iş deneyim belge tutarının 54.057.750,00.-TL’den az olmaması gerektiği, ancak …a ait iş deneyim belgesinin beşte birinin (15.054.867,42.-TL) teklif bedelinin %75’ini karşılamadığı görüldüğünden, davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında ve yapılan itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin Kurul kararında hukuka aykırılık, işlemin iptaline ilişkin Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır

T.C.
Danıştay
13. Daire

Esas No:2016/2698
Karar No:2016/4326
K. Tarihi:22.12.2016

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2016/2698
Karar No:2016/4326

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) :
Mevlana Bulvarı, Konya Yolu, No:186 Balgat / ANKARA
Vekili : Av. Samet SOYSAL – Aynı adreste

Karşı Taraf (Davacı) :
Vekili :
İstemin Özeti : Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin 15.01.2016 tarih ve E:2015/3164, K:2016/172 sayılı kararının; geçici kabul tarihine ilişkin olarak mevzuata uygun bir iş deneyim belgesinin ihaleye sunulmadığı, Tasfiye Halinde T. Emlak Bankası A.Ş. tarafından düzenlenen 31.10.2013 tarih ve 3302 sayılı yazı ile iş deneyim belgesinde yer alan bilgilerin birbirleriyle çeliştiği, ihaleye sunulan iş deneyim belgesinin iş yönetme belgesi olarak kabul edilmesi gerektiği, ihalede, iş deneyim belgesinin Ticaret Merkezi İnşaatı kısmının kullanılacağının beyan edildiği, ticaret merkezi inşaatına ilişkin tutarın güncellenmiş hâlinin …-TL olduğu, mevzuat uyarınca belge tutarının beşte bir oranında dikkate alınması gerektiğinden ihaleye ….-TL teklif veren davacının ihalede öngörülen yeterlik kriterini karşılamadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi …’nın Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
Dava; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nce 19.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen Sivas 2250 Kişilik Öğrenci Yurdu İnşaatı ihalesine ilişkin olarak davacı şirket tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin Kamu İhale Kurulu’nun 21.10.2015 tarih ve 2015/UY.I-2752 sayılı kararının iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesi’nce; davacı şirket tarafından iş deneyimini tevsik etmek, üzere son beş yıldır tüzel kişiliğin yarıdan fazla hissesine sahip gerçek kişi ortağı … adına 22.05.2000 tarih ve 607 sayı ile Türkiye Emlak Bankası A.Ş. İzmir Bölge Uygulama Başmüdürlüğü tarafından düzenlenen iş deneyim belgesinin sunulduğu, belgenin “İş Denetleme Belgesi olarak düzenlendiği, belgenin “teknik müdür unvanına dayanılarak verildiği, isteklinin teklifiyle birlikte dosyaya sunduğu “Beyan/İş Denetleme Belgesi Sunumu başlıklı dilekçesinde, belgenin ticaret merkezi inşaatı kısmının kullanılacağı ve bu kısmın geçici kabul tarihinin 03.08.1999 olduğunun belirtildiği, teklif verildikten sonra davacı tarafından sunulan 26.02.2014 tarih ve 87 sayılı (27.02.2014 tarih ve 686 sayılı) yazıda belgenin iş denetleme belgesi niteliğinde olduğunun belirtildiği, dava konusu ihalede istekliler tarafından teklif edilen bedelin %75’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği, bu nedenle ihaleye 72.077.000,00-TL teklif veren davacının sunduğu iş deneyim belgesinin güncellenmiş bedelinin 54.057.750,00-TL’den az olmaması gerektiği, davacı tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulan belgeye ilk keşif tutarı olarak 2.675.530.000,00-TL, son keşif tutarı olarak ise 2.945.065.820.600,00-TL yazıldığı ve ilgilinin imzası ile ödenen hakediş tutarının 3.062.040.448.529.-TL olduğunun belirtildiği, davacı tarafından sunulan iş denetleme belgesinin geçerli bir belge olarak kabul edilmesi gerektiği, davacı şirket tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulan iş denetleme belgesinin gerek asgari tutar ve gerekse de iş deneyimini tevsik koşulları bakımından geçerli, yeterli ve kabul edilebilir bir belge olduğu hususu göz önüne alındığından, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun İhaleye katılımda yeterlik kuralları başlıklı 10. maddesinde;
İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

2)& (Değişik: 20/11/2008-5812/3 md.) İstekli tarafından kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) Son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işleriyle ilgili deneyimi gösteren belgeler,
b) Son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan yapım işleri ile kabul işlemleri tamamlanan yapımla ilgili hizmet işlerinde sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen işlerle ilgili deneyimi gösteren belgeler,

Tekliflerin değerlendirilmesi başlıklı 37. maddesinde;
İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve& değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.
(Değişik ikinci fıkra: 20/11/2008-5812/11 md.) Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır. kuralına yer verilmiştir.
04/03/2009 tarih ve 27159 Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin İş deneyimini gösteren belgeler başlıklı 39. maddesinde;
(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.
(2) Aday veya istekliler tarafından, iş deneyimlerini tevsik için;
a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,
b) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur.
Belge için başvuru başlıklı 45. maddesinde;
(1) İş deneyim belgesi talebinde bulunanlar, yaptıkları işi veya görevi tevsik amacıyla, dilekçelerine aşağıda sayılan belgeleri ekleyerek, belge vermeye yetkili kurum veya kuruluşa başvururlar:

c) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarda mühendis veya mimar olarak görev alanlar için; hizmet cetveli, görevlendirme yazısı.

(2) İdareler tarafından başvuru sahiplerine belge verilirken, başvuruda verilen belgeler dışında işle ilgili olarak idarede bulunan belgeler de dikkate alınır.
İş deneyim belgelerinin verilmesi başlıklı 47. maddesinde;
(1) İş deneyim belgeleri, ilgilinin iş ve/veya mesleki tecrübesini tevsik amacıyla; yüklenicilere, yükleniciye karşı bir sözleşme ile taahhüt ettiği iş bölümünü bitiren alt yüklenicilere, mimar veya mühendis olmak şartıyla denetleme veya yönetme görevlerinde bulunanlara, talepleri halinde, aşağıdaki hükümlere göre talep tarihini izleyen 30 gün içinde belge düzenlemeye yetkili mercilerce düzenlenir ve verilir. Düzenleme koşullarını taşımayan taleplerde, aynı süre içinde başvuru sahibine bu husus gerekçeleriyle yazılı olarak bildirilir.

(4) Mühendisler ve mimarlara;
a) İş Denetleme Belgesi;
1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara, mahallinde ilgili mevzuat gereğince denetledikleri işlerde (Değişik ibare: 24/09/2013-28775 S.R.G. Yön./5. md.) sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, kontrol mühendisi, şantiye mühendisi ve kontrol şefine,

(Değişik ibare:RG-3/7/2009-27277) tek sözleşme ile ilişkili olarak düzenlenir ve verilir.
b) İş Yönetme Belgesi; (Değişik:RG-24/9/2013-28775);
1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarda; bir görevlendirme yazısına veya idari düzenlemeye dayalı olarak, (Değişik ibare: 24/09/2013-28775 S.R.G. Yön./5. md.) sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen görev yapmış olmak şartıyla, yapım ve/veya teknik işlerden sorumlu olan; şube müdürü, proje müdürü, kontrol amiri, inşaat ve tesisat müdürü ve yardımcıları ve bunlarla aynı teknik seviyede görev yapanlar, il müdürü ve yardımcıları, bölge müdürü ve yardımcıları ile yapım ve/veya teknik işler daire başkanı ve yardımcıları, yapım ve/veya teknik işlerden sorumlu genel müdür yardımcıları ve genel müdür olarak görev yapanlara,

tek sözleşme ile ilişkili olarak düzenlenir ve verilir.
(14) (Ek fıkra: 24/09/2013-28775 S.R.G. Yön./5. md.) İş denetleme ve iş yönetme belgelerinin verilmesinde sözleşme bedeli olarak; devam eden işlerde toplam sözleşme bedeli, geçici kabulü yapılan işlerde ilk sözleşme bedeli esas alınır.
Değerlendirmeye ilişkin esaslar başlıklı 48. maddesinde;
(1) Aday ve isteklilerin ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili iş deneyimlerinin değerlendirilmesinde; tek sözleşmeye dayalı olarak alınmış iş deneyim belgeleri dikkate alınır. Birden fazla iş deneyimi toplanarak değerlendirilemez.
(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.

(5) İş deneyim belgelerinin değerlendirilmesinde;
a) İş bitirme belgelerinde, belgeye konu işin geçici kabul tarihinin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde olması,

c) İş denetleme ve iş yönetme belgelerinde,
1) Belgeye konu işin geçici kabul tarihinin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son on beş yıl içinde olması kaydıyla, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen denetleme veya yönetme faaliyetinde bulunulmuş olması,
2) Gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaştığı tarihin, ihalenin ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde olduğu ve ilk sözleşme bedelinin tamamlandığı işlerde; (Değişik ibare: 24/09/2013-28775 S.R.G. Yön./6. md.) toplam sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında fiilen denetleme veya yönetme faaliyetinde bulunulmuş olması şartı aranır ve geçici kabul tarihi veya gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaştığı tarihin, ihale ilk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında olduğu işler de bu kapsamda değerlendirilir.
(6) İş deneyim belge tutarlarının değerlendirilmesinde;
a) İş bitirme ve iş durum belge tutarları tam olarak,
b) (Değişik bent: 16/07/2011 – 27996 S.R.G. Yön./11. md.) Gerçek kişilerce denetim faaliyetleri nedeniyle alınan iş denetleme belgesi tutarları; belgeye hak kazanma tarihinden itibaren ilk beş yıl beşte bir oranında, daha sonraki yıllarda tam olarak,
c) Gerçek kişilerce yönetim faaliyetleri nedeniyle alınan belge tutarları; beşte bir oranında,
ç) (Değişik:RG-16/7/2011-27996) Tüzel kişiliğin, en az bir yıldır yarısından fazla hissesine sahip gerçek kişi ortağının,
1) Yarıdan fazla hisseye sahip olduğu tarihten önce almaya hak kazandığı iş denetleme belgesi tutarı, belge sahibinin yarıdan fazla hisseye sahip olduğu tarihten itibaren ilk beş yıl beşte bir oranında, daha sonraki yıllarda tam olarak,
2) Yarıdan fazla hisseye sahip olduğu tarihten itibaren almaya hak kazandığı iş denetleme belgesi tutarı, belgeye hak kazanma tarihinden itibaren ilk beş yıl beşte bir oranında, daha sonraki yıllarda tam olarak,
d) Tüzel kişiliğin, en az bir yıldır yarısından fazla hissesine sahip gerçek kişi ortağının iş yönetme belgesi ile ihaleye katılmasında; beşte bir oranında,

dikkate alınır.
Daha önce alınmış iş deneyim belgeleri başlıklı Geçici 2. maddesinde ise;
(1) 05/03/2011 tarihinden önce alınmış olan iş deneyim belgeleri, bu Yönetmelikte öngörülen diğer şartları sağlamaları halinde, bu Yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde iş deneyimini gösterir belge olarak kullanılabilir.
(2) 01/01/2003 tarihinden önce alınmış belgelerin bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamakla birlikte; uygulanan yapı tekniği, iş ortaklıklarında ortaklık oranı, belge tutarının ihale indirimi düşülmeden hesaplanmış olması gibi eksik bilgiler taşıması halinde, konunun belgeyi düzenleyen merciden alınacak ilave resmi yazılarla tevsik edilmesi kaydıyla, bu belgeler, ihale komisyonlarınca değerlendirilir.
… kuralına yer verilmiştir.
Dava konusu ihaleye ilişkin İdari Şartname’nin 7.5.1. maddesinde; istekli tarafından teklif edilen bedelin %75’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 09.10.2013 tarihinde ilanı yapılarak, 19.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen Sivas 2250 Kişilik Öğrenci Yurdu İnşaatı ihalesine 17 isteklinin katıldığı, 15.01.2014 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalede davacı şirketin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli, …Ltd. Şti. iş ortaklığının ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olarak belirlendiği, ihale sürecinde idarece ön mali kontrol aşamasında yapılan incelemede, davacı şirket tarafından sunulan ve iş deneyimini tevsik etmek üzere son beş yıldır tüzel kişiliğin yarıdan fazla hissesine sahip gerçek kişi ortağı … adına 22.05.2000 tarih ve 607 sayı ile Türkiye Emlak Bankası A.Ş. İzmir Bölge Uygulama Başmüdürlüğü tarafından düzenlenen iş denetleme belgesinin iş yönetme belgesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu kapsamda davacı tarafından sunulan iş deneyim belgesinin, asgari iş deneyim belge tutarını karşılamadığı gerekçesiyle 16.06.2014 tarihli ihale komisyonu kararı ile davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak ihalenin … Ltd. Şti. iş ortaklığı üzerinde bırakılmasına karar verildiği, bu karara karşı yapılan itirazen şikâyet başvurusunun 10.09.2014 tarih ve 2014/UY.I-3114 sayılı Kamu İhale Kurulu kararı ile, Başvuru sahibi tarafından sunulan iş deneyim belgesinde yer alan geçici kabul tarihinin bloklar için 25.08.1997, altyapı için 29.05.1998 olduğu, ek yazılarda bahsedilen farklı geçici kabul tarihleri dikkate alınsa dahi söz konusu işin geçici kabulünün ilan tarihinden geriye doğru son on beş yıl içinde olmadığı; ayrıca, teklif verildikten sonra istekli tarafından sunulan 26.02.2014 tarihli ve 87 sayılı (27.02.2014 tarihli ve 686 sayılı) yazıda geçici kabul tarihi 03.08.1999 olarak belirtilen ve istekli tarafından da sadece bu kısmın kullanılması istenen ticaret merkezi inşaatı kısmının geçici kabulüne ilişkin hususun iş deneyim belgesi kapsamında bulunmadığı anlaşıldığından, anılan belgenin incelemeye konu ihalede iş deneyimini tevsik etmek üzere kullanılamayacağı, dolayısıyla belgenin iş denetleme belgesi olarak mı, iş yönetme belgesi olarak mı dikkate alınacağının irdelenmesine gerek kalmadığı, idare tarafından başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmış olup, bu itibarla başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır. gerekçesiyle reddedildiği, davacı şirket tarafından söz konusu Kurul kararının iptali istemiyle açılan davada Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin 06.11.2014 tarih ve E:2014/1709, K:2014/1281 sayılı kararı ile, “davanın reddine karar verilmesi üzerine yapılan temyiz incelemesi sonucunda, Dairemizin 05.05.2015 tarih ve E:2015/586, K:2015/1714 sayılı kararıyla; davacı şirket tarafından belgenin ticaret merkezine ilişkin kısmının ihalede kullanılacağının teklif dosyasında belirtildiği, ticaret merkezine ilişkin geçici kabul tarihinin ise belgeyi düzenleyen idare tarafından düzenlenen ve teklif dosyasına sunulan 31.10.2012 tarih ve 3302 sayılı yazı ile 26.02.2014 tarih ve 87 sayılı yazıda 03.08.1999 olarak belirtildiği, bu hâliyle geçici kabul tarihinin ihale ilanından geriye doğru son on beş yıl içerisinde olduğu dikkate alındığında; geçici kabul tarihinin kesin kabul tarihinden sonra olmasından kaynaklanan tereddütler giderilmeden, iş deneyim belgesinin son on beş yıla ilişkin olmadığından bahisle itirazen şikâyet başvurusunun reddi yolunda verilen kararda hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verildiği, Dairemiz kararı doğrultusunda alınan 12.08.2015 tarih ve 2015/MK-353 sayılı Kamu İhale Kurulu kararıyla; Kurul’un 10.09.2014 tarihli ve 2014/UY.I-3114 sayılı kararının iptaline, anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda esasın incelenmesine geçilmesine karar verildiği, yapılan inceleme sonucunda da davacının itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin 21.10.2015 tarih ve 2752 sayılı Kamu İhale Kurulu kararının tesis edildiği, bu kararın iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, aday veya isteklilerden ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin iş deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesinin zorunlu olduğu, aday veya istekliler tarafından, iş deneyimlerini tevsik için ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde sözleşme bedelinin en az %80’i oranında denetlenen veya yönetilen işlerle ilgili belgelerin sunulması gerektiği, iş deneyim belgesi talebinde bulunan ve iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarda mühendis veya mimar olarak görev alanların hizmet cetveli, görevlendirme yazısı belgelerinin de başvuruya eklenmesi gerektiği, mahâllinde denetlenen işlerde fiilen görev yapan kontrol mühendisi, şantiye mühendisi ve kontrol şefi hakkında iş denetleme belgesi düzenleneceği; görevlendirme yazısıyla görevlendirilen ya da idari düzenleme gereği görevli bulunan, fiilen görev yapmış yapım ve/veya teknik işlerden sorumlu şube müdürü, proje müdürü, kontrol amiri, inşaat ve tesisat müdürü ve yardımcıları, bunlarla aynı teknik seviyede görev yapan il müdürü ve yardımcıları, bölge müdürü ve yardımcıları, yapım ve/veya teknik işler daire başkanı ve yardımcıları, yapım ve/veya teknik işlerden sorumlu genel müdür yardımcıları ve genel müdür olarak görev yapanlar hakkında ise iş yönetme belgesi düzenleneceği, ihaleye iş yönetme belgesinin sunulması durumunda iş deneyim belge tutarının değerlendirilmesinde bu tutarın beşte birinin dikkate alınacağı kuşkusuzdur.
Davacı şirket tarafından ihaleye sunulan iş deneyim belgesin tek bir sözleşme kapsamında yapılan iş tutarının 3.062.040.448.529.TL olduğu, bu nedenle teklif bedelinin %80’inden az olmadığının açık olduğu, iş deneyim belgesinin iş denetleme belgesi olduğu iddia edilmekteyse de, anılan mevzuat uyarınca adına iş denetleme belgesi düzenlenebilecek kişilerin sayma yoluyla belirtildiği, maddede sayılmayan kişiler adına iş denetleme belgesi düzenlenemeyeceği, bunun yanısıra adına iş yönetme belgesi düzenlenebilecek kişilerin ise sayma yoluyla sınırlı olarak belirtilmediği, maddede sayılan görevlilerle birlikte aynı teknik seviyede görev yapanlar adına da iş yönetme belgesi düzenlenebileceği, davacı tarafından sunulan belgenin davacı şirket ortağı …’a teknik müdür sıfatıyla verildiği, teknik müdür unvanının iş denetleme belgesi düzenlenebilecek unvanlar arasında sayılmadığı, bu nedenle belgenin niteliği itibarıyla iş yönetme belgesi olarak değerlendirilmesi gerektiği, davacının teklifiyle birlikte ihaleye sunduğu bila tarihli ve “Beyan-İş Denetleme Belgesi Sunumu başlıklı dilekçesinde, şirketin 02.10.2007 tarihinden itibaren %50’sinden fazla hisssesine sahip …’a ait İzmir-Mavişehir (2. Etap) 1748 Konut, Ticaret Merkezi, Dolgu, Teknik Altyapı ve Temek Kazık İşleri ne ait iş denetleme belgesinin Ticaret Merkezi İnşaatına ilişkin kısmının kullanılacağı, Ticaret Merkezi İnşaatı toplam bedelinin 319.153.265.600.-TL (1994 yılı birim fiyatları ile), geçici kabul tarihinin ise 03.08.1999 olduğu, işin güncellenmiş halinin 75.274.337.-TL olduğunun belirtildiği, davacı tarafından sunulan iş deneyim belgesinin anılan mevzuat hükümleri uyarınca beşte birinin dikkate alınması gerektiği, davacı şirket tarafından dava konusu ihaleye 72.077.000,00.-TL teklif verildiği, anılan idari şartname uyarınca teklif edilen bedelin %75’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği, bu nedenle iş deneyim belge tutarının 54.057.750,00.-TL’den az olmaması gerektiği, ancak …a ait iş deneyim belgesinin beşte birinin (15.054.867,42.-TL) teklif bedelinin %75’ini karşılamadığı görüldüğünden, davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında ve yapılan itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin Kurul kararında hukuka aykırılık, işlemin iptaline ilişkin Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Öte yandan; dava konusu iş deneyim belgesinin, davacı şirket tarafından Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 01.07.2013 tarihinde yapılan Kırıkkale Keskin Ceza İnfaz Kurumu Yapım İşi İhalesine de sunulduğu, ihaleye sunulan iş deneyim belgesinin iş yönetme belgesi olarak kabul edilerek asgari tutarı sağlamadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması üzerine yapılan itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin kararın iptali istemiyle açılan davada Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin 06.11.2014 tarihli ve E:2013/1746, K:2014/1333 sayılı kararıyla; itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin Kurul kararında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verildiği, anılan Mahkeme kararının Dairemizin 16.10.2015 tarihli ve E:2015/257, K:2015/3453 sayılı kararıyla onanarak kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle; temyiz isteminin kabulü ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin 15.01.2016 tarih ve E:2015/3164, K:2016/172 sayılı kararının BOZULMASINA, DAVANIN REDDİNE, ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam 104,50.-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, 268,80.-TL temyiz yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 900.00-TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine ilk derece aşamasında yatırılan 45,60-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi halinde davacıya iadesine kullanılmayan 48,10-TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davalı idareye iadesine, posta giderleri avansından artan tutarın taraflara iadesine; 35,00.-TL müdahil yargılama giderinin davalı idare yanında katılma talebinde bulunan ….. ortak girişimi üzerinde bırakılmasına, 44,90.-TL müdahil harcı ile artan posta masrafının istemi halinde davalı idare yanında katılma talebinde bulunana iadesine, dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 22.12.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.