ihalede kalite ve teknik değer nitelik puanlamasının isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinde yer alan teklif tutarları dikkate alınarak hesaplanabileceği, nitekim ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından beyan edilen fiyat dışı unsur bilgilerinde de anılan istekli tarafından teklifi kapsamında sunulan birim fiyat teklif cetvelinde yer alan teklif tutarlarına yer verildiği göz önüne alındığında; başvuru sahibi tarafından beyan edilen birim fiyat teklif cetveli dikkate alınarak bir değerlendirme yapılması halinde anılan isteklinin fiyat dışı unsur puanlamasından puan alabileceği, dolayısıyla tekliflerin sağlıklı değerlendirilmesi adına geçerli teklif sahibi başvuru sahibine ait fiyat dışı unsur puanlamasının bahse konu istekli tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ilgili birim fiyatlar dikkate alınarak yeniden hesaplanması gerektiğ

ihalede kalite ve teknik değer nitelik puanlamasının isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinde yer alan teklif tutarları

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 60’ncı maddesinde “(1) Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Fiyat dışı unsurlar ve bu unsurlara yönelik düzenleme” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) İhale konusu işin özelliği göz önünde bulundurularak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi unsurlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.

(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde; fiyat dışı unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları ile hesaplama yöntemi ve bu unsurlara ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesi için sunulacak belgeler idari şartnamede açıkça belirtilir.

(3) Fiyat dışı unsurlar, bir marka veya model esas alınarak rekabeti sınırlayıcı şekilde belirlenemez.

(4) Fiyat dışı unsurlara, bu unsurların parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine yönelik düzenlemeyi yapan birim veya görevliler tarafından gerekçeli bir açıklama belgesi hazırlanır ve bu belge ihale onay belgesinin ekinde yer alır.” hükmü,

 

Söz konusu Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “… (9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: 2024 Yılı Çekmeköy İlçesindeki İbadethaneler ile Tuvaletlerinin Temizliği Hizmet Alımı İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: 12 Kalem ile 401.203,00 m2 İbadethane Temizliği Hizmet Alımı İşi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: İlçe sınırları dâhilinde.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’inci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir. …” düzenlemesi,

 

Bahse konu Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

35.1.1. Fiyat Dışı Unsur Değerlendirme Yöntemi: Diğer (Manuel Giriş)

Fiyat Dışı Unsur Formülü, Tanımı ve Açıklamaları

Teklif fiyatı puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Geçerli teklif veren istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı sahibi istekli 50 puan alacak olup, diğer isteklilere ait teklif puanları; TP = (TFmin x 50) / TF formülü ile hesaplanacaktır.

Bu formülde; TP: Teklif puanı, TFmin: Geçerli teklifler içinden istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı, TF: İstekli teklif fiyatı,

A.2. Kalite ve teknik değer nitelik puanlaması (KTP: 50 PUAN)

A.2.1. Teklif cetveli sırasına göre işlere verilen puanlar aşağıdaki gibidir.

Teklif Sıra No /Puan :1/18 – 2/4 – 3/14 – 4/0,5 – 5/1,5 – 6/0,25 – 7/6 – 8/0,5 – 9/4,5 – 10/0,25 – 11/0,25 – 12/0,25

TOPLAM PUAN: 50,00

Kalite ve teknik değer nitelik puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Geçerli teklif veren isteklilere ait kalite ve teknik değer nitelik puanlamasına konu iş kalemleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

 

Söz konusu her bir iş kalemi için; istekli tarafından teklif edilen o iş kalemi tutarının, isteklinin toplam teklif bedeline oranı; aynı iş kalemlerinin yaklaşık maliyetteki bedellerinin toplam yaklaşık maliyete oranının %80 – %110 aralığında (%80 ve %110 dahil) kalması durumunda her bir iş kalemi için yukarıdaki tabloda yer alan puanlar verilecektir. İsteklilerin teklifleri %80 – %110 aralığı dışında kalıyorsa iş kalemleri için puan alamayacaklardır. Kalite ve teknik değer nitelik puanı, her bir iş kalemi için verilen puanların toplamıdır.

Teklif oranlar hesaplanırken yuvarlama yapılmayacaktır. Ayrıca puanlarda enterpolasyon yapılmayacaktır.

A.3. Toplam puan (TTP):

Toplam puan, teklif fiyat puanı ile kalite ve teknik değer nitelik puanının toplamıdır. TTP = TP + KTP

A.4. Fiyat Dışı Unsurlar Dikkate Alınarak Değerlendirilmiş Teklif Bedeli

Fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli; FDTF = (ETF x 100) / TTP formülü ile hesaplanacaktır.

Bu formülde; FDTF: İsteklinin fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli, ETF: Toplam puanı en yüksek istekliye ait teklif bedeli, TTP: İsteklinin toplam puanı ifade eder.

Şeklinde hesap yöntemi oluşturulmuştur.

B. Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklif :Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli en düşük olan istekliye ait teklif bedelidir.

NOT: Toplam puan, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanacaktır.

35.1.2. Fiyat dışı unsurların değerlendirilmesine ilişkin bilgi ve belgeler yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilecektir.

35.2 Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde ilgili uygulama yönetmeliğinde düzenlenen usule göre ihale sonuçlandırılacaktır.

35.2.1. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde; Teklif fiyatı daha düşük olan isteklinin teklifi ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenecektir. Teklif fiyatlarının eşit olması halinde ise 35.1.1 inci maddesindeki fiyat dışı unsurların öncelik sıralaması esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenecektir.

35.3. Fiyat avantajı uygulanması:

35.3.1. Tekliflerin değerlendirilmesinde yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale işlem dosyası incelendiğinde; başvuruya konu ihalenin Çekmeköy Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından 22.02.2024 tarihinde elektronik ortamda gerçekleştirilen “2024 Yılı Çekmeköy İlçesindeki İbadethaneler ile Tuvaletlerinin Temizliği Hizmet Alımı İşi” hizmet alımı ihalesi olduğu, bahse konu ihaleye 6 isteklinin e-teklif sunduğu, 27.02.2024 onay tarihli ihale komisyonu kararı ile ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin Green Group Kim. ve Tar. İth. İhr. Ltd. Şti., ekonomik açıdan avantajlı ikinci teklif sahibinin ise Balrıum Ener. San. Ltd. Şti. olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

 

 

Yukarıda aktarılan ihale dokümanı düzenlemelerinden; başvuruya konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin belirlenmesinde fiyatla birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınacağının düzenlendiği, buna göre; teklif fiyatı puanlamasının 50 tam puan üzerinden gerçekleştirileceği, ihaleye geçerli teklif veren istekliler tarafından teklif edilen teklif fiyatlarından en düşük teklif fiyatı sahibi isteklinin 50 puan alacağı, diğer isteklilerin teklif fiyatına ilişkin teklif fiyatı puanlamasının ise İdari Şartname’nin 35’inci maddesinde düzenlenen formül ile hesaplanacağı, anılan Şartname’de kalite ve teknik değer puanlamasının 50 tam puan üzerinden yapılacağının düzenlendiği, buna göre; isteklilerce her bir iş kalemi için teklif edilen tutarın, isteklinin toplam teklif bedeline oranı; her bir iş kalemine ilişkin yaklaşık maliyetin toplam yaklaşık maliyete oranının %80 – %110 aralığında (%80 ve %110 dahil) kalması durumunda her bir iş kalemi için anılan Şartname’nin 35’inci maddesinde düzenlenen tabloya göre puanlama yapılacağının ifade edildiği, isteklilerin fiyat ve fiyat dışı unsur puanlarının toplanması sonucu ise her bir isteklinin toplam puanına ulaşılacağının düzenlendiği anlaşılmaktadır.

 

EKAP üzerinden yapılan sorgulamada; Balrıum Ener. San. Ltd. Şti. tarafından fiyat dışı unsur puanlamasına ilişkin herhangi bir bilgi girişinde bulunulmadığı, başvuru sahibine ilişkin gerçekleştirilen fiyat dışı unsur puanlamasında anılan isteklinin EKAP üzerinden fiyat dışı unsura ilişkin herhangi bir bilgi girişinde bulunmadığı gerekçesiyle kalite ve teknik değer nitelik puanlamasının sıfır “0” olarak hesaplandığı tespit edilmiştir.  

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Green Group Kim. ve Tar. İth. İhr. Ltd. Şti. tarafından beyan edilen fiyat dışı unsur bilgileri aşağıdaki gibidir.

 

İdare Tarafından Belirlenen Fiyat Dışı Unsur Formülü, Tanımı ve Açıklamaları

İstekli Cevabı/Beyanı

Teklif fiyatı puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Geçerli teklif veren istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı sahibi istekli 50 puan alacak olup, diğer isteklilere ait teklif puanları; TP = (TFmin x 50) / TF formülü ile hesaplanacaktır. Bu formülde; TP: Teklif puanı, TFmin: Geçerli teklifler içinden istekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı, TF: İstekli teklif fiyatı, A.2. Kalite ve teknik değer nitelik puanlaması (KTP: 50 PUAN) A.2.1. Teklif cetveli sırasına göre işlere verilen puanlar aşağıdaki gibidir. Teklif Sıra No /Puan :1/18 – 2/4 – 3/14 – 4/0,5 – 5/1,5 – 6/0,25 – 7/6 – 8/0,5 – 9/4,5 – 10/0,25 – 11/0,25 – 12/0,25 TOPLAM PUAN: 50,00 Kalite ve teknik değer nitelik puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Geçerli teklif veren isteklilere ait kalite ve teknik değer nitelik puanlamasına konu iş kalemleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Söz konusu her bir iş kalemi için; istekli tarafından teklif edilen o iş kalemi tutarının, isteklinin toplam teklif bedeline oranı; aynı iş kalemlerinin yaklaşık maliyetteki bedellerinin toplam yaklaşık maliyete oranının %80 – %110 aralığında (%80 ve %110 dahil) kalması durumunda her bir iş kalemi için yukarıdaki tabloda yer alan puanlar verilecektir. İsteklilerin teklifleri %80 – %110 aralığı dışında kalıyorsa iş kalemleri için puan alamayacaklardır. Kalite ve teknik değer nitelik puanı, her bir iş kalemi için verilen puanların toplamıdır. Teklif oranlar hesaplanırken yuvarlama yapılmayacaktır. Ayrıca puanlarda enterpolasyon yapılmayacaktır. A.3. Toplam puan (TTP): Toplam puan, teklif fiyat puanı ile kalite ve teknik değer nitelik puanının toplamıdır. TTP = TP + KTP A.4. Fiyat Dışı Unsurlar Dikkate Alınarak Değerlendirilmiş Teklif Bedeli Fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli; FDTF = (ETF x 100) / TTP formülü ile hesaplanacaktır. Bu formülde; FDTF: İsteklinin fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli, ETF: Toplam puanı en yüksek istekliye ait teklif bedeli, TTP: İsteklinin toplam puanı, ifade eder. Şeklinde Hesap Yöntemi Oluşturulmuştur. B. Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklif :Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli en düşük olan istekliye ait teklif bedelidir. NOT: Toplam puan, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanacaktır.

SIRA İŞ KISIMLARI MİKTAR BİRİM fiyat tutar 1 İbadethanelerin Detaylı İç Yüzey 401.203 M2 ?13,50 ?5.416.240,50 2 Halıların Islak Yıkanması 53.424 M2 ?19,03 ?1.016.658,72 3 Abdesthane / Şadırvan ve Tuvalet 199.496 M2 ?20,00 ?3.989.920,00 4 Tuvalet Kağıdı Ünitesi 150 Adet ?390,00 ?58.500,00 5 Tuvalet Kağıdı 20.784 Adet ?17,80 ?369.955,20 6 Plastik İçten Çekmeli Havlu Kağıdı 150 Adet ?360,00 ?54.000,00 7 İçten Çekmeli Havlu Kağıdı 27.552 Adet ?61,00 ?1.680.672,00 8 Köpük El Sabunu Ünitesi 150 Adet ?410,00 ?61.500,00 9 Köpük El Sabunu 14.112 Litre ?88,50 ?1.248.912,00 10 Plastik Tuvalet Maşrapası 100 Adet ?7,50 ?750,00 11 Çop Kovası (50 Litre) 50 Adet ?83,00 ?4.150,00 12 Çöp Poşeti (50 Litre) 6.336 Adet ?2,80 ?17.740,80 toplam tutar 13.918.999,22

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden; ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenebileceği, ihale konusu işin niteliği dikkate alınarak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer ile süre gibi unsurların fiyat dışı unsur olarak belirlenmesinin mümkün olduğu, fiyat dışı unsurların belirlenme yöntemi konusunda idarenin takdir yetkisinin bulunduğu, bu yetki kullanılırken niceliksel belirlemelerin yanı sıra niteliksel belirlemelerin de yapılabileceği, bu çerçevede ihale mevzuatında sayılan unsurlar dışında bunlara benzer nitelikte fiyat dışı unsurların ve puanlama kriterlerinin belirlenmesi noktasında da idarenin takdir yetkisinin bulunduğu anlaşılmakla birlikte, fiyat dışı unsurların ve puanlama kriterlerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan temel ilkelere uygunluğunun değerlendirilmesinde idari işlemlerde ölçülülük ilkesinin de göz önünde bulundurulması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Yapılan inceleme neticesinde; başvuru sahibinin iddiasının aksine, başvuruya konu ihaleye İdari Şartname’nin 35’inci maddesinde ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin belirlenmesinde fiyatla birlikte fiyat dışı unsurların da dikkate alınacağının açıkça düzenlendiği,

 

Diğer taraftan; idare tarafından başvuruya konu ihalede, fiyat dışı unsur hesaplamasında kullanılacak formülün EKAP’ta “Diğer (Manuel Giriş)” olarak seçilerek idarece kalite ve teknik değer nitelik puanlamasına ilişkin isteklilerce her bir iş kalemi için teklif edilen tutarlar, toplam yaklaşık maliyet, her bir iş kaleminin yaklaşık maliyeti gibi verilerden oluşan bir formülün belirlendiği, dolayısıyla, kalite ve teknik değer nitelik puanlamasının isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinde yer alan teklif tutarları dikkate alınarak hesaplanabileceği, nitekim ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından beyan edilen fiyat dışı unsur bilgilerinde de anılan istekli tarafından teklifi kapsamında sunulan birim fiyat teklif cetvelinde yer alan teklif tutarlarına yer verildiği göz önüne alındığında; başvuru sahibi tarafından beyan edilen birim fiyat teklif cetveli dikkate alınarak bir değerlendirme yapılması halinde anılan isteklinin fiyat dışı unsur puanlamasından puan alabileceği, dolayısıyla tekliflerin sağlıklı değerlendirilmesi adına geçerli teklif sahibi başvuru sahibine ait fiyat dışı unsur puanlamasının bahse konu istekli tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ilgili birim fiyatlar dikkate alınarak yeniden hesaplanması gerektiği anlaşılmış olup başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplantı No 2024/015
Gündem No 50
Karar Tarihi 04.04.2024
Karar No 2024/UH.II-565