iş hacmini göstermek üzere isteklilerin teklifleri ile birlikte toplam ciroyu gösteren gelir tablosunu ya da taahhüt altında devam eden veya bitirilen işlerin parasal tutarını gösteren faturaları sunması gerektiği, bu kapsamda sunulan belgeler üzerinden isteklinin cirosunun teklif ettiği bedelin %25’inden, taahhüt altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarının ise teklif ettiği bedelin %15’inden az olmaması gerektiği, bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan isteklinin yeterli kabul edileceği anlaşılmıştır.

Toplantı No : 2018/063
Gündem No : 17
Karar Tarihi : 13.11.2018
Karar No : 2018/UY.I-1953

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Enam İnşaat Taahhüt ve Gıda San. Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Su İnşaat Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2018/420540 İhale Kayıt Numaralı “Şehir Merkezindeki, Mevcut Su Depoları ve Pompa İstasyonlarının Tamir, Bakım ve Onarımlarının Yapılması İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Su İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından 24.09.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Şehir Merkezindeki, Mevcut Su Depoları ve Pompa İstasyonlarının Tamir, Bakım ve Onarımlarının Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Enam İnşaat Taahhüt ve Gıda San. Tic. A.Ş.nin 09.10.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.10.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 30.10.2018 tarih ve 53125 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.10.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/1633 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan isteklinin ihale dokümanı kapsamında bulunan Teknik Şartname’de istenen yeterlikle ilgili belge ve bilgileri teklifi kapsamında sunmadığı, kendileri tarafından bu belgelerin teklif dosyası kapsamında eksiksiz sunulduğu, dolayısıyla idarece verilen cevapta sundukları belgelerin uygun görülmemesinin yerinde olmadığı,

 

2) İhale üzerinde bırakılan isteklinin mesleki ve teknik yeterlik ile ekonomik ve mali yeterlik kapsamında sunduğu belgelerin Kamu İhale mevzuatında ve ihale dokümanında aranan şartları karşılamadığı, zira iş deneyim belgesi olarak alt yüklenici iş bitirme belgesi sunulduğu ve asıl işin tamamının geçici kabulünün henüz yapılmadığı dolayısıyla kabul yapılmadan belge düzenlenemeyeceği, alt yüklenici çalıştırılmasına dair idarenin yazılı onayının bulunmadığı, iş bitirme belgesi düzenlenmesi için gerekli sözleşme, fatura örnekleri veya bu örneklerin onaylı suretlerinin ve sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgelerin sunulmadığı, ayrıca belgenin EKAP’a kayıtlı olmadığı,

 

3) Cironun özel amaçlı rapor ile tevsikinin uygun olmadığı, toplam cironun gelir tablosuyla, ihale konusu işle ilgili cironun ise faturalarla tevsikinin gerektiği, dolayısıyla ibraz ettiği yıllara ait gelir tablosunu veya faturalarını sunmayan ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin uygun olmadığı iddia edilmektedir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

…           

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

          …

6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler,

            …

9) İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları.

 

           İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere aday veya isteklilerden istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:

a) Yaklaşık maliyetine bakılmaksızın aday veya isteklinin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler ile iş deneyim belgesinin her ihalede istenilmesi zorunludur.

e) Yukarıda sayılan belgeler dışında, Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan diğer belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılmak üzere isteneceği, ihale konusu işin niteliğine uygun biçimde ve bu Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili idarece belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler…” düzenlemesi,

 

“İçmesuyu Hatlarına Ait Armatür Teknik Şartnamesi”nin “Vantuz” başlıklı 3’üncü bölümünde “3…Sfero dökme demir malzeme endüksiyon ocağında dökülecektir. İhaleye girecek firmalar dökümü hangi endüksiyon ocağında dökeceklerini belgeleyeceklerdir.”

5. Vantuzların içi ve dışı en az 250 mikron elektrostatik fırın toz epoksi boya ile mavi renk kaplanacaktır. Kullanılacak epoksi, suyun kalitesini, rengini, kokusunu bozmamalı ve toksikolojik özellikler içermemelidir. Kaplama kalınlığının ölçülmesi için firmaca kaplama kalınlığını ölçme aleti fabrikada bulundurulacaktır. Kaplama yapılmadan cince malzemeler kumlanmalıdır.

Firmalar tekliflerinde yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kurulusundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edecektir.” düzenlemesi,

 

Vana, Hidrant, Demontaj Parçası vb. Teknik Şartnamesi’nin ‘’Kelebek Vanalara Ait Teknik Özellikler” Başlıklı bölümünde “5. Kelebek vanaların içi ve dışı en az 250 mikron elektrostatik fırın toz epoksi boya ile mavi renk kaplanacaktır. Kullanılacak epoksi, suyun kalitesini, rengini. Kokusunu bozmamalı ve toksikolojik özellikler içermemelidir. Kaplama kalınlığının ölçülmesi için firmaca kaplama kalınlığını ölçme aleti fabrikada bulundurulacaktır. Kaplama yapılmadan önce malzemeler kullanılmalıdır.

Firmalar tekliflerinde yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kuruluşundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edecektir.

10.3. Tahrik kutusu helis dişli-sonsuz vidalı mil tipinde olacaktır. Çatal tipi olmayacaktır. Tahrik kutularında vana diskinin 90° hareketine göre ayar yapmayı sağlayacak nihayet somunu ve ayrıca stoplar bulunacaktır. Tahrik kutusunun gövdesi ve helis dişli GJS-400 sfero döküm malzemeden, sonsuz vida mili en az Ç1050 malzemeden imal edilmiş olacaktır. Tahrik kutusunun yeterliliğini test etmek için kelebek vana basınç altında iken tek insan gücüyle açma kapama yapılacaktır. Volanlar vana çaplarına orantılı büyüklükte olacak ve tekliflerinde volan çapı belirtilecektir. Kelebek vanalar volanları ile birlikte teslim edilecektir.

 10.4.Tahrik mekanizması gres yağlamalı, bakımsız tip olacaktır.

10.5. Tahrik kutusu ve mekanizmasıyla ilgili teknik resim tekliflerde verilecektir. Teknik şartnamede istenilen hususlar bu resimlerde mutlaka gösterilecektir.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Sürgülü Vanalara Ait Teknik Özellikler” başlıklı bölümünde “9. Sipariş listesinde belirtilen her bir vananın teklifte ağırlığı belirtilmelidir. Bu ağırlıklar tolerans içinde eşit olmalıdır.

13.Firmalar tekliflerinde; kullanılacak kaplama malzemesine ait yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kuruluşundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edeceklerdir.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin ‘’Demontaj Parçasına Teknik Özellikler” başlıklı bölümünde “5. Demontaj parçalarının içi ve dışı en az 250 mikron elektrostatik fırın toz epoksi boya ile mavi renk kaplanacaktır. Kullanılacak epoksi, suyun kalitesini, rengini, kokusunu bozmamalı ve toksikolojik özellikler içermemelidir. Kaplama kalınlığının ölçülmesi için firmaca kaplama kalınlığını ölçme aleti fabrikada bulundurulacaktır. Kaplama yapılmadan önce malzemeler kumlanmalıdır.

Firmalar tekliflerinde yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kuruluşundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edecektir.” düzenlemesi yer almıştır.

Başvuruya konu ihaleye 4 isteklinin katıldığı, ihale komisyonunca tekliflerin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler üzerinden değerlendirildiği, bu değerlendirme sonucunda bir isteklinin teklifinin puanlama esasına göre avantajlı görülmediği, bir isteklinin teklifinin ise yüksek bulunduğu, diğer iki isteklinin teklifinin geçerli olarak kabul edildiği, 28.09.2018 tarihli yönetim kurulu kararı ile de ihalenin 3-El Müh. Müş. Har. İnş. Tah. Tr. Mb. Hay. İt. İh. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak başvuru sahibi olan Enam İnşaat Taahhüt ve Gıda San. Tic. A.Ş.nin belirlendiği görülmüştür.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu, ayrıca, 25.01.2017 tarihli ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Açık İhale Usulü ile İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname’ye “7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.”ibaresinin eklendiği ve bu kapsamda anılan maddenin uygulanabilmesi için ise Teknik Şartname’de istekliler tarafından teklifleri ile birlikte yeterlik için belge sunulması gerekliliğinin açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya konulmuş olması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede Teknik Şartname’nin şikayete konu edilen maddelerinin incelenmesinde, bahse konu belgelerin ihalenin hangi aşamasında sunulacağının, yeterlik belgesi olarak kabul edilecek belgelerin ne tür bir belge olduğunun, düzenlemelerde geçen “firma” ifadesinden ne anlaşılması gerektiğinin (istekli firmalar/yüklenici firma/yetkili satıcı firmalar/üretici firmalar) belirsiz olduğu, ayrıca söz konusu düzenlemelerin bazılarında ise açıkça bir belge sunulmasının istenilmediği tespit edilmiş olup, kaldı ki Teknik Şartname’nin “Genel Hususlar” başlıklı bölümünden de Teknik Şartname düzenlemelerinin yüklenici tarafından yapılması gereken hususlara yönelik olduğu görülmüştür.

 

Bu hususta idareye yapılan şikayet başvuruna idarece verilen cevap yazısında, “ihale aşamasında hiçbir malzemenin kullanılmasına dair kabul yapılmasının söz konusu olmadığı, kullanılacak tüm malzemelerin idarenin onayına sunularak idarenin onay vermesini müteakip uygun görülen malzemenin üretiminin yapılacağı ve kabul işlemlerinden sonra kullanılabileceği, söz konusu Teknik Şartname maddelerinin işin ifası için gerekli olan yüklenici tarafından idareye teklif edilecek malzemeyi tanımlamaya yönelik olduğu, iş kapsamında mevcut depo ve pompa istasyonlarında bulunan mekanik aksamın değiştirilmesi bakım ve onarımının yapılacak olması dolayısıyla, mevcuttaki sisteme adapte olacak malzemenin seçiminin önem arz ettiği, iş kapsamında 26 adet depo ve 39 adet pompa istasyonlarının bakım ve onarımının yapılmasının amaçlandığı dikkate alındığında, bahse konu malzemelerin işin ifası için işin başından sonuna kadar birden çok mahalde, münferit olarak kullanılmayacağı ve işin gereği olarak mevcut duruma göre değişiklik gösterebileceği, sunulan malzemelerin teknik gerekçeler ile değişebileceği gibi işin süresinin 350 gün olmasından dolayı piyasa koşulları göz önünde bulundurularak teklif kapsamında sunulan malzemenin imalat aşamasında değişebileceği, dilekçede belirtildiği üzere “İçmesuyu Hatlarına Ait Boru ve Ek Parça Teknik Şartnamesi’nin Düktil Boru ve Ek Parçaları” başlıklı bölümünde de bir kısım bilgi ve belgelerin istenmiş olduğu, ancak düktil borularla ilgili herhangi bir imalat olmadığından dolayı söz konusu düzenlemelerdeki ifadelerden bilgi ve belgelerin sunulmasına gerek olmadığının anlaşılabileceği, düzenlemenin esasında işin gereği olarak yapım esnasında bu malzemenin kullanılması durumunda idareye sunulacak bilgi ve belgelerin tanımlandığını gösterdiği ayrıca genel olarak düzenlemelerde hükmün içinde bulunduğu başlıklardan da anlaşılacağı üzere kullanılacak malzemenin ve imalatının tarif edildiği ve içeriğin esasen tatbikat aşamasında kullanılacak malzemenin kalitesinin takibine yönelik olduğu, aksi halde bahse konu belgelerin ihale aşamasında istenmesi durumunda ocağa ait belgelendirme işleminin hangi evraklar ile yapılacağı, ne kadar büyüklükte, kapasitede ocak olacağı, ocakta hangi kapasitede ekip ve ekipmanın olacağı, kaç adet endüksiyon ocağının olacağı, ocağın kabul ve kabul edilmeme gibi ayırt edici özelliklerinin de hükme bağlanması gerektiği, aksi durumda sunulan belgeleri ihale komisyonunun yeterlik kriterlerinin bulunmaması gerekçesiyle değerlendirmesinin mümkün bulunmadığı, bazı düzenlemelerde geçen “imalatçı” ibaresinden görüleceği üzere ihale aşamasında idare tarafından kabul edilmiş herhangi bir imalatçı olmadığından imalata ait bir belgenin istenmesinin de söz konusu olamayacağı, bir şartname düzenlemesinde de anlaşıldığı üzere firma tarafından kabulünün yapılması talep edilen sipariş listesine vurgu yapıldığı,, bilindiği üzere sipariş listelerinin iş kapsamında firmanın idareye sunacağı malzemeyi idarenin onaylamasını müteakip, firmanın üreticiden alacağı malzemenin miktarının belirlenmesinden sonra oluştuğu, ihalenin teklif birim fiyatlı bakım onarım işi olması dolayısıyla ihale aşamasında sipariş listelerinin oluşturulmasının imkansız olduğu, düzenlemede işin ifası esnasında sunulacak olan sipariş listelerine ve test-muayene aşamasına işaret edildiği, şikayete konu başka bir düzenlemenin de malzemeyi tanımlamaya ve firmanın işin ifası sırasında idareye kullanılmasını teklif edeceği malzemeye yönelik başlıklar altında olduğu” hususları belirtilmiştir.

 

Sonuç olarak İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde isteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgelerin ihaleye katılımda sunulması gerektiğine yönelik matbu düzenleme çerçevesinde, gerek yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde Teknik Şartname’nin şikayete konu düzenlemelerinde istekliler tarafından teklifleri ile birlikte yeterlik için belge sunulması gerekliliğinin açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya konulmamış olduğu ve gerekse idarenin şikayet başvurusuna vermiş olduğu cevap yazısında belirtilen hususlar dikkate alındığında söz konusu İdari Şartname maddesinin uygulanabilir niteliğinin bulunmadığı ve bu itibarla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı neticesine ulaşılmıştır.

 

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı: Şehir merkezindeki mevcut su depoları ve pompa istasyonlarının tamir, bakım ve onarımlarının yapılması işi.

b)…

c)Miktarı (fiziki) ve türü: 26 adet depo ve 39 adet pompa istasyonlarının bakım ve onarımının yapılması işi.

ç)Yapılacağı yer: Ankara

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak; 
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan, 
b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 50’inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.


7.6.Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler;

AIII-AIV ve AXI

7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: İnşaat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak, Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) gerçekleştirilen işler için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.

(2) Gerçek kişilere veya yukarıda belirtilenler dışındaki tüzel kişilere gerçekleştirilen işler için, belediye sınırları veya mücavir alan içinde ilgili belediye tarafından, belediye sınırları veya mücavir alan dışında il özel idaresi tarafından, ilgili mevzuatı uyarınca yapı denetimi veya kabulü bunların dışındaki kuruluşlar tarafından yapılan işlerde ise bu mevzuat uyarınca yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenlenir. Belediyenin ilgili birimi tarafından düzenlenen iş deneyim belgeleri belediye başkanı veya yetkili birim amiri tarafından, il özel idaresince düzenlenenler ise, vali veya yetkilendirdiği kişi tarafından onaylanır….” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Belge düzenleme koşulları” başlıklı 44’üncü maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak taahhüt edilen;

  …
             c) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yükleniciye karşı bedel içeren bir sözleşme ile taahhüt edilen iş bölümünün tamamen bitirilmesi ve söz konusu iş kısmının idare tarafından kısmı kabulünün yapılması veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulünün yapılması şartıyla “ alt  yüklenici iş bitirme belgesi”, 
             ç) Geçici kabulü yapılmış işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi” olarak düzenlenir.

               …
             (4) Sözleşme bedelinden daha düşük bir bedelle tamamlanan işlerde, birinci, ikinci ve üçüncü fıkralardaki ilk sözleşme veya sözleşme bedeli ifadelerinden, gerçekleştirilen iş tutarı anlaşılır.…” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Belge için başvuru” başlıklı 45’inci maddesinde “(1) İş deneyim belgesi talebinde bulunanlar, yaptıkları işi veya görevi tevsik amacıyla, dilekçelerine aşağıda sayılan belgeleri ekleyerek, belge vermeye yetkili kurum veya kuruluşa başvururlar:
a) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara taahhütte bulunan yükleniciler için; sözleşme, hakediş raporları, biten işlerde geçici kabul tutanağı, varsa; tasfiye tutanağı, kesin hakediş raporu, keşif artış olurları ve devir sözleşmesi,

 

                b) Özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciler için; yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşme, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, ilgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesi, kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işleri haricindeki işlerde bu belgelere ek olarak sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri.

                 …
               f)İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan  alt yükleniciler için;  yüklenici  ile yaptıkları, yapılacak iş karşılığı bedel içeren sözleşme,  yüklenici ile yaptığı sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, çalıştırdıkları personelin sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgeler.

                …
              (2) İdareler tarafından başvuru sahiplerine belge verilirken, başvuruda verilen belgeler dışında işle ilgili olarak idarede bulunan belgeler de dikkate alınır.” hükmü,

               Anılan Yönetmelik’in “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46’ncı maddesinde “(1) İş deneyim belgelerine, fiilen gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işlerin tutarı olarak, devam eden işlerde ara hakediş raporlarındaki, geçici kabulü yapılmış işlerde ise hakediş raporları ve varsa kesin hakediş raporundaki iş veya görevle ilgili tutarlar herhangi bir güncelleştirmeye tabi tutulmadan yazılır.

(2)Bu tutar;

             a) Yurt içinde keşfindeki birim fiyatlar üzerinden ihale indirimi yapılmak suretiyle sözleşmeye bağlanmış işlerde; her türlü fiyat farkları hariç, varsa yasal keşif artışları dahil, ihale indirimi yapılmış, hakedişteki sözleşme yılı birim fiyatları ile yapılan işin tutarı üzerinden, 
            b) Yurt içinde anahtar teslimi götürü bedel veya teklif birim fiyat ya da karma teklif alınmak suretiyle sözleşmeye bağlanan işlerde; fiyat farkları hariç, varsa yasal keşif artışları dahil hakedişteki sözleşme fiyatları ile yapılan işin tutarı üzerinden,
             …
            (3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan  alt yüklenicilerin iş deneyim tutarının tespitinde; diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla, yaptıkları işin esas sözleşme fiyatları ile hesaplanan tutarını geçmemek üzere, kendi sözleşmelerinde yazılı bedel esas alınır.

             (4) Özel sektöre gerçekleştirilen işlerde iş deneyim tutarının tespitinde; diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla, işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme bedelinin % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

             (5) İdare tarafından yükleniciye verilen ve işin imalatında fiilen kullanılan malzeme bedelinin yarısı, malzeme bedeli yüklenicinin hakedişinden kesilse bile, iş bitirme, iş denetleme ve iş yönetme belgelerinin tutarının tespitinde değerlendirilir…”hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyim belgelerinin verilmesi” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) İş deneyim belgeleri, ilgilinin iş ve/veya mesleki tecrübesini tevsik amacıyla; yüklenicilere, yükleniciye karşı bir sözleşme ile taahhüt ettiği iş bölümünü bitiren  alt  yüklenicilere, mimar veya mühendis olmak şartıyla denetleme veya yönetme görevlerinde bulunanlara, talepleri halinde, aşağıdaki hükümlere göre talep tarihini izleyen 30 gün içinde belge düzenlemeye yetkili mercilerce düzenlenir ve verilir. Düzenleme koşullarını taşımayan taleplerde, aynı süre içinde başvuru sahibine bu husus gerekçeleriyle yazılı olarak bildirilir.

 …

(3) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan  alt yüklenicilere; sözleşmesinin tamamını bir bütün olarak gerçekleştirip bitirmeleri ve kısmı kabul öngörülen işlerde idare tarafından kısmı kabulü yapılmak veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulü yapılmak şartıyla, “ alt  yüklenici iş bitirme belgesi” verilir.  yüklenici  ile  alt  yüklenici arasında yapılan sözleşmelerde, nevi itibariyle verilen bir işin baştan sona yapılmasının öngörülmesi şartı aranır. Birden fazla  alt  yüklenici olması durumunda,  alt yüklenicilere verilecek iş deneyim belgelerinin tutarlarının toplamı, toplam sözleşme bedelini aşamaz…” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca, alt yüklenici  iş bitirme belgesinin doğrudan tek sözleşme ile taahhüt edilmiş işlerin bir bölümünü yapan  alt yüklenicilere sözleşmesinin tamamını bir bütün olarak gerçekleştirip bitirmeleri ve kısmi kabul öngörülen işlerde idare tarafından kısmi kabulü yapılmak veya asıl sözleşmeye ilişkin işin geçici kabulü yapılmak şartıyla verileceği ve iş deneyim tutarının tespitinde ise diğer belgelerin de belge tutarını doğrulaması şartıyla sözleşmedeki yazılı bedelin dikkate alınacağı anlaşılmıştır.
Buradan hareketle ihale üzerinde bırakılan istekli olan 3-El Müh. Müş. Har. İnş. Tic. Ltd. Şti.tarafından Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürlüğü’nce 13.06.2017 tarih ve 33117-Y-İST-8-1 sayı ile düzenlenen alt yüklenici iş bitirme belgesinin sunulduğu, esas işin adının “İçmesuyu, atıksu ve yağmursuyu şebekesi inşaatı ve SCADA sisteminin kurulması” olduğu, alt yüklenicinin adının 3-El Müh. Müş. Har. İnş. Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği, alt yüklenici tarafından yapılan işin kısmi kabul tarihinin ve geçici kabul tarihinin 31.10.2016 ve belge tutarının ise 33.913.539,75 olduğu görülmüştür.

 

Yapılan incelemede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyimine esas olmak üzere sunulan alt yüklenici iş bitirme belgesinde asıl işin geçici kabul tarihinin belirtilmiş olduğu ve söz konusu belgenin EKAP’a kaydının bulunduğu, öte yandan başvuru sahibinin şikayet dilekçesinde belirtmiş olduğu alt yüklenici olarak çalıştırılmaya dair idarenin onayının olmadığı ve alt yüklenici iş bitirme belgesi düzenlenmesi için gerekli koşulların gerçekleşmediği (sözleşme, fatura örnekleri veya onaylı suretleri, personelin SGK ödeme belgeleri sunulmaması) şeklindeki iddialarına dayanak teşkil edecek herhangi bir bilgi veya belgeye yer verilmediği, dolayısıyla bu doğrultuda işin sahibi DESKİ Genel Müdürlüğü tarafından verilen iş deneyim belgesinin usulüne uygun düzenlendiği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesine ilişkin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:..

3)İsteklinin iş hacmini gösteren toplam cirosu veya ihale konusu iş ile ilgili taahhüdü altındaki ve bitirdiği iş miktarını gösteren belgeler. …” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İsteklinin iş hacmini gösteren belgeler” başlıklı 36’ncı maddesinde “İş hacmini gösteren belgeler, aday veya isteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;

a)Toplam cirosunu gösteren gelir tablosu,

b)Taahhüdü altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarını gösteren faturalardır.

(2) İş hacmini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen her iki belgenin idarece istenilmesi zorunludur. Bu durumda aday veya isteklinin ise üçüncü fıkradaki yeterlik kriterini sağladığını göstermek üzere ihaleden önceki yıla ait bu iki belgeden birini sunması yeterlidir.

(3)Birinci fıkrada sayılan belgelerin istenildiği durumlarda;

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve(c) bentlerine göre yapılan ihalelerde; isteklinin cirosunun, teklif ettiği bedelin % 25’inden, taahhüdü altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarının ise teklif ettiği bedelin % 15’inden az olmaması…” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Bilanço ve eşdeğer belgeler ile iş hacmini gösteren belgeler” başlıklı 10’uncu maddesinde “…10.2. İş hacmini göstermek üzere aday veya isteklilerin başvuru veya teklifleri ile birlikte toplam ciroyu gösteren gelir tablosunu ya da taahhüt altında devam eden veya bitirilen işlerin parasal tutarını gösteren faturaları sunması zorunludur. Bu çerçevede, iş ortaklığı olarak ihaleye katılan aday veya isteklinin her bir ortağının iş ortaklığındaki hissesi oranında iş hacmine ilişkin kriteri sağladığını göstermek üzere bu iki belgeden herhangi birini sunması mümkündür…” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.4.3. İş hacmini gösteren belgeler

İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait, aşağıda belirtilen belgelerden birini sunması yeterlidir;

a)Toplam cirosunu gösteren gelir tablosu,

b)Taahhüdü altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarını gösteren faturalar.

İsteklinin cirosunun teklif ettiği bedelin % 25’inden, taahhüt altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarının ise teklif ettiği bedelin % 15’inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.

Bu kriterleri ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıl için sağlayamayanlar, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıldan başlamak üzere birbirini takip eden son altı yıla kadarki belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunmayanlar bakımından iki önceki yıl, ihalenin yapıldığı yıldan bir önceki yıl olarak kabul edilir. Bu gelir tablosu itibariyle yeterlik şartının sağlanamaması halinde ise, iki önceki yıl, ihalenin yapıldığı yıldan bir önceki yıl olarak kabul edilmek üzere son altı yıla kadarki gelir tabloları sunulabilir ve bu durumda gelir tabloları sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Taahhüt altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarını tevsik etmek üzere; fatura örnekleri ya da bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı suretleri sunulur.

Gelir tablosunun, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur.

Aday veya isteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda aday veya isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir…” düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden; iş hacmini göstermek üzere isteklilerin teklifleri ile birlikte toplam ciroyu gösteren gelir tablosunu ya da taahhüt altında devam eden veya bitirilen işlerin parasal tutarını gösteren faturaları sunması gerektiği, bu kapsamda sunulan belgeler üzerinden isteklinin cirosunun teklif ettiği bedelin %25’inden, taahhüt altında devam eden yapım işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen yapım işlerinin parasal tutarının ise teklif ettiği bedelin %15’inden az olmaması gerektiği, bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan isteklinin yeterli kabul edileceği anlaşılmıştır.

 

Tüm bu açıklamalar ışığında ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş hacmini gösteren belgeler kapsamında son üç yılın ciro toplamını ve son üç yılın ortalamasını gösteren serbest muhasebeci mali müşavir onaylı  “Mali Müşavir Özel Amaçlı Rapor Ciro Özeti” belgesi ile birlikte kurumlar vergisi beyannamelerini sunduğu ve özel amaçlı rapordaki toplam ciro tutarları ile kurumlar vergisi beyannamesi içinde belirtilen gelir tablosundaki tutarların birbiriyle uyumlu olduğu, kaldı ki iş hacmini gösteren belgelerin tevsiki açısından özel amaçlı rapora ilişkin bir belirlemeye yer verilmediğinden söz konusu belge sunulmamış olsaydı dahi Kurumlar Vergisi Beyannamesi sunulmasının iş hacmini gösteren belgelerin tevsiki için yeterli olacağı anlaşılmış olup, diğer taraftan gelir tablosundan son üç yılın ortalamasının 23.558.307,45 TL olarak hesaplandığı ve söz konusu miktarında da ihalede sağlanması gereken oranı karşıladığı saptanmıştır.

 

Bu çerçevede Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinde isteklilerin iş hacmine ilişkin yeterlik değerlendirmesinde ihale üzerinde bırakılan isteklinin yıllık ciroları gösteren belgeleri(kurumlar vergisi beyannamesi-gelir/gider tablolarını)sunmasında ve idarece yeterlik değerlendirmesinde toplam cironun esas alınıp tutarın da yeterli görülmesi sebebiyle teklifin bu yönüyle uygun bulunmasında mevzuata bir aykırılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

 

 
 
     
 
     
 
     

 

KARŞI OY

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiaları hakkında Kurul çoğunluğunca “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği ikinci ve üçüncü iddiasına ilişkin olarak kurulca yapılan değerlendirmelere katılmakla birlikte birinci iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre;

 

Başvuru sahibi 1’inci iddiasında, ihale üzerinde bırakılan isteklinin Teknik Şartname’de istenen yeterlikle ilgili belge ve bilgileri teklifi kapsamında sunmadığını, kendileri tarafından bu belgelerin teklif dosyası kapsamında eksiksiz olarak sunulduğunu, dolayısıyla idarece verilen cevapta sundukları belgelerin uygun görülmemesinin yerinde olmadığını iddia etmektedir.

 

Başvuruya konu ihale, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Su İnşaat Dairesi lığı tarafından 24.09.2018 tarihinde yapılan “Şehir Merkezindeki, Mevcut Su Depoları ve Pompa İstasyonlarının Tamir, Bakım ve Onarımlarının Yapılması İşi” olup, 11 ihale dokümanı satın alınan ihaleye 4 isteklinin katıldığı, ihale komisyonunca tekliflerin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler üzerinden değerlendirildiği, bu değerlendirme sonucunda bir isteklinin teklifinin puanlama esasına göre avantajlı görülmediği, bir isteklinin teklifinin ise yüksek gerekçesiyle uygun bulunmadığı, diğer iki isteklinin teklifinin geçerli olarak kabul edildiği, ihalenin 3-El Müh. Müş. Har. İnş. Tah. Tr. Mb. Hay. İt. İh. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Enam İnşaat Taahhüt ve Gıda San. Tic. A.Ş.’nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Kararda da yer verildiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde, “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 29’uncu maddesinde, “İstenecek belgeler” başlıklı 30’uncu maddesinde ihaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak hangi belgelerin istenebileceği, belgelerin nasıl değerlendirileceği ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.

 

Anılan mevzuat düzenlemelerine uygun şekilde İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler…” düzenlemesine,

 

“İçmesuyu Hatlarına Ait Armatür Teknik Şartnamesi”nin “Vantuz” başlıklı 3’üncü bölümünde “3…Sfero dökme demir malzeme endüksiyon ocağında dökülecektir. İhaleye girecek firmalar dökümü hangi endüksiyon ocağında dökeceklerini belgeleyeceklerdir.

5. Vantuzların içi ve dışı en az 250 mikron elektrostatik fırın toz epoksi boya ile mavi renk kaplanacaktır. Kullanılacak epoksi, suyun kalitesini, rengini, kokusunu bozmamalı ve toksikolojik özellikler içermemelidir. Kaplama kalınlığının ölçülmesi için firmaca kaplama kalınlığını ölçme aleti fabrikada bulundurulacaktır. Kaplama yapılmadan cince malzemeler kumlanmalıdır.

Firmalar tekliflerinde yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kurulusundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edecektir.” düzenlemesi,

 

Vana, Hidrant, Demontaj Parçası vb. Teknik Şartnamesi’nin ‘’Kelebek Vanalara Ait Teknik Özellikler” Başlıklı bölümünde “5. Kelebek vanaların içi ve dışı en az 250 mikron elektrostatik fırın toz epoksi boya ile mavi renk kaplanacaktır. Kullanılacak epoksi, suyun kalitesini, rengini. Kokusunu bozmamalı ve toksikolojik özellikler içermemelidir. Kaplama kalınlığının ölçülmesi için firmaca kaplama kalınlığını ölçme aleti fabrikada bulundurulacaktır. Kaplama yapılmadan önce malzemeler kullanılmalıdır.

Firmalar tekliflerinde yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kuruluşundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edecektir.

10.3. Tahrik kutusu helis dişli-sonsuz vidalı mil tipinde olacaktır. Çatal tipi olmayacaktır. Tahrik kutularında vana diskinin 90° hareketine göre ayar yapmayı sağlayacak nihayet somunu ve ayrıca stoplar bulunacaktır. Tahrik kutusunun gövdesi ve helis dişli GJS-400 sfero döküm malzemeden, sonsuz vida mili en az Ç1050 malzemeden imal edilmiş olacaktır. Tahrik kutusunun yeterliliğini test etmek için kelebek vana basınç altında iken tek insan gücüyle açma kapama yapılacaktır. Volanlar vana çaplarına orantılı büyüklükte olacak ve tekliflerinde volan çapı belirtilecektir. Kelebek vanalar volanları ile birlikte teslim edilecektir.

         

            10.4.Tahrik mekanizması gres yağlamalı, bakımsız tip olacaktır.

10.5.Tahrik kutusu ve mekanizmasıyla ilgili teknik resim tekliflerde verilecektir. Teknik şartnamede istenilen hususlar bu resimlerde mutlaka gösterilecektir.” düzenlemesi, (s.66-68)

Anılan Şartname’nin “Sürgülü Vanalara Ait Teknik Özellikler” başlıklı bölümünde “9. Sipariş listesinde belirtilen her bir vananın teklifte ağırlığı belirtilmelidir. Bu ağırlıklar tolerans içinde eşit olmalıdır.

13.Firmalar tekliflerinde; kullanılacak kaplama malzemesine ait yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kuruluşundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edeceklerdir. düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin ‘’Demontaj Parçasına Teknik Özellikler” başlıklı bölümünde “5. Demontaj parçalarının içi ve dışı en az 250 mikron elektrostatik fırın toz epoksi boya ile mavi renk kaplanacaktır. Kullanılacak epoksi, suyun kalitesini, rengini, kokusunu bozmamalı ve toksikolojik özellikler içermemelidir. Kaplama kalınlığının ölçülmesi için firmaca kaplama kalınlığını ölçme aleti fabrikada bulundurulacaktır. Kaplama yapılmadan önce malzemeler kumlanmalıdır.

Firmalar tekliflerinde yetkili ve bağımsız Uluslararası bir sağlık kuruluşundan alınmış imalatçının iç kaplamalarının sağlığa zararlı olmadığına dair belgeyi ibraz edecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yukarıda madde numaraları verilen mevzuat hükümlerinden, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki Açık İhale Usulü ile İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname’ye 25.01.2017 tarihli ve 29959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile eklenen “7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler.” maddesi çerçevesinde başvuruya konu ihaleye ilişkin İdari Şartname’de yer alan söz konusu 7.5.4’üncü madde düzenlemesi gereğince, ihaleye ilişkin olarak teklif kapsamında sunulması gerektiği Teknik Şartname’de belirtilen belgelerin de ihaleye katılım aşamasında yeterlik belgesi olarak sunulması gerekmektedir.

 

Başvuruya konu ihalede, “İçmesuyu Hatlarına Ait Armatür Teknik Şartnamesi”nin “Vantuz” başlıklı 3’üncü bölümünün 3 ve 5’inci maddesi, Vana, Hidrant, Demontaj Parçası vb. Teknik Şartnamesi’nin ‘’Kelebek Vanalara Ait Teknik Özellikler” Başlıklı bölümünün 5, 10.3 ve 10.5’inci maddesi, “Sürgülü Vanalara Ait Teknik Özellikler” başlıklı bölümünün 9 ve 13’üncü maddesi, ile ‘’Demontaj Parçasına Teknik Özellikler” başlıklı bölümünün 5’inci maddesinde istenilen belgelerin ihaleye teklif veren isteklilerin teklifleri ile birlikte verileceğine dair ibarelerin bulunduğu, dolayısıyla yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca söz konusu belgelerin yeterlik kriteri sıfatı kazandığı ve isteklilerin teklif dosyalarında sunmasının zorunlu olduğu kanaatine varılmıştır.

 

Yapılan incelemede, ihale komisyonunca değerlendirmenin İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinin 7.5.4.üncü alt maddesi dikkate alınmaksızın diğer alt maddelerinde yer alan yeterlik kriterleri dikkate alınarak yapıldığı ve değerlendirme sonucunda iki teklifin geçerli kabul edildiği, bir isteklinin teklifinin puanlama esasına göre avantajlı görülmediği, bir isteklinin teklifinin ise yüksek olduğu gerekçesiyle uygun bulunmadığı, bu çerçevede ihaleye teklif veren isteklilerin tekliflerinin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yer alan bütün düzenlemeler dikkate alınarak yapılması gerekirken ihale komisyonunca Şartname’nin 7.5.4.üncü alt maddesi dikkate alınmaksızın yapılması ve buna ilişkin olarak herhangi tespit ve değerlendirmede bulunulmaması, hem ihale dokümanında yer verilen düzenlemelere hem de ihale mevzuatına aykırı bulunmuştur.

 

Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği ikinci ve üçüncü iddiasına ilişkin olarak kurulca yapılan değerlendirmelere katılmakla birlikte birinci iddiası kapsamında yukarıda yapılan tespit ve değerlendirmeler doğrultusunda, ihale komisyonunca ihaleye teklif veren isteklilerin tekliflerinin İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinin 7.5.4.üncü alt maddesinde yer verilen düzenlemenin de dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi yönünde “düzeltici işlem belirlenmesi” kararı verilmesi gerektiğinden Kurul çoğunluğunun “itirazen şikayet başvurusunun reddi” niteliğindeki kararına katılmıyoruz.