İnşaat ve yapım işlerinde KDV iade uygulaması

<![CDATA[

Hesaplanan verginin Maliye Bakanlığınca belirlenen kısmının, işleme muhatap olan alıcılar tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile, diğer kısmının ise teslim ve hizmeti yapan tarafından 1.No.lu KDV beyannamesi ile ödendiği, Kısmi Tevkifat kapsamında değerlendirilen hizmetlerden biride, yapım işleri ve bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik, mimarlık ve etüt proje hizmetleridir. Söz konusu hizmetlerde alıcılar tarafından (2/10) oranında KDV Tevkifatı uygulanmaktadır.
26.04.2014 Tarihli, 28983 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Uygulama Genel Tebliği ile katma değer vergisi uygulamaları tek tebliğde birleştirilmiş, 123 adet KDV Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır. Bu kapsamda 14/04/2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Tevkifatıyla ilgili 117 seri no.lu KDV Genel Tebliği de 01.05.2014 tarihinden itibaren yürürlükten kalkmıştır.
Bu yazımız yeni tebliğ kapsamında İnşaat ve Yapı işleri tevkifat uygulamalarında KDV iadesi ile ilgili hususları kapsamaktadır.
II-UYGULAMANIN KAPSAMI:
Bilindiği gibi Maliye Bakanlığı KDV Kanununun 9. maddesinde Vergi alacağının güvence altına alınması amacıyla, beyan edilen verginin ödenmemesi riskine karşı, bazı sektörlerde KDV’nin sorumlu sıfatıyla karşı tarafa ödetilmesi konusunda düzenlemeler yapmıştır.
Hesaplanan verginin Maliye Bakanlığınca belirlenen kısmının, işleme muhatap olan alıcılar tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile, diğer kısmının ise teslim ve hizmeti yapan tarafından 1.No.lu KDV beyannamesi ile ödendiği, Kısmi Tevkifat kapsamında değerlendirilen hizmetlerden biride, yapım işleri ve bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik, mimarlık ve etüt proje hizmetleridir. Söz konusu hizmetlerde alıcılar tarafından (2/10) oranında KDV Tevkifatı uygulanmaktadır.
Tebliğ kapsamına;
– Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, dekapaj, taşkın koruma ve benzerlerine ilişkin her türlü inşaat işleri girmektedir.
– Yukarıda sayılan yapılar ve inşaat işleri ile ilgili tesisat, imalat, ihrazat, nakliye, ısıtma-
soğutma sistemleri, ses sistemi, görüntü sistemi, ışık sistemi, tamamlama, boya badana dahil her türlü bakım-onarım, dekorasyon, restorasyon, çevre düzenleme, dekapaj, sondaj, yıkma, güçlendirme, montaj, demontaj ve benzeri işler. Bu işler, yukarıda belirtilen yapılarla ilgili olmakla birlikte inşaat işinden sonra veya inşaat işinden bağımsız olarak yapılmaları halinde de bu kapsamda tevkifata tabi tutulur.
– Yapım işleri ile birlikte ifa edilen; mimarlık, mühendislik, etüt, plan, proje, harita (kadastral harita dâhil), kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hazırlama ve benzeri hizmetler de tevkifat kapsamındadır.
III-MAHSUBEN İADE TALEPLERİ:
Tebliğ kapsamında tevkifat uygulanan;
– Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri ile ilgili 5.000TL’yi aşmayan mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirilir. 5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri ise vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile yerine getirilir.
IV-NAKDEN İADE TALEPLERİ:
Tebliğ kapsamında tevkifat uygulanan;
– Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri ile ilgili 5.000TL’yi aşmayan nakden iade talepleri teminat, vergi inceleme raporu ve YMM raporu aranılmadan yerine getirilir.
5.000TL ve üzerindeki nakden iade talepleri ise vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile yerine getirilir 5.000TL’yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde teminat, vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile çözülür.
İadeye ilişkin düzenlenecek vergi inceleme raporu;
– Tevkifatın sorumlu sıfatıyla 2.No.lu KDV beyanı ile Beyan edilip edilmediği,
– İndirilecek KDV listesindeki alışların ilgili daire tarafından karşıt incelemelerin yapılarak doğruyu gösterip göstermediği, hususlarının tespitine yönelik olacaktır.
İadeye ilişkin düzenlenecek YMM Raporu İse;
-Mükellef Hakkında Genel Bilgi, Usul İncelemeleri ve Hesap İncelemeleri
           – İndirilecek KDV listesindeki alışların YMM tarafından karşıt incelemelerin yapılarak doğruyu gösterip göstermediği, hususlarının tespitine yönelik olacaktır.
V-İNŞAAT VE YAPIM İŞLERİNDE NAKDEN İADE TALEBİNDE BULUNAN MÜKELLEFLER İÇİN ÖNEM ARZEDEN HUSUSLAR
– Kısmi Tevkifat kapsamında tevkif edilen KDV tutarlarının, ilgili dönemlerde beyan edilip, edilmediği,
-Genel ve Katma Bütçeli İdarelere, Belediyelere ve İl Özel İdarelerine yapılan hizmet işlerine ait hakedişlerinden tevkifat kesintilerinin gerçekleşip/gerçekleşmediğini, nakden iade süreci içerisinde Yasal Kesintiler Listesinin adı anılan kurumlardan talep edilmesi gerekliliği,
-Nakden İade Talebinde bulunan firmanın Müteahhit firmayla gerçekleştirmiş olduğu Hakediş Sözleşmesinin Damga Vergisinin Hazineye İntikal ettirilip/ettirilmediği (Başbakanlık Dış Ticaret Müşteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğünden alınan Vergi, Resim ve Har. İstisnası kapsamında olan mükellefler hariç)
-Geçici Kabul Tutanağının hizmet alımında bulunan Kurum tarafından onayı,
            -İadeye konu mal alış ve satış faturalarının gerçek durumu yansıttığı ve bunların ilgili sevk irsaliyeleri, nakliye giderleri ile ilgili faturaları ve benzeri belgelerle karşılaştırılması ve mal hareketlerinin izlenmesinde miktar ve tutarların doğru olduğu ve alım satımın gerçekte vukuu bulduğu,
            -Nakden iade talebinde bulunan firmalar satış bedellerini kanuni defterlerine hasılat olarak kayıt etmiş olması ve KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gibi hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
– Tevkifata tabi hizmetleri ifa eden mükellefler nakden iade talep etmeleri halinde hizmetin yapıldığı dönem beyannamesinin “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” bölümünde yer alan “Teslim ve Hizmetler” bölümüne hizmet bedelini, “İadeye Konu Olan” satırına ise sorumlular tarafından tevkif edilen katma değer vergisi tutarını yazacaklardır. Bu bölüme işlemin bünyesine giren verginin yazılması söz konusu değildir. İade olarak talep edilecek tutar işlemin bünyesine giren vergi değil, tevkif edilen vergi esas alınarak belirlenecektir. Böylelikle iadesi istenecek Katma Değer Vergisi hiçbir surette tevkif edilen vergiden fazla olmayacağı gibi iade tutarını gösteren ayrı bir Yüklenilen KDV Listesi hazırlamaya gerek bulunmamaktadır.
            İnşaat ve Yapım İşlerimde Nakden iade talebinde bulunan mükelleflerin 2 ayrı liste bildiriminde bulunması gerekmektedir.
1-İndirilecek KDV Listesi
İndirilecek KDV listesindeki alışların ilgili YMM tarafından karşıt incelemeleri yapılarak doğruyu gösterip göstermediği konusundaki incelemeleri yanı sıra İndirilecek KDV Listesinin KDVİRA sistemi içerisinde Kontrol Raporlarına takılmaması için fatura veri bilgileri, Mükerrer Kayıt ve  İndirilecek KDV Listesi toplam tutarı ile ilgili dönemde indirim konusu yapılan KDV’nin uyumu konularında dikkat edilmesi gerekmektedir.
2-Tevkifatlı Satış Faturaları Listesi
Listede Tevkif edilen tutar aynı zamanda Yüklenilen tutarı gösterdiği için Yüklenilen KDV Listesi düzenlemeye ve internet ortamında bildirmeye gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla Hakediş faturasındaki Tevkif edilen tutar, Satılan Hizmetin KDV’sinin 2/10 oranında ayrı olarak gösterilmesi gerekmektedir.
]]>