İş Ortaklığında pilot ortak tarafından Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9.1.1’inci maddesinde yer alan düzenlemeler kapsamında istenilen iş deneyimine ilişkin olarak sunulan iş deneyim belgesinin “İşbu belge üzerinde bulunan kaşenin ve imzanın doğruluğunu onaylar, belgenin içeriğinden sorumlu değildir” şerhi ile Yabancı ülke Dışişleri Bakanlığı’nca onaylandığı, ardından “İşbu belgedeki mühür ve imzanın Yabancı ülke Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğu onaylanır.” ibaresiyle T.C. Konsolosluğu tarafından Yabancı ülke Dışişleri Bakanlığı’nın imza ve mührünün onaylandığı, dolayısıyla anılan belgenin tasdik işleminin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendine yer alan “Apostil tasdik şerhi” taşımayan veya (c) bendi kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin, o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla o ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir.” düzenlemesine aykırı olarak doğrudan T.C. Riyad Konsolosluk Şubesi tarafından yapılmadığı anlaşıldığından,sunulan belgenin mevzuata uygun olmadığı belirlenmiş olup, anılan aday tarafından Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9.1.1’inci maddesine istinaden puanlama için sunulan belgenin puanlamada dikkate alınmaması gerektiği, bu itibarla anılan adayın Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9’uncu maddesine göre yapılan puanlamada teklif vermeye davet edilecek ilk 8 aday arasına giremediği tespit edilmiştir.

Toplantı No : 2016/032
Gündem No : 33
Karar Tarihi : 02.06.2016
Karar No : 2016/UY.I-1448

 

Şikayetçi: 
Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. Ve Tic. A.Ş. İle Bergiz İnş. Taah. Turizm Pet. Enj. Nak. A.Ş. İle Çelikler Taah. İnş. Ve San. A.Ş.

İhaleyi Yapan Daire: 

T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü(Tcdd) Genel Müdürlük

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

14.04.2016 / 23473

Başvuruya Konu İhale: 

2014/178524 İhale Kayıt Numaralı “Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Banaz-Eşme Kesimi (Km:268+000-Km:364+600) Arası Altyapı İnşaatı Yapımı” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. – Bergiz İnş. Taah. Turizm Pet. Enj. Nak. A.Ş. – Çelikler Taah. İnş. ve San. A.Ş. İş Ortaklığı,

Misket Sok. No: 38/2 Beştepe ANKARA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü,

Tcdd İşletmesi Genel Müdürlüğü 06280 Altındağ/ANKARA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2014/178524 İhale Kayıt Numaralı “Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Banaz-Eşme Kesimi (Km:268+000-Km:364+600) Arası Altyapı İnşaatı Yapımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 17.05.2016 tarihinde belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen “Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Banaz-Eşme Kesimi (Km:268+000-Km:364+600) Arası Altyapı İnşaatı Yapımı” ihalesine ilişkin olarak Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. – Bergiz İnş. Taah. Turizm Pet. Enj. Nak. A.Ş. – Çelikler Taah. İnş. ve San. A.Ş. İş Ortaklığının 25.03.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.04.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.04.2016 tarih ve 23473 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan14.04.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2016/955 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 15.03.2016 tarihinde kendilerine tebliğ edilen Ön Yeterlik Değerlendirme Sonucu Tutanağında pilot ortakları Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan iş deneyim belgelerinin tasdik şerhinin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 31’inci maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı olduğu gerekçesi ile iş ortaklıklarının yeterli bulunmadığı,

 

İhale komisyonunca yapılan incelemenin yanlış, eksik ve hatalı olduğu, pilot ortakları tarafından yabancı dilde düzenlenen iş deneyim belgelerinin başka ihalelerde de sunulduğu ve uygun bulunmayarak değerlendirme dışı bırakıldıkları, bunun üzerine açtıkları davalar neticesinde sunulan aynı iş deneyim belgelerinin tasdikinin uygun olduğunun Ankara 6. İdare Mahkemesi ile Ankara 7. İdare Mahkemesi kararları ile hüküm altına alındığı, bununla birlikte pilot ortakları tarafından sunulan yabancı dildeki iş deneyim belgelerinin ve resmî belgelerin Türkiye’de geçerliği hakkında yaptıkları araştırmalar ve sorgulamalar neticesinde, Uluslararası Lahey sözleşmesine taraf olmayan İran İslam Cumhuriyeti makamlarınca düzenlenen uyuşmazlığa konu belgelerin tasdik işlemlerinin yeterli ve uygun olduğu sonucuna varıldığı, Uluslararası Lahey sözleşmesine taraf olmayan ülkelerin belgelerinin belirli bir silsile içinde tasdik edildiği, Konsoloslukça doğrudan belge tasdikinin yapılmadığı, bu itibarla İran Dışişleri Bakanlığınca yapılan tasdik işleminin, iş deneyim belgesi ve eklerine ilişkin olan tüm imza ve mühürlere yönelik bir teyit olduğu, böylece hem iş deneyim belgesindeki asıl imza ve mührünün teyit edildiği ve hem de çeviri departmanının imza ve mührünün teyit edildiği, konu ile ilgili olarak T.C. Tebriz Başkonsolosluğu’nun 25.05.2015 tarih ve 2015/7901919 sayılı yazısı ile İran Dışişleri Bakanlığı Temsilciliği’nin 25.05.2015 tarih ve 9952-10197 sayılı yazılarından üçüncü kişilerin ve mercilerin tasarrufunda yapılan bir tasdik işleminin, mevzuatın aradığı şekil şartlarına göre dayatma ve zorlama ile yaptırılamayacağı, dolayısıyla mümkün olmayan bir işlem şekli öne sürülerek ihale dışı bırakılmanın hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen başvuru konusu ihaleye ait Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Banaz-Eşme Kesimi (Km:268+000-Km:364+600) Arası Altyapı İnşaatı” şeklinde belirtildiği,

 

17.02.2015 tarihinde ön yeterliği gerçekleştirilen ihaleye, ihale komisyonunca 04.04.2016 tarihinde düzenlenen ön yeterlik değerlendirme sonucu tutanağından ön yeterlik başvurusunda bulunan 15 adaydan 6’sının ön yeterlik başvurularının değerlendirme dışı bırakıldığı, 9 adayın yeterli olduklarının belirlendiği, yeterli görülen adayların Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9’uncu maddesine göre puanlama yapılarak sıralandığı, 1 adayın teklif vermeye davet edilecek ilk 8 aday arasına giremediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, yeterli görülen diğer 6 adayın ise teklif vermeye davet edilecekler listesinde yer aldığı anlaşılmıştır.

 

Bahse konu ön yeterlik değerlendirme sonuç tutanağından, başvuru sahibi Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. – Bergiz İnş. Taah. Turizm Pet. Enj. Nak. A.Ş. -Çelikler Taah. İnş. ve San. A.Ş. İş Ortaklığı’nın teklifinin pilot ortak olan Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.5.1’inci maddesine istinaden sunulan 03.06.2014 tarih ve 93-574 sayılı belge ile Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9.1.1’inci maddesine istinaden sunulan 15.07.2014 tarih ve 93-846 sayılı, 15.07.2014 tarih ve 93-845 sayılı iş deneyim belgelerinde TC Tebriz Başkonsolosluğu’nun onayının bulunmasına rağmen Başkonsolosluk onayındaki imza ve mührün İran Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğu, söz konusu belgeleri düzenleyen kurumların yetkililerinin imzalarının onaylanmadığı, dolayısıyla anılan belgelerin sunuluş şeklinin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 31’inci maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinde “… (3) Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

b) Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, “apostil tasdik şerhi” taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

c) Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

ç) “Apostil tasdik şerhi” taşımayan veya (c) bendi kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin, o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla o ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

d) Yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

e) Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilemez.

f) İdare, tasdik işleminden muaf tuttuğu resmi niteliği bulunmayan belgeleri ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede belirtir…” hükmü yer almaktadır.

 

İhaleye ait Ön Yeterlik Şartnamesi’nin “Ön yeterlik başvurusu için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinin 7.5’inci alt maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.5.1. Adayın, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80’ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetlenen ya da yönetilen,

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. Aday tarafından 600.000.000 TRY (Türk Lirası)’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler:

11/06/2011 tarih, 27961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan,  Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği Ek-1 eki, “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi’nin (A)-I. Grup ve/veya (A)-II. Grup ve/veya (A)-V. Grup ve/veya (A)-VI. Grup ve/veya (A)-VII. Grubu ve/veya (A)-VIII.  Grup işler benzer iş olarak kabul edilecektir.

7.7. Mezuniyet belgeleri/diplomalar:

İhale konusu iş veya benzer işe denk sayılacak mühendislik bölümü, İnşaat Mühendisliği bölümüdür.” düzenlemesinin,

 

Aynı Şartname’nin 7.8’nci maddesinde “7.8. Yeterlikleri tespit edilen adaylar arasında 7.9. maddesinde belirtilen kriterlere göre yapılan puanlamaya göre oluşturulan sıralama sonucunda ilk 8 sıradaki aday listeye alınacak ve teklif vermeye davet edilecektir.

7.8.1. Ön yeterlik kriterlerini sağlayan adaylardan listeye alınacakların belirlenebilmesi için adayların ekonomik ve mali yeterlikleri ile mesleki ve teknik yeterlikleri, 7.9. maddesinde belirtilen kriterlere göre puanlanmak suretiyle en yüksek puandan başlanarak liste oluşturulur. Puanların eşit olması nedeniyle listeye alınacak aday sayısının öngörülen sayıyı aşması halinde, eşit puana sahip adayların tamamı listeye alınır.

7.8.2. Yeterliği tespit edilen aday sayısının, listeye alınarak teklif vermeye davet edilecek aday sayısından daha az olması durumunda, yeterliği tespit edilen aday sayısının en az beş olması kaydıyla, yeterlikleri tespit edilen tüm adaylar teklif vermeye davet edilecektir.” düzenlemesinin,

 

Aynı Şartname’nin “Puanlama kriterleri” başlıklı 7.9’uncu maddesinde “7.9.1. Liste oluşturulması için gerekli belgeler: (7.9.1.1.) maddesinde belirtilen belgeler asgari yeterlik için zorunlu belge olmayıp, asgari yeterlik kriterlerini sağlayan aday sayısının listeye alınacak aday sayısını aşması durumunda listenin oluşturulması için yapılacak puanlama için sunulacaktır.

7.9.1.1. Adaylar (7.5) maddesi kapsamında sundukları iş deneyim belgesine ilave olarak varsa en fazla üç (3) adet yapım işi deneyim belgesi sunabilirler.

7.9.1.2. (7.9.1.1.) maddesi uyarınca sunulacak iş deneyim belgeleri, (en fazla 3 işe ilişkin) Yapım İşleri Uygulama Yönetmeliğinin iş deneyim belgelerinin değerlendirilmesine ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek belge tutarlarının toplamı puanlamaya alınacaktır. Adayın (7.5) maddesi kapsamında yeterlik için sunduğu iş deneyim belgesinin, 7.9.4.1. maddesine göre tam puan için gereken miktardan fazla olan tutarı bu toplama ilave edilecektir.

7.9.2. Yeterlik kriterlerini sağlayan adayların, şartnamenin (7.4.), (7.5.) ve (7.9.1.1.) maddeleri uyarınca sunduğu belgeler, ekonomik ve mali kapasiteleri ile mesleki ve teknik kapasitelerine göre Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek, aşağıda belirtilen tam puanlar üzerinden puanlamaya tabi tutulacaktır:

…” düzenlemesinin,

 

Aynı Şartname’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 7.10’uncu maddesinde “7.10. Belgelerin sunuluş şekli:

7.10.4. Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi:

7.10.4.1. Tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

7.10.4.2. Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, “apostil tasdik şerhi” taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

7.10.4.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

7.10.4.4. “Apostil tasdik şerhi” taşımayan veya tasdik işlemine ilişkin özel hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin üzerindeki imzanın, mührün veya damganın alındığı ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

7.10.4.5.Yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir…” düzenlemelerinin yer aldığı görülmüştür.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ile Ön Yeterlik Şartnamesi düzenlemelerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda;

 

Yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılacaktır.

 

Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi’ne taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşme’nin 1’inci maddesi kapsamında bulunan resmî belgeler, “apostil tasdik şerhi” taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

 

Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilecektir.

 

“Apostil tasdik şerhi” taşımayan veya tasdik işlemine ilişkin özel hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin üzerindeki imzanın, mührün veya damganın alındığı ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.

 

İtirazen şikâyet başvurusundaki iddialara ilişkin yapılan inceleme kapsamında belgeler üzerinden sağlıklı tespitler yapabilmek amacıyla belgelerin idareye sunulan asılları istenilmiş olup idare tarafından 09.05.2016 tarih ve 1001 sayılı ile Kurum kayıtlarına alınan yazı ekinde yer alan belgeler üzerinden tespit ve değerlendirmeler yapılmıştır.

 

Başvuru sahibi Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. – Bergiz İnş. Taah. Turizm Pet. Enj. Nak. A.Ş. – Çelikler Taah. İnş. ve San. A.Ş. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.5.1 ve 7.9’uncu maddelerinde yer alan düzenlemeler kapsamında istenilen iş deneyimine ilişkin olarak;

 

Pilot ortak Pers Yapı İnş. Akar. Sağ. Hiz. Tur. Nak. San. ve Tic. A.Ş. tarafından hisselerinin yarısında fazlasına sahip ortağı Turo Şirketi adına İran İslam Cumhuriyeti Tebriz Belediyesi’nce Farsça olarak;

 

1) “Toprak işleri, köprü ve viyadük inşaatı yarı derin tünel hafriyatı, TBM makinesi ile tünel inşası, demir ray temini, enerji işleri, komünikasyon sistemi yapımı, hafif raylı sistemi altyapı ve üstyapı inşaatı yapım işi”ne ilişkin düzenlenmiş 03.06.2014 tarih ve 93-574 sayılı iş deneyim belgesi,

 

2) “Tebriz metro inşaatı eksik kalan işlerin tamamlanması yapım işi”ne ilişkin düzenlenmiş 15.07.2015 tarih ve 93-846 sayılı iş deneyim belgesi,

 

3) “Tebriz çevreyolu bağlantı yolları ve şehrin muhtelif yerlerinde yeni yol, köprü, alt ve üstgeçitler ve diğer işler yapımı yapım işi”ne ilişkin düzenlenmiş 15.07.2015 tarih ve 93-845 sayılı iş deneyim belgesi (Belgenin İran yetkili mercileri tarafından Türkçeye tercüme edilmiş, altında İngilizce ve Farşça mühürlerin yer aldığı nüshasında belge sayısı 93-845 olarak yazılmışken, Türkiye’de yapılan tercümesinde belge sayısının 93-486 olarak yazıldığı tespit edilmiştir),

 

Olmak üzere 3 adet belge sunulmuş olup, sunulan her üç belgede uyuşmazlığa konu edilmiştir.

 

Başvuru sahibi iş ortaklığı tarafından başvuru dosyası kapsamında söz konusu 3 belgenin Farsça düzenlenmiş suretleri, ardından İran yetkili mercileri tarafından yapılan, altında İngilizce ve Farşça mühürlerin yer aldığı çevirilerinin suretleri ve akabinde Türkçe’ye yeminli tercüman E. AKIN tarafından “İşbu çeviri Farsça aslından Türkçe’ye tarafımdan ve aslına sadık kalınarak yapılmıştır.” ibaresini taşıyan çevirilerinin suretleri sunulmuştur.

 

Bu çerçevede anılan iş deneyim belgelerinin Türkiye’de yapılmış tercümesinin incelenmesi neticesinde mühür silsilesi aşağıdaki şekildedir;

 

03.06.2014 tarih ve 93-574 sayılı iş deneyim belgesinin yetkili kısmında “Tebriz Metro Kurumu adı soyadı kaşe ve imzası”, “Tebriz Belediyesi Yatırım ve Ortaklık Müdürlüğü Tebriz Belediyesi İktisadi İşleri Yardımcısı ve Kaymakamı adı soyadı imza ve mührü” ibaresinin yer aldığı, ancak belgeyi imzalayan kişilerin ad ve soyadı bilgilerine yer verilmediği,

 

15.07.2015 tarih ve 93-846 sayılı iş deneyim belgesinin yetkili kısmında “Tebriz Metro Kurumu Genel Müdür Mohammadsadegh Pashminehazar”,“Tebriz Belediyesi Yatırım ve Ortaklık Müdürlüğü Tebriz Belediyesi İktisadi İşleri Yardımcısı ve Kaymakamı Morteza Abdar” ibaresinin yer aldığı,

15.07.2015 tarih ve 93-845 sayılı iş deneyim belgesinin yetkili kısmında “Tebriz Belediyesi Yatırım ve Ortaklığı Müdürlüğü Tebriz Belediyesi İktisadi İşleri Yardımcısı ve Kaymakamı Morteza Abdar soğuk mühür ve imza” ibaresinin yer aldığı,

Bununla birlikte her üç belgenin üzerinde (“03.06.2014 tarih ve 93-574 sayılı”, “15.07.2015 tarih ve 93-846 sayılı”, “15.07.2015 tarih ve 93-845 sayılı”) Tebriz Adliyesi Azerbaycan Dili Resmî Tercümanı Neda Necefi Amandi’nin “İşbu tercüme aslına uygundur tasdik ederim. Adalet Bakanlığı resmi çevirmeni. Neda Necefi” şerhi,

 

İslam Cumhuriyeti Adli Sistemi Resmî Çeviri İşleri Departmanı’nın “Yalnızca resmi tercümanın imza ve mührü geçerlidir. Bu belgelendirme çevirinin doğruluğunu çevirisi yapılan belgenin orijinalliğini içermez” ifadeli şerhi,

İran İslam Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Kayıt ve Kişisel Statü Departmanı’nın 14 Ağustos 2014 tarihli “(x) işaretli imza ve mühür yetkisi içeriğe bakılmaksızın onaylanmıştır.” ibareli şerhi,

 

Farsça olarak düzenlenmiş belgelerin arka yüzünde T.C. Tebriz Başkonsolosluğu’nun 14.08.2014 tarih ve 761 sayılı “(x) işaretli mühür ve imzanın İran Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğu, metne şamil olmamak üzere tasdik olunur” şerhinin yer aldığı,

 

Ayrıca İran yetkili mercileri tarafından yapılan çeviri suretlerinin üzerinde yer alan, İngilizce ve Farsça ifadelerin yer aldığı mührün (mührün Türkçe tercümesi: “(x) işaretli imza ve mühür yetkisi içeriğe bakılmaksızın onaylanmıştır. İran İslam Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Kayıt ve Kişisel Statü Departmanı’nın 14 Ağustos 2014 tarihli”) “15.07.2015 tarih ve 93-845 sayılı” iş deneyim belgesinde üzerinde ve “03.06.2014 tarih ve 93-574 sayılı” ile“15.07.2015 tarih ve 93-846 sayılı” iş deneyim belgelerinin sağında el yazısı ile “?” şeklinin yapıldığı tespit edilmiştir.

 

Öncelikle, başvuru sahibi İş Ortaklığının pilot ortağı tarafından sunulan uyuşmazlığa konu iş deneyim belgeleri incelendiğinde, belgelerin düzenlendiği ülke olan İran İslam Cumhuriyeti’nin Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi’ne taraf olmadığı, dolayısıyla sunulan belgelerin apostil tasdik şerhi taşıma zorunluğunun bulunmadığı, bununla birlikte İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşmanın da bulunmadığı tespit edilmiştir.

 

Bu çerçevede pilot ortak tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla sunulan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunduğu ülke olan İran İslam Cumhuriyetinde düzenlenen iş deneyim belgelerinin 4734 sayılı Kanun’a tabi yapılan ihalelerde kullanılabilmesi için o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından ya da sırasıyla o ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.

 

Bu bağlamda tasdik işleminden anlaşılması gereken, “belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi” olup, tasdik işlemini gerçekleştirecek makamın belgeyi düzenleyen kişiye ait imzanın doğruluğunu, belgeyi imzalayanın hangi sıfatla imzaladığını ve belge üzerindeki mühür/damganın aslı ile aynı olduğunu teyit etmesi gerekmektedir.

 

Bu tespitler çerçevesinde itirazen şikâyete konu “03.06.2014 tarih ve 93-574 sayılı”“15.07.2015 tarih ve 93-846 sayılı” ve “15.07.2015 tarih ve 93-845 sayılı” iş deneyim belgelerinin incelenmesi neticesinde aşağıda yer verilen aykırılıklar tespit edilmiştir:

 

İlk olarak her üç belgenin de “(X) işaretli imza ve mühür yetkisi içeriğe bakılmaksızın onaylanmıştır.” şerhi ile İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığınca onaylandığı, ardından “(X) işaretli mühür ve imzanın İran Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğu, metne şamil olmamak üzere tasdik olunur”ibaresiyle T.C. Tebriz Başkonsolosluğu tarafından İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın imzasının onaylandığı, bu haliyle şikâyete konu belgelerdeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidinin T.C. Tebriz Başkonsolosluğu tarafından tasdik edilmediğinin anlaşıldığı, dolayısıyla sunulan belgelerin anılan Yönetmelik’in “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendine uygun olmadığı,

 

Diğer taraftan başvuru sahibi aday tarafından “Konsoloslukça belge tasdik usulünün İran Dışişleri Bakanlığı onayından sonra yapıldığı” iddiasına ilişkin olarak anılan iş deneyim belgelerindeki tasdik silsilesi incelendiğinde;

 

03.06.2014 tarih ve 93-574 sayılı iş deneyim belgesine ilişkin olarak;

 

Anılan iş deneyim belgesinin yetkili kısmında “Tebriz Metro Kurumu” ile “Tebriz Belediyesi Yatırım ve Ortaklık Müdürlüğü Tebriz Belediyesi İktisadi İşleri Yardımcısı ve Kaymakamı” ibaresinin yer aldığı, ancak Tebriz Metro Kurumu adına belgeyi düzenleyen kişi (ad ve soyadı) ile Tebriz Belediyesi Yatırım ve Ortaklık Müdürlüğü Tebriz Belediyesi İktisadi İşleri Yardımcısı ve Kaymakamı’nın ad ve soyad bilgilerine yer verilmediği, diğer bir ifadeyle anılan iş deneyim belgesini düzenleyen kişi ya da kişilerin kim olduklarının (ad ve soyad) belli olmadığı, bu durumda tasdik işlemini yapacak makamın belgedeki imzanın doğruluğunu tasdik edebilmesi için ilk olarak belgeyi imzalayan kişinin belli olması gerektiği dikkate alındığında anılan belgedeki imzanın doğruluğunun tasdik edilmesinin mümkün olmadığı,

 

Bununla birlikte anılan belgenin T.C. Tebriz Başkonsolosluğu tarafından tasdik edildiği görülmekle birlikte, tasdik olunan metin içeriğine bakıldığında (x) işaretli mühür ve imzanın İran Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğunun tasdik edildiği, bu noktada İran Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilen (x) işaretli mührün ve imzanın kime ait olduğuna ilişkin başvuru dosyasında tevsik edici bir belge bulunmadığı, bu çerçevede İran Dışişleri Bakanlığı tarafından kim olduğu tespit edilemeyen (x) işaretli kişinin imza ve mührünün onaylandığı, bu durumda (x)’in kim olduğu, belgeyi hangi sıfatla imzaladığı, belgedeki imzasının doğruluğunu ve belge üzerindeki mührün tasdikinin İran Dışişleri Bakanlığı tarafından dolayısıyla da Tebriz Başkonsolosluğu tarafından yapılmadığı,

15.07.2015 tarih ve 93-846 sayılı ve 15.07.2015 tarih ve 93-845 sayılı iş deneyim belgeleri açısından ise;

 

Anılan iş deneyim belgelerinin de T.C. Tebriz Başkonsolosluğu tarafından tasdik edildiği görülmekle birlikte, tasdik olunan metin içeriğine bakıldığında (x) işaretli mühür ve imzanın İran Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğunun tasdik edildiği, bu noktada İran Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilen (x) işaretli mührün ve imzanın kime ait olduğuna ilişkin başvuru dosyasında tevsik edici bir belge bunulmadığı, bu çerçevede İran Dışişleri Bakanlığı tarafından kim olduğu tespit edilemeyen (x) işaretli kişinin imza ve mührün içeriğe bakılmaksızın onaylandığı, bu durumda (x)’in kim olduğu, belgeyi hangi sıfatla imzaladığı, belgedeki imzasının doğruluğunu ve belge üzerindeki mührün tasdikinin İran Dışişleri Bakanlığı tarafından dolayısıyla da Tebriz Başkonsolosluğu tarafından yapılmadığı,

 

Sonuç olarak, bahse konu belgelerin anılan Yönetmelik’in “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendine uygun olmadığı sonucuna varıldığından, başvuru sahibi adayın iddiası yerinde görülmemiştir.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Eşit muamele ilkesi çerçevesinde ihaleye katılan diğer 14 aday tarafından sunulan yabancı dilde düzenlenen iş deneyim belgelerinden Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 31’inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi kapsamında olan iş deneyim belgeleri incelenmiş olup yapılan değerlendirmeler ve tespit edilen aykırılıkların aşağıdaki gibidir:

 

Mapa İnş. ve Tic. A.Ş. – Polat Yol Yapı San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığında pilot ortak olan Mapa İnş. ve Tic. A.Ş. tarafından Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9.1.1’inci maddesinde yer alan düzenlemeler kapsamında istenilen iş deneyimine ilişkin olarak sunulan “Al Shuqaiq sularının nakil sistemleri projesi (2. Aşama)” konulu iş deneyim belgesinin “İşbu belge üzerinde bulunan kaşenin ve imzanın doğruluğunu onaylar, belgenin içeriğinden sorumlu değildir” şerhi ile Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanlığı’nca onaylandığı, ardından “İşbu belgedeki mühür ve imzanın Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanlığı’na ait olduğu onaylanır.” ibaresiyle T.C. Riyad Konsolosluğu tarafından Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanlığı’nın imza ve mührünün onaylandığı, dolayısıyla anılan belgenin tasdik işleminin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendine yer alan “Apostil tasdik şerhi” taşımayan veya (c) bendi kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin, o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla o ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir.” düzenlemesine aykırı olarak doğrudan T.C. Riyad Konsolosluk Şubesi tarafından yapılmadığı anlaşıldığından

sunulan belgenin mevzuata uygun olmadığı belirlenmiş olup, anılan aday tarafından Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9.1.1’inci maddesine istinaden puanlama için sunulan belgenin puanlamada dikkate alınmaması gerektiği, bu itibarla anılan adayın Ön Yeterlik Şartnamesi’nin 7.9’uncu maddesine göre yapılan puanlamada teklif vermeye davet edilecek ilk 8 aday arasına giremediği tespit edilmiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

 

Hamdi GÜLEÇ

Başkan

 
Şinasi CANDAN

II. Başkan

Osman DURU

Kurul Üyesi

Erol ÖZ

Kurul Üyesi

 
Köksal SARINCA

Kurul Üyesi

Dr. Ahmet İhsan ŞATIR

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

 
Mehmet ATASEVER

Kurul Üyesi

Oğuzhan YILDIZ

Kurul Üyesi