İhalelerde kısmi teklif verilip verilemeyeceğine ilişkin düzenlemenin idarelerin takdir yetkisi

Toplantı No  : 2009/083
Gündem No  : 25
Karar Tarihi : 07.12.2009
Karar No  : 2009/MK-164

Şikayetçi:
 Alfa Teknik Tıp Elk.Gıda San. Ltd. Şti.
 İhaleyi yapan idare:
 Bursa Zübeydehanım Doğumevi
Gündem Konusu:
 Kamu İhale Kurulunun 03.12.2008 tarih ve 2008/UH.III-4943 sayılı kararı hakkında Ankara 3 üncü İdare Mahkemesince verilen iptal kararının uygulanmasına ilişkin Kurul kararı alınması.
Karar:
 

Bursa Zübeydehanım Doğumevi’nce 10.10.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2008/126694 İKN’li Laboratuvar Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Alfa Teknik Tıp Elk.Gıda San. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikayet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun 03.12.2008 tarih ve 2008/UH.III-4943 sayılı kararı ile; “4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına,” karar verilmiştir.

 

Anılan Kurul kararının iptali istemiyle, Alfa Teknik Tıp Elk.Gıda San. Ltd. Şti tarafından açılan davada, Ankara 3 üncü İdare Mahkemesinin 31.07.2009 gün ve E:2008/1928 K:2009/1021 sayılı kararı  kararı ile; “ İhalelerde kısmi teklif verilip verilemeyeceğine ilişkin düzenlemenin idarelerin takdir yetkisinde olduğu görülmekte ise de bu yetki mutlak ve sınırsız olmayıp, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5. Maddesinde sayılan temel ilkelerle sınırlı olduğu ve bu ilkelerin idarenin aldığı kararlarla aşılamayacağı açık olduğundan, birbirinden ayrılmaz nitelikte olmayan dava konusu 10 ayrı gruptaki laboratuar tetkiki işi kalemlerinin tek bir ihalede birleştirilerek bunların hepsine birden teklif verilmesi zorunluluğunun ihaleye yönelik katılımı engellediği gibi hiçbir firmanın doğrudan 10 grup  laboratuar ve tetkiki işi kalemlerini tek başına karşılamayacağı ve diğer firmalardan eksikliklerini tamamlayacağı alınan teknik görüşle de teyit edildiği ve bu durumun da maliyetleri artıracağı da göz önüne alındığında, söz konusu ihalede ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ve rekabetin sağlanması bakımından kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmış olup, davacı tarafından davalı idareye yapılan itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamıştır.”  şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

 

Anayasanın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında; yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

1- 03.12.2008 tarih ve 2008/UH.III-4943 sayılı Kurul Kararının iptaline,

 

2- Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline,

 
Oybirliği ile karar verildi.