istekliye ait teklifin İş Ortaklığını oluşturan ortaklar tarafından e-imza kullanmak suretiyle verildiği ve iş ortaklığı beyannamesinin bu aşamada istenilmesine ihtiyaç bulunmadığı gibi anılan istekliye gönderilen talep yazısında da iş ortaklığı beyannamesinin sunulması gerektiği yönünde bir bilgiye yer verilmediği göz önüne alındığında söz konusu belgelerin belgelerin sunuluş şekline uygun şekilde idareye tevsik edilmesine gerek bulunmadığı, ayrıca e-teklif ekinde iş ortaklığı beyannamesinin isteklilerce verildiği, idarenin de iş ortaklığına dair bilgileri buradan görebildiği, yeterlik değerlendirmesinin iş ortaklığı beyannamesindeki bilgiler esas alınarak yapılacağı bu nedenle idarenin anılan isteklinin teklifinin bu gerekçelerle değerlendirme dışı bırakılması hk

 istekliye ait teklifin İş Ortaklığını oluşturan ortaklar tarafından e-imza kullanmak suretiyle verildiği ve iş ortaklığı beyannamesinin bu aşamada istenilmesine ihtiyaç bulunmadığı gibi anılan istekliye gönderilen talep yazısında da iş ortaklığı beyannamesinin sunulması gerektiği yönünde bir bilgiye yer verilmediği göz önüne alındığında söz konusu belgelerin belgelerin sunuluş şekline uygun şekilde idareye tevsik edilmesine gerek bulunmadığı, ayrıca e-teklif ekinde iş ortaklığı beyannamesinin isteklilerce verildiği, idarenin de iş ortaklığına dair bilgileri buradan görebildiği, yeterlik değerlendirmesinin iş ortaklığı beyannamesindeki bilgiler esas alınarak yapılacağı bu nedenle idarenin anılan isteklinin teklifinin bu gerekçelerle değerlendirme dışı bırakılması hk

Toplantı No 2020/051
Gündem No 52
Karar Tarihi 11.11.2020
Karar No 2020/UY.I-1860

BAŞVURU SAHİBİ:

Septioğlu İnşaat Mad. Taah İm. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Arkela Yapı Mim. Mih. Elk. İnş. İml. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/313891 İhale Kayıt Numaralı “Mardin Midyat Adalet Sarayı Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 27.08.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Mardin Midyat Adalet Sarayı Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Septioğlu İnşaat Mad. Taah İm. İth. İhr. San ve Tic Ltd Şt – Arkela Yapı Mim. Mih. Elk. İnş. İml. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının 02.10.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 20.10.2020 tarih ve 46577 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.10.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1624 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, elektronik ortamda tekliflerin alındığı söz konusu ihalede idarece yazılı olarak istenilen iş ortaklığı beyannamesi ve iş deneyim belgesini idareye 16.09.2020 tarihinde teslim etmiş oldukları ancak idarece söz konusu belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, kaldı ki iş deneyim belgesinin EKAP ta kayıtlı olması nedeniyle sunulmasına gerek dahi bulunmadığı, iş ortaklığı beyannamesinin de yazılı olarak istenilen belgeler arasında bulunmadığı ve EKAP üzerinden ulaşılabileceği, kaldı ki söz konusu iki belgeyi de idareye 16.09.2020 tarihinde saat 19.00 da teslim etmiş oldukları iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesinde “(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan veya yeterlik sertifikasının geçerlik süresi ihale tarihinden önce dolan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

(10) Geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerine, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektupları ile beyan ettikleri bilgi ve belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ile yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan veya yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgelere ilişkin tevsik edici belgeleri ve bunların eklerini, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler yenileri ile veya ihalede istenen şartları sağladığını gösteren başka belgelerle tevsik edilirler. Verilen süre içerisinde beyan edilen bilgi ve belgeleri doğrulayan belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Geçici teminat mektubu ve sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilene kadar devam edilir. Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektubunu idarenin talebi üzerine sunmayan istekliler hakkında, Kanunun 17 nci maddesi uyarınca işlem yapılır.… hükmü,

 

Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin “İhalelerde uyulması zorunlu hususlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “… (7) Aday ve isteklilere ait, katılım ve yeterliğe ilişkin bilgiler, ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinin veri paylaşımına imkân vermesi durumunda, idareler tarafından EKAP üzerinden sorgulanarak teyit edilir. Yapılan sorgulama sonucunda gerekli bilgiler EKAP’a aktarılır. Hangi bilgilerin sorgulanabileceği Kurum tarafından belirlenerek EKAP üzerinden duyurulur. Bu durumda, aday ve istekliler tarafından bu bilgilere ilişkin belge sunulmaz.” hükmü,

 

“e-tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “(1) e-tekliflerin açılması ve ilk oturumun kapatılmasından sonra, ihale komisyonu belirleyeceği bir tarih ve saatte toplanır ve EKAP üzerinde tekliflerin değerlendirmesine başlanır. Teklif değerlendirme işlemleri birden fazla oturumda yapılabilir. Ancak bu durumda her oturum kapatılmadan önce bilgiler EKAP’a kaydedilir.

(2) Teklif değerlendirmesinde öncelikle ilk oturumda 23 üncü madde uyarınca e-teklifinin açılamadığı veya belgelerinin eksik olduğu ya da geçici teminatının uygun olmadığı tespit edilenlerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve buna ilişkin kayıt yapılır.

(3) İhale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile ilgili değerlendirme, e-teklif kapsamında yüklü olan belgelerin ve EKAP üzerinden ilgili kurum ve kuruluşların sistemlerinden sorgulama suretiyle elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi suretiyle yapılır.

(4) Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığına ilişkin değerlendirme ihale dokümanında yer alan hükümler çerçevesinde yapılır. Yeterlik kriterlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve bu husus gerekçesi de açıkça belirtilmek suretiyle EKAP’a kaydedilir.

(5) EKAP üzerinden sorgulanmasının mümkün olmaması nedeniyle bilgisayarda taratılarak sunulması gereken belgeler ve eklerinden herhangi birinin e-teklif kapsamında sunulmamış olması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılamaz ve bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Ancak, bilgisayarda taratılarak e-teklif kapsamında sunulan belgelerde, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, bilgi eksikliği bulunması halinde idare tarafından bilgilerin tamamlanması istenir. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin tamamlanması için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Bu süre içerisinde istekli tarafından eksik bilgilere ilişkin belgeler idareye sunulur. Belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayanların teklifleri dördüncü fıkrada belirtildiği şekilde değerlendirme dışı bırakılır.

(6) Teklif değerlendirme işlemleri sonrasında, EKAP üzerinden Ek-1’de yer alan “Uygun Olmayan Belgelerin Uygun Sayılmama Gerekçelerine İlişkin Tutanak” hazırlanır ve bir çıktısı alınarak ihale komisyonu üyeleri tarafından imzalanır.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Mardin Midyat Adalet Sarayı Yapım İşi

ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde):

e) Miktarı: Bodrum + Zemin + 5 kattan oluşan toplam 15.205,32 m² inşaat alanına sahip betonarme Adalet Binası yaptırılacaktır. “ düzenlemesi,

 

Anılan İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilginlerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.:

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,

7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) bendinde yer alan belgelere ilişkin bilgilerin ayrı ayrı beyan edilmesi zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere kullanılan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan/en az % 51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortak ilgisine göre (ğ) ve (h) bendindeki belgeye ilişkin bilgileri de beyan etmek zorundadır. Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin şirketler topluluğu ilişkisi içinde kullanılması halinde, bu belgeyi kullanan ortağın 7.1 inci maddenin (i) bendindeki belgeyi de sunması zorunludur.

7.9. Belgelerin sunuluş şekli:

7.9.1. İdarece talep edilmesi halinde istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte bu maddede düzenlenen şekil kurallarına uygun olarak sunulur.

7.9.2. İstekliler, bu madde kapsamında idarece talep edilen belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda yer verilen 60/A maddesinden elektronik ihale usulü ile gerçekleştirilen ihalelerde yeterlilik değerlendirmesinin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilen belgeler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyen belgeler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin yeterlilik bilgileri tablosunda beyan ettiği EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan belgelerin idare tarafından makul bir süre verilerek istenmesi gerektiği ve İdari Şartname’nin yukarıda yer verilen 7.9’uncu maddesinden; ilgili internet sayfası üzerinden teyit edilemeyen belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartın aranması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, başvuru sahibi isteklinin teklifinin, e-teklif verildikten sonra idarece 14.09.2020 tarihinde yazılı olarak istenilen muhtelif belgelere ilişkin olarak istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin belgelerin sunuluş şekline uygun olmadığı ve İş Ortaklığı Beyannamesinin eksik olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde konu değerlendirildiğinde, idarenin talep yazısı içeriğinde EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan belgelerin istenmesi gerekirken teyit edilebilir nitelikteki belgelerin de istenildiği, söz konusu talep yazısında “imza sirküleri, ticaret sicili bilgileri, elektronik ihale uygulama yönetmeliğinin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasına uygun olarak alınmayan geçici teminat mektubu, EKAP’ta kayıtlı olan iş deneyim belgesi, bilanço bilgileri (yeterlik değerlendirmesinde esas alınan yıllar), iş hacmi bilgileri, elektronik ihale uygulama yönetmeliğinin 20 nci maddesinin birinci fıkrasına uygun olarak alınmayan banka referans mektubuna ilişkin bilgiler ve diğer belge” başlıklı belgelerin istenildiği,

 

Anılan istekli tarafından sunulan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden teyidi yapılabilir nitelikte bir belge statüsünde olduğu dolayısıyla bu nitelikteki belgenin EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayan belge olarak değerlendirilemeyeceği ve ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahibi isteklinin yeniden sunması gerekmediği,

 

 

Başvuru sahibi istekliye ait teklifin İş Ortaklığını oluşturan ortaklar tarafından e-imza kullanmak suretiyle verildiği ve iş ortaklığı beyannamesinin bu aşamada istenilmesine ihtiyaç bulunmadığı gibi anılan istekliye gönderilen talep yazısında da iş ortaklığı beyannamesinin sunulması gerektiği yönünde bir bilgiye yer verilmediği göz önüne alındığında söz konusu belgelerin belgelerin sunuluş şekline uygun şekilde idareye tevsik edilmesine gerek bulunmadığı, ayrıca e-teklif ekinde iş ortaklığı beyannamesinin isteklilerce verildiği, idarenin de iş ortaklığına dair bilgileri buradan görebildiği, yeterlik değerlendirmesinin iş ortaklığı beyannamesindeki bilgiler esas alınarak yapılacağı bu nedenle idarenin anılan isteklinin teklifinin bu gerekçelerle değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Septioğlu İnşaat Mad. Taah İm. İt. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Arkela Yapı Mimarlık Müh. Elk. Enrj. İnş. İml San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.