ihaleye davet edilen firmanın ihale tarihine kadar bahse konu hususa yönelik yazılı veya sözlü herhangi bir açıklama talebinde bulunduğuna dair ihale işlem dosyasında herhangi bir bilgi ve belgenin olmadığı, iddia konusu belgenin işletmeler adına düzenlenen bir belge niteliğinde olması nedeniyle başvuru sahibi isteklinin işletme adına düzenlenmiş üyelik belgesini teklif kapsamında sunmaması 

Toplantı No : 2019/054
Gündem No : 32
Karar Tarihi : 11.12.2019
Karar No : 2019/UH.II-1629
BAŞVURU SAHİBİ:

Sevim ECE/Cengiz Turizm,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/559384 İhale Kayıt Numaralı “İstanbul-Çanakkale Gezisi Otobüs Kiralama Hizmet Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 06.11.2019 tarihinde pazarlık usulü (21/b) ile gerçekleştirilen “İstanbul-Çanakkale Gezisi Otobüs Kiralama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Sevim Ece/Cengiz Turizm’in 07.11.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 11.11.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 13.11.2019 tarih ve 48131 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 12.11.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/1418 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece ihaleye katılım için yeterlik kriteri olarak aslında olmayan “Araçların TÜRSAB Üyelik İzin Belgesi”nin ihaleye katılan istekliler tarafından teklifleri kapsamında sunulmasının istenildiği, araçlara bu tür bir belgenin verilmediği, araçların TÜRSAB’a kayıtlı firmaya ait QR kodlu TÜRSAB plakasının olabileceği, ayrıca idare tarafından şikâyete yönelik cevabi yazıda araçların TÜRSAB üyelik izin belgesi olmaksızın bu alanda faaliyet gösteremediğini iddia ettiği, esasen “Seyahat Acentası Yetki Belgesi” olan bir firma ile yapılan sözleşme gereği QR kodlu TÜRSAB plakası olan araçlar ile faaliyet gösterilebileceği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “…İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.” hükmü bulunmaktadır.

Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…k) Üye: İşletme belgesine sahip seyahat acentasını,… ifade eder” hükmü, “Birlik” başlıklı 4’üncü maddesinde “(1) Seyahat acentası kuruluşunu gerçekleştiren her işletmenin üye olmak zorunda olduğu, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü Türkiye Seyahat Acentaları Birliğidir. Birlik kısaca TÜRSAB olarak anılır.” hükmü,

Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin “Yeni seyahat acentası kuruluşu başvuru belgeleri” başlıklı 9’uncu maddesinde “Seyahat acentası işletme belgesi almak isteyen tüzel kişiler acenta unvanının uygun görüldüğünün Bakanlıkça bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde aşağıda belirtilen belgelerin aslı veya onaylı sureti ile TÜRSAB’a başvurur…” hükmü, “Üye kayıt ücreti” başlıklı 11’inci maddesinde “(1) TÜRSAB tarafından yapılacak denetleme sonucunda mevzuatta belirtilen şartlara sahip olduğu belirlenen seyahat acentası adayı işletmeler, üye kayıt ücretinin ödenmesi ile TÜRSAB üyesi olarak kaydedilirler.” hükmü, “Başvuru sırasında üyelik iptali” başlıklı 12’nci maddesinde “(1) TÜRSAB tarafından uygun görülerek Bakanlığa bildirilen seyahat acentasının başvurusunun, Bakanlık tarafından uygun görülmemesi nedeniyle işletme belgesi alamayanların üyelikleri iptal edilerek, üye kayıt ücreti, TÜRSAB tarafından kendilerine iade edilir.” hükmü, “Kuruluş ve işletme belgesi” başlıklı 13’üncü maddesinde “(1) Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB’a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.” hükmü yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde ihale konusu hizmetin adının “İstanbul-Çanakkale Gezisi Otobüs kiralama hizmet alımı”, miktarı ve türünün ise “08 Kasım-22 Aralık tarihleri arasında İstanbul-Çanakkale Gezisi Otobüs kiralama hizmet alımı olarak belirlendiği görülmüştür.

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…h) Araçların TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) üyelik izin belgesi… ” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinde “Araçların TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Üyelik belgesine sahip olmaları gerekmektedir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Diğer yandan, uyuşmazlık konusu ile ilgili bir itirazen şikâyet başvurusu incelemesi kapsamında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından verilen 12.06.2015 tarihli ve 28146 sayılı görüş yazısında “…Aynı Kanunun 32. maddesi gereğince seyahat acentalarının Birliğe üye olması zorunludur. Ayrıca Seyahat Acentaları Yönetmeliği’nin 13. Maddesinde seyahat acentası sıfatının TÜRSAB’a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılacağı hususu düzenlenmiştir. Yukarıda belirtilen yasal mevzuat hükümleri gereği, seyahat acentalığı faaliyetlerinde bulunabilmek için hem Bakanlıktan işletme belgesi alınması hem de Birliğe üye olunması zorunlu olup bu şekilde kurulan bir seyahat acentasına Bakanlık tarafından düzenlenen işletme belgesi verilir. Ayrıca Birliğimiz üyeliği nedeniyle TÜRSAB üyelik belgesi düzenler…” şeklinde açıklamaya yer verildiği görülmüştür.

Pazarlık (21/b) usulü ile gerçekleştirilen ihalede idarece 04.11.2019 tarihinde doküman almaya ve teklif vermeye davet yazısının başvuru sahibi istekli Sevim Ece/Cengiz Turizm, Tunatur Taş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. ve Akbulut Tur. İnş. Taş. Tem. Hizm. Tic. Ltd. Şti.ne EKAP üzerinden gönderildiği, söz konusu istekliler tarafından aynı tarihte EKAP üzerinden ihale dokümanının indirildiği, 06.11.2019 tarihinde yapılan ihaleye iki isteklinin teklif sunduğu, aynı tarihli zarf açma ve belge kontrol tutanağında “TÜRSAB BELGESİ” başlıklı sütun açıldığı, söz konusu sütunun başvuru sahibi istekliye ilişkin kısmında ‘yok” ibaresinin yer aldığı, bu çerçevede anılan isteklinin teklifinin TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) üyelik izin belgesi sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Tunatur Taş. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

İdarece ihale dokümanında ihaleye katılım için yeterlik kriteri kapsamında TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) üyelik izin belgesinin sunulması gerektiğine ilişkin düzenleme yapıldığı görülmüştür.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve görüş yazısı dikkate alındığında, seyahat acentası sıfatının kazanılmasının TÜRSAB’a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak şeklinde iki şarta bağlı olduğu, bu kapsamda bahse konu sıfatı kazanmak için ilk şartın TÜRSAB’a üye olmak ve Bakanlıkça üyeliğin kabulü sonrasında işletme belgesi almak olduğu, TÜRSAB tarafından yapılacak denetleme sonucunda mevzuatta belirtilen şartlara sahip olduğu belirlenen seyahat acentası adayı işletmelerin üye kayıt ücretini ödemesi koşuluyla TÜRSAB üyesi olarak kaydedildiği, bunun ardından TÜRSAB tarafından uygun görülerek Bakanlığa bildirilen seyahat acentası başvurusunun, Bakanlık tarafından uygun görülmemesi nedeniyle işletme belgesi alamayanların üyeliklerinin iptal edilmesi suretiyle üye kayıt ücretinin TÜRSAB tarafından kendilerine iade edileceği, Bakanlıkça üyeliği kabul edilen seyahat acentasının Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlayacağı, ayrıca seyahat acentası işletmelere Birlik tarafından üyelik belgesinin düzenleneceği anlaşılmıştır.

Netice itibariyle; seyahat acentası sıfatı kazanma hakkının işletmelere ait olduğu, bu kapsamda söz konusu acenta faaliyetine başlamak isteyen işletmelerin Bakanlıkça Birlik üyeliğinin kabulünün uygun görülmesi üzerine düzenlenen işletme belgesine sahip olması gerektiği, adı geçen üyelik belgesinin araçlara yönelik düzenlenen bir belge niteliğinde olmadığı, idarece şikâyete cevap yazısında da söz konusu belgenin araçlara yönelik değil firmalar adına düzenlendiği açıklamasına yer verildiği, bu hususun yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden açık bir şekilde anlaşıldığı, İdari Şartname’de yapılan düzenlemede “araçların” ifadesinin yer almasının bu belgenin araçlar adına düzenlenen bir belge olduğu anlamına gelmeyeceği, idarece ihale konusu alanda faaliyet gösteren anılan isteklinin de ihaleye davet edildiği, öte yandan 04.11.2019 tarihinde ihaleye davet edilen firmanın ihale tarihine kadar bahse konu hususa yönelik yazılı veya sözlü herhangi bir açıklama talebinde bulunduğuna dair ihale işlem dosyasında herhangi bir bilgi ve belgenin olmadığı, iddia konusu belgenin işletmeler adına düzenlenen bir belge niteliğinde olması nedeniyle başvuru sahibi isteklinin işletme adına düzenlenmiş üyelik belgesini teklif kapsamında sunması gerektiğinin anlaşıldığı, bu itibarla anılan isteklinin teklifinin ihaleye katılım için yeterlik kriteri kapsamında istenen söz konusu belgeyi sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.