imza sirkülerinin arkasında yer alan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi üzerinde Müstenidattır tek başına kullanılamaz şerhi yer almakta ise de noterin imza sirkülerine dayanak kabul ettiği bir belgedeki bilgilerin doğru olduğunun ve bu belgenin aslına uygunluğunun kabul edilmesi gerektiği  hk

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin yedinci fıkrasında “İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.”  hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinin birinci fıkrasında “İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

  1. a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,
  2. b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin,

teklif kapsamında sunulması zorunludur…” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tüzel kişilerin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 10/A maddesinde “İhaleye katılabilmek için başvuru veya teklif dosyasında sunulması gereken, tüzel kişi aday ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğu hususunda son durumu gösterir belgelere ilişkin mevzuatta geçen “tüzel kişi ortakları” ifadesinden, bu ortakların ilgisine göre ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç); “tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler” ifadesinden ise, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşmeyi imzalayanlar da dahil olmak üzere tüzel kişilikteki yönetim, temsil ve ilzama yetkili kişiler anlaşılır.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

  1. a) Adı: Tekirdağ İli, Merkez (Süleymanpaşa İlçesi) KGYS (Plaka Tanıma Sistemi) Genişleme-Deplase Projesi Yapım İşi
  2. b) Yatırım proje no’su/kodu:-
  3. c) Miktarı ve türü:

1 İlçenin KGYS (Plaka Tanıma Sistemi) Genişleme-Deplase Projesi Yapım İşi (14 Şerit Plaka Tanıma Sistemi Kurulumu)

KGYS (Plaka Tanıma Sistemi) Genişleme-Deplase Projesi Yapım İşi

ç) Yapılacağı yer: Süleymanpaşa” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

  1. b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri…” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin 7.7.1.1’inci maddesinde “İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmü ve ihale dokümanı düzenlemelerinden tüzel kişiler tarafından teklifleri kapsamında ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin sunulması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca Kamu İhale Genel Tebliği’nin 10/A maddesinde, ihaleye katılabilmek için teklif dosyasında sunulması gereken,  tüzel kişi aday ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğu hususunda son durumu gösterir belgelere ilişkin mevzuatta geçen “tüzel kişi ortakları” ifadesinden, bu ortakların ilgisine göre ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile ortaklık oranları; “tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler” ifadesinden ise, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşmeyi imzalayanlar da dahil olmak üzere tüzel kişilikteki yönetim, temsil ve ilzama yetkili kişilerin anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

 

22.11.2019 tarihli ihale komisyonu kararı incelendiğinde, teklif zarfı kapsamında sunulan ticaret sicil gazetesinde ortaklık paylarının belirtilmemesi gerekçesiyle başvuru sahibi Aselsannet Elektr. ve Hab. Sis. San. Tic. İnş. ve Taah. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından yapılan şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda teklifleri kapsamında imza sirküleri ile birlikte sunulan ticaret sicil gazetesinde (8 Ağustos 2017 tarihli ve 9384 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi) şirketin tek sahibi bilgisinin yer aldığı iddia edilmektedir.

Başvuru sahibi Aselsannet Elektr. ve Hab. Sis. San. Tic. İnş. ve Taah. Ltd. Şti. tarafından teklif zarfı kapsamında 14.02.2013 tarihli ve 8258 sayılı, 02.10.2017 tarihli ve 9420 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile anılan şirketi temsile yetkili olduğunu gösteren 06.10.2017 tarihli imza sirküleri ile bu imza sirkülerinin müstenidatı olarak 08.08.2017 tarihli ve 9384 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin sunulduğu, 08.08.2017 tarihli Gazete’de şirketin ortaklık yapısına ilişkin bilginin yer aldığı görülmüştür.

Her ne kadar 06.10.2017 tarihli imza sirkülerinin arkasında yer alan 08.08.2017 tarihli ve 9384 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi üzerinde “Müstenidattır tek başına kullanılamaz” şerhi yer almakta ise de noterin imza sirkülerine dayanak kabul ettiği bir belgedeki bilgilerin doğru olduğunun ve bu belgenin aslına uygunluğunun kabul edilmesi gerektiği, bir başka deyişle ticaret sicil müdürlüğü tarafından yayımlanan ticaret sicil gazetesinin müstenidat olarak sunulmasının söz konusu belgenin geçersiz olduğu anlamına gelmeyeceği, ayrıca Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin yedinci fıkrası doğrultusunda, başvuru sahibi istekli tarafından teklif zarfında sunulan belgenin kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden teyidinin yapılabildiği de göz önüne alındığında, başvuru sahibi isteklinin anılan hususa ilişkin iddiasının yerinde olduğu ve anılan hususun değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi olamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.

Toplantı No : 2020/002
Gündem No : 26
Karar Tarihi : 15.01.2020
Karar No : 2020/UY.II-90