iş deneyim belgesinin BII grubu işleri de içerdiğinin görüldüğü ve belgede ise uygulanan yapı tekniği bölümünün “işin özellikleri ve kapsamı” başlığı altında söz konusu işe ilişkin gerçekleştirilen bölümlerin “m, m2, adet ve grup” cinsinden miktarlarına ve istasyonlara ilişkin olarak “7 adet gömülü istasyon, toplam 61.687 m2, 1280 m” açıklamasına yer verildiği ve bu çerçevede, istasyon binalarına ilişkin yapı inşaat alanının 61.687 m2 olduğunun açıkça anlaşıldığı, dolayısıyla herhangi bir tevsik edici belgenin sunulmasına ihtiyaç olmadığı anlaşılmıştır. Bu itibarla, başvuru sahibinin iddiasının uygun olduğu ve şikâyete konu belgenin benzer işe uygun kısımlarının tutar bakımından değerlendirilmesine yönelik idarece işlem tesis edilmesi gerektiği

Toplantı No : 2018/004
Gündem No : 68
Karar Tarihi : 24.01.2018
Karar No : 2018/UY.II-295

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Raymak Yapı Anonim Şirketi – 10 Kar İnş. Taah. Tur. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/512202 İhale Kayıt Numaralı “Konya 1000 Kişilik Öğrenci Yurdu Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından 20.11.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Konya 1000 Kişilik Öğrenci Yurdu Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Raymak Yapı Anonim Şirketi – 10 Kar İnş. Taah. Tur. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 20.12.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.12.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.12.2017tarih ve 72029 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.12.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2017/3368 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, şikâyet konusu ihaleye iş ortaklığı olarak teklif verildiği, iş ortaklığının pilot ortağına ait olan iş deneyim belgesinin idare tarafından İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesi uyarınca istenilen B/II grubu işler kapsamında değerlendirilmediği, ayrıca Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.11’inci maddesi kapsamında, sunulan belgenin fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamaması durumunda bu hususu tevsik edici belge olarak yapı cinsi ve tutarlarının bulunduğu evrakın sayı, tarih ve onayının olmadığı, anılan belgenin noter onaylı veya “aslı idare tarafından görülmüştür” kaşeli olmadığı gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakıldıkları, ancak sunulan belgenin B/II grubunda yer aldığının açık bir şekilde anlaşıldığı, bu sebeple söz konusu tevsik edici belgenin onaylı olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılamayacakları, söz konusu iş deneyim belgesi hakkında Kamu İhale Kurulu’nun 11.10.2017 tarih ve 2017/UY.I-2769 sayılı kararı ile inceleme yapıldığı ve bu karar sonucunda söz konusu iş deneyim belgesinin B/II grubu iş deneyim belgesi olarak değerlendirildiği, anılan belgede uygulanan yapı tekniğinin 7 adet istasyon binası, 5953 m aç-kapa tünel, 70 m isnatlı yarma, 140 m hemzemin hat olarak belirtildiği ve işe ilişkin gerçekleştirilen bölümlerin m, m², adet ve grup cinsinden miktarlarına yer verildiği, 7 adet gömülü istasyon binalarına ilişkin olarak yapı inşaat alanının 61.687 m² ve 1280 m² olduğu hususunda hiçbir duraksama bulunmadığı, Benzer İş Grupları Tebliği’nin B Üst Yapı (Bina) İşlerinin 12’nci satırında açıkça tren, gar ve istasyonlar ile liman binaları işlerinin B/II grubu işler içerisinde değerlendirildiği, bu sebeple idarenin söz konusu iş deneyim belgesine konu iş kapsamında yapılan 7 adet istasyonun B/II grubu iş kapsamında olduğunu tespit etmeksizin değerlendirme dışı bırakılmalarının mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’ncu maddesinde “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

(4) Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlerin belirlendiği tebliğde belirtilen esaslara uygun biçimde, hangi nitelikteki iş ya da işlerin benzer iş kabul edileceği idarece tespit edilir ve ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilanda veya davet mektubunda belirtilir.

(6) İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’nci maddesinde “(1) Aday ve isteklilerin ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili iş deneyimlerinin değerlendirilmesinde; tek sözleşmeye dayalı olarak alınmış iş deneyim belgeleri dikkate alınır. Birden fazla iş deneyimi toplanarak değerlendirilemez.

(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.

(6) İş deneyim belge tutarlarının değerlendirilmesinde;

a) İş bitirme ve iş durum belge tutarları tam olarak,

b) Denetim veya yönetim faaliyetleri nedeniyle alınan belge tutarları beşte bir oranında, dikkate alınır. … ” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2’nci maddesinde “…2.11. BII grubu işlerin benzer iş olarak belirlendiği ihalelerde, sunulacak iş deneyim belgesinden yapım işinin BII grubunda belirtilen fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamaması durumunda, bu hususa ilişkin tevsik edici belgenin teklif kapsamında sunulması zorunludur. Bu kapsamda yapı inşaat alanını tevsik etmek üzere, yapı kullanma izin belgesi veya yapı ruhsatının başvuru veya teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.” açıklaması,

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin ekinde yer alan Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesindeki tabloda “(A) Alt Yapı İşleri” başlığı altında “…VI. Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı+Üstyapı)

1.Demiryolları

2.Metro inşaatları

3.Raylı sistemler

4.Füniküler raylı taşıma tesisleri” şeklinde,

 

“ (B) Üst Yapı (Bina) İşleri başlığı altında II.Grup: Bina İşleri

1. Askeri tesis ve binalar (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

2. Hastaneler (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

3. Havaalanı terminal binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

4. İbadethaneler (5.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

5. İdari binalar (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

6. Kapalı spor salonları (5.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

7. Kültür ve kongre merkezleri (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

8. Müze ve konser salonları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

9. Stadyum, hipodrom ve veledromlar (en az 20.000’i kapalı olmak üzere toplam 25.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

10. Ticaret ve alışveriş merkez ve kompleksleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

11. Toplu konut işleri (sosyal donatısı ile birlikte 50.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

12. Tren gar ve istasyonları ile liman binaları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

13. Uluslararası fuar merkez ve kompleksleri (en az 20.000 m2 si kapalı sergileme alanı olmak üzere toplam yapı inşaat alanı 25.000 m2 ve üstü)

14. Üniversite ve eğitim binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

15. Yüksek yapılar (30 kat üzeri ve 25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

16. (5) ve üzeri yıldızlı oteller ve 1. sınıf tatil köyleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)” şeklinde maddeler halinde sayılmıştır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı:Konya 1000 Kişilik Öğrenci Yurdu Yapım İşi

b) Yatırım proje no’su/kodu:2005H032940

c) Miktarı ve türü: 3 Adet Yurt Binası, 1 Adet Sosyal Tesis Binası, 1 Adet Nizamiye Binası ile Alt yapı ve Çevre Düzenlenmesi İşi(Yaklaşık 25.157,7 m2) 3 Adet Yurt Binası, 1 Adet Sosyal Tesis Binası, 1 Adet Nizamiye Binası ile Alt yapı ve Çevre Düzenlenmesi İşi(Yaklaşık 25.157,7 m2)

ç) Yapılacağı yer:Konya İli

d) Bu bent boş bırakılmıştır. ” düzenlenmesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan, işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 80’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler:

Kamu İhale Kurumu’nun Yapım İşlerinde İş Deneyiminde Değerlendirilecek Benzer İşlere Dair Tebliğ’inde ( Resmi Gazete Sayısı: 27961, Resmi Gazete Tarihi 11.06.2011) yer alan ve (B) ÜST YAPI (BİNA) İŞLERİ ana başlığı altında bulunan B/II  GRUP bina işleri.

7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: İnşaat Mühendisi ” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale işlem dosyası kapsamında gönderilen belgelerin incelenmesi neticesinde, şikâyete konu ihalenin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından açık ihale usulüyle ve anahtar teslim götürü bedel teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen “Konya 1000 Kişilik Öğrenci Yurdu Yapım İşi” olduğu, 20.11.2017 tarihinde yapılan ihaleye 28 isteklinin teklif verdiği, 10 isteklinin teklifinin ise 14.12.2017 tarihinde onaylanan ihale komisyon kararı sonucunda değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu komisyon kararı ile Sitaş Müteahhit Müşavirlik ve Müh. Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Tek-En Elektrik Enerji Üretim İnşaat Ticaret Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan ikinci avantajlı teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

Başvuru sahibinin iddiasının, “pilot ortak tarafından sunulan iş deneyim belgesinin İdari Şartname’de belirlenen benzer işler kapsamında olduğu ve söz konusu belgenin değerlendirmeye alınması gerektiği”  yönündeki iddiası kapsamında yapılan incelemede;

 

Başvuru sahibi Raymak Yapı A.Ş.- 10kar İnş. Taah. Tur. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı olan Raymak Yapı A.Ş. tarafından teklif dosyası kapsamında iş deneyimini tevsik etmek üzere Ego Genel Müdürlüğü Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığı tarafından “AŞTİ-Çayyolu 1.Etap Raylı Sistem Hattı İnşaat ve Bina İşleri” işine ilişkin olarak Ahmet Adnan Karacan adına düzenlenen 13.07.2016 tarihli ve 345-Y-KK-9-1 sayılı iş yönetme belgesinin sunulduğu,  söz konusu belgede uygulanan yapı tekniğinin “7 adet istasyon binası, 5953 m aç-kapa tünel, 1945 m deli tünel, 70 m isnatlı yarma, 140 m hemzemin hat” olarak belirtildiği ve “işin özellikleri ve kapsamı” başlığı altında söz konusu işe ilişkin gerçekleştirilen bölümlerin “m, m2, adet ve grup” cinsinden miktarlarına yer verildiği, iddia konusu husus olan istasyonlara ilişkin olarak “7 adet gömülü istasyon, toplam 61.687 m2, 1280 m” açıklamasına yer verildiği ve bu çerçevede, istasyon binalarına ilişkin yapı inşaat alanının 61.687 molduğunun anlaşıldığı, “ilgilinin görevi sırasında yönettiği iş kısmının konusu”nun “7 adet istasyon binası, 5953 m aç-kapa tünel, 1945 m deli tünel, 70 m isnatlı yarma, 140 m hemzemin hat”  olarak belirtildiği,

 

Söz konusu belgenin ekinde ise,

 

 

Aşti Çayyolu 1.Etap Raylı Sistem Hattı ve Bina İşleri
Yapı Cinsi Tutar
İstasyonlar ve İlave İşleri (B-II Grup) $ 71.691.332,96
Delme Tünel ( 470+ 1275 + 200= 1945 M) x 2 $ 26.403.705,65
Proje, Tasarım ve Altyapı İşleri $ 10.781.538,04
Genel Toplam $108.876.576,65

 

şeklinde bir tabloya yer verildiği görülmüştür.

 

Ayrıca, adına iş deneyim belgesi düzenlenen Ahmet Adnan Karacan’ın Raymak Yapı A.Ş.nin 17.11.2017 tarihinden önceki bir yıl boyunca %50’den fazla hissesine sahip ortağı olduğuna ilişkin olarak ilgili meslek mensubu tarafından düzenlenen ortaklık durum belgesinin sunulduğu görülmüştür.

 

 

Söz konusu belge üzerinde yapılan incelemede, belgenin raylı sistem hattı yapılması sonucunda elde edildiği, bu sebeple belgenin Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği ekinde yer alan Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesindeki tabloda “V.Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı+Üstyapı) 3’üncü satırda bulunan Raylı Sistemler” kapsamında alınmış bir belge olduğu anlaşılmaktadır. Ancak belge içerisinde bina işlerinin de bulunduğu iddiasına yönelik olarak, anılan Tebliğ’in (B) Üst Yapı (Bina) İşleri başlığı altında II.Grup: Bina İşlerinin 12’nci satırında “tren gar ve istasyonları ile liman binaları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)” şeklinde açıklandığı, bu sebeple bina işleri içerisinde tren gar ve istasyonlarında yapılan bina işlerinin de sayıldığı ve bu grupta yer aldığı görülmektedir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde, başvuru sahibinin belgesinden anlaşıldığı üzere, yapılan iş kapsamında bina işleri olarak sayılan tren gar ve istasyon binalarının yer aldığının görüldüğü ve alan büyüklüğünün Tebliğ’de yer alan 20.000 m2sınırının üzerinde olduğu, dolayısıyla belgenin ihale dokümanında belirlenen benzer iş kapsamında değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, başvuru sahibinin, “sunulan belgenin fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamaması durumunda bu hususu tevsik edici belge olarak yapı cinsi ve tutarlarının bulunduğu evrakın sayı, tarih ve onayının olmadığı, noter onaylı veya “aslı idare tarafından görülmüştür” kaşeli olmadığı gerekçeleriyle değerlendirme dışı bırakılmalarının mevzuata aykırı olduğu” yönündeki iddiasına ilişkin olarak yapılan incelemede; Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.11’inci maddesine göre, sunulan iş deneyim belgelerinin BII grubunda belirtilen fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamadığı durumlarda, bu hususa ilişkin olarak tevsik edici bir belge sunulmasının istenildiği, bu belgenin yapı inşaat alanını tevsik etmek üzere yapı kullanma izin belgesi veya yapı ruhsatı olduğu anlaşılmaktadır. Bu açıklama kapsamında, idarenin işin BII grubunda olduğunun anlaşıldığı hallerde, iş deneyim belgeleri üzerinden, fiziki kriterlerini tespit edemediği durumlarda belge sahiplerinden söz konusu tevsik belgelerinin teklifleri kapsamında sunulmasının istenildiği anlaşılmaktadır.

 

Somut olayda, başvuru sahibinin iş deneyim belgesinin BII grubu işleri de içerdiğinin görüldüğü ve belgede ise uygulanan yapı tekniği bölümünün “işin özellikleri ve kapsamı” başlığı altında söz konusu işe ilişkin gerçekleştirilen bölümlerin “m, m2, adet ve grup” cinsinden miktarlarına ve istasyonlara ilişkin olarak “7 adet gömülü istasyon, toplam 61.687 m2, 1280 m” açıklamasına yer verildiği ve bu çerçevede, istasyon binalarına ilişkin yapı inşaat alanının 61.687 molduğunun açıkça anlaşıldığı, dolayısıyla herhangi bir tevsik edici belgenin sunulmasına ihtiyaç olmadığı anlaşılmıştır. Bu itibarla, başvuru sahibinin iddiasının uygun olduğu ve şikâyete konu belgenin benzer işe uygun kısımlarının tutar bakımından değerlendirilmesine yönelik idarece işlem tesis edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Raymak Yapı Anonim Şirketi – 10Kar İnş. Taah. Turizm Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının iş deneyim belgesinin benzer işe uygun kısımlarının tutar bakımından değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.