henüz sözleşmesi imzalanmayan * hizmetine yönelik oluşan yeni şartlara göre değerlendirme yapılması gerekliliğinin ortaya konulduğu ihale konusu işin ana unsuruna ilişkin hizmet verilemeyeceği açık olan somut durumda sözleşme sürecinde iş eksilişi yapılabileceği gerekçesi kullanılarak ihale işlemlerine devam edilmesinin uygun olmayacağı göz önüne alındığında ihalenin iptal edilmesi hk

Toplantı No : 2020/020
Gündem No : 15
Karar Tarihi : 13.05.2020
Karar No : 2020/UH.I-873
BAŞVURU SAHİBİ:

Ahi Özel Hizmet İç Dış Tic. İnş. Nak. Tem. Yemek İmalat İhracat İthalat San. Tic. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/461866 İhale Kayıt Numaralı “İki (2) Yıl Süreli Yemek Hazırlama, Yemek Servisi ve Fırın İşçilikleri” İhalesi

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 30.10.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İki (2) Yıl Süreli Yemek Hazırlama, Yemek Servisi ve Fırın İşçilikleri” ihalesine ilişkin olarak Ahi Özel Hizmet İç Dış Tic. İnş. Nak. Tem. Yemek İmalat İhracat İthalat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 27.04.2020 tarih ve 19144 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/749 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; Kurum tarafından 2020/UH.I-341 sayılı karar ile başvuruya konu ihalede düzeltici işlem kararı alındığı, ancak idarece ihalenin iptal edildiği, daha sonra Kurum’un 2020/UH.I-663 sayılı kararı ile idarenin iptal kararının iptal edildiği, bu durum üzerine idarece yemek hizmeti alım ihalesinin tekrar iptal edildiği, en son alınan iptal kararının mevzuata uygun olmadığı, şöyle ki; idare tarafından söz konusu yemek hizmeti alım işinin mevcut ihale dokümanı ile yürütülmesinin neden imkansız hale geldiğine ilişkin somut bir delil ortaya konulmadığı, koronavirüs sürecinde idarece uygulamaya konulması planlanan seçeneklerden birisi olan “Kumanya Dağıtımı” için gerekli olan bilgilerin hali hazırdaki ihale dokümanında mevcut olduğu, öte yandan söz konusu süreçte verilmesi planlanan “kumanya”nın bir iş kalemi olarak da söz konusu dokümanın birim fiyat teklif cetvelinde yer aldığı, diğer yandan iptal kararına ilişkin alınan ihale komisyon kararında, ortaya çıkan olağanüstü süreç neticesinde asgari personel çalıştırılmasının planlandığı, bunun sonucunda ise günlük yemek hazırlama sayılarında önemli düşüşler olacağı belirtilmiş olsa da kamu ihale mevzuatında yer alan “iş eksilişi” düzenlemeleri ile söz konusu hizmet işinin de tamamlanabileceği, öte yandan idarenin, yemek hizmeti işini yerine getirmek için 12.05.2020 tarihinde 2020/175336 İhale Kayıt Numaralı “Aşçılık Garsonluk ve Temizlik İşi” ihalesine çıktığı, bahsi geçen işin ihale dokümanın bir önceki yemek hizmeti ihalesi ile büyük ölçüde benzerlik gösterdiği, dolayısıyla idarenin ihalenin iptali kararında iddia ettiği gibi yeni çalışma şartlarının oluşması sonucunda kendi imkanlarıyla yemek hizmeti alımı işini mevcut ihale dokümanı ile yürütmesinin mümkün olduğu iddiasına yer verilmiştir.

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

Aynı Kanun’un “Açık ihale usulü” başlıklı 19’uncu maddesinde “Açık ihale usulü, bütün isteklilerin teklif verebildiği usuldür.” hükmü,

Bahsi geçen Kanun’un “Pazarlık usulü” başlıklı 21’nci maddesinde “Aşağıda belirtilen hallerde pazarlık usulü ile ihale yapılabilir:

a) Açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması.

b) Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.

c) Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.

d) İhalenin, araştırma ve geliştirme sürecine ihtiyaç gösteren ve seri üretime konu olmayan nitelikte olması.

e) İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve malî özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi.

f) İdarelerin yaklaşık maliyeti ellimilyar Türk Lirasına (Üçyüzbirbinikiyüzyirmisekiz Türk Lirasına) kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları.

(b), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen hallerde ilan yapılması zorunlu değildir. İlan yapılmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenir.

(a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılacak ihalelerde, ihale dokümanında belirtilen değerlendirme kriterlerine göre yeterliği tespit edilen istekliler, öncelikle ihale konusu işin teknik detayları ve gerçekleştirme yöntemleri gibi hususlarda fiyatı içermeyen ilk tekliflerini sunar. İdarenin ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılayacak yöntem ve çözümler üzerinde ihale komisyonu her bir istekli ile görüşür. Teknik görüşmeler sonucunda şartların netleşmesi üzerine bu şartları karşılayabilecek isteklilerden, gözden geçirilerek şartları netleştirilmiş teknik şartnameye dayalı olarak fiyat tekliflerini de içerecek şekilde tekliflerini vermeleri istenir.

Bu madde kapsamında yapılacak ihalelerde, ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere isteklilerden ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak ihale sonuçlandırılır…” hükmü,

Anılan Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,

Söz konusu Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “…İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.

İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.

İhale kararları ihale yetkilisince onaylanmadan önce idareler, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını teyit ettirerek buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorundadır. İki isteklinin de yasaklı çıkması durumunda ihale iptal edilir.” hükmü,

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: İki (2) Yıl Süreli Yemek Hazırlama, Yemek Servisi ve Fırın İşçilikleri Hizmet Alım İşi

b) Türü: Hizmet alımı

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.

d) Kodu:

e) Miktarı:345.000 Adet Kahvaltı, 1.510.000 Adet Öğle Yemeği, 332.000 Adet Akşam Yemeği,700.000 Adet Kumanya, yemek hazırlama, yemek servisi ve fırın işçilikleri hizmet alım işi.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü Ceylanpınar/ŞANLIURFA” düzenlemesi,

İdari Şartname’nin “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İhale komisyonu kararı üzerine İdare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez.

34.2. İhalenin iptal edilmesi halinde, bu durum bütün isteklilere gerekçesiyle birlikte derhal bildirilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine göre ihalenin iptali hususunda ihale komisyonlarına ve dolayısıyla idarelere takdir yetkisi tanındığı, bunun yanında ihale komisyonu kararı üzerine, ihale yetkililerine de ihale komisyonu kararının alınmasından itibaren 5 iş günü içerisinde yapacakları inceleme sonucunda gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle ihalenin iptal edilmesi hususunda takdir yetkisi verildiği anlaşılmakla birlikte, bu takdir yetkisi mutlak ve sınırsız bir yetki niteliğinde olmadığından, takdir yetkisinin anayasal ilkeler çerçevesinde, eşitlik ilkesine uygun şekilde, kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek kullanılması, tesis edilen iptal işleminin gerekçelerinin açıkça ortaya konulması ve somut olaya ilişkin öğelerin dikkate alınarak karar verilmesi gerekmektedir.

Başvuruya konu ihaleye 26 isteklinin teklif verdiği, 7 isteklinin tekliflerinin farklı nedenlerle değerlendirme dışı bırakıldığı, 3 isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif açıklaması sunmaması sebebiyle reddedildiği, Acıoğlu Piza Yemek ve İkram Organ. San. ve Tic. Ltd. Şti., Yaşar Sofra Gıda Tem. İnş. Petrol Elek. ve Elektronik Hayv. Tar. Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. – Maraş Damak Yemekçilik Gıda Tem. İnş. Taş. Hay. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, SD Oto Kiralama Sos. Hiz. İnş. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., Arslanlar Teknik Isıtma Soğutma İnş. Taah. İth. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Çağrı Tem. Med. Güv. Hiz. Müh. Gıda İnş. San. ve Tic. A.Ş. – Arslanlar Kurumsal Yemek Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve AGV Gıda Yemekçilik Tem. İnş. Taş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata ve doküman düzenlemelerine uygun yapıldığının idarece kabul edildiği, 17.12.2019 tarihli ihale komisyon kararı ile başvuruya konu ihalede Acıoğlu Piza Yemek ve İkram Organ. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Yaşar Sofra Gıda Tem. İnş. Petrol Elek. ve Elektronik Hayv. Tar. Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. – Maraş Damak Yemekçilik Gıda Tem. İnş. Taş. Hay. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

İhale komisyonunun 17.12.2019 tarihli kararı üzerine başvuru sahibi Ahi Özel Hizmet İç Dış Tic. İnş. Nak. Tem. Yemek İm. İhr. İth. San. Tic. Ltd. Şti. ve Agv Gıda Yemek. Tem. İnş. Taş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Kurum’a yapılan itirazen şikâyet başvuruları üzerine alınan, 12.02.2020 tarihli ve 2020/UH.I-341 ve 2020/UH.I-342 sayılı Kurul kararlarında “…Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale uhdesinde bırakılan Acıoğlu Piza Yemek ve İkram Organ. San. ve Tic. Ltd. Şti., ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Yaşar Sofra Gıda Tem. İnş. Petrol Elek. ve Elektronik Hayv. Tar. Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. – Maraş Damak Yemekçilik Gıda Tem. İnş. Taş. Hay. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, SD Oto Kiralama Sos. Hiz. İnş. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., Arslanlar Teknik Isıtma Soğutma İnş. Taah. İth. Mad. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Çağrı Tem. Med. Güv. Hiz. Müh. Gıda İnş. San. ve Tic. A.Ş. – Arslanlar Kurumsal Yemek Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve AGV Gıda Yemekçilik Tem. İnş. Taş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. nin tekliflerinin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.” şeklinde karar verilerek, ihale konusu iş kapsamında sınır değerin altında olan ve aşırı düşük teklif açıklaması idare tarafından uygun bulunan isteklilerin tekliflerinin reddedilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Bahsi geçen Kurul kararlarının alınmasından sonra, idare tarafından 05.03.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile söz konusu ihale iptal edilmiş, bu durum üzerine başvuru sahibi Ahi Özel Hizmet İç Dış Tic. İnş. Nak. Tem. Yemek İm. İhr. İth. San. Tic. Ltd. Şti. 16.03.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesi ile ihalenin iptaline karşı itirazen şikayet başvurusunda bulunmuş, 01.04.2020 tarihli ve 2020/UH.I-663 sayılı Kurul kararında “… Söz konusu ihalenin ihale onay belgesinde, anılan işin hangi usulle ne zaman ihale edilmesine karar verildiği ve bahse konu kararın ihale yetkilisi tarafından onaylandığı; 01.10.2019 tarihli ihale ilanı ile bu hususların kamuoyuna duyurularak kesinleştirildiği, bu itibarla, idarenin 4734 sayılı Kanun’un temel ilkelerinden biri olan ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ilkesine göre hareket ederek, söz konusu alımı kendi imkânlarıyla yapabileceğini bilmesine rağmen, herhangi bir işlem tesis etmeyerek ihale konusu işin alımını açık ihale usulü ile yapılacağını kamuoyuna duyurduğu, dolayısıyla idarenin tekliflerin değerlendirme aşamasında bütün teklifleri reddederek ihale konusu işi kendi marifetiyle yürüteceğini açıklamasının idarenin güvenirliği ilkesi ile bağdaşmayacağı, idarelerin kendi ihtiyaçlarını uygun ve zamanında karşılarken kendilerine sınırsız hak ve yetkinin tanınmadığı, dolayısıyla idarenin söz konusu hak ve yetkisini, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan temel ilkelere ve kamu ihale mevzuatı çerçevesine göre yürütmek zorunda olduğu, sonuç olarak gelinen aşamada ihale onay belgesi düzenlenip, ihalenin ilan edilmesinden sonra ve ihalede şikâyet ve itirazen şikayet başvuruları sonrasında geçerli ve geçersiz tekliflerin belirlenmesi akabinde idarenin ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla tedarik etmesi gerektiğini zorunlu kılan bir gerekçe ortaya konulmaksızın ihalenin iptaline karar verilmesinin uygun olmadığı anlaşılmış olup, idarenin bu yöndeki iptal gerekçesinin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.” şeklinde ifadelere yer verilmek suretiyle ihalenin iptali kararının iptaline karar verilmiştir.

Bu karar sonrasında, idare tarafından alınan 17.04.2020 tarihli yönetim kurulu kararı ile “… Ancak; Dünya üzerinde salgın haline gelen ve bütün çalışma hayatım her boyutuyla etkileyen, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinden itibaren Pandemi olarak kabul edilen Covid-19 Koronavirüs salgım sonrası yaşanan gelişmeler ve Konuya ilişkin olarak Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü 15.04.2020 tarih ve 2020.108953.87652 sayılı görüşleri de dikkate alınarak yeni oluşan bu duruma göre Komisyonumuzca konu yeniden değerlendirilmiş olup, Üretime yönelik en önemli lojistik desteklerden biri olan yemek yapımı ve dağıtımının büyük önem arz ettiği, ayrıca Dünya üzerinde salgın haline gelen ve bütün çalışma hayatını her boyutuyla etkileyen Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinden itibaren Pandemi olarak kabul edilen Covid-19 Koronavirüs salgını sonrası hijyen şartlan ve gıda güvenliği öneminin bir kat daha arttığı görülmüştür. Ayrıca, yemek hizmetlerinin herhangi bir aksamaya sebep vermeden ve kesintiye uğramadan hijyen şartları ve gıda güvenliğini en üst seviyede tutarak yürütülebilmesi için Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü tarafından tüm tedbirler alınmıştır.

Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünce; yoğun dönemde işletme mutfaklarından her gün yaklaşık 3.500 kişilik öğle ve akşam yemeği hazırlanmakta ve servis edilmektedir. Korona virüs salgını nedeniyle içerisinde bulunduğumuz bu sıkıntılı süreçte, yayımlanan genelgeler kapsamında esnek çalışma programı dâhilinde asgari düzeyde personel ile çalışılması, 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan personele de idari izin verilmesine bağlı olarak günlük hazırlanan yemek sayısında önemli ölçüde düşüşler olduğu da göz önünde bulundurularak, virüsün yayılmasına önlem alınması bakımından, yaşanan gelişmelere paralel olarak sürekli yeni stratejiler geliştirilerek yeni kararlar alınmak zorunda kalınmaktadır.

Bu bağlamda önümüzdeki dönemlerde kahvaltı ve yemek servisleri yerine kumanya dağıtılması veya çiğ girdi ya da nakdi ödeme yapılarak tüm personelin yemeğini evinden getirmesi yöntemleri birer seçenek olarak değerlendirilerek alternatif planlar yapılmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere Dünyada pandemi haline gelen Covid-19 Koronavirüs salgım nedeniyle tüm çalışma şartlan değişmiş, buna bağlı olarak Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde hazırlanan yemek menülerinde, dağıtım şekillerinde, değişiklikler kaçınılmaz hale gelmiştir. Önümüzdeki süreçte mevcut salgın hastalığın süresi, oluşacak yeni durumlarla ilgili olarak belirsizlikler devam etmekte, konu üzerinde çalışan Bilim Kurulu ve Hükümet kararlan ile her gün yeni bir durumla karşı karşıya kalınmaktadır. Bilim Kurulunca alman kararlara paralel yayınlanan Genelgelere bağlı olarak İşletme Müdürlüğü de sürekli yeni stratejiler geliştirilmekte ve kararlar alarak uygulamaya koymaktadır. Önümüzdeki dönemde yaşanacak gelişmelere bağlı olarak alınacak tedbirler arasında yemek dağıtımına ilişkin olarak uygulamaya konulması planlanan seçeneklerden bir kaçı ise yukarıda bahsedildiği üzere yemek yerine kumanya dağıtımına geçilmesi veya çiğ kumanya verilerek ya da nakit ödeme yapılarak çalışanların evinden yemek getirmesi olarak değerlendirilmektedir. Covid-19 salgını bütün çalışma hayatını etkilemiş, üretimin kesintiye uğramadan sürdürülebilmesi için yeni uygulamalar geliştirilmesi zorunda kalınmıştır. Salgının bitiş zamanıyla ilgili bir öngörü bulunmamakla birlikte, salgın sona erse dahi sonrasında çalışma hayatımızda yaşanacak değişiklikler bilinememektedir. Bu nedenle önümüzdeki dönemler için de çalışma planlarımızı buna göre yapmamızda bir zorunluluk haline gelmiştir.

Bu bağlamda; bahse konu iptal kararımız Kamu İhale Kurumunun 01.04.2020 tarih ve 2020/UH.I.663 no’lu karan gereği geri alınmış olsa da, yukarıda sayılan gerekçelerden dolayı yemek hazırlama ve dağıtım işinin mevcut ihale dokümanı ile yürütülmesinin imkânsız hale geldiği açık bir şekilde görüldüğünden, önümüzdeki belirsizlik süreci atlatılarak salgının son bulması ve yeni çalışma şartlarının oluşmasına kadar geçecek süreç içerisinde yemek dağıtım işlerine Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünün kendi imkânları ile devam edilmesi, ileride oluşacak şartlar doğrultusunda işin ihale yapılmak suretiyle alt yüklenicilere yaptırılmasının düşünülmesi halinde ise; ihale dokümanının yeni oluşacak şartlara göre mutlak suretle yeniden hazırlanarak yeniden ihaleye çıkılmasının daha uygun olacağı kanaatine varılarak ihalenin tekrar iptal edilmesi hakkındaki ekte sunulan 16.04.2020 tarih, 15 sayılı ihale komisyon kararının onayı için yazımız ve eklerinin Yönetim Kurulu’na havalesini arz ederim.) denilmektedir.

Kamu İhale Kurumunun 01.04.2020 tarih ve 2020/UH.I.663 no’lu kararı gereği geri alınmış olsa da, yukarıda sayılan gerekçelerden dolayı yemek hazırlama ve dağıtım işinin mevcut ihale dokümanı ile yürütülmesinin imkânsız hale geldiğinin açık bir şekilde görülmesi, önümüzdeki belirsizlik sürecinin atlatılarak salgının son bulması ve yeni çalışma şartlarının oluşmasına kadar geçecek süreç içerisinde yemek dağıtım işlerine Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünün kendi imkânları ile devam etmesi, ileride oluşacak şartlar doğrultusunda işin ihale yapılmak suretiyle alt yüklenicilere yaptırılmasının düşünülmesi halinde ise; ihale dokümanının yeni oluşacak şartlara göre mutlak suretle yeniden hazırlanarak ihaleye çıkılmasının daha uygun olacağı kanaatine varılması değerlendirildiğinden, ihalenin tekrar iptal edilmesi hakkındaki ekte sunulan 16.04.2020 tarih, 15 sayılı İhale Komisyon Kararının onayına…” ifadelerine yer verilmek suretiyle başvuruya konu ihale farklı bir gerekçe ile yeniden iptal edilmiştir.

Yukarıda aktarılan yönetim kurulu kararında, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs süreci sebebiyle, idarenin daha önce başka sebepler ile iptal ettiği yemek hizmeti alımı ihalesinin, bu kez de söz konusu süreç öne sürülerek iptal edildiği, anılan süreçte esnek çalışma saatlerinin, ihaleyi yapan idarece de uygulanmaya başlandığı, bu itibarla idarede yeteri kadar personel çalıştığı ve bu personelin yemek ihtiyacının “kumanya” menüsü veya çiğ kumanya verilerek ya da nakit ödeme yapılarak karşılanması gibi bir plan üzerinde durulduğu, sonuç olarak açıklanan bu gerekçelerden dolayı yemek hazırlama ve dağıtım işinin mevcut ihale dokümanı ile yürütülmesinin imkânsız hale geldiği, bahsi geçen belirsizlik sürecinin atlatılarak salgının son bulması ve yeni çalışma şartlarının oluşmasına kadar geçecek süreç içerisinde yemek dağıtım işlerine Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünün kendi imkânları ile devam edileceği, ileride oluşacak şartlar doğrultusunda işin ihalesi yapılmak suretiyle alt yüklenicilere yaptırılmasının düşünülmesi halinde ise; ihale dokümanının yeni oluşacak şartlara göre mutlak suretle yeniden hazırlanarak yeniden ihaleye çıkılmasının daha uygun olacağı ifade edilerek, ihale belirtilen gerekçelerle iptal edildiği anlaşılmaktadır.

Başvuruya konu ihalenin, ihale sürecinde yapılan şikâyet ve itirazen şikâyet başvuruları nedeniyle sonuçlandırılamadığı, 05.03.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin iptal edildiği, bu karara karşı yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine Kurul tarafından ihalenin iptaline gerekçe gösterilen hususların ihale öncesinde öngörülebilir nitelikte olduğu değerlendirmesi yapılarak ihalenin iptali kararının iptaline karar verildiği, akabinde 17.04.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin ilk iptal kararından farklı gerekçeler ile yeniden iptal edildiği anlaşılmaktadır. İhalenin iptaline yönelik gerekçelerin, Covid-19 salgını nedeniyle mevcut ihale dokümanı ile işin sağlıklı yürütülemeyeceği, yeni oluşan çalışma şartları nedeniyle verilecek hizmet miktarında önemli düşüş olacağı, yeni şartlara göre çalışmalar yapılarak ihalenin gerçekleştirilmesi gerektiği şeklinde olduğu görülmektedir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılan ihalelerde ihalenin iptali hususunda ihale komisyonlarına ve dolayısıyla idarelere takdir yetkisi tanınmakla birlikte, bu takdir yetkisi mutlak ve sınırsız bir yetki niteliğinde olmadığından, takdir yetkisinin anılan Kanun’un temel ilkelerine uygun şekilde, kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek kullanılması ve somut olaya ilişkin koşulların dikkate alınarak karar verilmesi gerekmektedir.

İhalenin iptaline ilişkin temel gerekçenin Covid-19 salgını nedeniyle alımı yapılacak hizmet niteliğinin değişmesi olduğu, bahse konu alımın yemek hizmetine ilişkin olması nedeniyle hizmetin kurum personeline verileceği, söz konusu salgın sürecinde ülke genelinde muhtelif önlemler alınarak yeni çalışma modellerinin kullanıldığı, personel çalışma şekillerinin değiştirildiği, hizmetin ana unsurunun personele verilecek yemek olması nedeniyle önemli ölçüde düşüş göstereceği ve salgın sürecinin ne kadar devam edeceğinin belirsiz olması nedeniyle genel niteliği değişen hizmetin mevcut ihale dokümanına uygun devam ettirilemeyeceğinin ifade edildiği,

Bu çerçevede söz konusu gerekçelerin öngörülebilir olmayan salgın olayı ile ilgili olduğu, henüz sözleşmesi imzalanmayan yemek hizmetine yönelik oluşan yeni şartlara göre değerlendirme yapılması gerekliliğinin ortaya konulduğu, ihale konusu işin ana unsuruna ilişkin hizmet verilemeyeceği açık olan somut durumda sözleşme sürecinde iş eksilişi yapılabileceği gerekçesi kullanılarak ihale işlemlerine devam edilmesinin uygun olmayacağı göz önüne alındığında ihalenin iptal edilmesi işleminde, anılan Kanun’da ihalenin iptali konusunda idarelere tanınan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı kullanılmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.