İhalenin feshi davası taraflar gelmese dahi resen takibi gereken dava olup müracaata bırakılamaz. Olayda, ihalenin feshi şikayetinin taraflarca takip edilmemesi nedeniyle mahkemece HMK m.150 uyarınca dosyanın işlemden kaldırılması ve üç aylık yasal süre içerisinde taraflarca davanın yenilenmediği gerekçesiyle davanın açılmamış sayılması hükmü bozmayı gerektirir.

T.C.
Yargıtay
12. Hukuk Dairesi
E: 2015/8817 K: 2015/10570 K.T.: 21.04.2015
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının kanun yararına temyizen tetkiki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca istenmesi üzerine daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
İİK’nın 134/2. maddesi; “…ihalenin feshi talebi üzerine icra mahkemesi takip tarihinden itibaren yirmi gün içinde duruşma yapar ve taraflar gelmeseler bile icap eden kararı verir …” şeklinde düzenlenmiştir.
Somut olayda, ihalenin feshi şikayetinin taraflarca takip edilmemesi nedeniyle mahkemece 17.01.2013 tarihli duruşmada, HMK’nın 150. maddesi uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına ve 18.04.2013 tarihinde de üç aylık yasal süre içerisinde taraflarca davanın yenilenmediği gerekçesiyle HMK’nın 150. maddesine dayalı olarak davanın açılmamış sayılmasına karar verildiği görülmektedir. Bu uygulama İİK’nın 134/2. maddesinin yukarıda açıklanan hükmüne aykırıdır.
O halde, mahkemece şikayetin esası incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, somut olayda uygulanma imkanı bulunmayan HMK’nın 150. maddesi uyarınca “dosyanın işlemden kaldırılması” ve ikinci aşama olarak da, “davanın açılmamış sayılmasına” karar verilmesi isabetsiz olduğundan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına temyiz talebinin kabulüne karar verilmiştir.
SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına temyiz talebinin kabulü ile 1086 sayılı HUMK’nın 427/6. maddesi uyarınca mahkeme kararının (KANUN YARARINA BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.