ihaleyi alan yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan sözleşmenin damga vergisinden istisna edilebilmesi için alt yüklenicinin de sözleşme konusu işle ilgili düzenlenmiş Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesi sahibi olması gerekmektedir

Kamu İdaresi Türü Diğer Özel Bütçeli İdareler
Yılı 2021
Dairesi 1
Karar No 10899
İlam No 68
Tutanak Tarihi 9.3.2023
Kararın Konusu Vergi Resmi Harç ve Diğer Gelirlerle İlgili Kararlar

 

 

Damga vergisi

… tarafından … tarihinde …ne ihale edilen … TL sözleşme bedelli …nde, yüklenicinin alt yüklenici ile imzalamış olduğu sözleşmeden damga vergisi tahsil edilmediği görülmüştür.

Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 20’nci maddesinin beşinci fıkrasında,; “Yüklenicinin, idare tarafından onaylanan alt yükleniciler ile bunlar işe başlamadan önce sözleşme yapması ve bir örneğini idareye vermesi gerekir.” denilmektedir. Bu hükme istinaden yüklenici alt yüklenici ile yaptığı sözleşmeyi idareye sunmuştur.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların Damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Tablonun “I. Akitlerle ilgili kâğıtlar”, “A. Belli parayı ihtiva eden kâğıtlar:” kısmına göre mukavelenameler, sözleşmenin imzalandığı … yılında … oranında damga vergisine tabidir. Kanunun 26’ncı maddesinde “Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tesbit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar.” denilmektedir.

Diğer taraftan yükleniciye ait Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesi bulunmakla birlikte, 1 Seri No’lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin 4.7. maddesinde, “Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b) yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir. Ancak, belge kapsamındaki döviz kazandırıcı faaliyetlerde kullanılmak şartıyla, belge sahibi kişi veya kuruluşlardan temin edilecek mal, malzeme veya hizmet alımları damga vergisi ve harç istisnasından faydalandırılacaktır. Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan diğer işlem tarafları arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Bu düzenlemeye göre, yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan sözleşmenin damga vergisinden istisna edilebilmesi için alt yüklenicinin de sözleşme konusu işle ilgili düzenlenmiş Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesi sahibi olması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ve açıklamalar uyarınca, yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan sözleşmeden damga vergisi tahsil edilmemesi sonucu kamu zararı oluşmuştur.

Bu itibarla, … TL kamu zararının sorumlusuna tek başına ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de bu tutar … tarihli ve … no.lu muhasebe işlem fişi ile tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca işbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, oy birliğiyle karar verildi.