ihalelerde mücbir sebepleri nedeni ile sözleşmenin sona ermesi (fesih)

image_pdfimage_print
55 / 100

Fesih, sözleşmenin kurulmasından sonra ortaya çıkan engeller sebebiyle, sözleşmenin uygulanamaz olduğuna karar verilmesinin sonucudur.

Borçlunun sorumlu olmadan ifanın imkânsız hale gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, mücbir sebeptir ve mücbir sebep teşkil eden olayın hukuki  sonuçları hukuk çevrelerinde ve farklı ulusal hukuklarda değişiklik göstermektedir.

Mücbir sebep teşkil eden olay sebebiyle borçlunun, imkânsızlaşan ediminin karşılığında kusursuz olduğu için tazminat ödeme yükümlülüğü olmadığı gibi, alacaklı tarafından aynen ifaya da zorlanamamaktadır. Fakat alacaklı mücbir sebep halinde şu kanun yollarına başvurabilir, sözleşmenin sona ermesi (fesih) ve sözleşme var olduğu müddetçe yükümlülüklerin askıya alınması

Mücbir sebebin meydana getirdiği en önemli sonuç, edimin ifasının imkânsızlığı nedeniyle borcun sona ermesidir. TBK m.136/1 ve İBK m.119/1 hükümleri, edimin ifasının borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşması halinde, sözleşmenin sona ereceğini düzenlemektedir.

Ancak borçlunun her şeyden önce, borcunun ifasının imkânsızlaşmasında kusursuz olduğunu ispat etmesi gerekmektedir. Yani borçlu kendi kontrolünde gelişen, müdahale ederek önleyebileceği veya üstesinden gelebileceği olayların gerçekleşmesi sebebiyle borcundan kurtulamayacaktır.

beklenmedik olayların sebep olduğu ifa imkânsızlıkları, sözleşmenin ileriye etkili olarak sona ermesine sebep olmaktadır.

image_pdfimage_print