ihalede yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu göz önüne alındığı teklif değerlendirme aşamasında K1 belgesinin yeterliliğinin sorgulanacağı hk

Toplantı No : 2019/055
Gündem No : 25
Karar Tarihi : 18.12.2019
Karar No : 2019/UY.I-1666
BAŞVURU SAHİBİ:
Pam İnşaat ve Turizm Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:
Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Doğu Bölgesi Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:
2019/476071 İhale Kayıt Numaralı “2019-2021 Yılı Çorlu ve Ergene İlçeleri Atıksu Yağmursuyu Kanalı ve İçme Suyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Doğu Bölgesi Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlığı tarafından 24.10.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2019-2021 Yılı Çorlu ve Ergene İlçeleri Atıksu Yağmursuyu Kanalı ve İçme Suyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Pam İnşaat ve Turizm Ltd. Şti.nin 11.11.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.11.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.11.2019 tarih ve 50273 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.11.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1491 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, tekliflerinin teklif zarfında K1 belgesi bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, K1 belgesine yönelik olarak Teknik Şartname’de düzenleme yapılmış olmakla birlikte, bu belgenin teklif zarfında sunulmasına yönelik açık bir düzenleme bulunmadığı, Teknik Şartname’nin ilgili düzenlemesinde özmal araçlar için K1 belgesi bulundurulmasının zorunlu olduğu, belgelerin tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında sorgulanacağından bahsedildiği, teklif değerlendirme aşamasının tekliflerin alınmasıyla ve açılmasıyla başlayıp sözleşme imzalanması aşamasına kadar devam ettiği, söz konusu belgenin sözleşme imzalanması aşamasında sunulmasının mümkün olduğu, belgenin sorgulanmasının ne şekilde yapılacağının düzenlenmediği, idareye dokümana yönelik olarak şikayet başvurusunda bulundukları, söz konusu başvurularında K1 belgesi yanında K2 belgesi eklenilmesinin talep edildiği, idarenin verdiği cevapta K1 belgesinin yeterlik kriteri olarak düzenlediğine yönelik bir açıklama da bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler,

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,

Anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.
(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere aday veya isteklilerden istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

e) Yukarıda sayılan belgeler dışında, Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan diğer belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılmak üzere isteneceği, ihale konusu işin niteliğine uygun biçimde ve bu Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili idarece belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır:
a) İdari Şartname.
b) Teknik Şartnameler.
c) Sözleşme Tasarısı.
ç) Yapım İşleri Genel Şartnamesi. (İhale dokümanı kapsamında verilmemiştir.)
d) Standart formlar: …
e) 1 adet analiz formatı,
f) Makine ve araçlara ilişkin belgeler ve Teknik şartnamenin 5.3. maddesinde belirtilen öz malı kamyonlar için K1 belgesi bulundurulması zorunludur. Teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.
7.5.5. Yüklenici Öz Malı Asgari Ana Ekipman Listesi aşağıdaki gibi listelenmiş olup teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır.
Sıra No Araç İsmi Özelliği Toplam Adet
1 Beko Loder Beko Tipli Lastik Tekerlekli (Kazıcı – Kırıcılı Yükleyici) (En fazla 10 yaşında)
2 Kamyon Kasalı ve Römork takma teçhizatlı, Damperli en az 5 m3’lük(En fazla 10 yaşında)
3 Kanal Açma Aracı Kuka (En fazla 10 yaşında) 1
4 Kamyon Damperli ( En az 15m3’ lük) 1
5 Vidanjör En az 10 m3 kapasiteli (En fazla 10 yaşında) 1
6 GPS Takımı Cors-TR ve RTK uyumlu 1
Kendi malı şartı aranan araçların yukarıdaki belirtilen ve Teknik Şartnamede detayları sunulan özelliklere haiz olduğunu gösterir bilgi ve belgelerin aslını veya aslına uygunluğunu noterce onaylanmış örneğini, araç ruhsatlarının teklif kapsamında sunulması zorunludur.
İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde, örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.
Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş makine ve ekipman, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile isteklinin kendi malı sayılır.
İş ortaklığında makine, teçhizat ve ekipman ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından sağlanabilir.” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Hafriyat ve Moloz Artığı Nakli” başlıklı 6’ncı maddesinde “6.1- Teknik şartnamenin 5.3. maddesinde belirtilen öz malı kamyonlar için K1 belgesi bulundurulması zorunludur. Teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuruya konu ihaleye 10 isteklinin katıldığı, ihale komisyonunca yapılan değerlendirme sonucunda 5 isteklinin muhtelif gerekçelerle değerlendirme dışı bırakıldığı, diğer beş isteklinin teklifinin geçerli olduğu, 30.10.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Binyapı İnş.ve Nak. San. Tic. Ltd.Şti.-Fhk İnş. Taah. Tur. İth. İhr. Dış Tic. Ltd. Şti- Aslı Berk Yapı İnş. Otom. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak Seydaloğlu Yapı Tur. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.

İhale komisyonu tarafından düzenlenen Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında İdari Şartname ve Teknik Şartname’de belirtilen K1 belgesi için ayrı bir sütun açıldığı ve bu belgenin yeterlik kriteri olarak değerlendirildiği görülmüştür.

Başvuru sahibi istekli tarafından 17.10.2019 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunulmuş olup söz konusu dilekçede “İdarenizce 24.10.2019 tarihinde ihalesi yapılacak olan 2019/476071 İKN’li “2019-2021 Yılı Çorlu ve Ergene İlçeleri Atıksu Yağmursuyu Kanalı ve İçme Suyu Hatları Bakım ve Onarımı Yapım İşi” ile ilgili olarak “2-CORLUVEERGENETEKNIKSARTNAME.docx” dosyanın “5. BULUNDURULACAK TEKNİK PERSONEL, ŞANTİYE KURULMASI VE ARAÇLAR LİSTESİ” başlığı altında “5.3 Yüklenici Öz Malı Asgari Ana Ekipman Listesi aşağıdaki gibi listelenmiş olup teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır” bendinde firmanın kendine ait öz malı olması gereken araçlar listesi verilmiştir. “6-HAFRİYAT VE MOLOZ ARTIĞI NAKLİ” başlığı altında da “6.1 Teknik şartnamenin 5.3. maddesinde belirtilen öz malı kamyonlar için K1 belgesi bulundurulması zorunludur. Teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır.” diye yazılmıştır.
Ancak 6.1 nolu bendde istenen K1 belgesi ticari olarak taşımacılık veya nakliyecilik yapan ve bu ticaretten kazanç sağlayan firmalara verilmektedir. Yani para karşılığı bir malı bir yerden başka bir yere taşıyorsa K1 belgesi olmalıdır. Eğer öz malı kamyonu kendi işinde ticari kazanç sağlamadan ve kendi işinin gereği kullanacaksa K2 belgesi verilmektedir. Yani firma olarak yaptığı kazı sırasında çıkan molozunu özmalı kamyonuyla döküm sahasına götürüyorsa o zaman K2 belgesi olmalıdır.

Belirttiğimiz sebeplerden dolayı teknik şartnamenin 6.1 maddesindeki “K1 belgesi bulundurulması zorunludur.” ifadesinin “K1 veya K2 belgesinin bulundurulması zorunludur.” Şeklinde düzeltme yapılması hususunda gereğini arz ederiz.” ifadelerine yer verilmiştir.

İdare tarafından EKAP üzerinden gönderilen şikayete cevap yazısında “
1 ) Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin Yetki belgesi türleri 6. Maddesi 8. Bendinde
8) K türü yetki belgesi: Yurtiçi eşya taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
a) K1 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara,
b) K2 yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara,
c) K3 yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir, hükmü yer almaktadır.
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür. Bu açıklama, kendi ticari araçlarıyla kendi ürün ya da mallarını taşıyanlar demektir.
K1 Yetki belgesi ise ticari bir amaç güdüldüğü ve taşıma işinden kazanç elde edilmesi planlandığı durumlarda alınması gereken bir belgedir. Birim fiyatlı işimizde poz açılımlarında nakliye bedeli olup yapılan işler kapsamında nakliye için yükleniciye kazıdan çıkan hafriyatın nakli, dolgu malzemesi, her türlü mal ve malzemenin taşınması için bedel ödenmektedir. Bu nedenle ihale konusu işte talep edilen kamyonlar K1 yetki belgesinde bahsedilen durumlarda çalıştırılacağından itirazınızın reddine karar verilmiştir.” ifadelerine yer verilerek başvuru reddedilmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu, ayrıca 25.01.2017 tarihli ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Açık İhale Usulü ile İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname’ye “7.5.4.İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler ” ibaresinin eklendiği ve bu kapsamda anılan maddenin uygulanabilmesi için ise Teknik Şartname’de istekliler tarafından teklifleri ile birlikte yeterlik için belge sunulması gerekliliğinin açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya konulmuş olması gerektiği anlaşılmıştır.

Bu bağlamda “İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde “ f) Makine ve araçlara ilişkin belgeler ve Teknik şartnamenin 5.3. maddesinde belirtilen öz malı kamyonlar için K1 belgesi bulundurulması zorunludur. Teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır.” düzenlemesine yer verilmiş olup aynı zamanda söz konusu düzenleme Teknik Şartname’nin “Hafriyat ve Moloz Artığı Nakli” başlıklı 6’ncı maddesinde de yer almaktadır. Ayrıca İdari Şartname’de özmal araçlara yönelik olarak “7.5.5. Yüklenici Öz Malı Asgari Ana Ekipman Listesi aşağıdaki gibi listelenmiş olup teklif değerlendirme aşamasında ilgili belgelerin yeterliliği sorgulanacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir. Söz konusu düzenlemeler değerlendirildiğinde, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu göz önüne alındığında, teklif değerlendirme aşamasında K1 belgesinin yeterliliğinin sorgulanacağının açık ve net bir şekilde belirtilmiş olduğu, idarenin, istekliler tarafından sunulması gereken belgeler üzerinden değerlendirme yapacağının anlaşıldığı ve isteklilerce teklif kapsamında sunulmayan bir belge üzerinden sorgulama yapılamayacağı, dolayısıyla isteklilerin K1 yetki belgelerini sunmaları gerektiği, sunulmayan bir belge üzerinden değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığı görüldüğünden K1 belgesinin istekliler tarafından teklifleri ile birlikte yeterlik değerlendirmesi için sunulması gerekliliğinin açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya konulmuş olduğu, anılan düzenlemelerin tereddüt oluşturacak niteliğinin bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibi isteklinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.