İhale yeterlik bilgileri tablosunun “yerli malı” satırında alım konusu onuncu kalemi belirterek yerli malı belgesine ilişkin bilgileri beyan ettiği görülse de aynı tablonun diğer belge satırlarında yerli malı belgesinin ihale konusu tüm kalemleri kapsadığı hususunu beyan ettiği, bu bakımdan yerli malı belgesinin sadece 1 kalem için değil ihalenin tamamı için değerlendirmeye alınması gerektiği anlaşılmıştır Bu kapsamda idarece başvuru sahibi isteklinin teklifinde sadece bir kalem bazında yerli malı belgesinin değerlendirmeye alınıp geriye kalan dokuz kalem için değerlendirmeye alınmamasının mevzuata uygun olmadığı hk

Toplantı No 2023/033
Gündem No 28
Karar Tarihi 14.06.2023
Karar No 2023/UM.I-881

BAŞVURU SAHİBİ:

Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/284369 İhale Kayıt Numaralı “Elazığ-Uluova Sulaması 2Kısım Malzeme Alımı(Ctp Borular) 1Kısım” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 04.05.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Elazığ-Uluova Sulaması 2Kısım Malzeme Alımı(Ctp Borular) 1Kısım” ihalesine ilişkin olarak Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.nin 17.05.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.05.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.06.2023 tarih ve 95131 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.06.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/706 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin ilk oturumunun tamamlanmasının ardından tekliflerinin 264.979.461,00 TL ve birinci sırada olarak bildirildiği; ancak ihale komisyonu kararında yerli malı belgeleri olduğu ve idarece kabul edildiği halde, bazı ürünlerine %15 yerli malı fiyat avantajı uygulanmadığı, tekliflerinin idarece re’sen 287.764.391,40 TL’ye çıkartıldığı ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği; yeterlik bilgileri tablosuna İdari Şartname’de istenen tüm belgeler gibi yerli malı belgelerinin de bilgi girişini yaptıkları, ilaveten diğer belgeler kapsamında da yerli malı belgelerinin belge numarası ile birlikte ihaleye konu tüm çap ve atüleri kapsadığı bilgisi ile bilgi girişi yaptıkları, ihaleye katılım sağlamak amacıyla gerekli tüm bilgi ve noter onaylı belge asıllarının şartnamelere uygun olarak idareye ibraz ettikleri, firmalarının EKAP sistemi üzerinden hem yerli malı belgesi kısmına hem diğer belgeler kısmına girişi yapılan, hem de idareye kargo ile noter onaylı sureti gönderilen yerli malı belgelerinin idarece kabul edildiği halde, bazı ürünlerde işleme alınmadan re’sen tekliflerinin arttırılmasının hukuka aykırı olduğu ve kamu zararına sebep olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.

Bu Kanunun 63 üncü maddesine göre ihale dokümanında yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanacağı belirtilen ihalelerde, bu fiyat avantajı da uygulanmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır. …” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde “İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:

c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.

e) Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir. …” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.

(4) Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilebilir. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.

(5) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalede, öncelikle fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur. Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin değerlendirilmiş teklif bedellerine, kendi değerlendirilmiş teklif bedelleri üzerinden fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır. Ancak, birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilen ihalede, önce yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanır ve avantaj uygulanmış fiyatlar üzerinden fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur.

(6) Her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranında fiyat avantajı sağlanması zorunludur. Söz konusu zorunlu fiyat avantajı uygulaması, ilanı veya duyurusu bu listenin yayımlanmasından sonra yapılan mal alımı ihalelerinde uygulanacaktır. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.

(7) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” hükümleri,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Elazığ-Uluova Sulaması 2.Kısım Malzeme Alımı(CTP BORULAR) 1.Kısım

b) Türü: Mal alımı

e) Miktarı: Elazığ Uluova Sulaması 1. Kısım işi kapsamında 14.656 ha brüt tarım arazisinin sulanması amacıyla yapılacak su iletimi hattında kullanılacak olan CTP boruların ve özel parçaların temin edilmesidir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

g) Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı tanınması durumunda, bu avantajdan yararlanmak isteyenlerce sunulacak yerli malı belgesi,

…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 20’nci maddesinde “20.1. Bu ihalede işin tamamı için teklif verilecektir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35.3’üncü maddesinde “35.3.1. Yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 15 (yüzde on beş) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif edilen mala/mallara ilişkin yerli malı belgesine/belgelerine ilişkin belgelerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi zorunludur. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 48’inci maddesinde “… 6. İhale dokümanı eki genel teknik şartname gereği olarak hammadde girdilerinin tamamı yurtdışı üreticilere dayanan ürünlerde yerli malı değerlendirmesi yapılmayacaktır. Diğer ürünlerde yerli malı teklif eden istekliler, fiyat avantajından yararlanabilmek için bu şartnamenin 8.1. maddesinde belirtildiği şekilde teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini sunacaklardır. İstekliler sunacakları yerli malı belgelerini tevsik etmek amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın SGM 2014/35 numaralı Yerli Malı Tebliğinin 4 üncü ve 5 inci maddelerinde belirtildiği şekilde “Yerli katkı oranının” en az % 51 oranında olduğunu gösterir belgeleri de teklifleri kapsamında sunacaklardır. Söz konusu belgelerin ihale dokümanında yer alan teknik şartnamelere uygunluğu İhale Komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Tevsik edici belgeleri sunmayan ya da belgeleri uygun bulunmayan istekliler, % 15 (on beş) oranındaki fiyat avantajından faydalanamayacaklardır.” düzenlemesi yer almıştır.                                                                

 

İhale dokümanı kapsamındaki birim fiyat teklif cetveli ise;

 

İhale kayıt numarası: 2023/284369

 

A1

B2

S. N.

Mal Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen Birim Fiyat

(Parabirimi belirtilerek)

Tutarı (Para birimi belirtilerek)

1

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø600 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

1.688

 

 

2

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø700 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

110

 

 

3

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø800 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

217

 

 

4

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø1000 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

3.313

 

 

5

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø1200 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

1.220

 

 

6

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø1800 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

910

 

 

7

10 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø2000 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

1.500

 

 

8

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø2400 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

1.810

 

 

9

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø2600 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

1.305

 

 

10

16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø2800 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli

metre

3.325

 

 

Toplam Tutar (K.D.V Hariç)

 

         

            şeklindedir.

 

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “2023/284369 İhale Kayıt Numaralı Elazığ-Uluova Sulaması 2 Kısım Malzeme Alımı(CTP Borular) 1 Kısım” işinin 04.05.2023 tarihinde açık ihale usulü ile e-ihale olarak gerçekleştirildiği, ihalede EKAP üzerinden 4 adet ihale dokümanı indirildiği, söz konusu ihaleye 3 isteklinin teklif verdiği, 11.05.2023 tarihli ihale komisyonu kararında “…İdari Şartname’sinin Madde 35.3 – Fiyat avantajı uygulanması: başlığı altında “35.3.1. Yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında % 15 (yüzde onbeş) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. …Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” hükmüne göre Yerli malı teklif puanları hesaplanmıştır. EKAP üzerinden yapılan hesaplamalar neticesinde Subor Boru San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.nin teklif fiyatının önüne geçtiği görülmüştür. … Subor Boru San. ve Tic. A.Ş.nin 279.883.551,00 TL olan teklifi ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Esen Plastik San.ve Tic. A.Ş.nin 264.979.461,00 TL  olan teklifi ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmiştir.” tespitlerine yer verildiği, yerli malı fiyat avantajı uygulanarak hesaplanmış teklif bedellerinin ise Subor Boru San. ve Tic. A.Ş.nin 279.883.551,00TL, Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.nin 287.764.391,40TL ve Superlit Boru San. A.Ş.nin 289.494.910,00 TL olduğu ve 12.05.2023 tarihli kesinleşen ihale kararı ile ihalenin Subor Boru San. ve Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak başvuru sahibi Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.nin belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede; başvuru sahibi Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.ne ait yeterlilik bilgileri tablosunun;

 

“Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin bilgiler” sütununun “Yerli malı belgesi” satırında “Kısım/kalem: 16 atmosfer basınç dayanımlı Ø2800 mm anma çaplı CTP boru temini, iş sahasına nakli; belgeyi düzenleyen kurum/kuruluş ve belge numarası: Adana sanayi odası, 20231076106209; belge sahibinin vergi kimlik numarası/T.C kimlik numarası: 37********” bilgilerinin,

 

“Diğer belgeler” sütununun “Diğer belge” satırında “Belge adı ve açıklaması: Yerli malı belgesi 20231076106209 nolu yerli malı belgemiz ihaleye ait tüm çapları ve ek parçaları kapsamaktadır.” bilgilerinin beyan edildiği,

 

İdarece EKAP üzerinden Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.ye ait yerli malı belgesinin sorgulandığı ve doğrulandığı görülmüştür.

Başvuruya konu 10 ayrı kalem mal alımı ihalesinin EKAP bilgi kayıtları üzerinde başvuru sahibi isteklinin teklif detaylarına bakıldığında, idarece başvuru sahibi isteklinin teklifinde sadece “16 Atmosfer Basınç Dayanımlı Ø2800 mm Anma Çaplı Ctp Boru Temini, İş Sahasına Nakli” mal alımı kalemine yerli malı fiyat avantajı uygulandığı, alım konusu diğer dokuz kaleme yerli malı fiyat avantajı uygulanmadığı görülmüştür.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 35.3’üncü maddesinde yerli malı teklif eden isteklilere ihalenin tamamında %15 oranında fiyat avantajı uygulanacağının öngörüldüğü, yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini sunmasının zorunlu olduğu, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi aşamasında yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajının, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 61’inci maddesi esas alınarak hesaplanacağı, netice itibarıyla ihalenin yerli malı teklif eden isteklilere %15 oranında fiyat avantajı sağlanarak sonuçlandırılması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 61’inci maddesinin dördüncü fıkrasında yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşmasının zorunlu olduğu, ancak birbirini tamamlayan veya teknik zorunluluklar nedeniyle birlikte alınması gereken mal kalemlerine bir kısımda yer verilebileceği hükme bağlanmıştır.

 

Yukarıda aktarılan Yönetmelik hükmü gereği birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulanmasına imkân tanındığı ve bu uygulamanın mal kalemi bazında yapılması gerektiği, bir başka ifadeyle birden fazla mal kaleminden oluşan bir ihalede yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajının, teklif edilen mal kalemi bazında uygulanarak, istekli tarafından hangi kalem için yerli malı belgesi sunulmuş ise sadece o kalemde söz konusu fiyat avantajından yararlanabilmesinin mümkün olduğu anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede, 10 ayrı mal kaleminden oluşan söz konusu ihalede de yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulamasının alım konusu mal kalemi bazında yapılması gerekmektedir. Diğer bir anlatımla, istekliler tarafından hangi kalem/kalemler için yerli malı belgesi sunulmuş ise sadece o kalemde/kalemlerde yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulaması yapılarak ihale sonuçlandırılacaktır.

 

Yapılan incelemede, başvuru sahibi istekli Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.nin her ne kadar yeterlik bilgileri tablosunun “yerli malı” satırında alım konusu onuncu kalemi belirterek yerli malı belgesine ilişkin bilgileri beyan ettiği görülse de, aynı tablonun “diğer belge” satırlarında yerli malı belgesinin ihale konusu tüm kalemleri kapsadığı hususunu beyan ettiği, bu bakımdan yerli malı belgesinin sadece bir kalem için değil ihalenin tamamı için değerlendirmeye alınması gerektiği anlaşılmıştır. Bu kapsamda idarece başvuru sahibi isteklinin teklifinde sadece bir kalem bazında yerli malı belgesinin değerlendirmeye alınıp geriye kalan dokuz kalem için değerlendirmeye alınmamasının mevzuata uygun olmadığı ve başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

 

 

 

Başvuru sahibi tarafından 109.370,00 TL başvuru bedelinin Kurum şikâyet gelirleri hesabına yatırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede anılan isteklinin itirazen şikâyete konu tüm iddialarında haklı olduğu tespit edilmiş olup, Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumu’na yazılı talebi halinde 109.370,00 TL’lik başvuru bedelinin iadesinin gerektiği anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Esen Plastik San. ve Tic. A.Ş.nin beyan ettiği yerli malı belgesinin tüm kalemler bazında değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

2) Başvuru bedelinin Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kamu İhale Kurumuna yazılı talebi halinde iadesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.