ihalenin ilk oturumunda idarece teklif mektubu ve geçici teminatının usulüne uygun olduğu tespit edilmesine rağmen  Şti.nin teklifinin sınır değer hesabında dikkate alınmaması

 

 

 

Toplantı No : 2018/032
Gündem No : 43
Karar Tarihi : 06.06.2018
Karar No : 2018/UY.II-1132

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Özsafa İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.-Bir Proje San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Tekirdağ Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2018/67271 İhale Kayıt Numaralı “Tekirdağ İli Çerkezköy İlçesi Enesler İmam Hatip Lisesi Küçük Tip Spor Salonu İnşaatı Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Tekirdağ Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Yatırım İzleme Müdürlüğü tarafından 15.03.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Tekirdağ İli Çerkezköy İlçesi Enesler İmam Hatip Lisesi Küçük Tip Spor Salonu İnşaatı Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Özsafa İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.-Bir Proje San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 30.04.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.05.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.05.2018 tarih ve 28489 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.05.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/843 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale komisyonu kararıyla Ak kardeşler İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin ortaklarının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü kapsamında soruşturmalarının devam ettiği gerekçesiyle anılan isteklinin teklifinin sınır değer hesabına katılmadığı, sınır değer hesabından önce bahse konu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.1’inci maddesinde yer alan açıklama gereğince anılan isteklinin teklifinin sınır değer hesabında dikkate alınması gerektiği, ayrıca mevzu bahis isteklinin ihale tarihi itibariyle herhangi bir cezasının bulunmadığı ve idarece Kamu İhale Kanunu’nun genel hükümleri çerçevesinde bir değerlendirme yapılmış olması halinde en avantajlı teklifin kendilerine ait olacağı iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Şikâyete konu ihalenin Tekirdağ Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü’nün “Tekirdağ İli Çerkezköy İlçesi Enesler İmam Hatip Lisesi Küçük Tip Spor Salonu İnşaatı Yapım İşi” olduğu anlaşılmıştır.

 

İhale komisyonu kararından isteklilerden Mustafa Atasever’e ait teklifin teklif zarfının açık olduğu gerekçesiyle, Suat Beştaş,-Nuryol Yapı Müh. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş ortaklığına ait teklifin ise teklif mektubunun usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle, Ak Kardeşler İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne ait teklifin ise şirket ortakları hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü kapsamında soruşturmalarının devam ettiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, diğer isteklilerin teklifleri dikkate alınarak sınır değerin 1.718.828,39 TL olarak hesaplandığı, teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen Cank İnşaat Taah. Ltd. Şti. ve İsmet Aktürk’e ait tekliflerin reddedildiği ve ihalenin Şemsettin Süzen üzerinde bırakıldığı başvuru sahibi Özsafa İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.- Bir Proje San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30’uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü yer almaktadır.

 

 Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 57’nci maddesinde “ (1) Ön yeterlik ve yeterlik başvuruları ile tekliflerin alınması ve açılmasına ilişkin işlemler; Kanun, bu Yönetmelik ve tip şartnamelerde belirtilen hükümler çerçevesinde standart formlar kullanılarak gerçekleştirilir.

(2) Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı, başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerin her biri için ayrı sütun içerecek şekilde düzenlenir.

(3) Başvuru veya teklif zarfları alınış sırasına göre incelenir. Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde teklif zarfları açılmadan önce, pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde ise son yazılı fiyat tekliflerinin verildiği oturumda yaklaşık maliyet açıklanır. Zarflardan uygun olanların açılması ve belge kontrolünün yapılması aşamasında, aday veya isteklilerce sunulan belgeler tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğu Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterilir. …”hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde Yapım işleri ihalelerinde 4734 sayılı Kanunun 36’ncı maddesi uyarınca ilk oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan geçerli teklifler tespit edildikten sonra;

Yaklaşık maliyetin % 120’sinin üzerindeki ve % 40’ının altındaki teklifler dikkate alınmaksızın, geçerli tekliflerin aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanır.

 

Tort1 : Geçerli tekliflerin (Tn) aritmetik ortalaması (Tort1 = )

σ : Geçerli tekliflerin standart sapması (σ = )

Aritmetik ortalamadan standart sapma çıkartılır ve eklenir.

Tort1– σ

Tort1+ σ

Aritmetik ortalama değerinin standart sapma kadar aşağısı ve standart sapma kadar yukarısı arasında kalan bölgede yer alan tekliflerin tekrar ortalaması alınmak suretiyle, ikinci aritmetik ortalama bulunur.

Ti : Standart sapma aralığında kalan teklifler : { Ti: (Tort1– σ ≤ Ti ≤ Tort1+ σ)}

Tort2 : Standart sapma aralığında kalan tekliflerin (Ti) aritmetik ortalaması (Tort2= )

Hesaplanan ikinci aritmetik ortalama yaklaşık maliyete bölünmek suretiyle (C) değeri elde edilir.

C : Tort2/YM

(C) değeri aşağıdaki eşitliklerin ilgili olanında yerine konularak (K) değeri bulunur.

C < 0,60 → 

0,60 ≤ C ≤ 1,00 →

C > 1,00 →

Sınır değer aşağıdaki eşitlikten bulunur:

SD (Sınır değer) =  ” açıklaması yer almaktadır.

Aktarılan mevzuat hükümleri ve Tebliğ açıklaması birlikte değerlendirildiğinde teklif zarfı uygun olduğu tespit edilen isteklilerin teklif zarflarının hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılacağı, isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığının kontrol edileceği ve isteklilerce sunulan belgelerin tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğunun Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı’nda her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterileceği, belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan isteklilerin tutanakla tespit edileceği, hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmeksizin verilen teklifleri değerlendirilmek üzere oturumun kapatılacağı, ayrıca söz konusu oturumda teklif mektubu ve geçici teminatını usulüne uygun sunan geçerli tekliflerin tespit edileceği ve geçerli teklifler dikkate alınarak sınır değerin hesaplanacağı anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede Ak Kardeşler İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ortaklarının kimler olduğu ve bu ortaklara ilişkin olarak Kanun’un 11’inci maddesinin (g) bendi kapsamında yapılacak değerlendirmeye temel teşkil edecek olan belgelere yönelik incelemenin ihale komisyonunca yukarıda anlatılan ilk oturumda gerçekleştirilmeyeceği anlaşılmıştır.

Yapılan incelemede ihale işlem dosyasında yer alan zarf açma ve belge kontrol tutanağından idarece ilk oturumda tüm isteklilere ait geçici teminatların usulüne uygun olduğu, Suat Beştaş,-Nuryol Yapı Müh. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklif mektubunun usulüne uygun olmadığı, diğer isteklilerin teklif mektubunun usulüne uygun olduğu tespitlerinin yapıldığı anlaşılmıştır.

 

Aktarılanlar neticesinde ihalenin ilk oturumunda idarece teklif mektubu ve geçici teminatının usulüne uygun olduğu tespit edilmesine rağmen Ak Kardeşler İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin sınır değer hesabında dikkate alınmamasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden Ak Kardeşler İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin dikkate alınarak sınır değerin yeniden hesaplanması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.