ihalelerde geçici teminat mektuplarının Yönetmeliğe uygun olarak alınması ve mektuba ilişkin ayırt edici numaranın yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilmesi gerektiği, buna uygun olarak alınmayan geçici teminat mektuplarının ise geçerli kabul edilemeyeceği, dolayısıyla da teklif değerlendirilmesi aşamasında geçici teminatı uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği

Toplantı No 2023/031
Gündem No 49
Karar Tarihi 31.05.2023
Karar No 2023/UM.I-833

BAŞVURU SAHİBİ:

Tepe Taş Madencilik San. ve Tic. A.Ş.,

 

VEKİLİ:

Av. Ahmet Murat YURTSEVEN,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Saruhanlı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/297255 İhale Kayıt Numaralı “Saruhanlı Belediye Başkanlığı 2023 Yılı Mıcır Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Saruhanlı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 27.04.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Saruhanlı Belediye Başkanlığı 2023 Yılı Mıcır Alımı” ihalesine ilişkin olarak Tepe Taş Madencilik San. ve Tic. A.Ş.nin 02.05.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.05.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 11.05.2023 tarih ve 92428 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.05.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/628 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihale komisyonunun 05.05.2023 tarihli kararında, yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminata ilişkin bilgilerin doldurulduğu ancak EKAP üzerinde e-gtm bilgisine ulaşılamadığından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, fakat ihale dokümanında belirtilen nitelikte teminat mektubunun Ziraat Bankasına müracaat edilerek düzenlendiği, teminat mektubunun ayırt edici numarasının “0622KRTM23000033” olduğu, yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminata ilişkin satırların doldurulduğu ve anılan teminatın sisteme yüklendiği, bahse konu ihalenin 10:30’da gerçekleştirilmesi gerekirken teknik bir arıza nedeniyle aynı gün 16:00’ya ertelendiği, dolayısıyla EKAP üzerinde geçici teminata ilişkin bilgilerin görüntülenememesinin sistemden kaynaklanan teknik bir arızadan dolayı olduğu, geçici teminata ilişkin bilgilerin elektronik ihale sistemine uygun olarak alındığı, ayrıca geçici teminat mektubunun bilgi eksikliği kapsamında da tamamlatılabileceği,  dolayısıyla tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 58/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

(5) Geçici teminat mektupları Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınır ve mektuba ilişkin ayırt edici numara yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir. Bu maddeye uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları geçerli kabul edilmez. Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin bilgiler de aynı şekilde yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilir.” hükmü yer almakta olup anılan maddenin 4 numaralı dipnotunda “Kamu İhale Kurulu’nun 24/05/2021 tarihli ve 2021/DK.D-116 sayılı Kararıyla: “1) Elektronik ihale yöntemiyle yapılan ihalelerde yalnızca elektronik geçici teminat mektuplarının sunulabileceğine ilişkin 30/9/2020 tarihli ve 31260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış değişikliklerin 08.06.2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanarak ilan veya duyuru tarihi 08.06.2021 ve bu tarihten sonra olan ihalelerde anılan düzenlemelerin dikkate alınmasına,
2 ) Bu kararın ilgili bölümünün Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanmasına,” karar verilmiş olup, anılan Karar’a istinaden Yönetmeliğin 58/A maddesinin beşinci fıkrasına ve dokuzuncu fıkrasına ilgili değişiklikler işlenmiştir.
” açıklamasına yer verilmiştir.

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin “Geçici teminatlar” başlıklı 21’inci maddesinde “(1) Kanunun 34’üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(2) Geçici teminat mektupları Kurumla “EKAP Üzerinden Online Bilgi Alışverişine Yönelik İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalamış olan kuruluşlardan alınır. İlgilinin talebi halinde, kuruluş tarafından Ek-1’de yer alan “Geçici Teminat Mektubu Bilgileri Formu” düzenlenerek kendisine verilir. Geçici teminat mektupları, elektronik imza kullanılmak suretiyle elektronik veya ıslak imza kullanılmak suretiyle fiziki ortamda düzenlenebilir. Ancak düzenlenen geçici teminat mektubuna kuruluş tarafından ayırt edici bir numara verilerek mektuba ilişkin bilgilerin EKAP’a aktarılması ve verilen ayırt edici numaranın istekli tarafından e-teklif kapsamında EKAP üzerinden gönderilmesi gerekir. Geçici teminat mektuplarına ilişkin bilgilerin, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre merkezi takas kuruluşu olarak faaliyet gösteren kuruluşlar dâhil yetkilendirilmiş merkezi bir kuruluş tarafından EKAP’a aktarılması durumunda da düzenlenen mektupların bu fıkraya uygun olarak alındığı kabul edilir.

(3) Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: SARUHANLI BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2023 YILI MICIR ALIMI

b) Türü: Mal alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

5 KALEM ÇEŞİTLİ EBATLARDA MICIR, FİLLER, PMT PLENTMİKS VE TEMEL ALT MALZEMESİ ALIMI

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: YÜKLENİCİNİN TAŞ OCAĞINDAN BELEDİYEMİZ ARAÇLARI İLE TESLİM ALINACAKTIR.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 30’uncu maddesinde “30.1. Teklifler, bu Şartnamede belirtilen ihale saatine kadar EKAP üzerinden verilecektir.

30.2. e-teklifler, ihale tarih ve saatinde hazır bulunanlar önünde, ihale komisyonu tarafından e-anahtarlar kullanılmak suretiyle EKAP üzerinde açılır. e-anahtarın bozuk olması veya e-teklifin virüs içermesi gibi nedenlerle açılamayan e-teklifler tespit edilerek açılamama gerekçeleri belirtilmek suretiyle, EKAP üzerinden “Açılamayan e-tekliflere İlişkin İhale Komisyonu Tutanağı” düzenlenir. İhale komisyonunca ihale saatine kadar kaç teklif verilmiş olduğu EKAP üzerinde ve hazır bulunanlara duyurulur. İsteklilerin teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Kanunun 21’inci maddesine göre pazarlık usulü ile yapılan ihaleler ile fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılması öngörülen ihaleler dışındaki ihalelerde; istekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet açıklanarak, EKAP üzerinden “İsteklilerce Teklif Edilen Fiyatlara İlişkin Tutanak” hazırlanır. Hazırlanan bu tutanaklar durum izleme ekranında ihaleye katılan istekliler tarafından görülebilir ve EKAP üzerinde kayda alınır. Bu tutanakların çıktısı ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır ve talep etmeleri halinde hazır bulunan isteklilere birer örneği verilir. Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilemez. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’nci maddesinde “31.1. İlk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirilmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir ve düzenlenen tutanakların bir çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır.

31.2. Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 30’uncu madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır.

31.6. İhale komisyonu aşırı düşük teklifleri 33 üncü maddeye göre değerlendirir.

 

 

31.8. Yapılan değerlendirme sonucunda, ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılarak EKAP üzerinden “Uygun Olmayan e-Teklif Kontrol Tutanağı” düzenlenir ve değerlendirme dışı bırakma işleminin gerekçeleri belirtilir.” düzenlemesi,

 

Kurum internet adresinden yapılan Elektronik İhale Yöntemiyle Yapılan İhalelerde Elektronik Geçici Teminat Mektubunun Kullanılmasına İlişkin Duyuru’da “…Bilindiği üzere, 26/1/2021 tarihli ve 31376 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan mevzuat ile; Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin “Uygulanmaya başlama süresi” başlıklı geçici maddelerinde değişiklik yapılarak, elektronik ihale yöntemiyle yapılan ihalelerde yalnızca elektronik geçici teminat mektuplarının sunulabileceğine ilişkin 30.9.2020 tarihli ve 31260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış değişikliklerin, gerekli teknik altyapının tamamlandığının tespitine yönelik Kurul tarafından alınacak kararın 15 gün sonrasına kadar uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır.

(http://ihale.gov.tr/Duyuru/396/elektronik_ihale_yontemiyle_yapilan_ihalelerde_elektronik_gecici_teminat_mektubunun_kullanilmasina iliskin duyuru.html )

Bu çerçevede, 24.05.2021 tarih ve 2021/DK.D-116 Kurul kararı ile, ilan veya duyuru tarihi 8.6.2021 ve bu tarihten sonra olan ve elektronik ihale yöntemiyle yapılan ihalelerde aday veya istekliler tarafından teklif kapsamında geçici teminat mektubu olarak yalnızca Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21’nci maddesine göre düzenlenen elektronik geçici teminat mektuplarının sunulabileceğine karar verilmiştir.

İlgililerce, ilan veya duyuru tarihi 8.6.2021 ve bu tarihten sonra olan ihalelerde anılan düzenlemelerin dikkate alınması gerekmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” açıklaması yer almaktadır.

 

Saruhanlı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından “Saruhanlı Belediye Başkanlığı 2023 Yılı Mıcır Alımı” işinin açık ihale usulüyle 27.04.2023 tarihinde gerçekleştirildiği, 05.05.2023 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin Mıcırtaş İnşaat Mad. Taah. ve Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Tepe Taş Madencilik San. ve Tic. A.Ş.nin ise EKAP üzerinde e-gtm bilgisine ulaşılmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi Tepe Taş Madencilik San. ve Tic. A.Ş.nin yeterlik bilgileri tablosunun “Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci Maddesinin İkinci Fıkrasına Uygun Olarak Alınan Geçici Teminat Mektubu” satırında ayırt edici numaranın “0622KRTM23000033” olarak beyan edildiği, EKAP üzerinden yapılan sorgulama neticesinde de anılan istekliye ilişkin teminat bilgisine ulaşılamadığı görülmüştür.

 

Bu çerçevede, anılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ayırt edici numaraya ilişkin geçici teminat bilgisinin sistemde kaydının bulunup bulunmadığı ile bahsi geçen istekli tarafından ayırt edici numaranın manuel olarak tabloya eklenip eklenmediği hususlarında Elektronik İhale Dairesi Başkanlığından 18.05.2023 tarihinde bilgi ve belge talep edilmiş olup söz konusu bilgi ve belgeler 25.05.2023 tarihinde gönderilmiştir.

 

25.05.2023 tarihinde Elektronik İhale Dairesi Başkanlığından gönderilen yazıda “…Diğer taraftan adı geçen istekli tarafından 27.04.2023 ve 28.04.2023 tarihlerinde EKAP Etkileşim Merkezi’ne çağrı yolu ile ulaşıldığı, bahse konu çağrılara ilişkin ses kayıtlarının incelenmesi neticesinde, anılan istekli tarafından EKAP üzerinden referans numarası oluşturularak geçici teminat mektubu alınmadığı, geçici teminat mektubunun bankadan fiziki ortamda alındığı ve bu teminat mektubuna ilişkin bilgilerin istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosuna manuel olarak girildiği,  kendilerinin ihaleye ilişkin herhangi bir referans numarası oluşturmadığı, geçici teminat mektubu hususunda sorun yaşanması durumlarından bahsedilerek referans numarası almak istediklerinin iletildiği, ancak etkileşim merkezi temsilcisi tarafından ihale saatinin geçmesi ve tekliflerin açılması sebebiyle bu aşamada referans numarası üretilemeyeceğinin kendilerine iletildiği anlaşılmıştır.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

İlgili mevzuat hükümleri ve İdari Şartname düzenlemelerinde, teminat olarak kabul edilecek değerlerin açıklandığı ve teminat mektubunun kapsam ve şeklinin, Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen esaslara ve standart formlara uygun olması gerektiğinin ve bu esaslara ve standart formlara aykırı olarak düzenlenmiş teminat mektuplarının geçerli kabul edilmeyeceğinin düzenlendiği, ayrıca yeterlik bilgileri tablosunda geçici teminat mektubu dışındaki teminatlara ilişkin “Saymanlık/Şube Adı-Kodu (Varsa) Dekont/Makbuz Tarihi, Numarası ve Tutarına” ilişkin bilgilere yönelik ayrı ayrı satır açıldığı,

 

Elektronik ihale yöntemiyle yapılan ihalelerde yalnızca elektronik geçici teminat mektuplarının sunulabileceğine ilişkin 30/9/2020 tarihli ve 31260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış değişikliklerin 08.06.2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanarak ilan veya duyuru tarihi 08.06.2021 ve bu tarihten sonra olan ihalelerde anılan düzenlemelerin dikkate alınması gerektiğine yönelik Kurul kararı alındığı ve bu hususların Yönetmelik kapsamında hükme bağlanarak Kurum internet sitesinden duyurulduğu,

 

E-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen ihalelerde geçici teminat mektuplarının Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınması ve mektuba ilişkin ayırt edici numaranın yeterlik bilgileri tablosunun ilgili bölümünde belirtilmesi gerektiği, buna uygun olarak alınmayan geçici teminat mektuplarının ise geçerli kabul edilemeyeceği, dolayısıyla da teklif değerlendirilmesi aşamasında geçici teminatı uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Yukarıda aktarılan Elektronik İhale Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda, Tepe Taş Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından geçici teminata ilişkin ayırt edici numaranın yeterlik bilgileri tablosuna manuel olarak girildiği, EKAP sisteminde anılan istekliye ilişkin teminat bilgisinin bulunmadığı ve bahsedilen ayırt edici numaraya ait geçici teminat mektubunun Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan bir teminat mektubu olmadığı belirtilmiştir.

 

Yapılan inceleme neticesinde, başvuru sahibi Tepe Taş Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ayırt edici numaranın fiziki bir teminat mektubuna ait olduğu, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınan bir teminat mektubu olmadığı ve sistemde kaydının bulunmadığı, e-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen ihalelerde geçici teminat mektubunun elektronik ortamda hazırlanması gerektiği ve teminat mektubuna ilişkin bilgilerin EKAP sistemine aktarılması gerektiği, ayrıca söz konusu durumun teklifin esası etkileyen bir husus olmasından dolayı bilgi eksikliği kapsamında değerlendirilmesinin de mümkün olmadığı, bu itibarla itirazen şikâyet başvurusunun reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

 

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

  Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarının tamamında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanunun öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.