iş deneyim belgesine konu iş kapsamında benzer işe karşılık gelmeyen kalorifer yakım hizmetinin de yer aldığı ve buna ilişkin tutarın belge tutarından ayrıştırılarak iş deneyim tutarının asgari tutarı karşılayıp karşılamadığının belirlenmesi gerekmekte ise de anılan isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği 

Toplantı No 2022/057
Gündem No 36
Karar Tarihi 07.12.2022
Karar No 2022/UH.II-1524

BAŞVURU SAHİBİ:

Paraf Sağlık Bilişim Temizlik İnş. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2022/748356 İhale Kayıt Numaralı “Marsu Genel Müdürlüğü Hizmet Alanı İçerisindeki İçmesuyu Depolarının Temizlik” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığı tarafından 31.08.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Marsu Genel Müdürlüğü Hizmet Alanı İçerisindeki İçmesuyu Depolarının Temizlik” ihalesine ilişkin olarak Paraf Sağlık Bilişim Temizlik İnş. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 03.11.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 10.11.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 15.11.2022 tarih ve 60818 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 15.11.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/1308 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1- İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı, fiyat tekliflerinin ilgili sektörde faaliyet gösterenlerden alınmadığı, işçilik giderlerinin 2023 artışları dikkate alınmadan yapılmadığıMTV, egzoz emisyon maliyeti, araç muayene maliyeti, trafik sigortası, araç bakım maliyeti, yazlık kışlık lastik maliyeti, araç kiralama ve amortisman maliyetlerinin açıklanmadığı, ayrıca kontrol heyetinin kullanımına verilecek 2019 model kontrol aracının açıklanmadığı, fiyat teklifi eki tutanaklar ve fiyat teklifi veren firmaya ait imza sirküleri ile mali müşavir belgelerinin olmadığı, fiyat tekliflerinde meslek mensubu beyanı ve onayın olmadığı, tutanakların mevzuata uygun hazırlanmadığı, su tankeri, arazi aracı, jeneratör, kombine aracın yakıt tüketiminin açıklanmadığı, en az 6 işçi olması gerekirken işçilik giderinin doğru hesaplanmadığı, sigorta giderine ilişkin açıklamanın mevzuata uygun olmadığı,  Teknik Şartname’de belirtilen jeneratör, iş kıyafetleri, iş güvenliği malzemeleri, gaz dedektörü, basınçlı kompresör, su ölçüm cihazları, dalgıç pompa, kimyasallar, dezenfektanlar, sarf malzemeleri açıklanmadığı,

 

2- İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun bir kısmının boş bırakıldığı, bazı yerlere yanlış bilgilerin girildiği, anılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinde EKAP kayıt numarasının olmadığı, belge düzenlemeye yetkili bir kurum olmadığı, özel sektöre ait bir iş deneyim belgesi olduğu, buna ilişkin sözleşme, fatura, damga vergisi ödendiğine ve personel çalıştırıldığına ilişkin belgelerin sunulmadığı, benzer işe uygun olmadığı, sağlanması gereken iş deneyim tutarının karşılanmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

  1. Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.  

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulacaktır.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (…/…/…) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. (Değişik madde: 25/01/2017-29959 R.G./11. md.) Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3.  Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.6.  Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./12. md.) Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7.  İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.  

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8. İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyt bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak, EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmez. (Ek cümle: 16/03/2019-30716 R.G./18. md.) Motorin veya benzine yönelik olarak öngörülen tutarın TL/lt cinsinden hesaplanmasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ilgili düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. Ancak birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 1/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan sigorta prim tutarı maliyet kalemi,  Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Eylül ayı değişim oranı (%26,44) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2644) 126,44 TL; 2021 yılı için (126,44 TL*1,2644) 159,87 TL; 2022 yılı için (159,87 TL*1,2644) 202,14 TL olarak hesaplanacaktır.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.

79.3.6. İhale dokümanında fiyat farkı verileceğine ilişkin düzenleme bulunmayan ve birden fazla yılı kapsayan ya da ihale tarihi ile işin başlangıç tarihinin farklı yıllara ait olduğu işlere ilişkin aşırı düşük teklif sorgulaması yazısında idarece önemli bir bileşen olarak belirtilen ve istekliler tarafından ihale tarihi itibarıyla artış oranı ve/veya tutarı tespit edilemeyen motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene işlemleri gibi giderler ile mali yükümlülükler ve/veya tarife bedellerinin, sonraki yıllara ilişkin bedelleri, ilk yıl için öngörülen bedelin, ihale tarihi itibarıyla en son açıklanmış olan Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi “On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı (%)” tablosundaki oran üzerinden güncellenerek hesaplanır. Örneğin; sözleşme süresi 3 yıl, ihale tarihi 15/11/2019, işe başlama tarihi 1/1/2020 olan bir ihalede, motorlu taşıtlar vergisi tutarı ihale tarihi itibarıyla yıllık 100 TL olan maliyet kalemiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı tablosunda en son açıklanmış olan 2019 yılı Ekim ayı değişim oranı (%22,58) üzerinden; 2020 yılı için (100 TL*1,2258) 122,58 TL; 2021 yılı için (122,58 TL*1,2258) 150,26 TL; 2022 yılı için (150,26 TL*1,2258) 184,19 TL olarak hesaplanacaktır.” açıklaması,

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: MARSU Genel Müdürlüğü hizmet alanı içerisinde yer alan 23.010 Metreküp depo temizleme hizmet alımı

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:

MARSU Genel Müdürlüğü hizmet alanı içerisinde yer alan 220 Kalem (23.010 Metreküp) depo temizleme hizmet alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: MARSU Genel Müdürlüğü Hizmet alanı” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’nci maddesinde “25.3. Teklif fiyata dâhil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Sözleşmenin Uygulanması Sırasında, İlgili Mevzuat Gereğince Yapılacak Sigorta, Tazminat, İkramiye, Yemek, Yol, Kıyafet, Vs. Tüm Personel Giderleri, İş Kazası Durumunda Görevli Personelin Veya 3. Şahıslarda Oluşacak Zararların Bedeli, Vergi (KDV Hariç) Resim, Harç Giderleri, Ulaşım, Nakliye Giderleri, Kullanılacak Kimyasal Malzeme Giderleri Ve Teknik Şartnamede Belirtilen Diğer Giderler İsteklilerce Teklif Fiyata Dâhil Edilecektir.”  düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında fiyat farkı hesaplanmayacaktır. Ancak, mücbir sebepler veya idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, yürürlükte bulunan fiyat farkına ilişkin esaslar dikkate alınarak fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “İçmesuyu Ayaklı ve Gömme Depoların Temizlenmesi” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. Mardin İli genelinde Yüklenici tarafından içmesuyu depolarının içi, dışı, çevre temizliği ve dezenfeksiyonu yapılması işlemlerini kapsamaktadır.

-Yüklenici su depoları dezenfeksiyonunda kullanılmak üzere Biyosidal Ürünler Yönetmeliği hükümlerine göre izin verilmiş ürünler ile temizlik yapacaktır. Bu ürünlerin temini yükleniciye aittir ve idareden hiçbir ücret talep etmeyecektir.

-İşin süresi yer tesliminden itibaren 180 iş günüdür.

-Muhtelif mahallelerde depo temizliğine başlamadan önce firma tarafından iş planı hazırlanarak Daire Başkanlığımıza sunulacaktır.

-Yüklenici, suyu israf etmeyecek şekilde planını yaparak temizleme esnasına kadar suyun boşalmasını sağlayacaktır. Çalışanlar deponun boşaltılması, depo içinin temizliği, manevra odası temizliği, depoya suyun alınarak isale hattına veya şebekeye verilmesi ve depo etrafı çevre temizliğinin yapılması işlerinden sorumludur.

-Sunulan plan doğrultusunda Daire Başkanlığımız tarafından görevlendirilmiş kişi veya kişiler eşliğinde dezenfeksiyon işlemi yapılacaktır.

-Depo temizliği tayin edilen randevu gününden 2 gün önce yüklenici firma tarafından su deposunun temizlenmesi için, Kurumun belirlediği mahalledeki depo girişindeki su vanası, varsa depoyu besleyen pompalar, kapatılır ve depodaki su kullandırılarak bitirildikten sonra temizlik işlemine başlanır.

-Yüklenici iş emri ile verilen depoda, çalışma emniyeti için, temizlik işlerinden önce deponun havalandırılmasını ve aydınlatılmasını sağlayacaktır. Deponun daha iyi temizlenmesi için; Depo tahliye borusu uzun olması halinde deponun betonuna zarar vermeyecek şekilde beton seviyesinde kesilecektir. Bu işler sırasında depoya verilecek zarar, yüklenici tarafından giderilecek olup, herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

-Çalışma sırasındaki elektrik ihtiyacı yüklenici tarafından jeneratör kullanılarak sağlanacaktır. Jeneratör kullanımı sırasında kaçak akım koruma rölesi kullanılacaktır. Gerekli çevre emniyet ve iş güvenliği önlemleri alınarak çalışmaya başlanacaktır.

-İçmesuyu depolarında giriş, çıkış, by-pass ve tahliye vanalarında öngörülmeyen problemler olabileceği düşüncesi ile deponun önceden kontrolü yapılıp, Su tahliyesi için kullanılacak özel pompalar, su deposuna ip bağlanarak indirilir ve su tahliyesi yapılır. Su deposundan çıkacak kirli sular hortumlar vasıtası ile depo drenaj rögarına, yoksa kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde dış ortama verilir. Tahliye esnasında verilecek her türlü zarardan yüklenici sorumludur.

-Ekipler su deposuna inmeden önce kask, koruyucu gözlük, maske, eldiven, çizme, emniyet kemeri ve gerekli diğer tüm kişisel koruyucu donanımlarını takarak su deposuna iner. Gerekli tüm KKD ekipmanlarının temini firma mesuliyetindedir.

-Depoda merdiven mevcut olmadığında yüklenici kendi merdivenini kullanacaktır.

-Tüm Kıyafet giderleri ile yardımcı malzemeler yüklenici tarafından temin edilecektir. Kıyafetler için ayrıca bedel ödenmeyecektir.

-Her ekipte gaz detektörü( özellikle metan gazı ölçümü yapabilen) bulunması gerekmektedir. Çalışacak olan personel gaz detektörü kullanımını bilmesi gerekmektedir. Gaz ölçümü yapılmadan depoya inilmeyecektir.

-Su deposu yüzeyleri pas, mangan, kireç, yosun ve teressubatlar 200 bar basınçlı su kompresörü ile temizlenip, giderilir. Dipteki kirli su ve fiziki kirlilikleri çekebilecek güçte pompa ve ekipmanları bulundurması zorunludur.

-Mekanik temizlik sonrası su deposunun yüzeylerine, su depolarında ve kapalı alanlarda kullanmaya uygun, idarenin kabul ettiği, yüklenici firmanın tedarik edeceği dezenfekte için özel temizlik maddesi yumuşak fırçalarla sürülür. Bir müddet bekletilir. Kimyasalın etkisi ile çözülen pas, mangan, kireç ve zararlı bakterileri çözer ve dezenfekte eder. Su deposu yüzeyleri bu işlemden sonra su ve yumuşak fırça yardımı ile yıkanır. Depo yüzeyleri kazıyıcı ile tavandan tabana doğru kazınarak ana mamulden ayrılmış, oksitlenmiş çeperlerin temizliği yapılır.

-Depoda bulunan fiziksel kirlilik ( kum, çakıl, çamur vs.)depo dışında İdarenin belirlediği uygun bir yere istekli tarafından atılır. Bu işler için İdare herhangi bir ücret ödemeyecektir. Kirli sular su dalgıç pompalar ile İdarenin belirlediği uygun bir yere tahliye edilerek depo hijyenik duruma getirilir.

-Bu işlem bittikten sonra kontrol elemanlarının mutlak onayı alınmak suretiyle işlem sonlandırılır. Depo temizliği esnasında kullanılan dezenfeksiyon malzemelerinin temini yüklenici firmaya ait olup idareden hiçbir ücret ve malzeme talep etmeyecektir.

-İş kapsamında ihtiyaç duyulması halinde kombine araç ve su tankeri gibi motorlu taşıtlar yüklenici tarafından karşılanacaktır. İdare bu taşıtları vermekle yükümlü değildir.

-Temizlik yapılacak olan tesislerde su ve elektrik olmaması durumunda yüklenici tesisin su elektriğini temin etmek zorundadır. Kurum herhangi bir yardımda bulunmayacaktır. Bu işlem için ekstra bir ücret ödenmeyecektir.

-Su deposunun hijyenik temizliği ve dezenfektesi bitince su deposu yüzeylerinde kum dökülmesi, korozyon ve yüzey çatlakları kontrol edilir. Suyun berraklık, tortu, renk ve koku parametreleri incelenir. pH ve klor ölçümleri yapılır.

-Depodaki temizlik esnasında, depo temizlik ekibinin depodaki müştemilata zarar vermesi durumunda, verilen zarar anında yüklenici tarafından giderilecektir.

-Temizlik işlerinin ardından depodan kaynaklanabilecek insan sağlığına zararlı bir durum ortaya çıkması halinde tüm sorumluluk yükleniciye aittir.

-Periyodik ve planlı çalışmaların haricinde, su bulanıklığı vb. durumlarda akşamları veya tatil günlerinde işin aciliyet durumuna göre depo temizliği yaptırılabilir. Bu yapılacak çalışmalar için yükleniciye mesai, prim vb. ilave ücret ödenmeyecektir. Yapılacak işlerin yetişmemesi durumunda yükleniciden ilave ekip kurması talep edilebilir. Bu durumda yüklenici 5 (beş) iş günü içerisinde yeni ekip kurmak zorundadır. İlave personel ve araçlar için yükleniciye herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

-Hazne temizliği sona erdikten sonra deponun dışında bulunan atıl malzemeler (ot, çöp, çamur,…. vb. her türlü malzeme) bertaraf edilecek olup, içmesuyu depolarında bulunan dozaj pompaları, vanalar, sinyalizasyon sistemleri, şamandıralar çalışır halde bırakılmalıdır.

-Temizlik işlerinin ardından depodan kaynaklanabilecek insan sağlığına zararlı bir urun ortaya çıkması halinde kurum hiçbir sorumluluk almayacaktır. Yüklenici bu konu ile ilgili tam sorumludur.

-Yüklenici firma, ilgili depo hakkında çalışma yapmadan önce, çalışma esnasında ve çalışma sonunda depo iç ve dışından fotoğraflar çekerek aynı gün içinde kurum yetkilisine ulaştırmalıdır (eski hali-yeni hali şeklinde). Depo koordinatlarını almalıdır.

-İlçe ve mahallelerde temizlik ve dezenfekte işlemi tamamlanan her depo için, dezenfekte ekibi; işlem yapılan tarih, depo adresi, mevcut depo hacmi (m³), niteliği, eksikleri veya yapılması gerekli olan işlemler ile ilgili bilgi forumları düzenlenip Daire Başkanlığına sunulacaktır. Her bir depo için, hazırlanacak olan bilgi formuna fotoğraflar eklenip, dijital ortamda ve dosya halinde kontrol teşkilatına teslim edilecektir. Depo ile ilgili bilgi formu veya ataşman defteri Ek:1 de gösterilmiştir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Su Deposu Temizliğinde Bulunması Gereken Ekipmanlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1.Aşağıda belirtilen malzemeler depo temizliğinde kullanılacak olup bu malzemelerin tedariği yüklenici firma tarafından karşılanacaktır ve İdareden hiçbir ücret talep etmeyecektir. Firma, listede belirtilen tüm ekipmanları tedarik ettikten sonra işe başlayabilecektir.

-Kask, iş gözlüğü, iş çizmesi, gaz maskesi, emniyet kemeri, ip merdiven ve katlanır alüminyum merdiven, iş eldiveni, tulum, yağmurluk, panço, malzeme taşıma kovası, kürek, ilk yardım çantası, el veya baş feneri.

-Kaçak akım rölesi.

-pH ve klor ölçüm kitleri,

-Seyyar ayaklı uzatmalı elektrik kablosu (en az 50 metre), tel fırça, murç, spatula, sert fırça, yumuşak fırça, çekpas, pas sökücü, bez hortum (4’’ yangın hortumu), boş varil (50-70 lt).

-Boru anahtarı, kurbağacık, anahtar takımı, tornavida (düz-yıldız), kontrol kalemi, gaz maskesi.

-Her ekip en az üç kişiden ve arazi şartlarına uygun taşıma ve nakil aracı olarak kullanılan bir araçtan oluşmalıdır.

-Aynı anda idarenin belirleyeceği en az iki farklı bölgede içmesuyu depo dezenfeksiyonu yapacak en az iki ekip olmalıdır.

-Arazi şartlarına uygun 4×4 binek tipi 2019 model ve üstü araç kontrol heyetinin kullanımına sunulacaktır.

-Yakıt ve diğer tüm masraflar (sigorta, kasko, servis bakım onarım, arıza tamiri vb.) yüklenici tarafından karşılanacaktır.

-Araç; yer teslimi yapıldığında idareye teslim edilecek ve geçici kabul yapıldığında yükleniciye teslim edilecektir.

-Araç teslim edilmeden önce idarenin onayı alınacaktır.

 

S.NO:

ARAÇ VE EKİPMAN ( HER EKİP İÇİN)

ADET

1

Benzinli Dizel Jeneratör (220V çıkışlı, en az 7 kW kapasiteli)

1

2

Kaçak Akım Koruma Rölesi (30 mA)

1

3

Dalgıç Pompa

1

4

Basınçlı Yıkama Makinası ( ULV Cihazı) ( Min.200 Bar)

1

5

Projektör

1

6

Gaz Detektörü

1

7

Kombine Araç

1

8

Su Tankeri

1

 

düzenlemesi,

 

Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 180 (YüzSeksen) gündür

9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

     Başvuruya konu ihalenin “MARSU Genel Müdürlüğü hizmet alanı içerisinde yer alan 23.010 Metreküp depo temizleme hizmet alımı” olduğu, söz konusu ihalede alınan 25.10.2022 tarihli ihale komisyonu kararıyla, ihalenin aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunan Gür Temz. Peyz. Tar. Gıd. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibinin teklifinin ise geçerli bir teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından 06.10.2022 tarihinde EKAP üzerinden yapılan tebligat ile “1-Her Ekip İçin Teknik Şartnamenin 3.1 maddesinin ek tablosunda depo temizliğinde kullanılacak olan araç ve ekipmanın detaylı fiyatlandırılması

2-Depo temizliğinde Teknik Şartnamenin 2.1. maddesine istinaden kullanılacak kimyasal maddelerin fiyatlandırılması ve belgelerinin sunulması

3-Kontrol Teşkilatı için Teknik Şartnamenin 3.1. maddesinde belirtilen aracın giderleri(Kira, Yakıt, Sigorta. Bakım ve Amortisman) fiyatlandırılması

4-Çalışacak olan personellerin giderleri (Maaş, Sigorta, Yemek vb.)

5-Ekiplere verilecek olan araçlarının giderleri (Kira, Yakıt; Sigorta, Bakım ve Amortisman) fiyatlandırılması”nın aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında açıklanması istenilen giderler olarak belirtildiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, önemli teklif bileşeni olarak belirlenmemiş herhangi bir giderin aşırı düşük teklif açıklamasına konu edilmesine gerek olmadığı ve konu edilmeyen gider kalemleri gerekçe gösterilerek açıklamanın reddedilemeyeceği anlaşılmaktadır.

 

Bu çerçevede incelemeye konu ihalede idare tarafından belirlenen önemli maliyet bileşenleri dikkate alınarak başvuru sahibinin iddiaları doğrultusunda inceleme yapılmıştır.

 

Buna göre Gür Temz. Peyz. Tar. Gıd. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde;

 

– Anılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında sunmuş olduğu maliyet cetvelinde; işçilik maliyetinin 285.371,28 TL, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maliyetinin 1.921,68 TL, araç maliyetinin 95.517,51 TL, makine amortisman gideri ve giyim giderinin 33.192,64 TL olarak belirtildiği ve 9.451,79 TL kâr öngörülerek 425.454,90 TL teklif tutarının oluşturulduğu görülmüştür.

 

-Teknik Şartname’nin 3’üncü maddesinde “Her ekip en az üç kişiden ve arazi şartlarına uygun taşıma ve nakil aracı olarak kullanılan bir araçtan oluşmalıdır.

Aynı anda idarenin belirleyeceği en az iki farklı bölgede içmesuyu depo dezenfeksiyonu yapacak en az  iki ekip olmalıdır.

Arazi şartlarına uygun 4×4 binek tipi 2019 model ve üstü araç kontrol heyetinin kullanımına sunulacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

-Bu kapsamda açıklamalar kapsamında 6 personel için KİK işçilik modülünün kullanıldığının belirtildiği, sözleşme ve genel giderler hariç asgari işçilik maliyeti olan 7.926,98 TL üzerinden işin süresi (180 gün) dikkate alınarak hesaplama yapıldığı (7.926,98 TL x 6 işçi x 6 ay), ve açıklamalar ekinde tek sayfa modül çıktısının sunulduğu, söz konusu işin 2023 yılına sarkacağı ve İdari Şartname’nin 46’ncı maddesinde ihale kapsamında fiyat farkının verilmeyeceği dikkate alındığında, işçilik gideri için 2023 yılı asgari ücrette gerçekleşecek artışın dikkate alınmadan yapılan hesaplamanın mevzuata uygun olmadığı,

 

-Anılan düzenleme kapsamındaki çift kabin pick-up 4×4 araç için periyodik bakım, lastik giderleri araç sigorta giderleri, araç kasko giderleri, MTV bedeli, araç muayene gideri, egzoz gazı emisyon ölçüm bedeli gideri, akaryakıt gideri dahil 31.966,17 TL maliyet olduğunun belirtildiği, (2 araç için 63.932,34 TL), 4×4 SUV 2018 model araç için yine periyodik bakım, lastik giderleri araç sigorta giderleri, araç kasko giderleri, MTV bedeli, araç muayene gideri, egzoz gazı emisyon ölçüm bedeli gideri, akaryakıt gideri dahil 31.585,17 TL maliyet olduğunun belirtildiği, araçlar için anılan istekliye ait olan 2010 model ve 2019 model olan 4 farklı araç için ruhsat fotokopisinin sunulduğu ancak 4×4 binek tipi 2019 model kendi malı kullanılacak aracın amortisman giderine ilişkin herhangi bir tutar belirlenmediği ve buna ilişkin tevsik edici belgelendirmenin yapılmadığı,

 

-Araç sigorta maliyetleri için Abdulvahap Ortaç Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. den alınmış meslek mensubu tarafından onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, ancak sigorta giderine ilişkin yapılan açıklamanın Kamu ihale Genel Tebliği’nin 79.3.4’üncü maddesine uygun olmadığı,

 

-Araçların periyodik bakım gideri için Aydın Oto Tamir Bakım Onarım Yedek Parça İnş. Pet. San. Tic. Ltd. Şti.den alınmış meslek mensubu tarafından onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi alınan şirketin unvanından fiyat teklifine konu işin faaliyet alanı içerisinde olduğunun anlaşıldığı, sunulan fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (7.9.2022) tarih ve (133) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ile “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (7.7.2022) tarih ve (145) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı,

 

-Lastik gideri için Malatya Yağmur Oto. İnş. San. İç ve Dış. Tic. Ltd. Şti. den alınmış meslek mensubu tarafından onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi alınan şirketin unvanından fiyat teklifine konu işin faaliyet alanı içerisinde olduğunun anlaşıldığı, sunulan fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (17.08.2022) tarih ve (198) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı,

 

– Akaryakıt giderine ilişkin olarak 1 lt ile 14,29 km yol kat edileceği günlük ortalama 80 km yol kat edileceği, belirtilerek 5,59 litre x 3 araç x 23,35 TL x 180 gün toplam 70.484,31 TL yakıt maliyetinin oluşturulduğuyakıt tüketimi için Isuzu marka katalog çıktısının sunulduğu ancak açıklamalar kapsamında sunulmuş ruhsat örneklerindeki araçların ikisinin Toyota marka olduğu bunların yakıt tüketimine ilişkin herhangi bir belgenin sunulmadığı, akaryakıt fiyatına ilişkin Malatya İlinde dizel fiyatın 23.35 TL olduğuna ilişkin bir çıktının sunulduğu, ancak ihale konusu işte kullanılacak araçların akaryakıt maliyetlerine yönelik yapılan açıklamada kullanılan akaryakıt litre fiyatının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.7’nci maddesinde yer alan açıklama gereği EPDK tarafından yayımlanan, İstanbul İli, Avrupa Yakasında bulunan bayiler adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını yansıtan En Yüksek İşlem Hacimli 8 Firmanın Akaryakıt Fiyatlarına İlişkin Raporda yer alan fiyatların % 90’ının altında olmadığına ilişkin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.7’nci maddesi gereği hangi tarihte hangi fiyatın kullanıldığına yönelik herhangi bir bilgi/belgenin bulunmadığı dikkate alındığında, araç yakıt giderinin mevzuata uygun bir şekilde açıklanamadığı,

 

-7.5 kva monafaze portatif jeneratör bakımı için Yılmaz Jeneratör Elekt. Tic. Ltd. Şti. den alınmış meslek mensubunca onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi alınan şirketin unvanından fiyat teklifine konu işin faaliyet alanı içerisinde olduğunun anlaşıldığı sunulan fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (05.06.2022) tarih ve (105) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı,

 

-Teknik Şartname’nin 3’üncü maddesinde belirtilen malzeme ve ekipman için Malatya Metal Makine Hırdavat İnş. Oto. Gıda Mob. Ltd. Şti.den alınmış meslek mensubu tarafından onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi alınan şirketin unvanından fiyat teklifine konu işin faaliyet alanı içerisinde olduğunun anlaşıldığı, sunulan fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (08.07.2022) tarih ve (45) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı,

 

-Dalgıç pompa için Çepomp Pompa ve Makine San. Tic. Ltd. Şti den alınmış meslek mensubunca onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi alınan şirketin unvanından fiyat teklifine konu işin faaliyet alanı içerisinde olduğunun anlaşıldığı, sunulan fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (12.06.2022) tarih ve (194) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı,

-Kaçak akım rolesi ve projektör için Yerli Elek. ve Aydınlatma Celal Yerli den alınmış meslek mensubu tarafından onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi alınan şirketin unvanından fiyat teklifine konu işin faaliyet alanı içerisinde olduğunun anlaşıldığı, sunulan fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (29.06.2022) tarih ve (44) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı,

 

İçme suyu depolarının temizlik ve dezenfeksiyonu için Sera Dezenfektan İsrafil Çatalkaya’dan alınmış meslek mensubu tarafından onaylı fiyat teklifinin sunulduğu, fiyat teklifi alınan şirketin unvanından fiyat teklifine konu işin faaliyet alanı içerisinde olduğunun anlaşıldığı, sunulan fiyat teklifinde “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (20.06.2022) tarih ve (39) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yer aldığı, ancak fiyat teklifinin dayanağı olan satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.6) sunulmadığı,

-Açıklamalar kapsamında Teknik Şartname’nin 3.1’inci maddesinde yer alan ilk yardım çantası, el ve baş feneri, kaçak akım rölesi, ph ve klor ölçüm kitleri, tel fırça, murç, spatula, sert fırça, yumuşak fırça, çekpas, pas sökücü, bez hortum, boş varil, benzinli dizel jeneratör, kombine araç ve su tankeri için Tebliğ’in 79’uncu maddesine uygun olarak belgelendirme yapılmadığı anlaşılmıştır.

 

Yukarıda yer verilen tespitler doğrultusunda Gür Temz. Peyz. Tar. Gıd. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamaların mevzuata uygun olmadığı ve teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Hizmet Alımları İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; teknolojik ürün deneyim belgesinin ve yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az %80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleriyle ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

c) Yapımla ilgili hizmet işleri dâhil hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilecek danışmanlık hizmetlerinde, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 38 inci maddesinde düzenlenen iş deneyimini gösteren belgelerin,

istenilmesi zorunludur.

(5) İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48 inci maddesinde “ (1) İhale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirmeye alınır. Birden çok iş deneyimini gösteren belge hiçbir şekilde toplanamaz.

(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.” hükmü,

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25‘den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

…7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Her türlü Bina Temizliği veya Depo Temizliği veya Çevre Temizliği işi benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yapılan incelemede ihale üzerinde bırakılan Gür Temz. Peyz. Tar. Gıd. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun teklif vermeye yetkili olunduğuna ilişkin bilgiler, teminata ilişkin bilgiler, mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin bilgiler sütunlarının gerekli bilgiler beyan edilmek suretiyle doldurulduğu anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiası yerinde görülmemiştir.

 

Diğer yandan anılan istekli tarafından “yeterlik bilgileri tablosu”nda iş deneyimini tevsik etmek amacıyla Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü 5. Bölge Satınalma Müdürlüğünce düzenlenmiş, 26.01.2021 tarihli ve 2019/470447-3758899-1-1 sayılı iş bitirme belgesinin beyan edildiği, EKAP üzerinden söz konusu belge incelendiğinde, kabul tarihinin 31.12.2020 olduğu, belgede işin adının “Temizlik ve Kalorifer Yakım Hizmeti Alım İşi, 2019/470447”, işin tanımının “Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası İçi ve Çevresi İle Satınalma ve Stok Kontrol Servis Müdürlüğü Binası Temizlik ve Kalorifer Yakım İşi” olduğu, söz konusu iş deneyim belgesine konu iş kapsamında benzer işe karşılık gelmeyen kalorifer yakım hizmetinin de yer aldığı ve buna ilişkin tutarın belge tutarından ayrıştırılarak iş deneyim tutarının asgari tutarı karşılayıp karşılamadığının belirlenmesi gerekmekte ise de anılan isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği belirlendiğinden, bu aşamada belge tutarının ayrıştırılmasına gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Gür Temz. Peyz. Tar. Gıd. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.