ihalede istekli tarafından yarım kuruşun altında teklif sunulan “Ferdi kaza sigortası” kalemi tutarının iş kalemi için sunulan toplam teklif bedeline, ödemeye esas herhangi bir katkı sağlamadığı, anılan kalemi için toplam 0,00 TL teklif sunulması durumunda da isteklinin 21 adet iş kalemi için sunacağı toplam teklif tutarının, mevcut teklif tutarları ile aynı olacağı anlaşıldığından, bahse konu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması

Toplantı No 2022/007
Gündem No 35
Karar Tarihi 02.02.2022
Karar No 2022/UH.I-204

BAŞVURU SAHİBİ:

Mak Kurumsal Yenilenebilir Enerji A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

TCDD 6. Bölge Satın Alma ve Stok Kontrol Servis Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/646188 İhale Kayıt Numaralı “Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay-Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

TCDD 6. Bölge Satın Alma ve Stok Kontrol Servis Müdürlüğü tarafından 16.11.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay-Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Alımı” ihalesine ilişkin olarak Mak Kurumsal Yenilenebilir Enerji A.Ş.nin 27.12.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.12.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.01.2022 tarih ve 642 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.01.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/16 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından, İdari Şartname’nin 25.3.4’üncü maddesinde yer alan “Her çalıştırılan personel için 50.000 TL Teminat Limitli Ferdi Kaza Sigortası yaptırılacak olup teklif fiyata dahil edilecektir.” düzenlemesi gereğince, birim fiyat teklif cetvelinin “Ferdi Kaza Sigortası” kalemi için teklif edilen birim fiyatın (0,00086 TL) kanunî dayanaktan yoksun ve asılsız olduğu, idare tarafından, sunulan sigorta poliçesinde 50.000,00 TL’lik kişi başı teminatın bulunup bulunmadığı ve sigorta kapsamında hangi klozların (kapsam içi/dışı) yer aldığı incelenmeden ve gerekli imza teyidi ile teklifin doğruluğuna ilişkin teyit işlemleri gerçekleştirilmeden karar verildiği,

 

2) Birim fiyat teklif cetvelinde bir kişi için verilebilecek en düşük ferdi kaza sigorta poliçesi birim fiyatının 0,01 TL olduğu, ihalede otuzbeş kişi için ferdi kaza sigortası istendiğinden söz konusu kalem için toplam en az 0,35 TL (35 kişi x 0,01 TL) teklif edilebileceği ancak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından anılan kaleme ilişkin olarak 0,03 TL teklif edildiği bu haliyle teklifte aritmetik hata yapıldığı kabulünün gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

  1. Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.” açıklamasına,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay/Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Hizmeti Alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı: Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay/Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Hizmeti Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay/Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğü” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

-Teknik şartnamenin 4. Maddesi ve alt maddelerinde ve birim fiyat cetvelinde tablo halinde açıklamalarıyla belirtilmiştir.

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

-Adana Misafirhane Müdürlüğünde çalıştırılacak personel için aylık 26 gün üzerinden günlük 15,00 TL yol ve 20,00 TL yemek bedeli verilecek olup teklif fiyatına dahil edilecektir.

-Adana Lokal Müdürlüğünde çalıştırılacak personel için aylık 26 gün üzerinden günlük 15,00 TL yol bedeli verilecek olup teklif fiyatına dahil edilecektir. Yemek idarece karşılanacaktır.

– Adana Kreş Müdürlüğünde çalıştırılacak personel için aylık 22 gün üzerinden günlük 15,00 TL yol ve 20,00 TL yemek bedeli verilecek olup teklif fiyatına dahil edilecektir.

-Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesis Müdürlüğünde personel aylık 26 gün üzerinden çalıştırılacak olup yemek ve yol idarece karşılanacaktır.

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.4. Diğer giderler:

-Her çalıştırılan personel için 50.000 TL Teminat Limitli Ferdi Kaza Sigortası yaptırılacak olup teklif fiyata dahil edilecektir.

-Yüklenici çalıştıracağı tüm personele Hijyen Eğitimi aldıracaktır. Eğitim ücretleri yüklenici tarafından karşılanacaktır.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

%2” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

TCDD 6. Bölge Satın Alma ve Stok Kontrol Servis Müdürlüğü tarafından 16.11.2021 tarihinde gerçekleştirilen incelemeye konu “Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay – Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Alımı” ihalesine ilişkin olarak alınan 06.12.2021 tarihli ihale komisyonu kararında; teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen 6 istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, 6 istekli tarafından açıklama sunulduğu ve ihalenin, açıklamaları uygun görülen 3 istekliden en düşük teklif sahibi olan İkra İnş. Malz. Gıda. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin uhdesinde bırakıldığı, akabinde yapılan şikayet başvurularının incelenmesi neticesinde alınan 17.12.2021 tarihli ihale komisyonu kararında İkra İnş. Malz. Gıda. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti. adına yapılan değerlendirmede “… Aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde toplam teklif tutarı bileşenleri tablosunun 13. satırında aritmetik hata yaptığından, sunmuş olduğu ferdi kaza sigortası poliçesinin başlangıç tarihi 25.11.2021, bitiş tarihi 25.11.2022 olduğundan (olması gereken 01.01.2022 – 31.12.2022) değerlendirme dışı bırakılmıştır.” ifadelerine yer verilerek anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve Dutağacı Tem. Gıda Tekstil Tic. ve San. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi, başvuru sahibi Mak Kurumsal Yenilenebilir Enerji A.Ş.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından teklifi sınır değerin altında kaldığı tespit edilen isteklilere 19.11.2021 tarihinde gönderilen aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında “16.11.2021 tarihinde ihalesi yapılan Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay/Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Hizmeti Alımı işi İhalesi için vermiş olduğunuz fiyat teklifiniz aşırı düşük olması nedeniyle Teknik Şartname, İdari Şartname ve Eklerine göre maliyet bileşenlerinin ayrıntılı olarak hesaplanarak gerekçeli açıklayıcı yazınızı ihale komisyonumuza en geç 26.11.2021 tarih saat 17:00 ye kadar Satın Alma ve Stok Kontrol Servis Müdürlüğü Mal ve Hizmet alımı İhale Komisyon Bürosuna verilmesi hususunda gereğini rica ederiz.” ifadelerine yer verildiği,

 

İdare tarafından, aşırı düşük teklif açıklaması uygun olduğu belirlenen isteklilere 20.12.2021 tarihinde gönderilen “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması ve / veya numune / demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerinin verilmesi / kurulumların yapılması / aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulması” başlıklı yazıda “Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay-Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Alımı işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, aşırı düşük teklif açıklamalarınız ile birlikte beyan ettiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartnamenin 7.9. maddesine uygun olarak, 23.12.2021 tarihine kadar İdaremize sunmanız gerekmektedir.” ifadelerine ve yazının altında beyan edilen bilgilerin tevsiki bakımından istenen belgelere yer verildiği anlaşılmıştır.

 

İncelemeye konu iddianın; ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen Dutağacı Tem. Gıda Tekstil Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından açıklama kapsamında sunulan sigorta teklifinin mevzuata aykırılık taşıdığı hususuna ilişkin olduğu anlaşılmıştır.

 

İsteklilerin aşırı düşük açıklamalarını mevzuata uygun/geçerli şekilde yapabilmeleri ve idarelerin yapılan açıklamaları sağlıklı şekilde değerlendirebilmelerinin ön koşulu, idareler tarafından yapılan aşırı düşük teklif sorgulamasının 4734 sayılı Kanun’un 38’inci maddesi ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.1’inci maddesine uygun yapılmasıdır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve açıklamaları çerçevesinde aşırı düşük teklif sorgulamasının bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde teklifte önemli olduğu idarece tespit edilen teklif bileşenleri üzerinden yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan incelemede, idarece istenilen 20.12.2021 tarihli aşırı düşük teklif sorgulama yazısında önemli teklif bileşenlerinin belirlenmediği, bu şekilde yapılan sorgulama sonucu istekliler tarafından sunulan açıklamaların denetlenmesinin sağlıklı bir şekilde yapılamayacağı,  hangi unsurların önemli teklif bileşeni olarak belirleneceği hususunda idarenin takdir yetkisinin bulunduğu ancak önemli teklif bileşeni istenilmeksizin açıklama istenilmesinin mevzuata uygun olmadığı, dolayısıyla 4734 sayılı Kanun’un 38’inci maddesi ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin anılan maddesi uyarınca teklifte önemli olan bileşenlerin tespit edilmesi ve bu bileşenlere ilişkin teklifleri sınır değerin altında olduğu anlaşılan isteklilerden yeniden aşırı düşük teklif açıklama istenilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

  1. Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “… Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun’un “Türk Lirası ile Yeni Türk Lirası arasında değişim oranı ve Yeni Kuruşa tamamlama” başlıklı 2’nci maddesinde “…Türk Lirası değerlerin Yeni Türk Lirasına dönüşüm işlemlerinin ve Yeni Türk Lirası cinsinden yapılan işlemlerin sonuçlarında ve ödeme aşamalarında yarım Yeni Kuruş ve üzerindeki değerler bir Yeni Kuruşa tamamlanır; yarım Yeni Kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz. …” hükmü yer almaktadır.

 

Mezkur maddenin gerekçesi ise “Madde ile, Türk lirası yeni para birimi olan Yeni Türk lirasına dönüştürülmüş ve Türk lirasından altı sıfır kaldırılarak, bir milyon Türk lirasına eşittir bir Yeni Türk Lirası (1.000.000 TL = 1 YTL) değişim oranında yeni bir değer getirilmiştir.

Yeni Türk lirası cinsinden yapılacak işlemlerde bir Yeni Kuruşun altındaki tutarları ödemeye olanak verecek madeni para bulunmaması nedeniyle yarım Yeni Kuruşun üzerindeki değerlerin bir üst Yeni Kuruşa tamamlanmasına; yarım Yeni Kuruş ve altındaki değerlerin ise dikkate alınmaması öngörülmüştür.

Mal ve hizmetlerin fiyatları bir Yeni Kuruşun altında olabileceği gibi, bir Yeni Kuruşun altındaki değer küsuratlı olarak da belirlenebilecektir. Vergiler, yabancı para alım satımı ve benzeri belli sabit sayılarla çarpım yapılarak elde edilen sonuç üzerinde tahakkuk, tahsil ve ödeme işlemlerinde, işlem sonuçları da bir Yeni kuruşun altında veya değer küsuratı bir Yeni Kuruşun altında olabilecek şekilde sonuç verebilecektir.

Bu madde ile, tamamlama işlemlerinin birim fiyatlarda değil, işlem sonuçlarında ve ödeme aşamasında gerçekleştirilmesi, ödeme kayıtlarının virgülden sonra en çok iki hane ile yapılması amaçlanmaktadır. …” şeklinde açıklanmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde “… 16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır. …” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “… b) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu, …” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. e-teklifler istekliler tarafından EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. …” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “… 31.2. Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 30 uncu madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. …” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli Dutağacı Tem. Gıda Tekstil Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından, EKAP üzerinden kaydedilen birim fiyat teklif cetvelinde yer alan “Ferdi Kaza Sigortası” kalemi için birim fiyat teklifin “0,00086 TL” olarak, anılan birim fiyatın miktarla (35 kişi) çarpılması sonucunda ulaşılan birim fiyat tutarının “0,0301 TL” olarak, toplam teklif tutarının ise “2.113.663,02 TL” olarak oluşturulduğu görülmüştür.

 

Yapılan inceleme neticesinde, ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi olduğu belirlenen Dutağacı Tem. Gıda Tekstil Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından birim fiyat teklif cetvelinde “Ferdi Kaza Sigortası” kalemi için birim fiyatın ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarın virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde yazıldığı (0,0301 TL), toplam teklif tutarının ise virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazıldığı, birim fiyat teklif cetvelinde yarım kuruşun altında teklif sunulmadığı, dolayısıyla teklife konu edilen tutarların, toplam teklif tutarına katkı sağladığı hususunda tereddüt bulunmadığı, bu haliyle teklifin, 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun’un “Türk Lirası ile Yeni Türk Lirası arasında değişim oranı ve Yeni Kuruşa tamamlama” başlıklı 2’nci maddesine ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesine uygun olarak oluşturulduğu, diğer bir deyişle anılan istekli tarafından aritmetik hata yapılmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

MDA Kılıç Turizm ve Filo Kiralama A.Ş tarafından, EKAP üzerinden kaydedilen birim fiyat teklif cetvelinde yer alan 21 adet iş kaleminden “Ferdi kaza sigortası” kalemi için yarım kuruşun altında teklif sunulduğu (0,0035 TL); bahse konu iş kaleminde teklif edilen birim fiyatın ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarın, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde yazıldığı; toplam teklif tutarının ise virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak ifade edildiği görülmüştür.

 

Söz konusu birim fiyat teklif cetvelinde yer alan birim fiyat ve miktarlar üzerinden yapılan hesaplamalar neticesinde; anılan istekli tarafından 21 adet iş kalemi için teklif edilen toplam bedelin 2.113.662,9885 TL olduğu, bu tutarın bahse konu istekli tarafından Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.5’inci maddesine uygun olarak 2.113.662,99 TL’ye yuvarlandığı, “Ferdi kaza sigortası” kalemi için teklif edilen tutarın (0,0035 TL) toplam teklif tutarı olan 2.113.662,9885 TL’den çıkarılması neticesinde elde edilen tutarın 2.113.662,9850 TL olacağı, diğer bir ifadeyle anılan kalemin toplam teklif bedeline katkı sağlamadığı kabulü yapıldığında (toplam 0,00 TL teklif sunulması durumunda), 21 iş kaleminin toplam teklif bedelinin 2.113.662,9850 TL’ye tekabül edeceği, bu tutarın da Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.5’inci maddesi uyarınca virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanması halinde 2.113.662,99 TL’ye ulaşılacağı anlaşılmaktadır. Anılan tutar, bahse konu istekliler tarafından EKAP üzerinden kaydedilen birim fiyat teklif cetvellerinde belirtilen toplam teklif bedeli ile aynıdır.

 

Söz konusu istekli tarafından yarım kuruşun altında teklif sunulan “Ferdi kaza sigortası” kalemi tutarının, 21 adet iş kalemi için sunulan toplam teklif bedeline, ödemeye esas herhangi bir katkı sağlamadığı, anılan kalemi için toplam 0,00 TL teklif sunulması durumunda da isteklinin 21 adet iş kalemi için sunacağı toplam teklif tutarının, mevcut teklif tutarları ile aynı olacağı anlaşıldığından, bahse konu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, MDA Kılıç Turizm ve Filo Kiralama A.Ş.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması, teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden yeniden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Esasta
Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KISMEN FARKLI GEREKÇE

 

 

İnceleme konusu ihalede,

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde yer alan iddialarının incelenmesi neticesinde,  Kurulca, MDA Kılıç Turizm ve Filo Kiralama A.Ş.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması, teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden yeniden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiği gerekçesiyle “düzeltici işlem belirlenmesine”  karar verilmiştir.

 

 Anılan kararda, başvuru sahibinin 2 nci iddiasına ilişkin olarak, ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi olduğu belirlenen Dutağacı Tem. Gıda Tekstil Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından birim fiyat teklif cetvelinde “Ferdi Kaza Sigortası” kalemi için birim fiyatın ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarın virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde yazıldığı (0,0301 TL), toplam teklif tutarının ise virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazıldığı, birim fiyat teklif cetvelinde yarım kuruşun altında teklif sunulmadığı, dolayısıyla teklife konu edilen tutarların, toplam teklif tutarına katkı sağladığı hususunda tereddüt bulunmadığı, bu haliyle teklifin, 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun’un “Türk Lirası ile Yeni Türk Lirası arasında değişim oranı ve Yeni Kuruşa tamamlama” başlıklı 2’nci maddesine ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesine uygun olarak oluşturulduğu, diğer bir deyişle anılan istekli tarafından aritmetik hata yapılmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı ifade edilmiştir.

 

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun’un “Türk Lirası ile Yeni Türk Lirası arasında değişim oranı ve Yeni Kuruşa tamamlama” başlıklı 2’nci maddesinde “…Türk Lirası değerlerin Yeni Türk Lirasına dönüşüm işlemlerinin ve Yeni Türk Lirası cinsinden yapılan işlemlerin sonuçlarında ve ödeme aşamalarında yarım Yeni Kuruş ve üzerindeki değerler bir Yeni Kuruşa tamamlanır; yarım Yeni Kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz. …” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde ise “… 16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır. …” açıklaması yer almaktadır.

 

Uyuşmazlık konusu ihalenin,  “Adana Misafirhane Müdürlüğü, Adana Lokal Müdürlüğü, Adana Kreş Müdürlüğü, Hatay – Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesisleri Müdürlüğüne 35 Kişilik İşçi Alımı” ihalesi olduğu, ihale üzerinde bırakılan istekli Dutağacı Tem. Gıda Tekstil Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından, EKAP üzerinden kaydedilen birim fiyat teklif cetvelinde yer alan “Ferdi Kaza Sigortası” kalemi için birim fiyat teklifin “0,00086 TL” olarak, anılan birim fiyatın miktarla (35 kişi) çarpılması sonucunda ulaşılan birim fiyat tutarının “0,0301 TL” olarak, toplam teklif tutarının ise “2.113.663,02 TL” olarak oluşturulduğu görülmüştür. Söz konusu ihalenin süreklilik arz eden bir alım olduğu ve işe ilişkin her ay hakediş düzenleneceği   göz önüne alındığında, ihale üzerinde bırakılan isteklinin, birim fiyat teklif cetvelinde “Ferdi Kaza Sigortası” kalemi için birim fiyatın ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutar yarım kuruşun altında da olsa, her ay düzenlenecek hakkedişlerle toplam teklif fiyatını etkileyebilme ihtimalinin olduğu değerlendirildiğinden, yarım kuruşun altında olduğu ve yukarıda açıklandığı şekilde mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.   

 

Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığa konu ihalede, Kurul çoğunluğunun “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki kararının, başvuru sahibinin 2 nci iddiasına ilişkin gerekçesine katılmıyorum.