ihaleye teklif sunan isteklinin pay defterlerinin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilemeyen belgelerden olduğu dolayısıyla idarece istenildiğinde fiziki olarak sunulması gerektiği verilen makul süre içerisinde sunulmadığı takdirde ise isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatının gelir kaydedilmesi gerekirmi

Toplantı No 2021/035
Gündem No 51
Karar Tarihi 25.08.2021
Karar No 2021/UY.I-1606

BAŞVURU SAHİBİ:

Kurt Çini San. ve Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Mudanya Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2021/363212 İhale Kayıt Numaralı “2021 Yılı Mudanya İlçe Sınırları İçerisinde Tretuvar ve Yol Düzenleme Yapılması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Mudanya Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 27.07.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2021 Yılı Mudanya İlçe Sınırları İçerisinde Tretuvar ve Yol Düzenleme Yapılması” ihalesine ilişkin olarak Kurt Çini Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi nin 03.08.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 03.08.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.08.2021 tarih ve 35329 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.08.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1322 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale komisyon kararı ile ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif oldukları, bu durum üzerine idare tarafından yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgilerin tevsiki amacıyla kendilerinden pay defterinin 29.07.2021 tarihine kadar idareye ulaştırılmasının istenilmesine rağmen bu sürede söz konusu belgelerin verilemediği, şöyle ki; idare tarafından verilen sürenin makul bir süre olmadığı, öte yandan İdari Şartname’nin 7.9’uncu maddesinde düzenlenen belgelerin sunuluş şekli maddesine göre söz konusu Şartname’de istenen belgelerin sunulmasının uzun bir süreci kapsaması nedeniyle taraflarına verilen sürenin kısa olduğu, diğer yandan ihale tarihinin 27.07.2021 olduğu, bu tarihte yapılan e-ihaleye ilişkin değerlendirmenin aynı gün yapılarak sonucunun aynı gün bildirileceğinin öngörülebilir olmadığı, nitekim EKAP üzerinden yapılan bildirimin kendileri tarafından okunduğu tarihin 30.07.2021 olduğu, e-ihalelerin yeni uygulamaya alınmış olması bunun yanı sıra pandemi sürecinin çalışma koşullarını zorlaştırması nedeniyle daha uzun bir sürenin öngörülmesi gerektiği, ayrıca EKAP sistemine ilişkin yapılan yasal değişiklik ve pandemi süreci nedeniyle internet kullanımının yoğunluğu ve 20 Temmuzdan itibaren pay defterinin sisteme yükleneceği bildirilmesi gibi sebepler ile pay defterlerinin sisteme yüklenemediği, bu çerçevede sistemsel aksaklıklar sonucu kendilerine uygulanan müeyyidelerin haksız olduğu, ticari sicil kayıtlarına idarenin ulaşabileceği halde belgelerin eksik olduğu gerekçesi ile yasaya ve pandemi koşullarına aykırı olarak makul olmayan bir süre verilmesinin bildirim koşullarını sağlamadığı, öte yandan EKAP’a düşen bildirimle aynı anda sistemde kayıtlı olan mail adresine de bilgi gelmesi gerekirken bilinmeyen bir nedenle de söz konusu bildirim gelmediği için haberdar olunamadığı, diğer yandan ihalede en uygun olan tekliflerinin değerlendirilme dışı bırakılmasının kamu yararına aykırı olduğu, sonuç olarak idarece tesis edilen işlem nedeniyle tekliflerinin değerlendirilme dışı bırakılması ve geçici teminatlarının gelir kaydedilmesinin mevzuata aykırı olduğu iddiasına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kanun’un “Bildirim ve tebligat esasları” 65’inci maddesinde “Aday, istekliler ve istekli olabileceklere yapılacak her türlü bildirim ve tebligatlarda aşağıdaki hususlara uyulması zorunludur:

a) Tebligatlar idareler veya Kurum tarafından aşağıdaki yöntemler kullanılarak yapılabilir:

1) İmza karşılığı elden.

2) İadeli taahhütlü mektupla.

3) Elektronik ortamda

4) Faksla.

b) İdareler veya Kurum tarafından elektronik ortamda veya faks ile yapılan tebligatlar ile çerçeve anlaşmaya dahil olan istekliler tarafından elektronik ortamda sunulan fiyat tekliflerinin aynı gün teyit edilmesi zorunludur. Elektronik ortamda veya faks ile yapılan bildirimlerde bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır.

Ancak, idareler veya Kurum ile aday, istekli ve istekli olabilecekler tarafından, elektronik imza kullanılarak yapılan işlemlerde ve şikayet başvurularına ilişkin işlemler dahil Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden yapılacak ihale sürecine ilişkin işlemlerde teyit aranmaz.

” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bildirim ve tebligat esasları” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) İdareler tarafından aday, istekli ve istekli olabileceklere tebligat öncelikli olarak EKAP üzerinden veya imza karşılığı elden yapılır.

(2) EKAP üzerinden tebligat, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde gerçekleştirilir.

(3) Tebligatın haklı veya zorunlu nedenlerle birinci fıkrada belirtilen yöntemler kullanılarak yapılamaması halinde Kanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan diğer yöntemlere başvurulur.

(7) Aday, istekli ve istekli olabilecekler tarafından idare ile yapılacak yazışmalarda, EKAP dışında elektronik ortam ve faks kullanılamaz.” hükmü,

 

 

 

Aynı Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

(2) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin uygun olan hükümleri, yoksa bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak e-anahtarlar teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar gönderilir ve teklifler ihale tarih ve saatinde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.

(3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden e-teklif şeklinde gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.

(8) Tekliflerin açılması ve değerlendirilmesine ilişkin tutanaklar EKAP üzerinde hazırlandıktan sonra, çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır ve her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.

(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır…

(10) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine,  beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ile yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir…

(11) İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen bilgiler, bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler ya da geçici teminat mektubu arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez…” hükmü,

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Tretuvar ve Yol Düzenlemesi

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde):

d) Kodu:

e) Miktarı: Mudanya İlçe Sınırları İçerisinde Tretuvar ve Yol Düzenlemesi Yapım İşi (41.000 m2 Kilitli Parke toplamda 17.500 mt. Bordür Taşı döşenmesi ) ve Birim Fiyat Teklif Cetvelindeki kalemler.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Mudanya İlçe Sınırları” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Bildirim ve tebligat esasları” başlıklı 6’ncı maddesinde “6.1. İdare tarafından istekli ve istekli olabileceklere yapılacak bildirim ve tebligatlar, EKAP üzerinden yapılır ve buna ilişkin teyit aranmaz. EKAP üzerinden yapılan bildirim ve tebligatlarda bildirim tarihi, tebliğ tarihi sayılır. Bu yolla yapılan bildirim ve tebligatlar, bildirim tarihi, zamanı ve içeriğini de kapsayacak şekilde EKAP üzerinde kayıt altına alınır.

6.2. EKAP üzerinden bildirim ve tebligat, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde gerçekleştirilir.

6.3. Bildirim ve tebligatın haklı veya zorunlu nedenlerle 6.1 inci maddede belirtilen yöntemler kullanılarak yapılamaması halinde Kanunun 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan diğer yöntemlere başvurulur.

” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri(anonim şirketler tarafından her durumda bu bilgileri gösterir pay defteri),” düzenlemesi,

 

Bahse konu Şartname’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 7.9’uncu maddesinde “7.9.1. İdarece talep edilmesi halinde istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte bu maddede düzenlenen şekil kurallarına uygun olarak sunulur.” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.1. İlk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirilmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir ve düzenlenen tutanakların bir çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır.

31.2. Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 30 uncu madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya teklif mektubu ile geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır…

 

31.8. Yapılan değerlendirme sonucunda, ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılarak EKAP üzerinden Uygun Olmayan e-Teklif Kontrol Tutanağı düzenlenir ve değerlendirme dışı bırakma işleminin gerekçeleri belirtilir.” düzenlemesi,

 

Söz konusu Şartname’nin “İhalenin karara bağlanması” başlıklı 36’ncı maddesinde “36.1. Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilemeyenler ile yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeleri ekleri ile birlikte, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları, ayrıca ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları için makul bir süre verilir…

36.2. İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile sorgulama sonucu edinilen ya da bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgelerde yer alan bilgiler arasında farklılık bulunması durumunda; ihalede öngörülen şartların sağlanması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez ancak ihalede öngörülen şartların sağlanamadığının anlaşılması durumunda, bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır…

36.3. Aşırı düşük teklif açıklaması sunmayan veya açıklamaları yeterli görülmeyen isteklilerin teklifleri reddedilir. Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan istekliler ile numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan istekliler ve numune ve/veya demonstrasyon değerlendirmesi başarısız sonuçlanan isteklilerin ise teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir.

36.4. Değerlendirme dışı bırakılan teklifler için EKAP üzerinden Uygun Olmayan e-Teklif Kontrol Tutanağı düzenlenerek uygun görülmeme gerekçeleri belirtilir.

36.5. Yapılan değerlendirme sonucunda ihale komisyonu tarafından ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren istekli üzerinde bırakılır.

36.6. İhale komisyonu, yapacağı değerlendirme sonucunda gerekçeli bir karar alarak ihale yetkilisinin onayına sunar.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Mudanya Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 27.07.2021 tarihinde yapılan “2021 Yılı Mudanya İlçe Sınırları İçerisinde Tretuvar ve Yol Düzenleme Yapılması” işine ilişkin ihaleye 14 isteklinin katıldığı, 30.07.2021 onay tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibi Kurt Çini San. ve Tic. A.Ş.nin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen belge ve bilgileri doğrulayan belgeleri sunmaması sebebiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin Şiringil İnş. Taah. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti., ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin Ç.Y.T Çelik Yapı Tasarım İnş. Müh. Geri Dönüşüm San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği görülmüştür.

 

 

 

 

Başvuru sahibi Kurt Çini San. ve Tic. A.Ş.nin sunulan yeterlik bilgileri tablosunda yer alan “Ticaret Sicili Bilgileri” satırında “Pay Defteri 13.11.1995” şeklinde bilgilerin yer aldığı, daha sonra idarenin 27.07.2021 tarihli ve 1 sayılı yazısında “Mudanya İlçe Sınırları İçerisinde Tretuvar ve Yol Düzenleme yapılması işine ait ihalede tekliflerin değerlendirmesi sürecine geçilmiş olup, beyan ettiğiniz bilgi ve belgeleri tevsik eden ve EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan aşağıdaki belgeleri ekleri ile birlikte, İdari Şartname’nin 7.9’uncu maddesine uygun olarak, 29.07.2021 tarihine kadar İdaremize sunmanız gerekmektedir.

Sunulması Gereken Belgeler: Pay Defteri” şeklinde ifadelere yer verilmek suretiyle anılan isteklin yeterlilik bilgileri tablosunda beyan edilen pay defterinin 29.07.2021 tarihine kadar idareye sunulmasının istendiği, 30.07.2021 tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibi Kurt Çini San. ve Tic. A.Ş.nin 29.07.2021 tarihine kadar sunması gereken belgeleri sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve geçici teminatının gelir kaydedildiği tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından 02.08.2021 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunulduğu, söz konusu şikayet başvurusunda pandemi süreci ve EKAP üzerinden oluşan aksaklıklar nedeniyle idare tarafından kendilerine verilen sürenin yetersiz olduğu ve geçici teminatın irat kaydedilmesine ilişkin ihale komisyon kararının mevzuata aykırı olduğu iddia edilmiştir.

 

İdarece 03.08.2021 tarihinde verilen cevapta ise, başvuru sahibinin Anonim Şirket olduğu ve anılan isteklinin yeterlilik bilgileri tablosunda beyan ettiği pay defterini doğrulamak için 27.07.2021 tarihinde tebligat yapıldığı ve 29.07.2021 tarihi mesai bitimine kadar süre verildiği, verilen süre zarfında başvuru sahibinin istenilen belgeleri doğrulamak için herhangi bir belge sunulmaması sebebiyle isteklinin geçici teminatının gelir kaydedilmesine karar verildiği ifade edilmiştir.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hüküm ve açıklamaları ile ihale dokümanında yer alan düzenlemelerden; e-teklif alınmak suretiyle yapılan ihalelerde Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmeliklerin ekinde bulunan diğer standart formların kullanılacağı, e-tekliflerin EKAP üzerinden yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanacağı, EKAP üzerinden gönderilmeyen tekliflerin kabul edilmeyeceği,

 

İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirmenin, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı,

 

 

 

Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verileceği, verilen süre içerisinde beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedileceği anlaşılmaktadır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesine göre, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen istekliler tarafından beyan edilen ancak yukarıda belirtilen yöntem ile teyit edilemeyen bilgi/belgelerin tevsik edilmesi istenilmektedir. Bu itibarla idarece, ihaleye teklif veren olan istekilerden tek anonim şirket olan Kurt Çini San. ve Tic. A.Ş.den yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerden, pay defterinin 29.07.2021 tarihine kadar sunulması istenilmiş olup, ancak söz konusu istekli tarafından bu hususu tevsik eden herhangi bir belgenin sunulmadığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede, pay defterlerinin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilemeyen belgelerden olduğu dolayısıyla idarece istenildiğinde, Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesi çerçevesinde fiziki olarak sunulması gerektiği, verilen makul süre içerisinde sunulmadığı takdirde ise isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatının gelir kaydedilmesi gerektiği anlaşıldığından, yukarıda yer verilen açıklamalar doğrultusunda, idarece verilen süre zarfında belgelerini sunmayan başvuru sahibinin teklifinin değerlendirilme dışı bırakılarak, geçici teminatının gelir kaydedilmesi işleminin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Ayrıca başvuru sahibi tarafından idarece anılan Yönetmelik’in 60/A maddesi gereği verilen sürenin yetersiz olduğu iddia edilmekle birlikte, idarece “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması ve/veya numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerinin verilmesi/kurulumların yapılması/aşırı düşük teklif açıklamalarının sunulması” konulu yazının 27.07.2021 tarihinde başvuru sahibi istekliye EKAP üzerinden gönderildiği, ve söz konusu yazının EKAP üzerinden teslim tarihinin de 27.07.2021 olduğu, anılan yazıda uyuşmazlığa konu süre bilgisine de yer verildiği, yukarıda aktarılan mevzuatta EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan belgelerin ve bunların eklerinin, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verileceği, dolayısıyla söz konusu “makul” kavramı ile idareye süre belirleme konusunda takdir yetkisinin tanındığı, öte yandan EKAP üzerinden yapılan bildirimlerde basiretli bir tacir olan isteklinin hak kaybına uğramaması adına EKAP üzerinden gelmesi muhtemel olan bildirimlerin takibini yapması gerektiği, zira başvuruya konu ihalenin e-ihale olması ve başvuru sahibinin e-teklif vermek suretiyle ihaleye iştirak etmesi ve ayrıca “şikayet cevap”, “zeyilname”, “ihale komisyon kararı” vb. bildirimlerin EKAP üzerinden yapıldığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.