iş deneyim belgesinin (Alt yüklenici) mahkeme kararıyla düzenlendiği Danıştay kararıyla kesinleştiği ancak belgeyi düzenleyen idare tarafından açıklamalar kısmına gerekli ibarelerin açıklamaların talep edilmesine rağmen değiştirilmediği, somut ihaleyi yapan idare tarafından da belge üzerinde ihtilaf bulunduğu düşüncesiyle uygun görülmemesinin hatalı olduğu” yönündeki iddiaları ile ilgili olarak, dava konusunun iş deneyim belgesinin düzenlenip düzenlenmeyeceği hk

Toplantı No 2023/031
Gündem No 43
Karar Tarihi 31.05.2023
Karar No 2023/UY.I-827

BAŞVURU SAHİBİ:

Arf Enerji İnş. Taahhüt A.Ş.,

 

VEKİLİ:

Yunus Emre ÖZDEMİR,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2023/290618 İhale Kayıt Numaralı “İstanbul İli Gaziosmanpaşa İlçesi Arman Polat İlkokulu Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Yatırım İzleme Müdürlüğü tarafından 25.04.2023 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İstanbul İli Gaziosmanpaşa İlçesi Arman Polat İlkokulu Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Arf Enerji İnş. Taahhüt A.Ş.nin 04.05.2023 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.05.2023 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 12.05.2023 tarih ve 92712 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 12.05.2023 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2023/636 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilen iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, bu nedenle de geçerli teklif kalmadığından ihalenin iptal edildiği, İdari Şartname’de istenilen benzer iş grubunun B-III Grup İşler olarak düzenlendiği, B-III Grup İşleri içerisinde B-II Grup İşleri ve Diğer Bina İşleri’nin yer aldığı, sunulan iş deneyim belgesinin ise B-II Grup Bina İşleri olarak yer alan Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen iş bitirme belgesi olduğu, söz konusu belgenin Mahkeme kararı ile düzenlendiği, Danıştay kararıyla kesinleştiği, ancak belgeyi düzenleyen idare tarafından açıklamalar kısmına gerekli ibarelerin açıklamaların talep edilmesine rağmen değiştirilmediği, somut ihaleyi yapan idare tarafından da belge üzerinde ihtilaf bulunduğu düşüncesiyle uygun görülmemesinin hatalı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

  1. Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak:

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde benzer iş “İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer inşaat tekniği gerektiren, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile mali güç, ihtisas ve organizasyon gerekleri itibariyle benzer özellikteki işleri” şeklinde tanımlanmıştır.

 

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

(4) Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlerin belirlendiği tebliğde belirtilen esaslara uygun biçimde, hangi nitelikteki iş ya da işlerin benzer iş kabul edileceği idarece tespit edilir ve ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilanda veya davet mektubunda belirtilir.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “…(2) (Değişik: 19.06.2018-30453/m RG/ 5. Md.) İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir…” hükmü,

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 1’inci maddesinde “4734 sayılı Kanun kapsamında ihale edilen yapım işleri ihalelerinde, idareler tarafından işin niteliğine uygun ve rekabeti sağlayacak şekilde benzer iş belirlemesi yapılmasına esas olmak üzere (Ek-1)’de yer alan “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi” oluşturulmuştur. Bu listede “altyapı işleri”, “üstyapı (bina) işleri”, “sıhhi tesisat ve mekanik tesisat işleri”, “elektrik işleri” ve “elektronik ve iletişim işleri” olmak üzere beş ana başlık ve bu başlıkların altında çeşitli yapım işlerinden oluşan gruplar düzenlenmiştir. İdareler, ihale edecekleri yapım işinin “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi”nde yer alan iş gruplarından hangisine dâhil olduğunu tespit edecekler ve bu grubu esas almak suretiyle ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilanda veya davet mektubunda benzer iş belirlemesi yapacaklardır.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in 2’nci maddesinde “Yapım işlerinde benzer işlerin belirlenmesinde ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir:

2.5. (Değişik: 19.06.2018-30453/m RG/ 2. Md.) (Ek-1)’de yer alan listedeki işlerin bünyesinde olan ancak, yapının bir parçası olarak tek başına ihale edilecek olan işler için benzer iş belirlemesi yapılırken, ihale konusu iş ve/veya işlere ilişkin iş deneyim belgeleri sunulabileceği gibi ihale konusu işi de içeren iş deneyim belgelerinin de sunulabileceğinin belirtilmesi gerekmektedir. Örneğin; bir binanın sadece sıhhi tesisat yapımına ilişkin bir ihaleye CI grubuna ait iş deneyim belgesi sunan aday veya istekliler katılabileceği gibi kapsamında sıhhi tesisat işleri olan BIII grubu bir binaya ilişkin iş deneyim belgesi sahibi aday veya istekli de katılabilecektir. Benzer şekilde bir tünel yapım işi ihalesine AII grubu iş deneyim belgesi sahibi aday veya istekli katılabileceği gibi kapsamında tünel yapım işi olan AVIII grubu iş deneyim belgesi ile de aynı ihaleye katılmak mümkündür.”

2.8. İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde, işin yapım amacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında “İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.” düzenlemesi yer almaktadır. Buna göre, birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, belgeye konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olması halinde belge tutarının tamamı dikkate alınır. Örneğin; esaslı unsuru AV Grup: Karayolu İşleri (Altyapı+Üstyapı) olan ve kapsamında köprü ve tünel yapımı da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin;  köprü ve tünel yapımı içermeyen bir karayolu işi ihalesine sunulması halinde, köprü ve tünel yapımına ilişkin tutar ayrıştırılmayacak ve belge tutarının tamamı değerlendirmeye alınacaktır. Aynı şekilde, esaslı unsuru AXVIII Grup: Saha İşleri olan ve kapsamında BIII grubu bir bina inşası da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin; bina inşası içermeyen bir rekreasyon alanı yapım işi ihalesine sunulması halinde, BIII grubu bina yapımına ilişkin tutar ayrıştırılmayacak ve belge tutarının tamamı değerlendirmeye alınacaktır.

İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin olmaması halinde ise, sadece ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki işler değerlendirmeye alınır. Örneğin, esaslı unsuru AVIII Grup: Barajlar olan ve kapsamında santral binası, ulaşım yolları, derivasyon ve enerji tünelleri inşası da bulunan bir projeye ait iş deneyim belgesinin AII grubuna giren bir tünel yapımı ihalesine sunulması halinde, derivasyon ve enerji tünelleri yapımına ilişkin tutar belge tutarından ayrıştırılmak suretiyle değerlendirmeye alınacaktır…” açıklaması yer almaktadır.

 

Söz konusu Tebliğ’in eki listede “(B) Üst Yapı (Bina) İşleri” başlığı altında üç gruba yer verilmiş olup, bu gruplar aşağıda aktarıldığı gibidir:

“ I. Grup: Bina İşleri

1. Taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon işleri

2. Taşınmaz kültür varlıklarının rekonstrüksiyon işleri

3. Taşınmaz kültür varlıklarının fonksiyon değiştirme işleri  

II. Grup: Bina İşleri

1. Askeri tesis ve binalar (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

2. Hastaneler (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

3. Havaalanı terminal binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

4. İbadethaneler (5.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

5. İdari binalar (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

6. Kapalı spor salonları (5.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

7. Kültür ve kongre merkezleri (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

8. Müze ve konser salonları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

9. Stadyum, hipodrom ve veledromlar (en az 20.000’i kapalı olmak üzere toplam 25.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

10. Ticaret ve alışveriş merkez ve kompleksleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

11. Toplu konut işleri (sosyal donatısı ile birlikte 50.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

12. Tren gar ve istasyonları ile liman binaları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

13. Uluslararası fuar merkez ve kompleksleri (en az 20.000 m2 si kapalı sergileme alanı olmak üzere toplam yapı inşaat alanı 25.000 m2 ve üstü)

14. Üniversite ve eğitim binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

15. Yüksek yapılar (30 kat üzeri ve 25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

16. (5) ve üzeri yıldızlı oteller ve 1. sınıf tatil köyleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)”

III. Grup: Bina İşleri

1. BII. Grup işler

2. BI. ve BII. Grubu işlerin dışındaki bina işleri” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: İstanbul İli Gaziosmanpaşa İlçesi Arman Polat İlkokulu Yapım İşi

b) Türü: Yapım işleri

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): …

d) Kodu:

e) Miktarı:1 Adet İlkokul Yapım İşi (Doğalgazlı)

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: İstanbul İli Gaziosmanpaşa İlçesi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 50‘inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:

{Belirtilmemiştir}

“7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinde yer alan B (III) grubu işler benzer iş olarak kabul edilecektir.

7.6.1 Mezuniyet belgeleri/diplomalar: İnşaat Mühendisliği veya Mimarlık Bölümüdür.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İncelenmekte olan ihalenin 25.04.2023 tarihinde yapıldığı, ihaleye 2 istekli tarafından teklif verildiği, bir isteklinin geçici teminatı bulunmadığı ve yeterlik bilgileri tablosunda bilgi girişinde bulunmadığından değerlendirme dışı bırakıldığı, başvuru sahibi isteklinin ise iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, bu nedenle ihalede geçerli teklif kalmaması üzerine ihale komisyonu tarafından 27.04.2023 tarihinde ihalenin iptaline karar verildiği görülmüştür.

 

Başvuru sahibi Arf Enerji İnş. Taah. A.Ş. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” ile ilgili satıra 33883-Y-KOİ-4-1” şeklinde bilgi girişinde bulunulduğu, belge EKAP üzerinden teyit edildiğinde “Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü” tarafından düzenlenen, işveren olarak “CCN Altyapı Yatırımları ve İnş. A.Ş.” nin belirtildiği,  “Arf Enerji İnş. Taah. A.Ş.” alt yüklenici olarak yer aldığı, işin adının “Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Yapım İşleri İle Ürün ve Hizmetlerin Temin Edilmesi İşi” olduğu, uygulanan yapı tekniğinin “betonarme üst yapı inşaatında sağlık bakanlığı hizmet binası “duvar ve asma tavan yapılması imalatları ile duvar tavan kaplama işleri”, belge konu işin esaslı unsurunun “B Üst Yapı İşleri (Bina İşleri) II.Grup Bina İşleri “ şeklinde yer aldığı,  belge tutarının 21.473.012,83 TL, belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımının: kamu özel iş birliği modeli ile yapılan “Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Yapım İşleri İle Ürün Ve Hizmetlerin Temin Edilmesi İşi” dört aşamada tamamlanmış olup, projede yer alan Sağlık Bakanlığı Hizmet Binası I. aşama olarak tamamlanmış 01.08.2017 tarihinde “fiili tamamlama belgesi” düzenlenmiştir. Diğer üç aşamanın “fiili tamamlama belgesi” sırasıyla 01.02.2019, 22.07.2019 ve 04.03.2020 tarihinde düzenlenmiştir. Düzenlenen bu belgelerde yüklenici tarafından yapılan işlerin gruplarına göre yüzde dağılımı ve bedeli belirtilmediğinden alt yüklenici tarafından yapılan “duvar asma ve tavan yapılması imalatları ile duvar tavan kaplama işleri” ve diğer işlerin tanımı ve bedeli hususunda idaremizde bilgi ve belge bulunmamaktadır.” şeklinde açıklamaların yer aldığı, ayrıca söz konusu belgenin Mahkeme kararı doğrultusunda yüklenicinin verdiği belgelere göre yürütme durdurma kararına istinaden düzenlendiği bilgisinin yer aldığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi tarafından sunulan iş deneyim belgesinin alt yüklenici iş bitirme belgesi olduğu, alt yüklenici tarafından yapılan işin kısmının “duvar ve asma tavan yapılması imalatları ile duvar tavan kaplama işleri” ne ilişkin olduğu, söz konusu iş deneyim belgesinin mahkeme kararı ile düzenlendiği ve Mahkeme kararının kesinleştiği, belge içeriğine yönelik belge üzerindeki açıklamalarda “Düzenlenen bu belgelerde yüklenici tarafından yapılan işlerin gruplarına göre yüzde dağılımı ve bedeli belirtilmediğinden alt yüklenici tarafından yapılan “duvar asma ve tavan yapılması imalatları ile duvar tavan kaplama işleri” ve diğer işlerin tanımı ve bedeli hususunda idaremizde bilgi ve belge bulunmamaktadır.” şeklinde açıklamaların yer aldığı, başvuru sahibinin şikayete konu ihaleyi gerçekleştiren idareye yapmış olduğu şikayet başvurusu ekinde belgeye konu işe ait iş programına ve Mahkeme kararlarına da yer verildiği görüldüğünden belgeyi düzenleyen idareden ek bilgi belge talep edilmemiştir.

 

İlgili mevzuat hükümleri ve doküman düzenlemeleri bir arada değerlendirildiğinde; yapım işlerine ilişkin ihalelerde idare tarafından benzer işlerin belirlenmesinde Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğ’inde yer alan esasların dikkate alınacağı, başvuruya konu edilen ihale dokümanı ve yaklaşık maliyete ilişkin belgeler incelendiğinde; ihale konusu işin temelden çatıya kaba ve ince işleri ile birlikte bir binanın bütünüyle yapımı işini kapsadığı ve idare tarafından İdari Şartname’de BIII grubu kapsamındaki işlerin benzer iş olarak kabul edileceğinin düzenlendiği anlaşılmıştır.

 

Yapım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belge düzenleme koşulları” başlıklı 44’üncü maddesinde (1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak taahhüt edilen;

c) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yükleniciye karşı bedel içeren bir sözleşme ile taahhüt edilen iş bölümünün tamamen bitirilmesi ve söz konusu iş kısmının idare tarafından kısmı kabulünün yapılması veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulünün yapılması şartıyla “alt yüklenici iş bitirme belgesi”,” düzenlenir” hükmü yer almakta olup, belge üzerinde alt yüklenici tarafından gerçekleştirilen iş kısmının “duvar ve asma tavan yapılması imalatları ile duvar tavan kaplama işleri” şeklinde belirtildiğinden,  işin tamamının da (bir binayı baştan sona yapma işi) alt yüklenici tarafından gerçekleştirilmediği, iş deneyim belgesinde işin esaslı unsurunun B.II grup bina işleri olarak belirtilmekle birlikte, alt yüklenici iş bitirme belgesinin ihale konusu işin temelden çatıya kaba ve ince işleri ile birlikte bir binanın bütünüyle yapımı işini kapsamadığı anlaşılmaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri, itiraza konu iş deneyim belgesi,  idarenin cevabı, Mahkeme kararları ve belgeye konu işe ait iş programı incelendiğinde söz konusu işin temelden çatıya kaba ve ince işleri ile birlikte bir binanın bütünüyle yapımına ilişkin olmadığı, bina inşaatının bir kısmı olan “duvar ve asma tavan yapılması imalatları ile duvar tavan kaplama işleri” ne yönelik olduğu, bu nedenle Tebliğ’e göre bir işin B-II veya B-III grubuna uygun olarak değerlendirilmesinin ana koşulunun yapının bir bütün halinde baştan sona temelden çatıya inşaatının gerçekleştirilmesinin bağlı olduğu, bu itibarla ihalede istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin B-II Grup işlerden kabul edilmeyeceği sonucuna varıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiası uygun bulunmamıştır.

 

Öte yandan başvuru sahibince “iş deneyim belgesinin mahkeme kararıyla düzenlendiği, Danıştay kararıyla kesinleştiği, ancak belgeyi düzenleyen idare tarafından açıklamalar kısmına gerekli ibarelerin açıklamaların talep edilmesine rağmen değiştirilmediği, somut ihaleyi yapan idare tarafından da belge üzerinde ihtilaf bulunduğu düşüncesiyle uygun görülmemesinin hatalı olduğu” yönündeki iddiaları ile ilgili olarak, dava konusunun iş deneyim belgesinin düzenlenip düzenlenmeyeceğine ilişkin olduğu, ayrıca başvuru sahibince sunulan mahkeme kararında belgenin içeriği ile ilgili olarak “Sağlık Bakanlığı Hizmet Binası (MOH) duvar ve asma tavan yapılması imalatları ile duvar kaplama işinin davacı şirket tarafından yapıldığı noktasında tereddüt bulunmamaktadır.” ibaresiyle de başvuru sahibi isteklinin yaptığı iş kısmının belirtildiği, idarenin şikâyete verdiği cevabında da başvuru sahibi istekliye yönelik Mahkeme kararı doğrultusunda alt yüklenici iş bitirme belgesi düzenlenmesi noktasında bir tereddüt olmadığı, ancak belgenin bir binanın baştan sona yapılması işini kapsamadığı bu nedenle benzer işe uygun olarak değerlendirilemeyeceğinin belirtildiği anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiaları bu yönüyle de uygun bulunmamıştır.

 

Yukarıda yapılan değerlendirmelerde başvuru sahibi tarafından sunulan alt yüklenici iş bitirme belgesinde esaslı unsurun B-II grubu olarak belirlenmesinin hatalı olduğu tespit edildiğinden bu husususun düzeltilmesi amacıyla belgeyi düzenleyen Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulması gerekmektedir.     

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.

 

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin, iddialarının tamamında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanunun öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.  

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

2) 33883-Y-KOİ-4-1 numaralı alt yüklenici iş bitirme belgesinin iptal edilerek yeniden düzenlemesi için Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulmasına,

 


Oybirliği ile karar verildi.