2017 tarihinde tüzel kişiliğin ortağı “Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. (Yetkilisi: Ramazan Üstün)” hisselerini Nebahat Baş’a devretmesi sonucu tüzel kişiliğin %100 ortağının Nebahat Baş olduğu,

25.11.2019 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdürün Nebahat Baş olduğu,

22.04.2021 tarihinde aksi karar alıncaya kadar münferiden temsile yetkili müdür olarak seçilen Ramazan Üstün’ün 28.10.2022 tarihinde görevinin sona erdiği,

31.05.2022 tarihinde şirketin “Hürriyet Mah. Menderes Cad. No:2 İç Kapı No:38 Bağcılar/İstanbul” olan adresinin “Hürriyet Mah. Menderes Cad. No:2 İç Kapı No:39 Bağcılar/İstanbul” olarak güncellendiği tespit edilmiştir.

 

İstanbul Ticaret Odası www.bilgibankasi.ito.org.tr adresinden yapılan sorgulamada tüzel kişiliğin adresinin “Hürriyet Mah. Menderes Cad. No:2 İç Kapı No:39 Bağcılar” ve iletişim bilgisinin “212*******” olduğu tespit edilmiştir.

 

Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. (Güven Turizm) adına ihale dokümanının 16.08.2023 tarihinde 195.***.***.*** IP adresi üzerinden Ramazan Üstün tarafından indirilerek 22.08.2023 tarihinde 195.***.***.*** IP adresi üzerinden Ramazan Üstün tarafından e-imzalı olarak teklif verildiği, yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubu dışındaki teminata ilişkin bilgilere yer verildiği görülmüştür.

 

Yeterlik bilgileri tablosunda tüzel kişiliğin %100 ortağının Ramazan Üstün, yöneticisinin de müdür/müdürler kurulu başkanı Ramazan Üstün olduğu bilgisinin yer aldığı görülmüştür.

 

TOBB www.ticaretsicil.gov.tr adresinden yapılan sorgulamada;

04.08.2014 tarihi itibariyle tüzel kişiliğin %100 ortağının Ramazan Üstün olarak faaliyet gösterdiği,

24.10.2016 tarihinde şirketin “Güneşli Hürriyet Mah. Zümrüt Sok. No:7 Bağcılar/İstanbul” adresinden “Güneşli Hürriyet Mah. Mahmutbey Cad. No:49/3 Bağcılar/İstanbul” adresine taşındığı,

22.11.2019 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdürün Ramazan Üstün olduğu,

05.07.2023 tarihinde şirket adresinin “Bağcılar Mah. Osman Paşa Cad. No:35 İç Kapı No:96 Bağcılar/İstanbul” olarak ilan edildiği tespit edilmiştir.

 

İstanbul Ticaret Odası www.bilgibankasi.ito.org.tr adresinden yapılan sorgulamada tüzel kişiliğin adresinin “Bağlar Mah. Osman Paşa Cad. No:35 İç Kapı No:96 Bağcılar” ve iletişim bilgisinin 212*******, 212******* http://www.groupguven.com olduğu tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde de belirttiği “www.groupguven.com” internet adresinden yapılan incelemede ise Güven Group bünyesinde yer alan şirketlerin;

Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. (Güven Turizm)

Güven Güvenli Tem. Hiz. Yön. Dan. İnş. Kuy. Taş. ve Tic. Ltd. Şti. (Güven Güvenli) olduğunun belirtildiği görülmüştür.

 

Güven Güvenli Tem Hiz. Yön. Dan. İnş. Kuy. Taş. ve Tic. Ltd. Şti.nin Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi bilgilerinden;

10.08.2021 tarihinde Ramazan Üstün’ün hisselerini Sarp Yiğit Şirin’e devretmesi sonucu tüzel kişiliğin %100 ortağının Sarp Yiğit Şirin olduğu,

 10.08.2021 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdür Sarp Yiğit Şirin ile 16.08.2021 tarihi itibariyle münferiden temsile yetkili müdür Ferhat Şirin’in yöneticileri olduğu,

16.08.2021 tarihinde ticaret unvanı “Güven Güvenli Temizlik Hiz. Yön. Dan. İnş. Kuy. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.” iken “Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.” olarak değiştiği,

05.07.2023 tarihinde şirketin “Kartaltepe Mah. Yeşil Adalı Sok. No:2/1 İç Kapı No:8 Bakırköy/İstanbul” adresinden “Hürriyet Mah. Mahmutbey Cad. No:49 İç Kapı No:31 Bağcılar/İstanbul” adresine taşındığı bilgileri tespit edilmiştir.

 

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (j) bendi uyarınca anılan Kanun’un 17’nci maddesinde belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen isteklilerin ihale dışı bırakılacağı, aynı Kanun’un 17’nci maddesinin (b) ve (d) bentlerinde rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak, alternatif teklif verebilme halleri dışında ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak asaleten ya da vekâleten birden fazla teklif vermek yasak fiil ve davranışlar arasında sayıldığı, söz konusu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında mezkûr Kanun’un dördüncü kısmında belirtilen hükümlerin uygulanacağı belirtilmiştir.

 

Bu doğrultuda ihalenin anılan Kanun’un temel ilkelerine uygun biçimde yürütülmesi ve sonuçlandırılması, öngörülen usul kurallarına uygunluk yanında sürecin doğal akışını bozacak bir kısım açık veya örtülü davranışların yapılmaması gerektiği dikkate alındığında, ihalelerde isteklilerce gerçekleştirilen eylemlerin söz konusu bentler kapsamında yasak fiil ve davranış olarak nitelendirilebilmesi için birden fazla eylemin birlikte değerlendirilmesi ve irade birliği çerçevesinde birlikte hareket edildiğine dair güçlü kanıtların bulunması koşulu gerekmektedir.

 

Ticari hayatın akışı içerisinde tüzel kişiliklerdeki ortakların ve/veya yöneticilerin zaman içerisinde değişerek aynı alanda faaliyet gösteren başka tüzel kişiliklerde ortak ve/veya yönetici olabileceği, anılan isteklilerin ortakları ve/veya yöneticileri zaman içerisinde benzerlik gösterse bile ihale dokümanları, teminat mektupları ve tekliflerine ilişkin elektronik işlemlerinin farklı bilgisayarlar kullanılarak farklı kişiler tarafından gerçekleştirildiği görülmektedir.

 

Ancak İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında Başoğlu Servis ile Güven Turizm’in sabit hat “0212*******” iletişim numaralarının aynı olduğu, yine Güven Turizm’in İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında bulunan “www.groupguven.com” internet adresinde Güven Group bünyesinde Güven Turizm ile Güven Güvenli adında iki farklı tüzel kişiliğin yer aldığı bilgisinin bulunduğu, Güven Güvenli’nin de unvan değişikliği ile faaliyet sürdüren Sarp Taşımacılık olduğu, sabit hat iletişim numarası veya kurumsal internet sayfası bilgilerinin meslek kuruluşu olan oda kayıtlarına sadece kendi beyanları üzerine işlenebileceği, ihalenin her iki kısmına birbirlerine yakın tekliflerin peş peşe verilmiş olması hususlarının anılan isteklilerin irade birliği içinde örtülü hareket ettiklerine dair karine oluşturduğu dolayısıyla anılan Kanun’un 17’nci maddesinin (b) ve (d) bendi hükümlerine aykırı hareket ettiği anlaşılan istekliler hakkında idare tarafından 4734 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (j) bendi kapsamında işlem tesis edilmesi gerektiğinden başvuru sahibinin üçüncü iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.” hükmü bulunmaktadır.

 

Başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde başvuru sahibinin iddialarında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için anılan Kanunun öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin aktarılan hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Sarp Taşımacılık Ser. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti., Başoğlu Servis Hiz. Tem. Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Güven Turizm Taş. Oto. İnş. Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. hakkında idare tarafından 4734 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (j) bendi kapsamında işlem tesis edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.