Organize sanayi bölgesinin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri nasıl kullanılır?

Toplantı No : 2020/013
Gündem No : 12
Karar Tarihi : 18.03.2020
Karar No : 2020/UH.I-556

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Rabalift Asansör Elektrik Elektronik İnşaat Makina Sanayi Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Hacettepe Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/20238 İhale Kayıt Numaralı “HÜ Sıh ve Beyt Yerl  Hizm Veren İnsan Yük ve Monşarj Asansörleri ile Engelli Platf 01032020-31122020 Tar. Arasında Periyodik Bak. Onr. İşleri ile Bunların İçinde Bulunan 71 Ad. Asansörün Ruhsat Eksikliklerinin Gid. Yönelik Çalışmaların  Yapılması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Hacettepe Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 10.02.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “HÜ Sıh ve Beyt Yerl  Hizm Veren İnsan Yük ve Monşarj Asansörleri ile Engelli Platf 01032020-31122020 Tar. Arasında Periyodik Bak. Onr. İşleri ile Bunların İçinde Bulunan 71 Ad. Asansörün Ruhsat Eksikliklerinin Gid. Yönelik Çalışmaların  Yapılması” ihalesine ilişkin olarak Rabalift Asansör Elektrik Elektronik İnşaat Makina Sanayi Ticaret Limited Şirketinin 21.02.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 25.02.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.03.2020 tarih ve 11867 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.03.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/443 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyim belgesi olarak özel sektöre gerçekleştirilen asansör imalatı işine ilişkin sözleşme ve fatura örneklerinin sunulduğu ancak sözleşme konusu işin yapım işi niteliğinde olduğu dolayısıyla bu işe ilişkin sözleşme ve fatura örneklerinin sunulamayacağından bahisle ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde 2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: HÜ Sıh ve Beyt Yerl Hizm Veren İnsan Yük ve Monşarj Asansörleri İle Engelli Platf 01032020-31122020 Tar Arasında Periyodik Bak Onr İşleri ile Bunların İçinde Bulunan 71 Ad Asansörün Ruhsat Eksikliklerinin Gid Yönelik Çalışmaların Yapılması

b) Miktarı ve türü:

117 Ad. insan ve yük asansörü, 20 Ad. monşarj asansör ve 14 Ad. engelli platformunun ayda 1 defa olmak üzere kısmi parça dahil periyodik bakım onarımı ve işletilmesi “ düzenlemesi yer almaktadır. Anılan Şartname’nin 7.5’inci maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 35’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.”  düzenlemesi yer almaktadır. Aynı Şartname’nin 7.6’ncı maddesi uyarınca asansör sistemlerinde parçalı ve/veya parçasız bakım onarım hizmetleri, yapım, işletmeye alma veya kurulumunu yapmış olmak benzer iş olarak kabul edilmiştir.

 

İhale işlem dosyasının tetkiki neticesinde ihale üzerinde bırakılan istekli İlgenler İnşaat Makina San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyim belgesi olarak Seğmen Kardeşler Gıda Üretim A.Ş. ile 11.07.2017 tarihinde imzalanan asansör montaj sözleşmesi başlıklı sözleşmenin sunulduğu görülmüştür.

 

Başvuru sahibince, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyim belgesi olarak sunulan sözleşmenin konusunun yapım işi niteliğinde olduğu ve yapım işine ilişkin iş deneyim belgesi sunulması gerektiği iddia edilmektedir.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan sözleşmenin incelenmesi neticesinde; sözleşmenin konusunun “Ankara ilinde 1. OSB. Osmanlı Cad. No:3 Sincan adresinde yapılacak olan asansör sistemi işlerinin imalatlarının teknik ve sanat kuralları dahilinde yapılması işidir. Söz konusu işler, yapım işleri ile ilgili projeye ve işverenin ve/veya ana işverenin vereceği kurallar ve kararlar doğrultusunda yapılacak işlerdir.” şeklinde belirlendiği; sözleşmenin 4.2’nci maddesinde “İşveren işbu sözleşme ile; asansör mahallerinin çalışmaya elverişli bir şekilde teslim etmeyi, özellikle montaja başlanabilmesi için asansör makine dairesi, kuyu boşluğu vs. gibi inşaatla ilgili işleri tamamlamayı, asansörlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve gerekli ayarların yapılabilmesi için kesin enerjiyi sağlamayı beyan ve taahhüt eder.” düzenlemesinin; 4.4’üncü maddesinde “Yüklenici asansörlerin montajını inşaat seyrine uygun şekilde tamamlayacaktır. Bunun için, işveren yüklenicinin teknik şartname ve çizimlerini Ek.-2 de belirtilen iş programına göre onaylayacaktır…” düzenlemesinin; 8.3’üncü maddesinde “Asansör kullanma ruhsatının alınması işlemleri yüklenicinin sorumluluğunda olup; ruhsat alınması sırasında yapılacak her türlü harç, vergi mükellef vb. masraflar işverene ait olacaktır. Ruhsat alımı sırasında doğabilecek risk analizi, avan proje ve mimari onaylar işverene ait olup yüklenicinin sorumluluğunda değildir…” düzenlemesinin; 8.6’ncı maddesinde “Asansörün montajı, genel inşaatın seyrine paralel olarak yapılacağı için, inşaatın seyrinden kaynaklanan sorunlardan da işveren sorumlu olup, işin süresinin uzamasına neden olması halinde yüklenicinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını taahhüt eder.” düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4’üncü maddesinde hizmet işleri, bakım ve onarım, taşıma, haberleşme, sigorta, araştırma ve geliştirme, muhasebe, piyasa araştırması ve anket, danışmanlık, tanıtım, basım ve yayım, temizlik, yemek hazırlama ve dağıtım, toplantı, organizasyon, sergileme, koruma ve güvenlik, meslekî eğitim, fotoğraf, film, fikrî ve güzel sanat, bilgisayar sistemlerine yönelik hizmetler ile yazılım hizmetlerini, taşınır ve taşınmaz mal ve hakların kiralanmasını ve benzeri diğer hizmetler şeklinde tanımlanmış olup; buna mukabil yapım işleri ise bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, viyadük, spor tesisi, alt yapı, boru iletim hattı, haberleşme ve enerji nakil hattı, baraj, enerji santrali, rafineri tesisi, sulama tesisi, toprak ıslahı, taşkın koruma ve dekapaj gibi her türlü inşaat  işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, ihzarat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, sondaj, yıkma, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işleri şeklinde tanımlanmıştır. Anılan maddede hizmet ve yapım işleri, sayma suretiyle ancak sınırlı sayıda olmayacak şekilde tanımlanmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyim belgesi olarak sunulan sözleşmenin yukarıda yer verilen maddeleri bir arada değerlendirildiğinde, sözleşmenin konusu asansör montajı işinin mevcut asansörlerin bakım veya onarımı değil, bundan önceki safahata yönelik yapım işi niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır. Kaldı ki, asansör montajı işi, anılan Kanun maddesinde sarahaten sayılan yapım işlerden biri olmamakla birlikte, asansör kurulum işinin parçalarını oluşturan mekanik ve elektronik işleri, Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin CIII grubu yapım işleri arasında sayılmıştır. Dolayısıyla,  anılan sözleşme konusu iş ihale mevzuatı çerçevesinde yapım işi niteliğinde kabul edilmektedir.

 

Yapım işi olarak nitelendirilen ve organize sanayi bölgesinin yetki alanı dahilinde gerçekleştirilen işe ilişkin olarak, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 43’üncü maddesinde yer alan “Organize sanayi bölgesinin yetki alanı dahilindeki yerlerde gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim belgeleri, organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafından düzenlendikten sonra; yönetim kurulunun kararı üzerine yönetim kurulu başkanınca, organize sanayi bölgesinde ilgili Bakanlık veya kamu kurum ve kuruluşu tarafından kredi kullandırılan işler için ise bu Bakanlığın veya kamu kurum ve kuruluşunun ilgili birimince onaylanmak suretiyle verilir.” düzenlemesi uyarınca organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafından düzenlenen ve yönetim kurulunun kararı üzerine yönetim kurulu başkanınca onaylanan iş deneyim belgelerinin isteklilerce sunulması gerekmektedir. Ancak incelenen ihalede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından, yapım işi niteliğinde olduğu anlaşılan ve organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilen işe ilişkin olarak Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 43’üncü maddesine göre düzenlenmiş olan bir iş deneyim belgesi sunulmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, İlgenler İnşaat Makina San. ve Tic. Ltd. Şti. ticaret unvanlı istekliye ait teklifin değerlendirme dışı bırakılarak tekliflerin değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.