ihalede teknik değerlendirme puanının 0,75 ağırlık katsayısı ile, mali teklif puanının ise 0,25 ağırlık katsayısı ile çarpılması neticesinde elde edilecek puanların toplamının ( (94,827586206896551724137931034483 x 0,75) + ( 47,818791946308724832214765100671 x 0,25) ) isteklinin toplam puanını vereceği, bu bağlamda bahse konu isteklinin toplam puanının 83,07538764174959500115713955103 olarak hesaplanması gerektiği, ihale komisyonu tarafından ise söz konusu isteklinin toplam puanının yuvarlanmış itibari teknik değerlendirme puanı ve yuvarlanmış mali teklif puanı üzerinden “(94,83×0,75)+(47,82×0,25)” şeklinde hesaplanarak ve işlemlerde yine yuvarlama yapılmak suretiyle 83,08 olarak belirtildiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan, tüm isteklilere ilişkin olarak yuvarlama yapılmadan hesaplama yapılması neticesinde elde edilen toplam puanlar dikkate alındığında söz konusu isteklinin sıralamasında herhangi bir değişikliğin meydana gelmediği anlaşıldığından ihale komisyonu tarafından anılan istekliye yönelik olarak herhangi bir işlem tesis edilmesine gerek bulunmadığı

Toplantı No 2023/012
Gündem No 27
Karar Tarihi 08.02.2023
Karar No 2023/UD.I-304

BAŞVURU SAHİBİ:

Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/775097 İhale Kayıt Numaralı “Şanlıurfa İli Sınırları İçerisinde Yapılacak Olan Eğitim Kurumları ve Hizmet Binaları İnşaatlarının; Etüt Proje ve İhale Dokümanı Hazırlama ve İnşaatların; İnşaat Öncesi, İnşaat Aşaması ve İnşaat Sonrası Danışmanlık Hizmetleri Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 02.11.2022 tarihinde belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen “Şanlıurfa İli Sınırları İçerisinde Yapılacak Olan Eğitim Kurumları ve Hizmet Binaları İnşaatlarının; Etüt Proje ve İhale Dokümanı Hazırlama ve İnşaatların; İnşaat Öncesi, İnşaat Aşaması ve İnşaat Sonrası Danışmanlık Hizmetleri Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığının 22.12.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.12.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.01.2023 tarih ve 71884 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.01.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/39 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale komisyonunca, taraflarına ait toplam puan ile Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.nin toplam puanının eşit olduğu ve Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.nin mali teknik puanının taraflarından daha yüksek olduğu gerekçesiyle ihalenin söz konusu istekli üzerinde bırakılmasının uygun olmadığı, şöyle ki; itibari teknik değerlendirme puanlarının 100 ve mali teklif puanlarının 96,76762 olmak üzere taraflarına ait olan toplam 99,19190 puanın ihale komisyonunca 99,19 olarak belirtildiği, oysaki kamu ihale mevzuatında puanların yuvarlanması gerektiğine ilişkin herhangi bir hüküm veya açıklamanın yer almadığı, dolayısıyla taraflarına ait toplam 99,19190 puanın Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.nin toplam 99,19 puanının üzerinde olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kanun’un “Danışmanlık Hizmet İhaleleri ile İlgili Özel Hükümler” başlıklı beşinci bölümünde yer alan “Tekliflerin hazırlanması ve verilmesi” başlıklı 51’inci maddesinde “İhale konusu danışmanlık hizmeti için teklif edilen bedelin yer aldığı teklif mektubu ile geçici teminat isteklinin malî teklifini oluşturur. Bu teklif, üzerine malî teklif olduğu yazılmak suretiyle bir zarfa konulur…

Teknik değerlendirme için istenilen diğer bütün belgeler isteklinin teknik teklifini oluşturur. Bu teklif, üzerine teknik teklif olduğu yazılmak suretiyle ayrı bir zarfa konulur.

Her iki zarfın üzerine de isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi ve teklifin hangi işe ait olduğu yazılır. Zarfların yapıştırılan yerleri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir.

Malî ve teknik teklife ait zarflar birlikte ayrı bir zarf veya paket içerisine konularak, üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılmak suretiyle sunulur.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalenin yapılması” başlıklı 52’nci maddesinde “…Danışmanlık hizmet ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi, teknik ve malî değerlendirme olmak üzere iki aşamada yapılır. İlk aşamada teknik teklif, ikinci aşamada ise malî teklif değerlendirilir ve her iki aşama için ayrı puanlama yapılır. Teknik ve malî puan için belirlenen ağırlık katsayıları dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucunda toplam puan tespit edilir…

İhale komisyonu ihale dokümanında ve davet mektubunda belirtilen teknik değerlendirme kriterleri ve puanlara göre teknik değerlendirme yaparak isteklilerin teknik puanlarını belirler. İhale dokümanında belirlenen asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere ait teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen veya asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere, değerlendirme dışı bırakıldığı ve malî tekliflerinin açılmadan malî tekliflerin açılacağı tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceği yazılı olarak bildirilir. Aynı tarihte, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere de malî tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir.

İhale komisyonunca bildirilen tarih ve saatte öncelikle teknik değerlendirme sonuçları ile teknik puanlar hazır bulunanlar önünde açıklanır. İhale komisyonunca toplu halde muhafaza altına alınmış olan ve malî teklifleri içeren paket açılır. Teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin malî teklif zarfları açılmaksızın kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu istekliler ihale salonundan çıkarılır. Bu işlemlerden sonra, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılır ve teklif edilen fiyatlar ile yaklaşık maliyet açıklanarak bir tutanakla tespit edilir…

Malî teklif içerisinde teklif mektubu ile geçici teminatı bulunmayan veya usulüne uygun olmayan istekliler değerlendirme dışı bırakılarak tutanakla tespit edilir. Teklif mektubu ile geçici teminatı uygun olan isteklilere ait malî puanlar belirlenir.

Bu isteklilere ait teknik ve malî puanlar ihale dokümanında belirlenen ağırlık katsayılarıyla çarpılarak toplam puanlar tespit edilir. Toplam puanı en yüksek olan istekli iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve malî teklif ile ilgili görüşme yapmak üzere davet edilir…Görüşme sonucunda şartların netleştirilerek anlaşmaya varılması halinde, bu istekliye ihale yapılır.” hükmü,

 

Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tekliflerin sunulması” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale konusu danışmanlık hizmeti için teklif edilen bedelin yer aldığı teklif mektubu ile geçici teminat isteklinin mali teklifini oluşturur. Bu teklif, üzerine “Mali Tekliftir” ibaresi yazılmak suretiyle bir zarfa konulur.

(2) Teknik değerlendirme için ihale dokümanında istenilen diğer tüm belgeler, isteklinin teknik teklifini oluşturur ve bu teklif, üzerine “Teknik Tekliftir” yazılmak suretiyle ayrı bir zarfa veya pakete konulur.

(3) İstekli tarafından mali ve teknik teklif zarflarının üzerine adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi ve teklifin hangi işe ait olduğu yazılır ve zarfların yapıştırılan yerleri imzalanarak mühürlenir veya kaşelenir.

(4) Mali teklif zarfı ile teknik teklif zarfı veya paketi, bir araya getirilerek ayrı bir zarf veya paketin içine konulur…” hükmü,

 

Söz konusu Yönetmelik’in “Tekliflerin alınması ve teknik tekliflerin açılması” başlıklı 60’ıncı maddesinde “…(2) Bu Yönetmeliğin 59 uncu maddeye uygun olduğu anlaşılan teknik teklif zarflarının hazır bulunanlar önünde açılması ve belge kontrolünün yapılması aşamasında isteklilerce sunulan belgeler tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğu Teknik Teklif Zarfı Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterilir. Bu tutanağıns komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz. Mali teklifleri içeren zarflar ise açılmaksızın, ihale komisyonunca Mali Teklif Zarflarının Açılmaksızın Muhafazasına İlişkin Tutanağa bağlanarak toplu halde paketlendikten sonra mühürlenir ve imzalanarak muhafaza altına alınır. Bu aşamada, hiçbir teklifin reddine veya kabulüne ilişkin karar verilmez ve teklifi oluşturan belgelerde değişiklik yapılamaz. Teklifler ihale komisyonunca değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Teknik ve mali tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Tekliflerin değerlendirilmesi ilk aşamada teknik değerlendirme, ikinci aşamada ise mali değerlendirme olmak üzere iki aşamada yapılır.

(2) Teknik ve mali tekliflerin değerlendirilmesinde öncelikle ihale komisyonunca isteklilerin teknik değerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanında istenilen şartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği incelenir. Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır…” hükmü,

 

Bahse konu Yönetmelik’in “Teknik ve mali puan ağırlık katsayılarının belirlenmesi” başlıklı 62’nci maddesinde “(1) Teknik ve mali puan ağırlık katsayıları, teknik puan ağırlığı daha yüksek olmak üzere hizmetin niteliği ve özgünlüğüne göre ihaleden önce idarece hesaplanır ve idari şartnamede gösterilir…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Teknik Puanlama” başlıklı 64’üncü maddesinde “(1) Teknik puanlama aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır:

a) İsteklilerin teknik teklif belgeleri her üye tarafından tek tek incelenerek idari şartnamede belirtilen kriterlere göre her istekliye gerekçeli olarak ayrı ayrı puan verilir ve bu teknik puanlar ile gerekçeleri Teknik Teklif Üye Değerlendirme Standart Formuna yazılarak imzalanır. Üyelerin doldurduğu bu formlar bir araya getirilerek verilen puanlar Teknik Teklif Komisyon Değerlendirme Standart Formuna geçirilir. Her istekli için komisyon üyelerinin verdiği puanlar toplanarak üye sayısına bölünmek suretiyle isteklilerin ayrı ayrı teknik puanları bulunur. İdari şartnamede belirlenen asgari puanın altında kalan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

b) Asgari puanı sağlayan isteklilerin puanları, en yüksek teknik puana sahip isteklinin puanına bölünüp 100’le çarpılarak isteklilerin itibari teknik değerlendirme puanı bulunur. (PTİ=100 x PT/PTmax ).Bu formülde;

PTİ= İtibari teknik puanı,

PT= Komisyon tarafından istekliye verilmiş asgari puanın üzerindeki ham teknik puanı,

PTmax= Komisyon tarafından isteklilere verilen ham teknik puanların en yükseğini,

ifade eder.” hükmü,

 

Söz konusu Yönetmelik’in “Mali tekliflerin açılması ve puanlama” başlıklı 65’inci maddesinde “(1) Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen ya da asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve mali tekliflerinin açılmaksızın, mali tekliflerin açılacağı tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceği Teknik Değerlendirmede Yeterli Bulunmayan Adaylara Sonucun Bildirilmesine İlişkin Form kullanılarak bildirilir. Bu formun ekinde Teknik Teklif Üye Değerlendirme ve Teknik Teklif Komisyon Değerlendirme Formlarına da yer verilir. Aynı tarihte, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere de mali tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir.

(2) İhale komisyonunca isteklilere bildirilen tarih ve saatte teknik değerlendirme sonuçları ve teknik puanlar hazır bulunanlar önünde açıklanır. Teknik puanların açıklanmasından sonra toplu halde muhafaza altına alınmış olan mali teklif paketleri açılır. Komisyon tarafından, teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin mali teklif zarfları açılmaksızın kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu kişiler ihale salonundan çıkarılır. İade edilemeyen mali tekliflere ait zarflar ihalenin sonuçlandırılmasından hemen sonra posta ile gönderilir.

(3) Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılmadan önce işin yaklaşık maliyeti açıklanır. Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılarak istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar duyurulur. Mali teklif zarfındaki belgelerin uygunluğu incelenir ve inceleme sonucu mali teklif açma ve belge kontrol tutanağına kaydedilir. Bu tutanağın komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz. Mali teklifi içerisinde teklif mektubu ile geçici teminatı bulunmayan veya usulüne uygun olmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

(5) En son aşamada belgeleri uygun bulunan isteklilerin teklif ettikleri tutarlar, ihale komisyonu tarafından (Mali Teklif Komisyon Değerlendirme Standart Formuna) kaydedilir.

(6) İstekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı (Mmin) isteklilerin mali teklif fiyatına bölünüp yüzle (100) çarpılması sonucu her isteklinin mali teklif puanı (PM) bulunur. (PM= 100 x Mmin/M ). Bu formülde;

PM= Mali teklif puanını,

Mmin= İstekliler arasında teklif edilen en düşük fiyatı,

M= İsteklinin teklif ettiği fiyatı,

ifade eder…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Toplam puanların belirlenmesi, görüşmeye davet ve ihalenin karara bağlanması” başlıklı 66’ncı maddesinde “(1) Teknik ve mali değerlendirmeye tabi tutulan isteklilere ait teknik ve mali puanlar ihale dokümanında belirlenen ağırlık katsayıları ile çarpılarak toplanır ve toplam puanlar tespit edilerek Teklif Genel Değerlendirme Standart Formuna kaydedilir. Toplam puanı en yüksek olan istekli görüşme yapmak üzere davet edilir.

(2) Puan eşitliği durumunda ise mali teklif puanı yüksek olan istekli görüşme yapmak üzere davet edilir…

(3) Toplam puanı en yüksek olan istekli iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve mali teklifle ilgili görüşme yapmak üzere davet edilir…

(5) Görüşme sonucunda şartların netleştirilerek anlaşmaya varılması halinde, bu şartlar dahilinde, anlaşma sağlanamazsa ihale dokümanında belirtilen koşullarla toplam puanı en yüksek olan bu istekli üzerine ihale yapılır. Görüşme sonrası ihale komisyonunca alınan gerekçeli karar ihale yetkilisinin onayına sunulur…” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.İhale konusu danışmanlık hizmetinin;

a) Adı: Şanlıurfa İli Sınırları İçerisinde Yapılacak Olan Eğitim Kurumları ve Hizmet Binaları İnşaatlarının; Etüt Proje ve İhale Dokümanı Hazırlama ve İnşaatların; İnşaat Öncesi, İnşaat Aşaması ve İnşaat Sonrası Danışmanlık Hizmetleri Hizmet Alım İşi

c) Miktarı (fiziki) ve türü: 400.000 m2 kontrollük hizmeti

115.000 m2 etüt proje ve ihale dokümanı alımı…” düzenlemesi,

 

Bahse konu Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler” başlıklı 3’üncü maddesinde “…b) İhale usulü: Belli istekliler arasında ihale…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 21’inci maddesinde “21.1 – Teklifi oluşturan belgeler

21.1.1. İstekli tarafından hazırlanacak olan teklif, aşağıdaki dokümanı içerir:

a) Mali teklif

– Teklif mektubu ve ekindeki mali teklif formları

– Geçici teminat (istenmişse)

b) Teknik teklif

Bu şartnamede sayılan, teklif mektubu ve geçici teminat dışındaki, diğer belgeler ve teknik teklif formları.

21.1.2. İhale konusu danışmanlık hizmeti için teklif edilen bedelin yer aldığı teklif mektubu ve ekindeki mali teklif formları ile istenmişse geçici teminat isteklinin mali teklifini oluşturur. Bu teklif, üzerine “Mali Tekliftir” yazılmak suretiyle bir zarfa konulur.

21.1.3. Teknik değerlendirme için istenilen diğer tüm belgeler, isteklinin teknik teklifini oluşturur. Bu teklif, üzerine “Teknik Tekliftir” yazılmak suretiyle ayrı bir zarfa veya pakete konulur.

21.1.4. Her iki zarfın üzerine de isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi ve teklifin hangi işe ait olduğu yazılır. Zarfların yapıştırılan yerleri istekli tarafından imzalanarak mühürlenir veya kaşelenir.

21.1.5. Mali teklife ilişkin zarf ile teknik teklife ilişkin zarf, bir araya getirilerek ayrı bir zarf veya paketin içine konulur…” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “Tekliflerin alınması, açılması ve değerlendirilmesi” başlıklı 29’uncu maddesinde “…29.2.3. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. Teknik tekliflere ait zarflar açılarak, istenilen belgelerin tam olarak verilmiş olup olmadığı kontrol edilir ve durum bir tutanakla tespit olunur. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış bir sureti, imza karşılığı verilir. Mali teklifleri içeren zarflar ise isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde bir tutanağa bağlanarak açılmaksızın ihale komisyonunca toplu halde paketlenip, mühürlenerek, imzalanır ve muhafaza altına alınır. Bu aşamada, teklifi oluşturan belgelerde değişiklik yapılamaz, varsa eksik belgeler tamamlanamaz, hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmeksizin, teklifler kapsamlı olarak değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.

29.2.4. İhale komisyonu öncelikle isteklilerin teknik değerlendirmeye esas bütün belgelerinin ihale dokümanında istenilen şartlara uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğini inceler. Belgeleri eksik olduğu bu Şartnamenin 29.2.3.maddesine göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılır.

29.2.8. Belgeleri eksik olan veya istenilen şartlara uygun olmadığı tespit edilen ya da asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve mali tekliflerinin açılmaksızın, mali tekliflerin açılacağı tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceği Teknik Değerlendirmede Yeterli Bulunmayan Adaylara Sonucun Bildirilmesine İlişkin Form kullanılarak bildirilir. Bu formun ekinde Teknik Teklif Üye Değerlendirme ve Teknik Teklif Komisyon Değerlendirme Formlarını da yer verilir. Aynı tarihte, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere de mali tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir.

29.2.9. Değerlendirme teknik ve mali olmak üzere iki aşamada yapılır. Önce teknik daha sonra da mali teklif değerlendirilir. Teknik ve mali tekliflere verilen ağırlık oranı aşağıdaki gibidir.

Teknik ve Mali Puan Ağırlık Katsayıları:

Teknik Puan Ağırlık Katsayısı= 0,75

Mali Puan Ağırlık Katsayısı= 0,25

Toplam= 1.00…” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teknik değerlendirme kriterleri” başlıklı 31’inci maddesinde “…31.2. Teknik değerlendirmede asgari 70 puanın altında kalan istekliler elenir ve mali değerlendirmeye alınmaz. Asgari teknik puanın altında puan alan isteklilere, değerlendirme dışı bırakıldığı ve mali tekliflerinin açılmadan, mali tekliflerin açılacağı tarih ve saatte kendilerine veya vekillerine elden iade edileceği yazılı olarak bildirilir…” düzenlemesi,

 

Bahse konu Şartname’nin “Teknik puanların belirlenmesi” başlıklı 32’nci maddesinde “32.1 Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere ait Teknik Puanlar (PTİ= 100 x PT/PTmax) formülü ile hesaplanır. Bu formülde;

PTİ= İtibari Teknik Puanı,

PT= Komisyonca istekliye verilmiş (asgari puanın üzerindeki) ham teknik puan (ortalama teknik puan),

PTmax= Komisyonca isteklilere verilen ham teknik puanların en yükseği (ortalama teknik puan),

ifade eder.

32.2. Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere mali tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir. İhale komisyonunca bildirilen tarih ve saatte öncelikle teknik değerlendirme sonuçları ile teknik puanlar hazır bulunanlar önünde açıklanır. Daha sonra ihale komisyonunca, toplu halde muhafaza altına alınmış olan ve mali teklifleri içeren paket açılır. Teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin mali teklif zarfları açılmaksızın kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu istekliler ihale salonundan çıkarılır. Bu işlemden sonra, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılmadan önce işin yaklaşık maliyeti açıklanır. Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılarak, istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar duyurularak bir tutanakla tespit edilir…

32.4.…Daha sonra, teklif mektubu ile geçici teminatı uygun olan isteklilere ait mali puanlar belirlenir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Mali puanların belirlenmesi” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklif mektubu ile istenmişse geçici teminatı uygun olan isteklilere ait mali puanlar; (PM= 100 x Mmin/ M) formülü ile hesaplanır. Bu formülde;

PM= Mali teklif puanı,

Mmin= İstekliler arasında teklif edilen en düşük teklif fiyatı,

M= İsteklinin teklif ettiği fiyatı,

ifade eder.” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “İhalenin sonuçlandırılması” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İsteklilere ait teknik ve mali puanlar, teknik ve mali puan ağırlık katsayılarıyla çarpılarak toplanmak suretiyle toplam puanlar tespit edilir. P= PTİ x KT + PM x KM Bu formülde:

P= Toplam Puan

PTİ= İtibari Teknik Puan

KT= Teknik Puan Ağırlık Katsayısı

PM= Mali Teklif Puanı

KM= Mali Puan Ağırlık Katsayısını

ifade eder.

34.2. Toplam puanı en yüksek olan istekli iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve mali teklif ile ilgili görüşme yapmak üzere davet edilir…Görüşme sonucunda şartların netleştirilerek anlaşmaya varılması halinde, bu istekliye ihale yapılır.

34.3. Puan eşitliği durumunda mali teklif puanı yüksek olan istekli görüşme yapmak üzere davet edilir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İnceleme konusu ihalenin, danışmanlık hizmeti alımına ilişkin olduğu ve belli istekliler arasında ihale usulüyle gerçekleştirildiği, iki aşamalı olarak yapılan söz konusu ihalede öncelikle, 07.09.2022 tarihinde ön yeterlik değerlendirmesine katılan adayların, Ön Yeterlik Şartnamesi’nde belirtilen şartları sağlayıp sağlamadıklarının tespit edildiği, yeterli bulunan adaylara ihaleye teklif verebileceklerine ilişkin olarak 10.10.2022 ve 18.10.2022 tarihlerinde davet yazısı gönderildiği, başvuru sahibi Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığının da ön yeterlik değerlendirmesi neticesinde yeterli bulunarak ihaleye teklif vermeye davet edilen istekliler arasında olduğu, ihalenin 02.11.2022 tarihinde gerçekleştirildiği, teknik teklif değerlendirmesinde başarılı olan isteklilere idare tarafından 23.11.2022 tarihinde EKAP üzerinden “Mali tekliflerin açılması” konulu yazının tebliğ edildiği, bahse konu yazıda “…25.11.2022 Cuma günü, saat 11:00’de hazır bulunanlar önünde teknik puanlar açıklanarak, mali teklifler açılacaktır…” ifadelerine yer verildiği anlaşılmış olup; mali teklifi açılan istekliler tarafından sunulan teklif bedellerinin, ihale komisyonu tarafından söz konusu isteklilere verilen teknik puanların ortalamasının, itibari teknik puanların, mali teklif puanlarının ve toplam puanların ise aşağıdaki şekilde olduğu görülmüştür:  

İsteklinin Adı

Teklif Bedeli (TL)

Komisyon Üyelerinin Verdiği Teknik Puanların Ortalaması

İtibari Teknik Değerlendirme Puanı

İtibari Teknik Puan x 0,75

Mali Teklif Puanı

Mali Teklif Puanı x 0,25

Toplam Puan

Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığı

29.452.000,00

92,8

100

75

96,77

24,19

99,19

Emay Uluslrrası. Müh. ve Müş. A.Ş.

49.965.500,00

90

96,98

72,74

57,04

14,26

87

Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.

28.500.000,00

91,8

98,92

74,19

100

25

99,19

Üçer Müş. Müh. A.Ş.

59.600.000,00

88

94,83

71,12

47,82

11,95

83,08

 

İhale komisyonunun 12.12.2022 tarihli kararında ise “…Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.nin toplam puanı 99,19; Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığının toplam puanı 99,19 olarak belirlenmiştir…Söz konusu işin İdari Şartnamesi’nin “İhalenin sonuçlandırılması” başlıklı 34’üncü maddesinde yer alan “…34.3. Puan eşitliği durumunda mali teklif puanı yüksek olan istekli görüşme yapmak üzere davet edilir…” düzenlemesi gereğince ihalenin Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş. uhdesinde bırakılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildiği tespit edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelerden; etüt proje ve ihale dokümanı hazırlama ile inşaat öncesi, inşaat aşaması ve inşaat sonrası danışmanlık hizmeti alımına ilişkin olan ve belli istekliler arasında ihale usulüyle gerçekleştirilen inceleme konusu ihalede istekliler tarafından tekliflerin mali teklif zarfı ve teknik teklif zarfı olmak üzere ayrı ayrı hazırlanması ve birlikte başka bir zarf veya paket içerisine konulmak suretiyle idareye sunulması gerektiği; tekliflerin değerlendirilmesinin ise, teknik ve malî değerlendirme olmak üzere iki aşamada gerçekleştirileceği ve her iki aşama için ayrı puanlama yapılacağı, teknik puanlamada; her istekli için komisyon üyelerinin verdiği puanlar toplanarak üye sayısına bölünmek suretiyle isteklilerin ayrı ayrı teknik puanlarının bulunacağı, bu teknik puanların en yüksek teknik puana sahip isteklinin puanına bölünüp 100 ile çarpılması neticesinde ise isteklilerin itibari teknik değerlendirme puanlarına ulaşılacağı, mali puanlamada ise; istekliler tarafından teklif edilen en düşük fiyatın, isteklilerin mali teklif fiyatına bölünüp 100 ile çarpılması sonucunda her isteklinin mali teklif puanının elde edileceği, teknik puanlama sonucunda elde edilen itibari teknik değerlendirme puanlarının 0,75 ile, mali puanlama sonucunda elde edilen mali teklif puanlarının ise 0,25 ile çarpılarak isteklilerin her birinin ayrı ayrı toplam puanlarının tespit edileceği, toplam puanı en yüksek olan isteklinin iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve malî teklif ile ilgili görüşme yapmak üzere davet edileceği, puan eşitliği durumunda ise mali teklif puanı yüksek olan isteklinin görüşmeye davet edilmesi gerektiği, görüşme sonucunda şartların netleştirilerek anlaşmaya varılması halinde, ihalenin bu istekli üzerinde bırakılacağı anlaşılmaktadır.

 

Başvuru sahibine (Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığı)  ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde ulaşılan değerlendirmeler:

 

İhale komisyonu üyeleri tarafından verilen en yüksek teknik puan ortalamasına (92,8) sahip isteklinin başvuru sahibi istekli olduğu, bu bağlamda anılan isteklinin itibari teknik değerlendirme puanının 100 olması gerektiği, nitekim ihale komisyonu tarafından da bahse konu isteklinin itibari teknik değerlendirme puanının 100 olarak belirtildiği tespit edilmiştir.

 

Ayrıca; ihalede en düşük teklif fiyatının Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.ye ait olduğu (28.500.000,00 TL) görülmüş olup, 28.500.000,00 TL tutarın Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığının teklif tutarına (29.452.000,00 TL) bölünerek 100 ile çarpılması neticesinde ise ((28.500.000,00/29.452.000,00)x100) başvuru sahibi isteklinin mali teklif puanının “96,76762189325003395355154149124” olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan söz konusu puanın ihale komisyonu tarafından yuvarlanmak suretiyle 96,77 olarak belirtildiği tespit edilmiştir.  

 

Başvuru sahibi isteklinin itibari teknik değerlendirme puanının 0,75 ağırlık katsayısı ile, mali teklif puanının ise 0,25 ağırlık katsayısı ile çarpılması neticesinde elde edilecek puanların toplamının ((100×0,75)+( 96,76762189325003395355154149124×0,25)) isteklinin toplam puanını vereceği, bu bağlamda bahse konu isteklinin toplam puanının 99,19190547331250848838788537281 olarak hesaplanması gerektiği, ihale komisyonu tarafından ise söz konusu isteklinin toplam puanının yuvarlanmış mali teklif puan ve itibari teknik değerlendirme puanı üzerinden “(100×0,75)+(96,77×0,25)=99,1925” şeklinde hesaplanarak yine yuvarlanmak suretiyle 99,19 olarak belirtildiği tespit edilmiştir.

İhale üzerinde bırakılan istekliye (Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş.) ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde ulaşılan değerlendirmeler:

 

Teknik puanlama kapsamında ihale komisyonu üyeleri tarafından verilen en yüksek teknik değerlendirme puanı ortalamasına (92,8) sahip isteklinin başvuru sahibi istekli olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda ihale üzerinde bırakılan isteklinin teknik değerlendirme puanının (91,8), en yüksek teknik değerlendirme puanı olan 92,8’e bölünüp 100 ile çarpılması neticesinde ((91,8/92,8)x100) ihale üzerinde bırakılan isteklinin itibari teknik değerlendirme puanının “98,922413793103448275862068965517” olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan söz konusu puanın ihale komisyonu tarafından yuvarlanmak suretiyle 98,92 olarak belirtildiği görülmüştür.  

 

Ayrıca; ihalede en düşük fiyatın ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından teklif edildiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda anılan isteklinin mali teklif puanının 100 olduğu, ihale komisyonu tarafından da söz konusu isteklinin mali teklif puanının 100 olarak belirtildiği anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin itibari teknik değerlendirme puanının 0,75 ağırlık katsayısı ile, mali teklif puanının ise 0,25 ağırlık katsayısı ile çarpılması neticesinde elde edilecek puanların toplamının ((98,922413793103448275862068965517×0,75)+(100×0,25)) isteklinin toplam puanını vereceği, bu kapsamda bahse konu isteklinin toplam puanının 99,191810344827586206896551724138 olarak hesaplanması gerektiği, ihale komisyonu tarafından ise söz konusu isteklinin toplam puanının yuvarlanmış itibari teknik değerlendirme puanı ve mali teklif puanı üzerinden “(98,92×0,75)+(100×0,25)=99,19” şeklinde hesaplanarak 99,19 olarak belirtildiği tespit edilmiştir.

 

Tüm bu tespit ve değerlendirmeler neticesinde; danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde toplam puanı en yüksek olan isteklinin iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve malî teklif ile ilgili görüşme yapmak üzere idare tarafından davet edileceği, puan eşitliği durumunda ise mali teklif puanı yüksek olan isteklinin görüşmeye davet edilmesi gerektiği, öte yandan kamu ihale mevzuatında idareler tarafından isteklilerin toplam puanlarının hesaplanması sırasında herhangi bir işlem sonucunun yuvarlanacağına ilişkin bir hüküm veya açıklamanın yer almadığı anlaşıldığından, ihale komisyonu tarafından başvuru sahibi isteklinin 99,19190547331250848838788537281 olarak hesaplanması gereken toplam puanı ile ihale üzerinde bırakılan isteklinin 99,191810344827586206896551724138 olarak hesaplanması gereken toplam puanının 99,19 olarak belirtilmesi ve söz konusu isteklilerin toplam puanlarının eşit olarak değerlendirilmesi işlemlerinin mevzuata uygun olmadığı, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

Emay Uluslrrası. Müh. ve Müş. A.Ş.ye ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde ulaşılan değerlendirmeler:

 

Teknik puanlama kapsamında ihale komisyonu üyeleri tarafından verilen en yüksek teknik değerlendirme puanı ortalamasına (92,8) sahip isteklinin başvuru sahibi istekli olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda Emay Uluslararası. Müh. ve Müş. A.Ş.nin teknik değerlendirme puanının (90), en yüksek teknik değerlendirme puanı olan 92,8’e bölünüp 100 ile çarpılması neticesinde ((90/92,8)x100) Emay Uluslararası. Müh. ve Müş. A.Ş.nin itibari teknik değerlendirme puanının “96,982758620689655172413793103448” olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan söz konusu puanın ihale komisyonu tarafından yuvarlanmak suretiyle 96,98 olarak belirtildiği görülmüştür.  

 

Ayrıca; ihalede en düşük fiyatın Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş. tarafından teklif edildiği (28.500.000,00 TL) tespit edilmiş olup, 28.500.000,00 TL tutarın Emay Uluslararası. Müh. ve Müş. A.Ş.nin teklif tutarına (49.965.500,00 TL) bölünerek 100 ile çarpılması neticesinde ise ((28.500.000,00/49.965.500,00)x100) Emay Uluslararası. Müh. ve Müş. A.Ş.nin mali teklif puanının “57,039357156437942180104271947644” olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan söz konusu puanın ihale komisyonu tarafından yuvarlanmak suretiyle 57,04 olarak belirtildiği görülmüştür.

 

Emay Uluslararası. Müh. ve Müş. A.Ş.nin itibari teknik değerlendirme puanının 0,75 ağırlık katsayısı ile, mali teklif puanının ise 0,25 ağırlık katsayısı ile çarpılması neticesinde elde edilecek puanların toplamının ((96,982758620689655172413793103448×0,75)+( 57,039357156437942180104271947644×0,25)) isteklinin toplam puanını vereceği, bu bağlamda bahse konu isteklinin toplam puanının 86,996908254626726924336412814497 olarak hesaplanması gerektiği, ihale komisyonu tarafından ise söz konusu isteklinin toplam puanının yuvarlanmış itibari teknik değerlendirme puanı ve yuvarlanmış mali teklif puanı üzerinden “(96,98×0,75)+(57,04×0,25)” şeklinde hesaplanarak yine yuvarlanmak suretiyle 87 olarak belirtildiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan, tüm isteklilere ilişkin olarak yuvarlama yapılmadan hesaplama yapılması neticesinde elde edilen toplam puanlar dikkate alındığında söz konusu isteklinin sıralamasında herhangi bir değişikliğin meydana gelmediği anlaşıldığından ihale komisyonu tarafından anılan istekliye yönelik olarak herhangi bir işlem tesis edilmesine gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Üçer Müş. Müh. A.Ş.ye ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde ulaşılan değerlendirmeler:

 

Teknik puanlama kapsamında ihale komisyonu üyeleri tarafından verilen en yüksek teknik değerlendirme puanı ortalamasına (92,8) sahip isteklinin başvuru sahibi istekli olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda Üçer Müş. Müh. A.Ş.nin teknik değerlendirme puanının (88), en yüksek teknik değerlendirme puanı olan 92,8’e bölünüp 100 ile çarpılması neticesinde ((88/92,8)x100) Üçer Müş. Müh. A.Ş.nin itibari teknik değerlendirme puanının “94,827586206896551724137931034483” olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan söz konusu puanın ihale komisyonu tarafından yuvarlanmak suretiyle 94,83 olarak belirtildiği görülmüştür.  

 

Ayrıca; ihalede en düşük fiyatın Tümaş Türk Müh. Müş. ve Müt. A.Ş. tarafından teklif edildiği (28.500.000,00 TL) tespit edilmiş olup, 28.500.000,00 TL tutarın Üçer Müş. Müh. A.Ş.nin teklif tutarına (59.600.000,00 TL) bölünerek 100 ile çarpılması neticesinde ise ((28.500.000,00/49.965.500,00)x100) Üçer Müş. Müh. A.Ş.nin mali teklif puanının “47,818791946308724832214765100671” olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan söz konusu puanın ihale komisyonu tarafından yuvarlanmak suretiyle 47,82 olarak belirtildiği görülmüştür.  

 

Üçer Müş. Müh. A.Ş.nin itibari teknik değerlendirme puanının 0,75 ağırlık katsayısı ile, mali teklif puanının ise 0,25 ağırlık katsayısı ile çarpılması neticesinde elde edilecek puanların toplamının ( (94,827586206896551724137931034483 x 0,75) + ( 47,818791946308724832214765100671 x 0,25) ) isteklinin toplam puanını vereceği, bu bağlamda bahse konu isteklinin toplam puanının 83,07538764174959500115713955103 olarak hesaplanması gerektiği, ihale komisyonu tarafından ise söz konusu isteklinin toplam puanının yuvarlanmış itibari teknik değerlendirme puanı ve yuvarlanmış mali teklif puanı üzerinden “(94,83×0,75)+(47,82×0,25)” şeklinde hesaplanarak ve işlemlerde yine yuvarlama yapılmak suretiyle 83,08 olarak belirtildiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan, tüm isteklilere ilişkin olarak yuvarlama yapılmadan hesaplama yapılması neticesinde elde edilen toplam puanlar dikkate alındığında söz konusu isteklinin sıralamasında herhangi bir değişikliğin meydana gelmediği anlaşıldığından ihale komisyonu tarafından anılan istekliye yönelik olarak herhangi bir işlem tesis edilmesine gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 6’ncı alt bendinde “…Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi tarafından 41.482,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu tüm iddialarında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde 41.482,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, iş tanımı, sözleşme şartları, personel ve malî teklif ile ilgili görüşme yapmak üzere Artı Mim. Müh. Müş. Taah. Tic. Ltd. Şti. – BCT İnş. Mim. Müh. Müş. A.Ş. İş Ortaklığına davet gönderilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

2) Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde başvuru bedelinin iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.