ihalede geçici teminat mektupları dışındaki teminatların  kurum İBAN numarasına yatırılması teminatın yatırıldığını gösteren belgelere ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilmesi ve idare tarafından geçici teminata ilişkin değerlendirmenin istekli tarafından beyan edilen bilgiler üzerinden yapılması gerektiği

Toplantı No 2024/001
Gündem No 42
Karar Tarihi 04.01.2024
Karar No 2024/UH.II-40

BAŞVURU SAHİBİ:

Medical Yıkama Sterilizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti.-Tempar Laundry Tekstil Yıkama Kiralama Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/1180983 İhale Kayıt Numaralı “12 Ay Süreli Tekstil Yıkama Kurutma Ütüleme Paketleme Hizmet Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 20.11.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “12 Ay Süreli Tekstil Yıkama Kurutma Ütüleme Paketleme Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Medical Yıkama Sterilizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti.-Tempar Laundry Tekstil Yıkama Kiralama Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 30.11.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.12.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.12.2023 tarih ve 121785 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.12.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/1414 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

 

İdarenin satın alma birimi ile 22.11.2023 tarihinde şifahen yapılan görüşmede Gemtek Tekstil Sağlık Otelcilik Danışmanlık A.Ş.nin geçici teminat bilgilerine 20.11.2023 tarihinde ulaşılamadığı, geçici teminatının sistem hatasından dolayı EKAP sisteminde görülmediği ve bazı evrakların firmadan istenildiği bilgisinin alındığı, dolayısıyla idarenin evrak tamamlatma yolu ile ihale üzerinde bırakılan firmanın teklifini geçerli kıldığı kanaatinin hasıl olduğu,

 

İhaleye ilişkin yeterlik ve teklif değerlendirmelerine yönelik yukarıda bahsedilen hususlar dikkate alınmadan karar verildiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

 hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 34’üncü maddesinde “…Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:

a)  Tedavüldeki Türk Parası.           

b) Teminat mektupları.

c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

İlgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların veya özel finans kurumlarının düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir.

  (c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

Teminat mektupları dışındaki teminatlar ihale komisyonlarınca teslim alınamaz. Bunların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılması zorunludur.

İhale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir. İhale üzerinde kalan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.

Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.

Her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Teminat mektupları” başlıklı 35’inci maddesinde “… Bu Kanun kapsamında verilecek teminat mektuplarının kapsam ve şeklini tespite Kamu İhale Kurumu yetkilidir.

32 nci maddeye göre belirlenen tekliflerin geçerlilik süresinden en az otuz gün fazla süreli olmak kaydıyla, geçici teminat mektuplarında süre belirtilir. Teklif geçerlilik süresinin uzatılması halinde, geçici teminat mektuplarının süresi de aynı süre ile uzatılır. Kesin teminat mektuplarının süresi ihale konusu işin bitiş tarihi dikkate alınmak suretiyle idare tarafından belirlenir.

İlgili mevzuatına aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları kabul edilmez…” hükmü,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinde “(8) Aday veya istekliler tarafından, yedinci fıkradaki koşulları taşıyan katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin belgeler ile Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan geçici teminat mektubu, sunulmayacak belgeler tablosunda gerekli bilgilere yer verilmesi şartıyla başvuru veya teklif zarfında sunulmaz. Bu durumda, katılım ve yeterlik kriterleri ile geçici teminat mektubuna ilişkin değerlendirme, sunulmayacak belgeler tablosunda yer verilen bilgiler kullanılmak suretiyle EKAP veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden ulaşılan bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Sunulmayacak belgeler tablosunun kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 59/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

  …

(6) Geçici teminat mektupları Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınır ve mektuba ilişkin ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları geçerli kabul edilmez. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

 hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde “(1) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(3) Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.” hükmü,

 

 hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “(1) e-tekliflerin açılması ve ilk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Ancak bu durumda her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.

(2) Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 23 üncü madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya belgelerinin eksik olduğu ya da geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilenlerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve buna ilişkin kayıt yapılır.

(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.

(5) EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri dördüncü fıkrada belirtildiği şekilde değerlendirme dışı bırakılır…” hükmü yer almaktadır.

a) Adı: 12 AY SÜRELİ TEKSTİL YIKAMA, KURUTMA, ÜTÜLEME, PAKETLEME İŞİ

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

d) Kodu:

e) Miktarı:

12 Ay Süreli (180.000 kg Hasta Çamaşırı, 24.000 adet Alt Üst Forma)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Yedikule Göğüs Hatalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

c) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar. …” düzenlemesi,

 

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir. Ancak ortaklardan herhangi biri tarafından Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin kullanılması durumunda, belgeyi kullanan ortak tarafından ilgisine göre iş ortaklıklarındaki hissesi oranında veya konsorsiyumlarda işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarının toplam teklif tutarına karşılık gelen oranda geçici teminat verilmesi zorunludur.

26.3. Geçici teminat olarak kullanılan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 18.03.2024 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Geçici teminatı ihalede istenilen katılma şartlarını sağlamayan teklifler değerlendirme dışı bırakılacaktır.

26.5. (Mülga 30/09/2020-31260 R.G. / 14.md.)” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Teminat olarak kabul edilecek değerler” başlıklı 27’nci maddesinde “27.1. Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda sayılmıştır:

a)Tedavüldeki Türk Parası.

b)Geçici teminat ve kesin teminat mektuplan.

c)Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

27.2. 27.1. maddesinin (c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.

27.4. Teminat mektubunun kapsam ve şeklinin, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen esaslara ve standart formlara uygun olması gerekir. Bu esaslara ve standart formlara aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez.

27.5. Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.

27.6. Her ne suretle olursa olsun, İdarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Geçici teminatın verilmesi” başlıklı 28’nci maddesinde “28.1. Geçici teminat mektubunu düzenleyen kuruluş tarafından mektuba verilen ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.

28.2. Teminat mektupları dışındaki teminatların Hastanemizin Halk Bankası A.Ş. Vatan Caddesi Şubesi TR32 0001 2009 8870 0044 0000 19 nolu İBAN numarasına yatırılması ve teminatın yatırıldığını gösteren belgelere ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilmesi gerekir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalenin Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından gerçekleştirilen “2023/1180983 İhale Kayıt Numaralı 12 Ay Süreli Tekstil Yıkama Kurutma Ütüleme Paketleme Hizmet Alım İşi” olduğu, bahse konu ihalenin 20.11.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirildiği, ihalede 5 adet ihale dokümanının EKAP üzerinden indirildiği, 30.11.2023 tarihli ihale komisyonu kararına göre ihaleye 2 isteklinin teklif verdiği, verilen tekliflerin idarece geçerli teklif olarak değerlendirildiği ve ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi Gemtek Tekstil Sağlık Otelcilik Danışmanlık Anonim Şirketi üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Medical Yıkama Sterilizasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi-Tempar Laundry Tekstil Yıkama Kiralama Üretim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı’nın teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

30.11.2023 tarihli ihale komisyonu kararında ihalenin birinci oturumuna ilişkin olarak “Komisyonumuz hastanemiz satın alma biriminde 20.11.2023 tarihinde saat 11:00’ da “12 Ay Süreli Tekstil Yıkama, Kurutma, Ütüleme, Paketleme Hizmet Alımı İşi” ihalesi için toplanmıştır. Söz konusu ihale için 5 (beş) firma doküman indirmiş olup, 2 (iki) adet isteklinin e-anahtar ile elektronik ortamda sunduğu teklif tutanakla tespit edilerek hazır bulunanlara duyurularak ihaleye başlanmıştır. İhale Konusu işin yaklaşık maliyeti (Toplam: 4.171.080,00 TL) açıklandıktan sonra e-anahtar ile gönderilen teklifler, hazır bulunanlar önünde açılmıştır. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve e- teklif mektupları/birim fiyat teklif cetvelleri ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilmiş ve

” ifadelerinin yer aldığı, E-Teklif Açma ve Belge Kontrol Tutanağı’nda da her iki isteklinin de geçici teminatının uygun olduğunun belirtildiği görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan Gemtek Tekstil Sağlık Otelcilik Danışmanlık Anonim Şirketi tarafından e-teklif kapsamında sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Nakit teminatlar” bölümünde “Dekont/ Makbuz ve Tutarı” kısmında “90.000,00 TRY (Türk Lirası),Geçici Teminat Dekont. pdf.” şeklinde beyanın yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Ayrıca, başvuruya konu “2023/1180983 İhale Kayıt Numaralı 12 Ay Süreli Tekstil Yıkama Kurutma Ütüleme Paketleme Hizmet Alım İşi” ne yönelik geçici teminat bedeline ilişkin olarak, anılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen 90.000,00 TL tutarındaki geçici teminatın Halk Bankası A.Ş. TR 32 0001 2009 8870 0044 0000 19 nolu İBAN numarasına yatırıldığını gösteren, işlem tarihinin 20.11.2023/10:26:23 (ihale gününde (20.11.2023) ve ihale saatinden (11:00) önce) olduğu dekontun ihale işlem dosyasında yer aldığı görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden istekliler tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerden,  EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet siteleri üzerinden sorgulanabilenlerin, belgelerdeki kayıtlı bilgiler esas alınarak değerlendirmeye tabi tutulacağı, belirtilen yöntemle sorgulanamayan bilgi ve belgelere yönelik ilk değerlendirmenin ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır. Bu çerçevede, şikâyete konu ihalede, geçici teminat mektupları dışındaki teminatların “Halk Bankası A.Ş. Vatan Caddesi Şubesi TR32 0001 2009 8870 0044 0000 19 nolu İBAN numarasına” yatırılması, teminatın yatırıldığını gösteren belgelere ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilmesi ve idare tarafından geçici teminata ilişkin değerlendirmenin istekli tarafından beyan edilen bilgiler üzerinden yapılması gerektiği görülmektedir.

 

Bu itibarla, anılan istekli tarafından geçici teminatın yatırıldığına ilişkin bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edildiği, idarece değerlendirmenin isteklinin beyanı esas alınarak yapılması gerektiği, anılan isteklinin geçici teminatın yatırıldığına ilişkin beyanda bulunduğu (90.000,00 TRY (Türk Lirası),Geçici Teminat Dekont. pdf.) ve söz konusu işleme yönelik dekontu sunduğu, ihale komisyonu kararında bahse konu isteklinin geçici teminatının uygun olduğunun belirtildiği, kaldı ki e-ihale olarak yapılan ihalede, isteklilerin geçici teminat mektupları dışında teminat vermeleri halinde söz konusu teminatın yatırıldığını gösteren makbuzu pdf olarak EKAP’a yüklemeden, sistem tarafından sonraki aşamalara geçilmesine izin verilmediği dolayısıyla başvuru sahibinin iddia ettiği gibi idare tarafından evrak tamamlatma yolu ile anılan firmanın teklifinin geçerli kılındığı yönündeki iddiasının mesnetsiz olduğu hususları birlikte değerlendirildiğinde başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

 

 


Oybirliği ile karar verildi.